Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 април 2015 година

Снимка: Радио ВИДИН

Кандидат-гимназистите и техните родители можеха да се запознаят днес с паралелките и профилираното обучение, които предлагат видинските учебни заведения, за прием след 7 и 8 клас. Инициативата "Панаир на профилираното и професионалното образование" продължи до 17 часа във Видин. Дъждовното време попречи на първоначалната идея инициативата да се състои в Крайдунавския парк, заради което щандовете на видинските гимназии са подредени във фоайето пред залата на Общинския съвет. Десетки млади хора по атрактивен начин представиха там своите училища и предимствата им пред останалите.

Изпълняващият функциите кмет на Община Видин Добромир Дилов издаде заповед, с която нарежда на строителя "ЛОГ - Сиберия" ЕООД да не извършва асфалтиране около стволовете на дърветата.
Асфалтът трябва да бъде с минимално отстояние от тях на 20 см. Той трябва да се оформя в правоъгълна или квадратна форма около дърветата. Контролът по заповедта е възложен на фирмата, извършваща строителен надзор на обекта "Зелена и достъпна градска среда в гр. Видин" - ЕТ "Божо-Дар-Божидар Генов - Делян Генов". Припомняме, че слушатели на Радио ВИДИН сигнализираха за положен плътно около дърветата асфалт на ул. "Цар Александър II" в града.


Фирмата по озеленяване започва от днес окосяване на тревните площи в ж.к."Химик" и ж.к. "Георги Бенковски". Зелените участъци покрай главните улици в града са косени досега- "Академик Стефан Младенов", "Широка", "Цар Александър II" и булевард "Панония". "След "Кауфланд" в посока към ж.к. "Панония" се коси разделителната, защото в останалите участъци поради останали строителни отпадъци е много опасно да се коси, защото може да има не само счупени стъкла от колите, но може наистина някой човек да го уцелим с камъче или парче от бетон. Последиците ще бъдат много тежки. В момента, в който разделителната на булеварда бъде почистена и там ще бъде окосено", обясни Даниела Димитрова, управител на "Еко Титан" за Видин.

Делото, образувано по искане на Герго Гергов за възстановяването му като кмет на Видин е прекратено заради отвод на всички съдии от съда. Това съобщават от Окръжния съд в областния град. Делото е изпратено на Върховния касационен съд за определяне на друг окръжен съд, който да  разгледа искането.

Районният съд в Белоградчик намали от 1 500 на 300 лв. глоба, наложена от Инспекцията по труда на фирмата, собственик на завода за боеприпаси в Горни Лом "Видекс" АД. Санкцията е по акт за административно нарушение, установено дни преди първи октомври 2014 година, когато при взрив в предприятието загинаха 15 души. Инспекторите са забелязали при проверка дупка в покривната конструкция на склада за боеприпаси и взривни вещества, което води до липса на експлоатационна сигурност. Глобата, наложена на фирмата, собственик на завода е намалена, тъй като нарушението веднага е отстранено, е посочено в мотивите на Районния съд. Решението е от 23 април и може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Административния съд във Видин.

Последно за този мандат заседание на постоянната комисия по земеделие, гори, селски и планински райони към Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) се провежда днес и утре във Враца. Домакин на срещата е Община Враца, чийто заместник кмет Красимира Георгиева приветства участниците и им пожела успешна работа. Срещата беше открита от председателя на комисията и кмет на община Летница Красимир Джонев. Участниците в заседанието са над 100- кметове, заместник кметове и експерти на общини от цяла България. Обсъжданата днес тема е приключването на общинските проекти по Програмата за развитие на селските райони (2007-2013 г.). Измененията в нормативната уредба по управление на поземления фонд и горските територии ще бъдат обсъдени във втория ден.

