Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 4 май 2015 година

Снимка: ОДМВР-Монтана


Ученици от Детското полицейско управление на ОУ "Д-р Петър Берон" в Монтана раздаваха листовки на водачите на автомобили. Инициативата е във връзка с Третата глобална седмица за пътна безопасност на ООН в България, която се провежда тази седмица. Мотото на инициативата е "Спаси живота на децата". Ежедневно повече от 500 деца по света губят живота си в пътни инциденти. През 2014 година в България са загинали 33 деца, а ранените са 1056. 26 от децата са загубили живота си, докато са пътували в автомобилите на родители или близки. "Целта на акцията е да покажем, че трябва да се кара безопасно по улиците на Монтана... Да внимават хората, когато деца пресичат- да не ги газят, да няма смъртни случаи", разказаха децата от Детското полицейско управление в Монтана.  

Третата глобална седмица за пътна безопасност на ООН в България "Спаси живота на децата" се провежда и във Видин, като ще продължи до неделя. Разпространение на информационни материали и ред други публични изяви, които да насърчат вниманието на обществеността към опазване на живота на децата на пътя и спазване правилата на движение, са само част от предвидените дейности, обясни заместник - областният управител на Видин Албена Георгиева.

Загинали в пътно-транспортни произшествия няма във Видинско от началото на годината. Началникът на сектор "Пътна полиция" старши инспектор Владимир Герасимов изнесе данните. Поводът за отчета е Третата глобална седмица за пътна безопасност на ООН в България "Спаси живота на децата", която се провежда във Видинско до неделя. Инцидентите на пътя стигат до близо 500 за 2014-та година, към 70 от тях са тежки, с пострадали 11 деца, за щастие без загинали. Над 430 са пътно-транспортните произшествия, които са настъпили в региона през 2013-та година. Три деца са загинали в 75 тежки катастрофи, а други 11 са били ранени. Пътните полицаи ще следят за нарушения при превоза на деца в автомобилите от утре в три последователни дни във Видинско.

От днес до 10 май Община Враца се включва в третата глобална седмица за пътна безопасност, инициирана от ООН, съобщават от местната управа. По този повод Община Враца ще реализира три свои инициативи. Кметът на града Николай Иванов излиза с обръщение към гражданите, в което ги призовава за повече толерантност и отговорност при участие в пътния трафик, и за стриктно спазване на Закона за движение по пътищата. Общинска комисия по безопасност на движението по пътищата ще разпространи сред гражданите и в тролейбусите и маршрутките в града визитната картичка на инициативата. На 8 май в двора на Начално училище "Иванчо Младенов" във Враца деца от 1 до 4 клас ще направят рисунки на асфалт. Темата е "Децата и безопасността на движение", а малките творци ще започнат да рисуват в 11.30 ч. За най-добрите художници Община Враца е осигурила награди.

Собственикът на новата фирма, от която са наети контейнери и сметоизвозваща техника за почистването на Видин- "Ай Би Ойлс"- Еднолично дружество с ограничена отговорност, със седалище в град Батановци, община Перник, е свързано лице със собствениците на "Титан АС"- предишната фирма по чистотата. Това показва справка в Търговския регистър. Община Видин прекрати договора си с "Титан АС", заради неизпълнението му от страна на фирмата. Попитахме изпълняващия длъжността кмет на Община Видин Добромир Дилов, как Общината ще гарантира, че няма да се стигне до ситуацията с "Титан АС", при която в началото на април градът остана непочистен: "Община Видин ще гарантира почистването със създаването на новото звено "Чистота", което се сформира, с подготовката на процедура, която ще стартира до няколко седмици за наемане или за закупуване на собствена техника и като сметосъбирането, почистването, рекултивацията на старите депа премине изцяло като дейност към Община Видин, за която тя си отговаря и не е обвързана с външни фирми. Договорът с фирма "Ай Би Ойлс" е временен, до провеждане на процедурата за закупуване или наемане на техника от страна на Община Видин." 

Дирекция "Инспекция по труда"- Видин ще извърши масирани проверки  по строителните обекти от 7 май до 30 юни, във връзка с активизирането на строителните дейности през лятото. Това съобщават от службата. Инспекторите ще обръщат особено внимание на обезопасяването срещу падане от височина, удар от падащи предмети, на изкопите, на електрообзавеждането, дали са осигурени лични предпазни средства. Ако дейността на спрян от инспекторите обект бъде подновена преди отстраняване на нередностите, ще се сезира прокуратурата, допълват от инспекцията.

