Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 29 април 2015 година

Снимка: Цветомир Цветанов

Млади хора от Видин пострадаха при промишлена авария малко след 16 часа днес. Техни връстници обаче бързо и компетентно им оказаха първа долекарска помощ. Събитието не е реално, за щастие, а е част от областното състезание по първа помощ, организирано от Младежката организация на Българския червен кръст във Видин. Отбори на четири видински училища се включиха в него. Целта е да се проверят уменията на ученическите екипи по първа помощ, обясниха организаторите на състезанието. "Това са ученически екипи, които се подготвят от фелдшерите на училищата с цел децата да знаят как да реагират при непредвидени ситуации. Явиха се отбори на четири видински училища- СОУ "Цар Симеон Велики", СОУ "Св. Св. Кирил и Методий", СОУ "Любен Каравелов" и ОУ "Иван Вазов".

Правителството одобри допълнителни разходи и трансфери по бюджети на общини в размер на 16 800 000 лв.  Общините Плевен и Велико Търново получават по 2 млн. лв., а община Враца- 1 млн. лв. за подобряване на общинската пътна инфраструктура. Средствата се осигуряват чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет.

Пътят за Кула, част от който пропадна заради свлачище, трябва да бъде ремонтиран с предимство. Това заяви кметът на Община Кула д-р Владимир Владимиров. Той обясни, че това е пътят към най-близката болница. Две свлачища са се активизирали по общинската пътна мрежа. Едното е на пътя Кула- Старопатица, а другото- в самото село. Общината кандидатства за финансиране пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Свлачище в град Кула застрашава електропреносно съоръжение. Средства за укрепването му ще бъдат търсени от държавата.

Лошо е състоянието на пътя за село Косово, община Брегово, сигнализира слушателят на Радио ВИДИН Ерослав Илиев. Той смята, че в ремонта на шосето миналото лято не са вложени необходимите средства и сега то отново се руши: "Пътят започна да се ремонтира на 10 юли 2014 година, за което бяха отделени 10 000 лева. Но според мен не са вложени точно толкова пари, колкото трябва, и пътят в момента е в много окаяно състояние. Даже новата пътна настилка, която беше сложена, тя се напука и стана по-зле, отколкото беше." Жители на Косово коментираха, че липсата на средства и некачествените ремонти са причините за дупките на пътя. Това лято пътят до селото отново ще бъде изкърпен, а цялостен ремонт се планира през следващите години с европейски средства.

Работата по укрепването на свлачището във видинското село Цар Симеоново ще започне от понеделник, 4 май. Това съобщи кметският наместник Емил Димитров. "Трябва да се спре свлачището по някакъв начин. Трябва да се изкопае, да се сложат камъни, да се направят отводнителни канавки, да се пробие шосето и да се отведе до канала, който е до дигата", обясни кметският наместник. Свлачищните процеси в землището на Цар Симеоново продължават. Къщи и земеделски имоти са засегнати от тях.

Общият брой на регистрираните безработни е 9 392 души през месец март в област Видин. Те са се увеличили с 219 в сравнение с предходния месец. Равнището на безработица в областта е 24,83%, нарастването е с 0,58 пункта. Данните бяха изнесени на пресконференция на Дирекция "Бюро по труда" - Видин. 704 младежи до 29 години са регистрирани през последния месец, което е 14,37% от общия брой безработни хора. Броят им се е увеличил със 7 души или с 1% в сравнение с предходния месец. Регистрираните безработни жени са 2 417 или 49,35% от всички хора без препитание. Броят им е нараснал с 6 души или с 0,25 на сто в сравнение с предходния месец.

Дирекция "Инспекция по труда" - Видин е извършила 96 проверки през месец март. 488 нарушения са констатирани по време на тези проверки. Това заяви Илиян Митов- директор на Инспекцията.

Преписка по жалба на кмета на община Грамада за съмнително регистриране на жители е била образувана в Районната прокуратура в Кула. Тя е прекратена, тъй като няма данни за нарушение. Това съобщи говорителят на Окръжна прокуратура- Видин Владислав Влашев. Той уточни, че законът дава право на кметовете да откажат адресна регистрация.