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) започва ремонт на компрометираните участъци по бул. "Васил Кънчов" във Враца. Дейностите започват до края на месец април и ще имат за цел аварийно закърпване на дупките по натоварения участък, съобщиха от АПИ. Според неофициално потвърдена информация, стойността на ремонта е 50 000 лева, като парите са били издействани от бившия вече директор на Областно пътно управление във Враца Пламен Ганецовски, който от миналата седмица вече не е началник. Пътната отсечка се превърна в спорна миналата година, когато държавата предложи на общинската власт да й я прехвърли. Общинските съветници от Враца категорично отказаха да получат булеварда, преди държавата да му направи основен ремонт.

Заместник-председателят на 43-ото Народно събрание и депутат от Земеделски народен съюз за област Враца Явор Хайтов обсъди днес с областния управител на Враца Малина Николова акцентите от стратегията за развитие на Северозападна България. Малина Николова съобщи, че на 14 април е била избрана фирмата, която ще готви стратегията за развитие на Северозападна България, като обществената поръчка за това е била обявена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Общинските управи са внесли проектни предложения на обща стойност над 850 000 000 лева, които трябва да бъдат усвоени и реализирани до 2020 г. Всяка община е представила списък с проекти, които са подредени според приоритетите на всяка местна управа. Напълно възможно е с оглед на цялостното развитие на региона, тези приоритети да бъдат преподредени от фирмата, която ще изработи цялостната стратегия за развитие на Врачанско, Видинско и Монтанско, стана ясно на срещата.

"Събитието се повтаря", каза предишният кмет на Община Кула д-р Марко Петров по повод пропадането на участък от пътя  Видин- Кула- Връшка чука. Местните власти са сигнализирали за проблема и преди четири години. Водосток на пътя е ремонтиран от май до август 2011 година, който сега отново е разрушен, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура. Екипи от Агенцията ще огледат участъка и след това ще уточнят как да бъде възстановен пътната отсечка.

Три села от община Георги Дамяново- Чемиш, Видлица и Каменна Рикса са подали искания за преминаване към община Монтана, съобщи кметът на областния град Златко Живков. Искането ще бъде разгледано на заседание на Общинския съвет на 30 април т. г. "Не очаквам никой да застане против волята на хората", обяви Живков. Исканията за преминаване към община Монтана са подкрепени с подписки, в които са се подписали над 50 процента от живеещите във всяко от селата. Основанията на хората са наличието на комплексно административно обслужване в община Монтана и това, че са по-близо до областния град, уточни кметът. Ако исканията бъдат одобрени от общинските съвети в Монтана и Георги Дамяново, то тогава предложението ще бъде отнесено до президента за издаване на указ, уточниха от местната управа.

Кметът на видинското село Сланотрън Венелин Павлов е новият председател на регионалната структура на партия "Екогласност" в региона. Той е и новият председател на регионалната структура на Федерацията на потребителите за Видин. "Този месец беше избрано новото ръководство, като за заместник председател на Федерацията на потребителите е избран Крум Петров, а секретар е Калин Пантев", каза председателят на "Екогласност" Емил Георгиев. Той заяви, че партията ще участва съвместно с БСП на изборите тази година. Председателят на"Екогласност" съобщи още, че се водят разговори с човек от Видин, който ще бъде предложен на коалиционните партньори на национално ниво за кмет на общината.

Партия "Екогласност" ще бъде посредник между чуждестранна фирма, която иска да дари средства за ремонт на църковен храм и Видинска митрополия, която ще определи къде ще отидат парите. Това съобщи във Видин председателят на партията Емил Георгиев. Някои храмове вече имат и собствени сметки за ремонт, по които могат да бъдат преведени средства, допълниха от партията.

Има политически консенсус за създаването на два интегрални колежа в Северозападния район, каза министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев по повод на предстоящите образователни реформи. Заместник-председателят на парламентарната образователна комисия Борислав Великов, който е от Монтана, а също и местното ръководство, очакват от Министерството на образованието и науката да се създаде там такъв интегрален колеж, заяви министър Танев. По думите му народният представител Вили Лилков също настоявал да се създаде интегрален колеж и във Видин. "Затова задачата на МОН е да пусне през следващата година два интегрални колежа - с пари от новата Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" и от бюджета", каза министър Танев. Той добави, че ги има сградите и учителите за тези два колежа и отбеляза, че средствата не са толкова големи.

