Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видински и румънски общини с общи идеи по трансгранична програма

Общините от област Видин ще се възползват от възможностите да усвоят европейски средства чрез трансграничната програма Румъния- България и вече имат готови проекти, които да предложат на румънските си партньори. В областната администрация във Видин проектни предложение имат общините Бойница, Кула и Видин.

"Регионален исторически музей Видин ще бъде партньор на Областния съвет Мехединци. Проектното предложение включва реконструкция и модернизация на музеи от двете страни. От българска страна ще бъде закупено оборудване за музей "Кръстата казарма", а от румънска- реконструкция и модернизация на музей "Железни врати". Община Брощени има предложение за рехабилитация на местния панаир. Съответства Община Видин, която има подобни проектни идеи - изграждане на целогодишен панаирен експо център и реконструкция и екстензия на общинския пазар." - посочи заместник областният управител на Видин Огнян Ценков.  
 
Община Бойница ще закупи снегопочистваща техника заедно със свои партньори от Румъния по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България. В Кула подготвят идея да закупят специално оборудване за снегопочистване:

"Община Бойница подаде при нас проектно предложение за закупуване на снегопочистваща техника и за изработване на снегозадържаща ограда. Подобно предложение има от румънска страна от Община Бранищя. Община Брощени, Румъния има идея за предотвратяване на бедствия и закупуване на специално оборудване. Община Кула пък има проект за купуване на снегопочистваща техника и инвестиции в човешки ресурси за справяне със специфични рискове"- допълни
Огнян Цеков.

Самите партньори от българска и румънска страна трябва да договорят подробностите около идеите си, допълни Огнян Ценков. В областната администрация приемат идейни предложения по Програмата Интеррег и от други общини.

Oфициалният старт на Програма Интеррег V-A Румъния-България 2014-2020 беше даден на 26 март 2015 г. в Белоградчик. Програмата за трансгранично сътрудничество разполага с финансов ресурс от 258,5 милиона евро и е една от първите програми, която подкрепя избираемите гранични региони в Румъния и България чрез финансиране на съвместни проекти с трансгранично въздействие. 85 % от тези средства са от Европейския фонд за регионално развитие и 15 % са национални средства - 13 % от бюджетите на България и Румъния и 2 % от бенефициентите. Това обясни заместник областният управител на Видин Огнян Ценков, който откри информационната среща, организирана от Съвместния секретариат в рамките на Регионалния офис за трансгранично сътрудничество - Кълъраш, Румъния, в сътрудничество с представителите от Управляващ орган в Румъния и Националния орган в България.

Ще бъдат финансирани три типа дейности - "меки мерки"(срещи, обучения, семинари); инвестиционни дейности за купуване на оборудване, реконструкция и изграждане на инфраструктура и интегрирани дейности. Проектите по "меките мерки" ще се приемат до 30 юни 2015 г. Целевите групи са широкоспектърни, обясни Огнян Ценков.

Програмата обхваща 15 области, осем от България- Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Силистра и Добрич. От румънска страна са областите Мехединци, Долж, Олт, Телеорман, Гюргево, Кълъраш и Констанца.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Поискаха ремонт на пътищата към АЕЦ"Козлодуй"

Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища, които водят до АЕЦ"Козлодуй". Това стана на среща, свикана от областния управител на Враца Николай Николов, в която участваха заместник-губернаторът Йордан Димитров, управителят на областното пътно управление Ирена Димитрова и шефът на "Водоснабдяване и..

публикувано на 15.07.24 в 08:23

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05