Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закриляй нас, Свети Георги!

Снимка: БНР архив

Гергьовден е първият почти летен празник, слънчев и жизнеутвърждаващ. Посветен на Свети Георги Победоносец, който в народните легенди и предания е Светецът Воин- Конникът, който убива Ламята и закриля обработващите земята отрудени добри хора.

По българските земи Светецът е покровител на овчарите и добитъка им. Затова на този ден му се сторва курбан.

За да са защитени от болести и лоши очи стадата и млякото, което ще дават, предците ни заплитали с черен конец венец от див здравец, коприва, къпина и глог и с него украсявали главата на най-млечната овца в стадото. Такъв венец заковавали и на вратата на кошарата. По време на ритуала млада жена отпивала глътка мляко чрез кухите стъбла на оман- като заричала овцете да раждат повече женски агънца.

Рано на Гергьовден жените и децата излизали да събират диви цветя, с които после украсявали прозорците и вратите на къщите. във венчетата вплитали клонки от зелен бук, дъб или ябълка. Не забравяли да сложат и лечебни билки- чесън, къпина, глог и коприва. А мъжете заравяли в средата на нивите червено великденско яйце.

Според народните вярвания, на Гергьовден от пръстта излизат заровените в земята съкровища. Затова не е грях на този ден да се дооре, ако е останала закъсняла с оран нива... А дъждът, който вали на този ден се цени като златото.

Гергьовден е свързан с традиционната и богата трапеза. За празничната трапеза домакинята приготвя специален обреден хляб, на който изобразява от тесто фигурки на овчар и овце. Коли се курбан. Задължително е на Гергьовден да се хванем на поне едно хоро!

На Гергьовден ние- българите, честваме още Деня на Храбростта и празника на Българската армия. В София, в 9 часа, тържествата започнаха с празничен Водосвет на бойните знамена и Знамената-светини пред паметника на Незнайния воин, където по традиция се полагат венци и цветя в памет на загиналите български воини. Следва военен парад на площад "Княз Александър I", с участието на близо 1000 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България- от Военна академия "Георги Раковски", Националната гвардейска част, Сухопътни войски, Военновъздушните, Военноморските сили, Съвместното командване на силите и Националния военен университет "Васил Левски". В парада участват Гвардейският представителен духов оркестър и знаменен взвод на Националната гвардейска част. По време на парада, при изпълнението на Националния химн, ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта. Вертолет Ми-17 с националния флаг ще извърши прелитане на малка височина над площада точно в 10 часа и 29 минути. След парада започва специалната програма на музикално-строевите умения на военните духови оркестри. В 12.00 часа ще бъде извършена тържествена смяна на караула пред сградата на Администрацията на Президента на Република България.

За Националния военно исторически музей в София днес е Ден на отворени врати. Традиционно отбелязване Деня на Българската армия със специална празнична програма от 10 до 18 часа.

Денят на Храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан и в градовете Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Карлово, Плевен, Ямбол, Асеновград, Казанлък, Смолян, Белене, Свищов, Хасково, Шумен, Враца, Велико Търново и в с. Боляровци, община Садово.

Военнослужещите от въоръжените сили ще поднесат венци и цветя в памет на загиналите български воини. Делегация от Министерството на отбраната ще поднесе венци и цветя в памет на загиналите български военнослужещи на българското военно гробище в Ново село, Македония.

Денят на Свети Георги Победоносец е още и празник на българската етнография, отбелязван по традиция със събор в архитектурно-етнографския музей "Етъра" край Габрово.

Вършец събира стари и млади край оброчните кръстове на традиционния си Гергьовски събор, а Мездра почита своя патрон с поредица от събития. Железничарския град з 42-ри пореден път е домакин на традиционните празници на културата "Мездра-май 2015", които започнаха на 3 май със спектакъла на "Калето"- "Магията на Мездра". Днес- на 6 май, на площад "България" е грандиозният концерт за закриването на феста, с участието на призьорите от фестивалните конкурси, Илия Луков, Представителен танцов ансамбъл "Мездра" и огнена театрална игра на група ТЕМП при Младежки дом Враца.  А на 8 и 9 май площадът ще бъде огласен от звуците на рока- това са дните на вече традиционния "Рок фест Мездра 2015".

На Гергьовден в Козлодуй се играе футбол- Клубът на привържениците на ЦСКА "Червена чета Радецки", Козлодуй организира първи по рода си юношески футболен турнир. Осем отбора от общините Козлодуй, Оряхово и Мизия играха в първата фаза вчера- 5 май, на стадиона в атомната столица. Днес, на връх Гергьовден, са полуфиналите и финалите на турнира. Първата среща започна в 9 часа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05