На над 400 сигнала са реагирали служителите на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин от началото на годината. Няма нетипични случаи, реагираме на вскички сигнали, съобщи комисар Станислав Генчев,  директор на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Той беше гост в Цветовете на деня по Радио Видин.

Община Враца и тази година приканва врачани и жителите на общината да се включат активно в пролетното почистване. То ще бъде на 16 май, като началото е в 9.30 ч. "В различни точки на града ще бъдат организирани над 20 пункта за раздаването на чували и ръкавици, които всички желаещи да се включат в кампанията, могат да получат безплатно. Днес на сайта на общината ще бъдат публикувани местата, които, според Община Враца, имат нужда от почистване",  каза кметът  Николай Иванов. Събраната смет от почистването на междублоковите пространства трябва да се събира до контейнерите за битовите отпадъци. Награди са предвидени за най-инициативните. Трудът им ще бъде възнаграден и с безплатно облагородяване на района от Общината, съобщават от местната управа.

Във Враца инициативата на Общината "Осинови градинка" има нови последователи.
След като преди година в рамките на инициативата бе изградено зелено пространство край заведение в центъра на града, във вторник сутринта подобен кът ще има и край медицински център "Света Ана", който се намира срещу ПМГ "Акад. Иван Ценов", обеща кметът на Враца Николай Иванов: "Имаме вече ново облагородено пространство пред медицински център "Света Ана", дарение от медицинския център. Направен един хубав фонтан, градинката е облагородена, посадени са и цветя и зеленина, направени са алпинеуми." Откриването на новата градинка в града под Околчица е във вторник, 5 май, от 10 часа.

Отборът по електроника на Георги Газепов от  11 "в" клас и  Петър Тодоров от 12 "в" клас от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин, специалност "Компютърна техника и технологии", с ръководител Боряна Борисова, се класира на второ място в България, като допусна пред себе си само отбора на Варна, на Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как". То се проведе в Пловдив, по време на Седмата панорама на професионалното образование. Видинските ученици изработиха електронен термометър за по-малко от 50 минути и получиха максимален брой точки в практическата част. Момчетата се състезаваха и в трите етапа на състезанието- училищен, регионален и национален кръг, с около 1 000 свои връстници от същата специалност, от 50 професионални гимназии в страната, като София- СПГЕ "Джон Атанасов", Варна- ПТГ, Пловдив-ПГЕЕ, Горна Оряховица- ПГЕЕ "М. В. Ломоносов". Георги Газепов се класира на трето място в индивидуалното класиране.

Регионалната инспекция за околната среда и водите във Враца обяви конкурс за най-добра снимка от резерват "Врачански карст". Снимките трябва да вдъхновяват зрителя да посети уникалните и красиви места и да отразяват богатството и разнообразието на местната фауна и флора. Кандидатстващите за участие в конкурса фотографии да се изпращат в срок до 31.05.2015 година, на електронната поща на Екоинспекцията. Заедно с файловете, изпратени на електронния адрес, участниците в конкурса трябва да изпратят данни за себе си, както и описание на мястото, където е направена снимката. Ще се оценяват съответствието на снимката по темата, техническото изпълнение и художествената стойност на фотосите.

Фестивалът на изкуствата "Free fest: магията на Мездра" започна на 3 май с ритуал по посрещане на музите на изкуствата на ж.п. гарата в града. Детски танцов състав "Мездренче" изнесе концерт в квартал "Калето", след което участници и зрители се отправиха към Археологически комплекс "Калето". Кметът на Мездра Николинка Кътовска откри там фестивала късно снощи. Стотици граждани видяха спектакъла с участието на Театрална група "ТЕМП", Вокална група "Чарити", Балет "Вива", певицата Илона Иванова и Танцов ансамбъл "Мездра". Звук, светлини, огнени изпълнения, нестинари и заря- режисирани от Георги Врабчев. Тази вечер на сцената в двора на Професионалната гимназия по механизация и селско стопанство от 16 до 19 часа има концерт с участието на певци и танцьори от общината и региона. След 19:00 часа те ще се включат в дефиле, което ще премине през града. Денят ще завърши с концерт, в който всички ще покажат майсторството си пред публиката. Фестивалът на изкуствата "Free fest: магията на Мездра" ще продължи до 6 май, когато е и празникът на града. Проявата постави началото на традиционните празници на културата "Мездра -май 2015".

