Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 30 април 2015 година

Снимка: Пламен Генчев

Строителни машини, работили по водния цикъл във Видин, са нарушили старата асфалтова настилка по улица "Широка". Това установиха служители на Общината и общински съветници при проверка на място. Улицата трябва да бъде възстановена в първоначалния й вид, за да бъде приета от Община Видин, заяви изпълняващият длъжността кмет Добромир Дилов. Цялостно преасфалтиране е извършено на част от улица "Бдин", където проблеми не бяха установени. Крайният срок за възстановяване на всички улици е 30 май. Месец по-късно трябва да бъде пуснат подобект водопровод и канализация.

В Община Видин бяха отворени офертите за участие в обществена поръчка (публична покана) с предмет: "Извършване на комплексни обработки имагицидни и ларвицидни срещу комари на територията на Община Видин през 2015г". До 15 май 2015 година тричленната комисия с председател Борислава Борисова, зам.-кмет "Хуманитарни дейности и социална политика", ще трябва да разгледа и оцени офертите и да представи протокол на Възложителя (кметът на Община Видин). След тази дата ще бъде избран  Изпълнител на обществената поръчка. За участие в обществената поръчка оферти са подали фирмите: "Биовет 72" - Бургас; "ДДД Груп - Дезинфекционна станция" ООД - Враца и "Дезинфекционна станция" ЕООД - Видин.

Очаква се до средата на месец май да бъде възстановено движението по първокласния път I-1 (Е-79) край монтанското село Долна Вереница. Участъкът e затворен заради строителството на обходния път на град Монтана. Предвижда се до 15 май да приключи работата по директното трасе за Видин, което ще позволи да бъде възстановена връзката на селата Долна Вереница, Горна Вереница и Винище с областния град. Фирмата-изпълнител работи на трисменен режим. Денонощно на терен по изграждането на пътния възел са ангажирани 84 души, 10 верижни машини и 16 тежкотоварни камиона. С повишена мобилизация и на двусменен режим се работи и в останала част от обекта. Ангажирани са 104 души и 41 строителни машини. Целта е да се навакса забавянето, причинено от лошите метеорологични условия, и дългите отчуждителни процедури, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

Днес изтече срокът за прием на годишните данъчни декларации. Лице, което не подаде в срок данъчна декларация, по закон, се наказва с глоба или имуществена санкция в размер до 500 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание. При повторно нарушение глобата или имуществената санкция по ал. 1 е в размер до 1000 лв. Санкции има и за лицата, които посочват невярно данни. До днес можеха да се подават коригиращи декларации за подобни грешки. В края на работния ден изтече и срокът, в който трябва да се плати дължимият данък за довнасяне.

Асфалтът на моста край Фалковец е подкопан от търсачи на стари вкопани кабели. За това сигнализира кметът на община Чупрене Ваньо Костин, който е видял на място нарушителите. Мостът е връзката към няколко села от община Чупрене, по него е насочен и трафикът от Видин и Белоградчик след ремонта на обходния път на Монтана. Мостът край махала Фалковец е част от републиканската пътна мрежа.

Инспекцията по труда в Монтана извърши проверка на фирмата, чийто работник загина при злополука в село Превала на 23 април. Други четирима работници са се спасили по-чудо. Петимата са били без трудови договори, уточни инж. Димитър Петров, директор на Инспекцията по труда в Монтана.

С минута мълчание, в памет на своя колега Васил Драганов, който почина преди няколко дни, започна 81-ото редовно заседание на Общинския съвет във Враца. Кончината на председателя на групата от съветници на БСП доведе и до рокади в ръководството на групата. Начело на червените в местния парламент вече ще е Мирон Драганов, а негов заместник - Лъчезар Генов. Преди да започне заседанието председателят на общинския съвет Борислав Стоев спази закона и даде възможност на следващата в листата на БСП - Таня Алексиева да се закълне като общински съветник. Вълна от въпроси заля кмета на Враца Николай Иванов по време на последното редовно заседание на общинския съвет. Местните парламентаристи на практика имаха едно и също питане - кога ще бъде асфалтирана конкретна улица в града, за да се преождолеят последствията от интегрирания проект за воден цикъл. По-късно по време на сесията беше съобщената добрата новина, че благодарение на усилията на местната управа и застъпничеството на заместник-председателя на 43-ото народно събрание и депутат от Земеделски народен съюз за област Враца Явор Хайтов, правителството е отпуснало 1 000 000 лева за подобряване на пътната инфраструктура на Враца.