Офисът на Националната агенция за приходите (НАП) във Видин издава по 15 персонални идентификационни кодове (ПИК) на ден през последните дни на данъчната кампания, съобщиха от приходната администрация. Персоналните кодове дават възможност за онлайн подаване на данъчната декларация за облагане на доходите, а освен това са безплатни и безсрочни. От НАП напомнят, че остават само 3 работни дни до изтичането на срока за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица от 2014 г., който в 30 април 2015 г. 5 100 подоходни декларации са приети до момента във Видин, като всяка пета от тях е подадена по електронен път с ПИК или електронен подпис.

Три площадки по безопасност на движението бяха открити в детска градина "Детелина" в Брегово. Две от тях са изградени в двора на детското заведение и са предназначени за пешеходци и велосипедисти. Третата е начертана върху винил и може да се използва навсякъде, обясни главният учител Захарина Лазарова. Новите площадки са създадени по инициатива на детското заведение и са част от работата на учителите за повишаване знанията на децата за безопасно движение по пътищата. Кметът на Брегово Милчо Лалов, учители и директори на детски заведения от Видинска област присъстваха на откриването.

Членовете на Пенсионерски клуб "Мадона" проведоха среща с общинското ръководство на Белоградчик. Кметът Борис Николов представи направеното до момента, като наблегна на социалната политика на Общината, която засяга пенсионерите. Един от най-болните въпроси се оказа проблемът с гробищния парк, който не е в добро състояние. "Гробищният парк- това е един много важен въпрос, който стои пред нас и също болезнен въпрос. Както знаете всички, вече нямаме терен на гробищния парк, оттам се получава безпорядък. Знам колко е неприятно да се местят гробове и затова решихме да продължим. Днес в 10:30 в Берковица има събиране, по наше искане Агенцията по горите да ни отстъпи около 30 дка, да направим едни нови гробища с предварително проектиране, с огради, с един малък параклис" - каза кметът Борис Николов.

БЧК във Видин организира за четвърта година инициативата "Помощ за абитуриенти сираци и полусираци". 16 ученици от Видин и двама младежи, завършващи училище в Ново село, ще бъдат подпомогнати със събраните средства. "Тази година отново БЧК и дамски "Лайънс клуб - Вида", организираха благотворителен бал за подпомагане на такива деца. Подадени са ни списъци от училищата в област Видин. Балът беше организиран на 24 април. Очакваме все още две или три дарения допълнително и ще ги обявим. До момента събраната сума е от дарения 2 039 лева и 1 334 лева от фондонабиране, или общата събрана сума до момента е 3 373 лева", обясни за Радио ВИДИН директорът на Областния секретариат на организацията Цветелина Петрова. Събраните средства ще бъдат предоставени на семействата на абитуриентите, които сами ще решат за какво ще бъдат използвани те.

Тържествен педагогически съвет се проведе в ОДЗ "Единство, творчество, красота" във Враца по повод 40-годишнината на детското заведение. Бивши и настоящи учители и директори, и партньори на детската градина взеха участие в него. Кметът на Враца Николай Иванов получи плакет и почетна грамота за цялостен принос в осигуряването на равен шанс и достъп до образование на всички деца. 221 деца се обучават в детското заведение. Концертът за празника е на 30 април от 16:30 ч. на голямата сцена на Драматично-кукления театър във Враца.

Деца и ученици от Врачанска област днес участват в областния етап на ІІ Национален фестивал на руската поезиця, песен и танци "Пусть всегда будет солнце". Над 70 млади изпълнители участват в културното събитие. Празникът започна с изпълнението на любимата на няколко поколения детска песничка, която е и мото на фестивала. Момчета и момичета от ОДЗ "Славейче" във Враца я изпълниха. Всички изяви днес се оценяваха от жури, чийто председател е общинският съветник Митко Костов.