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана издирва поредните опасни стоки в търговската мрежа на областта. Четири вида мокри кърпи за деца, произведени в Турция, крият химичен риск, съобщи д-р Даниела Караилиева, директор на РЗИ. Три вида течност за електронни цигари от Китай пък са неправилно етикетирани.

Обществено обсъждане на Доклада за оценка на въздействие върху околната среда на проекта за изграждане на Национално хранилище за радиоактивни отпадъци се проведе в Лом
. Заместник-изпълнителният директор на Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" Борис Пеков информира, че площадката ще бъде изградена в землището на село Хърлец, община Козлодуй, в местността "Радиана". Отработено ядрено гориво и високоактивни радиоактивни отпадъци няма да се съхраняват на площадката. Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева информира с писмо изпълнителния директор на Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" Дилян Петров, че издава положителна оценка на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда на проекта. Обществени обсъждания във връзка с изграждането на Национално хранилище за радиоактивни отпадъци бяха проведени в Хърлец, Козлодуй, Оряхово, Мизия, Хайредин, Вълчедръм и Лом. Такива предстои да бъдат проведени в Борован, Бяла Слатина, Криводол и Бойчиновци.

Общинският съвет в Кула взе решение за намаляване на капацитета на Дома за деца с умствена изостаналост "Св. Димитър" от 42 на 10 потребители, от 1 май 2015 г.
Домът е в процес на деинституционализация от 2010 година. Повечето деца и младежи бяха изведени в алтернативни социални услуги  в края на 2014 година. Само пет от тях са останали, като засега не е известно кога те ще бъдат изведени. Персоналът на институцията е намален на седем души. Това се налага, за да бъде коригиран бюджетът на услугата. Община Кула има намерение да преустрои сградата на Дома в два центъра за настаняване от семеен тип за възрастни хора с увреждания, за да може да бъде обхванат и освободения квалифициран персонал на институцията след окончателното извеждане на останалите потребители.

Общините от област Видин ще се възползват от възможностите да усвоят европейски средства чрез Трансграничната програма Румъния- България.
Администрациите имат готови проекти, които да предложат на румънските си партньори. Общините Бойница, Кула и Видин имат проектни предложения в областната администрация, каза за Радио ВИДИН заместник областният управител Огнян Цеков. Партньорите от българска и румънска страна трябва да договорят подробностите около идеите си. В Областната администрация приемат идейни предложения по програмата и от други общини.

Община Бойница ще закупи снегопочистваща техника заедно със свои партньори от Румъния по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България
. В Кула подготвят идея да закупят специално оборудване за снегопочистване, съобщи заместник областният управител Огнян Цеков.

Правителството промени условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.
Промените предвиждат при невъзможност за участие на цялата група и по преценка на Общината, от съответната група да бъде допуснато да кандидатстват минимум половината от свързаните блок-секции, които да покриват изискването за минимум 36 самостоятелни обекта и да са последователно разположени. Сгради с минимум 32 самостоятелни обекта с жилищно предназначение, които са построени преди 1975 г. и са с доказани конструктивни проблеми, също ще могат да бъдат одобрявани за обновяване след преценка на Общината.

141 бежанци са задържани през 2014 година от граничарите от Видинския граничен полицейски участък, осъществяващ контрол на дунавската граница от Тимок до Долни Цибър. Това каза пред БТА началникът на Граничен полицейски участък Видин Силви Лазаров. Задържаните бежанци са били без редовни документи, укрити в различни тайници в преминаващи към Румъния автомобили. 44 души са задържани в края на декември, сред които и един непълнолетен, а останалите са били на възраст от 18 до 35 години. Всички са били в постройка във видинското село Капитановци.

Приятели на нелепо загиналия Стефан Васков от Берковица организират възпоменателно шествие "С цвете в ръка" по повод шест месеца от смъртта му. "Причината е, че Стефчо не е забравен и все още нямаме отговори. Нямаме никаква информация до къде е стигнало разследването, а трябва да се знае, че в тази държава законите са, за да се спазват"- каза за Радио ВИДИН един от организаторите- Даниел Недков. 31-годишният Стефан Васков издъхна на 19 октомври миналата година след зверски побой с трима заподозрени. Първата проява в негова памет се състоя на 8 ноември. Неговите приятели организираха тогава  факелно шествие под наслов "Берковица, събуди се!". Никой не ги е потърсил от тогава до днес, за да даде поне частични отговори на въпросите им или до къде е стигнало разследването.