Тази вечер във Видин е годишният концерт на школата по джаз-танци "Фейм" към видинското читалище "Цвят". Началото е в 18:30 часа, в салона на драматичния театър. "Това е нашият традиционен пролетен концерт с много танци и много красота. Важното е да бъде празник за участниците и празник за зрителите. Надявам се, че с това, което представим като репертоар, всички зрители ще останат доволни", каза ръководителят на школата Татяна Рачева. Програмата включва 23 танца.  


В Деня на Европа- 9 май, от 11:00 до 15:00 часа, пред Художествена галерия "Никола Петров" във Видин, Община Видин и Областният информационен център организират детски празник на открито, на тема: "Област Видин през 2020 година". За доброто настроение на децата ще бъдат открити пет арт работилници- рисуване, квилинг/декупаж и работа с природни материали. Децата ще могат да се включат в две викторини и една кръстословица, посветени на Област Видин и Европейския съюз, както и да получат весели подаръци. Ще има детска дискотека, водещ и аниматори за всички кътове.

Известният български кулинар Иван Звездев отново ще е шеф на журито, което ще оценява баниците по време на Празника на баницата, който ще се проведе в края на тази седмица в едноименното врачанско село. Надпреварата започва на 10 май от 13.30 часа пред местното читалище, а засега заявки са дали 100 майстори на печивата, съобщи кметът на община Враца Николай Иванов: "Тази година състезанието за най-вкусна баница ще е с нов регламент. Всеки майстор ще представи своята продукция в отделна шатра… Надпреварата е в четири категории – традиционни солени баници, баници с месо и зеленчуци, сладки баници и оригинални баници."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Патриарх Даниил ще е наместник на Видинската епархия до избора на нов митрополит

До провеждането на избора на Видински митрополит, патриарх Даниил ще е наместник на епархията. Решението е на Синода на Българската православна църква, каза патриарх Даниил при посрещането си във Видин, откъдето започна посещенията си в епархиите в страната: "На заседанието на Светия синод, което беше на 9 юли, Светият синод определи да..

публикувано на 18.07.24 в 20:30

Снимката на 18 юли 2024 година

Българският патриарх  Даниил  е на посещение  във Видин .   В храм "Св. Димитър Солунски" всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк. Те се намират в града под..

публикувано на 18.07.24 в 18:20

63 пожара са горели в област Монтана от началото на юли

По над три пожара на ден средно са гасили огнеборци от Монтана от началото на месец юли. Най-често са горели сухи треви. Двама души са пострадали. 63 пожара са ликвидирани от звената на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от началото на юли на територията на област Монтана. 50 от пожарите са без материални щети, като 40 са в..

публикувано на 18.07.24 в 17:20

Дело на видинската прокуратура за трафик на мигранти приключи с наложени наказания

Четирима обвиняеми за трафик на мигранти получиха наказания от съда по дело на Районната прокуратура във Видин. Единият от тях е наказан с  5 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Другите трима получават 9 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за всеки. Освен това всички обвиняеми са с наложени..

публикувано на 18.07.24 в 15:58

Как се оказва първа помощ при ухапване от змия

С повишаване на температурите все по-често се срещат змии , които са и по-агресивни, заради сушата. Тази година случаи на ухапвания от отровни змии е имало в района на Белоградчик при берачи на боровинки, каза д-р Любомир Виденов , завеждащ филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той поясни, че механизмът на оказване на първа помощ в тези..

публикувано на 18.07.24 в 15:23

Деца в Кула научиха повече за професията на пожарникаря (снимки)

Занятие по пожарна безопасност се проведе днес, 18 юли, в СУ „Васил Левски“ в град Кула . Това е третото събитие на Детската академия за спорт и превенция това лято. В него участваха екипи на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) - Кула, децата от Детска градина "Звънче" и СУ „Васил Левски“ в града...

публикувано на 18.07.24 в 14:59

Село Моравица ще бъде домакин на национален фолклорен фестивал

В мездренското  село Моравица организаторите от кметството и местното читалище вече са готови да посрещнат гостите на Пети национален фолклорен фестивал „Пей, танцувай и в Моравица лудувай” . Той ще бъде открит в 11.00 часа на 20 юли (събота). Последното участие ще е в 19.30 часа, като ще има две паузи за – общо хоро „Ширто” и надиграване „Абдай”...

публикувано на 18.07.24 в 14:00