Националният онлайн кръг на "Цветна олимпиада" се проведе днес във всички 28 области в страната. Инициативата е на Сдружение "България си ти!". 53 ученици участват в съревнованието във Видин. Те са от три училища- ПМГ "Екзарх Антим I", ГПЧЕ "Йордан Радичков" и ПГ "Проф. д-р Асен Златаров". Най-много са участниците по дисциплините информационни технологии, български език и математика"- каза Албена Дойчинова, представител на сдружение "България си ти". Целта на "Цветна олимпиада" е да се мотивират учениците от VIII до XII клас да усвояват нови знания и да се стремят към по-високо ниво на образование, чрез съревнование по съответните дисциплини. Проблем с доставката на интернет провали провеждането на "Цветна олимпиада" в Природоматематическатата гимназия във Видин.
 
Професор Румен Иванов ще представи книгата си "Рациария винаги ще процъфтява" във Видин. Творбата включва проучванията на девет археолози от разкопки край видинското село Арчар. Книгата за античния град е първата за повече от 30 години насам, издадена на български език, каза професор Иванов. Книгата е първата от поредицата за Рациария, която авторът подготвя за издаване. Всяка от статиите е с резюме на английски език. Представянето ще е утре от 17 часа, в Конферентната зала на областната администрация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Патриарх Даниил ще е наместник на Видинската епархия до избора на нов митрополит

До провеждането на избора на Видински митрополит патриарх Даниил ще е наместник на епархията. Решението  е на Синода на Българската православна църква, каза патриарх Даниил при посрещавено си във Видин, откъдето започна посещенията си в епархиите в страната. "На заседанието на Светия синод, което беше на 9 юли, Светият синод определи да..

публикувано на 18.07.24 в 20:30

Снимката на 18 юли 2024 година

Българският патриарх  Даниил  е на посещение  във Видин .   В храм "Св. Димитър Солунски" всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк. Те се намират в града под..

публикувано на 18.07.24 в 18:20

63 пожара са горели в област Монтана от началото на юли

По над три пожара на ден средно са гасили огнеборци от Монтана от началото на месец юли. Най-често са горели сухи треви. Двама души са пострадали. 63 пожара са ликвидирани от звената на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от началото на юли на територията на област Монтана. 50 от пожарите са без материални щети, като 40 са в..

публикувано на 18.07.24 в 17:20

Дело на видинската прокуратура за трафик на мигранти приключи с наложени наказания

Четирима обвиняеми за трафик на мигранти получиха наказания от съда по дело на Районната прокуратура във Видин. Единият от тях е наказан с  5 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Другите трима получават 9 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за всеки. Освен това всички обвиняеми са с наложени..

публикувано на 18.07.24 в 15:58

Как се оказва първа помощ при ухапване от змия

С повишаване на температурите все по-често се срещат змии , които са и по-агресивни, заради сушата. Тази година случаи на ухапвания от отровни змии е имало в района на Белоградчик при берачи на боровинки, каза д-р Любомир Виденов , завеждащ филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той поясни, че механизмът на оказване на първа помощ в тези..

публикувано на 18.07.24 в 15:23

Деца в Кула научиха повече за професията на пожарникаря (снимки)

Занятие по пожарна безопасност се проведе днес, 18 юли, в СУ „Васил Левски“ в град Кула . Това е третото събитие на Детската академия за спорт и превенция това лято. В него участваха екипи на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) - Кула, децата от Детска градина "Звънче" и СУ „Васил Левски“ в града...

публикувано на 18.07.24 в 14:59

Село Моравица ще бъде домакин на национален фолклорен фестивал

В мездренското  село Моравица организаторите от кметството и местното читалище вече са готови да посрещнат гостите на Пети национален фолклорен фестивал „Пей, танцувай и в Моравица лудувай” . Той ще бъде открит в 11.00 часа на 20 юли (събота). Последното участие ще е в 19.30 часа, като ще има две паузи за – общо хоро „Ширто” и надиграване „Абдай”...

публикувано на 18.07.24 в 14:00