В сградата на община Видин се проведе заседание на Общинския експертен съвет по устройство на територията, на което бяха разгледани проекти по програмата "Видин през следващият програмен период". Същите са предвидени за реализация с европейски средства през периода 2014-2020г. Разгледани бяха проекти за сгради, които са недвижими културни ценности (НКЦ) от местно значение, а именно: Сградата на музей "Конака", на  Художествена галерия "Никола Петров", на СОУ "Цар Симеон Велики" и проектиране на "Реконструкция, пристрояване и надстрояване на Физкултурен салон на СОУ "Цар Симеон Велики", на Общински драматичен театър "Вида". Разгледани бяха и проекти, които не са НКЦ, но са включени към тази програма за изпълнение с европейски средства в периода 2014-2020 г. , защото също са значими за гр. Видин. Това са: Основна реконструкция на сградата на ПМГ "Екзарх Антим I" и оформяне на прилежащо околно пространство, проучване и проектиране на физкултурен салон към училището;  Основна реконструкция на сградата на Младежки дом и оформяне на околно прилежащо пространство. Проектите бяха приети и след отстраняване на направените на съвета забележки и съгласуване на проектите, които са НКЦ от местно значение с Националния институт за национално културно наследство /НИНКН/ при Министерството на културата,  ще бъдат издадени Разрешения за строеж.

Професионалната гимназия  по туризъм "Михалаки Георгиев" отбеляза 56 години от основаването си. Празникът бе под надслов: "От Цветница до Гергьовден - красотата на една вечна традиция". Етнографска и кулинарна изложба, дело на ученици от гимназията и на читалища от област Видин, презентация на различните дейности в училището и здравословния начин на живот в модерното общество бяха акцентите в тържествата.
   
Сто млади дръвчета дари на Община Плевен Даниел Лазаров от Гиген, съобщават от местната управа. Те са от бързорастящия широколистен вид "пауловния". Дръвчетата цъфтят предимно в лилаво.  Дарението прие инж. Павлина Тодорова - началник-отдел "Екология". Тя  информира, че дръвчетата ще бъдат засадени от служители на "Паркстрой" в дворове на детски градини, училища, в зелените пространства на детски площадки и кътове за отдих.

В Община Белоградчик се състоя двустранна среща между представители на общината и румънския град Турну Северин, община Дробета. На нея се обсъдиха възможностите за съвместни трансгранични проекти. На срещата стана ясно, че двата града могат да реализират съвместно до четири проекта едновременно.

Двама са кандидатите да оглавят общинското дружество "Обредни дейности" във Враца. Това са сегашният управител на дружеството Димитър Симеонов и началникът на направление "Строителство" в друга общинска фирма- "Благоустройство и комунално стопанство"- Николай Горнишки. Двамата претенденти преодоляха първия етап от конкурса за директор, обявен от общинската управа. От състезанието отпадна третата кандидатка за поста- Таня Пешковска.

По инициатива на Краеведското дружество при Народно читалище "Просвета 1925" в Мездра се състоя представяне на книгата на родената в мездренското село Зверино Ивана Захариева - "130 години Благотворително дружество "Червен кръст" във Враца и Врачанско". Книгата е издадена по повод годишнината от учредяването на врачанския клон на Червения кръст. В нея се проследяват основните моменти в развитието на благотворителната, милосърдната и доброволческата идея в нашия регион, многообразната народополезна дейност на БЧК през годините, промените в неговата организационна структура и управление, приносът на видни деятели и благодетели.

Две искови молби за обезщетения от наследници на загиналите при взрива във фабриката за боеприпаси в Горни Лом са внесени в Районния съд в Белоградчик. Исканията за неимуществени вреди са внесени през последните две-три седмици. Администрирани са и се чака отговор от предприятието ответник, съобщи председателят на съда Антон Антонов.

Все по-малко хора даряват кръв безвъзмезно. През миналата година в отделението по трансфузионна хематология на болницата в Лом са преминали 2661 души, което е с 7-8 % по-малко от предходната, съобщи началникът д-р Елка Симеонова. Има единични случаи на безвъздмезните кръводарители. Всяка сряда в болницата в Монтана екип от отделението по Трансфузионна хематология взима кръв. От 2661 кръводарители 29 % са дали кръв в Монтана.