Участниците в двудневно обучение за курсантите на Детските полицейски академии от Видин, Белоградчик и Кула по програма "Киберскаут" на Главна дирекция "Национална Полиция" получиха сертификати и значки за "Киберскаути". Образователната кампания "Безопасен Интернет" е посветена на безопасността на децата в онлайн пространството, съобщиха от областнат адирекция на МВР. Петокласниците и шестокласниците имаха възможността да придобият знания и практически умения, свързани с рисковете на онлайн комуникацията. Очакванията са те да предадат новите знания на своите връстници.

Надя Йорданова от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" -Видин спечели златен медал от Панорамата на професионалното образование в Пловдив
. 11-класничката и още трима ученици от Благоевград, Пазарджик и София се представиха с техническо устройство "Еко-помощник", който информира земеделските производители за заплахите за развитието на културите и ги съветва какви мерки да предприемат. Иновативната идея получи най-високата оценка на журито, а Надя и нейните съотборници спечелиха златни медали.

Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" направи "Първа копка" на реконструкция на училището в село Очин дол. Сградата ще се използва за Младежки интерпретационен еколагер, каза за Радио ВИДИН Оля Генова, експерт в Дирекцията на парка. Базата ще предлага нощувки за посетителите, зали за занимания и други помещения за провеждането на образователни инициативи.

Общински фестивал на детската песен "Боровански врабчета" ще се проведе в борованското село Малорад. Събитието ще бъде на 13 май, каза кметът на Борован Десислава Тодорова. Фестивалът е в рамките на Майските културни празници, които за общината започват на 13-ти и завършват на 29 май, допълни Десислава Тодорова.

Десетият Международен фолклорен фестивал "Врачанска пролет" беше открит във Враца с танц на кукери. Над 480 танцьори и певци от шест държави ще се включат в културното събитие, организирано от Общината. Врачани и гостите на града ще могат да се насладят на тяхното изкуство днес и в следващите дни до 1 май. Участниците във фестивала се представиха с кратки танцови визитки след официалното откриване. Първи на сцената пред Пощенската палата излязоха съставите от Украйна и Словакия, а тази вечер от 18 часа в читалище "Развитие" е гала-концертът на съставите от България. Представянето на съставите от Албания, Сърбия и Черна гора ще е на 30 април от 11 часа, а вечерта от 18 часа е гала концертът на всички състави от чужбина. Участниците ще се включат на 1 май в дефиле, което ще тръгне в 10 часа от площад "Македония" до площад "Христо Ботев". Концерти на участниците във фестивала ще има час по-късно, от 11 часа, на две сцени- пред Община Враца и пред Пощенската палата.

Традиционните празници на културата "Мездра -май 2015" ще се проведат за 42-ри пореден път в Мездра
. Те  започват на 3 май със спектакъл на "Калето" от най-мащабния културен проект "Free fest - Магията на Мездра". Грандиозен концерт закриващ и феста ще има на площад "България" на 6 май, когато е и празникът на града. Участници в него ще бъдат призьорите от фестивалните конкурси, Илия Луков, Представителен танцов ансамбъл "Мездра", група "ТЕМП" при Младежки дом- Враца, които ще изпълнят огнена театрална игра. Тържествена Света Литургия ще бъде отслужена преди това сутринта в храм "Свети Георги Победоносец". Традиционният "Рок - фест Мездра 2015" ще огласи площада със звуците на рока на 8 и 9 май.  Фестивал на средновековните традиции, бит и култура ще се проведе на 16 и 17 май на Археологически комплекс "Калето".  Десетият национален фолклорен събор "Де е Българското" ще се състои на 17 май на Туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа". Драматичен театър "Драгомир Асенов" Монтана гостува в Мездра с постановката "Червени рози" на 19 май.Премиери на книги, изложби, краеведски четения и празнични концерти на училища и Детски комплекс от железничарския град ще има още през празничните дни. Празниците на културата ще бъдат закрити с Детско утро на площад "България" и награждаване на ученици с постижения.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48