Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК повиши прогнозите за икономическия растеж в ЕС и обрисува по-добра средносрочна икономическа картина за България

ЕК повиши прогнозите за икономическия растеж в ЕС и обрисува по-добра средносрочна икономическа картина за България

В оповестения днес т.нар. "пролетен" доклад Европейската комисия (ЕК) повиши своите прогнози за икономическия растеж в 28-те страни - членки на ЕС през тази година и подобри своите очаквания за представянето на икономиката на България както през 2015-а, така и през 2016 година.

Според новите прогнози на ЕК Брутният вътрешен продукт в Европейския съюз ще се повиши с 1,8% през 2015-а при предишна прогноза в "зимния" доклад на Комисията (от февруари 2014-а) за икономически растеж от 1,7%. В същото време ЕК запази без промяна прогнозата си за растежа на БВП на ЕС през 2016 година с 2,1 процентни пункта.

ЕК отбелязва, че по-евтиният петрол, по-слабото евро и серията стимулиращи мерки от страна на ЕЦБ ще допринесат за подобрение на икономическата експанзия в еврозоната и в целия ЕС.

Европейската икономика се радва на най-светлата пролет от няколко години насам и на подем, подкрепен както от външни фактори, така и от предприетите политически мерки в региона, които започват да дават плодове, заяви Пиер Московиси, комисар по икономическите и финансови въпроси, данъчното облагане и митниците.

В същото време ЕК подобри и своите прогнози за икономическия растеж на България и вече очаква повишение на БВП на нашата страна с 1,0% през 2015 година (при прогноза през февруари за растеж с 0,8%) след растеж с 1,7% през 2014 година (възходяща ревизия от растеж с 1,4%). За 2016 година Комисията очаква ускоряване на икономическия растеж в нашата страна с 1,3% при предишна прогноза в т.нар. "зимен" доклад за растеж с 1,0 процентни пункта.

ЕК обаче отбеляза, че очакваното забавяне в публичните инвестиции и продължаващата слабост на инвестициите в частния сектор вероятно ще натежат върху перспективите за икономическия растеж на нашата страна.

Според "пролетния" доклад на ЕК България ще остане в дефлация за втора поредна година, като индексът на потребителските цени (CPI) ще се понижи с 0,5% през 2015 година след спад с 1,6% през 2014 година (най-дълбока дефлация в ЕС), преди да последва повишение на инфлацията с 1,0% през 2016 година. Тези инфлационни прогнози на Комисията не се различават от прогнозите в "зимния" доклад.

Комисията обаче прогнозира по-солидно намаляване на безработицата в нашата страна и вече очаква понижение на нивото на безработица през 2015 година до 10,4% (спрямо предишна прогноза през февруари от 10,9%) и до 9,8% през 2016 година (от 10,4% предишна прогноза), достигайки най-ниско ниво от 2010 година насам.

Общият държавен дефицит в България се очаква да се влоши от 0,9% от БВП през 2013 година до дефицит в размер на 2,8% от БВП през 2014 година с оглед на някои извънредни разходи и в резултат на по-слаби от очакваното приходи. Правителственият дефицит за 2015 година се очаква да достигне 2,9% от БВП главно поради по-слабите приходи от косвени данъци и да остане на ниво от 2,9% през 2016 година, посочва Комисията.

ЕК очаква рязко повишение на държавния дълг от 18,3% от БВП през 2013 година до около 27,6% от БВП в края на 2014 година с оглед на оказаната държавна подкрепа за финансовия сектор на нашата страна и поради нарастващия бюджетен дефицит. Според комисията държавният дълг на нашата страна ще нарасне до 29,8% от БВП през настоящата година и до 31,2% от БВП в края на 2016 година.

                                     Таблица с "пролетни" икономически прогнози на ЕК за България

Снимка

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!