Основно училище "Иван Вазов"- Берковица е победител в районните състезания с Младежките противопожарни отряди "Млад огнеборец". Участие взеха шест отбора от училищата в Общината. Съревнованията се проведоха в двете дисциплини - "400 м. щафетно бягане с препятствия" и "бойно разгръщане на състезателна пътека".

За четвърти пореден път Детският комплекс в Белоградчик провежда състезанието "Еко Арт". Тази година темата, по която се работи е "Белоградчишките скали". Участваха 12 отбора от по 5 деца. Наградите са осигурени от кмета на общината Борис Николов, от Общински съвет Белоградчик, от Детския комплекс, местната комисия за борба с противообществените прояви за малолетни и непълнолетни и фирми от града.

Международният ден на джаза отбелязаха днес в СОУ "Цар Симеон Велики" във Видин. В актовата зала на училището учениците от 9-тите класове научиха интересни факти за този вид музика и чуха на живо изпълнения на различни стилове джаз.

Община Видин ще отбележи тържествено 1 май - Ден на труда и международната работническа солидарност, съобщават от местната управа. Празнично шествие ще тръгне в 10:30 часа от музей "Конака" до Крайдунавския парк. Концерт на Анасамбъла за народни песни и танци "Дунав" ще започне в 11 часа на откритата сцена при Художествена галерия "Никола Петров".

Тържествено честване на 1 май ще се състои в Брегово. Празникът ще започне в 11.30 ч. в центъра на града с участието на около 500 жители на общината. Поканени са представители на Руското посолство и представители на община Неготин, Сърбия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Патриарх Даниил ще е наместник на Видинската епархия до избора на нов митрополит

До провеждането на избора на Видински митрополит патриарх Даниил ще е наместник на епархията. Решението  е на Синода на Българската православна църква, каза патриарх Даниил при посрещавено си във Видин, откъдето започна посещенията си в епархиите в страната. "На заседанието на Светия синод, което беше на 9 юли, Светият синод определи да..

публикувано на 18.07.24 в 20:30

Снимката на 18 юли 2024 година

Българският патриарх  Даниил  е на посещение  във Видин .   В храм "Св. Димитър Солунски" всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк. Те се намират в града под..

публикувано на 18.07.24 в 18:20

63 пожара са горели в област Монтана от началото на юли

По над три пожара на ден средно са гасили огнеборци от Монтана от началото на месец юли. Най-често са горели сухи треви. Двама души са пострадали. 63 пожара са ликвидирани от звената на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от началото на юли на територията на област Монтана. 50 от пожарите са без материални щети, като 40 са в..

публикувано на 18.07.24 в 17:20

Дело на видинската прокуратура за трафик на мигранти приключи с наложени наказания

Четирима обвиняеми за трафик на мигранти получиха наказания от съда по дело на Районната прокуратура във Видин. Единият от тях е наказан с  5 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Другите трима получават 9 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за всеки. Освен това всички обвиняеми са с наложени..

публикувано на 18.07.24 в 15:58

Как се оказва първа помощ при ухапване от змия

С повишаване на температурите все по-често се срещат змии , които са и по-агресивни, заради сушата. Тази година случаи на ухапвания от отровни змии е имало в района на Белоградчик при берачи на боровинки, каза д-р Любомир Виденов , завеждащ филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той поясни, че механизмът на оказване на първа помощ в тези..

публикувано на 18.07.24 в 15:23

Деца в Кула научиха повече за професията на пожарникаря (снимки)

Занятие по пожарна безопасност се проведе днес, 18 юли, в СУ „Васил Левски“ в град Кула . Това е третото събитие на Детската академия за спорт и превенция това лято. В него участваха екипи на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) - Кула, децата от Детска градина "Звънче" и СУ „Васил Левски“ в града...

публикувано на 18.07.24 в 14:59

Село Моравица ще бъде домакин на национален фолклорен фестивал

В мездренското  село Моравица организаторите от кметството и местното читалище вече са готови да посрещнат гостите на Пети национален фолклорен фестивал „Пей, танцувай и в Моравица лудувай” . Той ще бъде открит в 11.00 часа на 20 юли (събота). Последното участие ще е в 19.30 часа, като ще има две паузи за – общо хоро „Ширто” и надиграване „Абдай”...

публикувано на 18.07.24 в 14:00