Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 7 май 2015 година

Снимка: Красимир Каменов

Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" отбеляза Деня на Европа и Деня на победата над фашизма, 9 май, с ученици от видинските училища. Ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" и  СОУ "П. Р. Славейков" гостуваха днес в чуждоезиковата читалня. Децата научават интересни неща за Европейския съюз под формата на игри и презентации, разказа библиотекарят Таня Николова. Учениците изброиха и държавите от Европейския съюз, слушаха химна и проведоха собствена игра със спелуване на думи на английски, немски и френски езици. Ученици от ПМГ "Екзарх Антим I" и ОУ "Иван Вазов" гостуват на библиотеката утре.

Глобата за паркиране по тротоари, градинки, детски площадки и пешеходни зони ще бъде от 50 до 200 лева. Това решиха депутатите на второ четене на промените в Закона за движение по пътищата. Общинските съвети ще определят цената за паркиране в сините и зелени зони, както и реда и условията за плащане.

Незаконно пребиващи в страната чужденци, изпратени за връщане в държавите, от които идват,  вече ще се приемат на Граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) "Брегово" и "Връшка чука" на територията на Видинска област. Решението е прието на заседание на Министерски съвет, с което се разширява броят на граничните пунктове между България и Сърбия за приемане на  незаконно пребиваващи хора. Това ще доведе до оптимизиране на реадмисионната процедура и намаляване на разходите по трансферите, според съобщението на правителствената информационна служба. Само два гранични пункта- Аерогара София и ГКПП "Калотина" до сега бяха посочени за изпълнение на процедурите по обратно приемане на пребиваващи без разрешение чужденци. Обратно приемане на незаконно пребиваващи чужденци ще може да се извършва, освен на граничните пунктове "Брегово" и "Връшка чука" във Видинско, и през "Стрезимировци" и "Олтоманци".

България ще отпусне хуманитарна помощ в размер на 40 000 щатски долара за пострадалите от земетресението в Непал деца и техните семейства. Страната ни изразява с това решение своята солидарност и ангажираност с международните усилия за преодоляването на последиците от един от най-опустошителните природни катаклизми в наше време и за възстановяването на Непал, съобщиха от пресцентъра Министерството на външните работи на Република България. Помощта се предоставя чрез УНИЦЕФ, който има ключова роля в рамките на координацията на хуманитарните дейности на ООН на терен. Сумата ще бъде осигурена от средствата за помощ за развитие и хуманитарна помощ, които са включени в бюджета на Министерството на външните работи за 2015 година.

Дирекция "Бюро по труда"- Видин обяви процедура за подбор на работодатели за ползване на насърчителни мерки за заетост и обучение. Мерките целят да насърчат работодателите да наемат безработни до 29-годишна възраст; безработни лица до 29-годишна възраст с трайни увреждания, включително военноинвалиди, както и младежи от социални заведения, завършили образоването си; да наемат безработни лица до 29-годишна възраст, завършили средно или висше образование и без трудов стаж, насочени от поделенията на Агенцията по заетостта за заемане на длъжност съобразно придобитата степен на образование или квалификация; насърчаване на работодателите да наемат за стажуване безработни лица до 29-годишна възраст; насърчаване на териториалната мобилност на безработните лица; работодатели от микропредприятия да разкриват работни места, като се субсидират първите 5 разкрити работни места; да наемат безработни лица с трайни увреждания на временна, сезонна или почасова работа; да наемат безработни лица над 50-годишна възраст. Работодателите могат да подават необходимите документи за кандидатстване в 7-дневен срок от датата на публикуване. Допълнителна информация може да се получи в Дирекция "Бюро по труда" - Видин.

Първата копка за строителството на параклис е направена в село Горен Чифлик, съобщават от Община Белоградчик. Храмът е посветен на свети Георги Победоносец.  Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп освети мястото, където ще бъде построен параклисът и благослови дарителите и хората, които помагат да се случи това добро начинание. Имената на първите дарители бяха поставени в специална урна, която беше вградена в основите на градежа. Строителните дейности на обекта ще започнат скоро, като има и изготвен архитектурен проект, допълват от Общината. Местната управа в Белоградчик е  подготвила документите и разрешителни, за да може да бъде реализирана отдавнашната мечта на местните хора - в селото да има параклис. Договор за учредяване на гражданско дружество "Мечта"е подписан по инициатива на жителите на Горен Чифлик. То има разкрита банкова сметка при банка Интернешънъл Асет Банк АД: IBAN - BG13IABG74965000713300, по която родолюбиви българи ще могат да направят своите финансови дарения, съобщават още от Община Белоградчик.

Домашният социален патронаж в Плевен получи като дарение две компютърни конфигурации, лаптоп и ксерокс. То е направено от Българската народна банка (БНБ), съобщават от Общината. Офис техниката е повече от необходима за службата, която администрира и проекта "Личен асистент" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", допълват от местната управа. Дарението на БНБ е поредното за Общината. Домашният социален патронаж обслужва 300 потребители в Плевенско, както и още 20 посетители на Дневния център за възрастни с увреждания.

Комисията по безопасност на движение към училище "Любен Каравелов" във Видин предлага улицата пред учебното заведение да стане еднопосочна. Анализирани са оценките от анкета сред родителите на първокласници за условията за придвижване. Препоръките ще бъдат отправени до Община Видин, съобщи Колетка Павлова, председател на училищната комисия по безопасност на движението.

Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана се включи в инициативата "Пусни книга на свобода", която  се провежда в цял свят. Подробности съобщи Биляна Димова, библиотекар: "Целта на тази кампания е книгите- пътешественици да могат да стигнат до повече хора с цел да се пропагандира четенето. Библиотеката се включи в тази кампания, като организира буккросинг (на английски: "BookCrossing"- практиката да се оставят книги на обществени места, за да бъдат намерени и прочетени- бел. ред.) зона. В тази зона всички буккросъри ще могат да оставят и да пускат своите диви и свободни книги при нас."

Денят на победата над фашизма, 9 май, бе отбелязан в Основно училище "Никола Вапцаров" в Берковица. Учениците имаха скъп гост - Надя Цветкова - дългогодишен учител по руски език и председател на дружеството на русофилите в града под Ком. Христа Юлиянова от Основно училище "Христо Смирненски" й помагаше в представянето на темата за Втората световна война. Те увлякоха учениците с изпълненията си, на руски и на български, на знакови стихове за войната. Последваха изпълнения на едни от най-вълнуващите руски песни.

Денят на Европа - 9 май ще бъде отбелязан утре в Монтана с концерт на фолклорни и музикални състави, съобщиха от Общината. Концертът ще бъде на открита сцена на Централния площад "Жеравица" и в него ще се включат духов оркестър, мажоретен състав, певческа група и няколко танцови ансамбли за български фолклор. Проявата ще премине под мотото "Да създадем заедно България 2020", уточниха от Общината.

Делегация от представители на област Джиашинг, Китайска Народна Република и Обединената Китайско- Българска Търговска Камара в област Монтана ще посетят града на Огоста утре. Официално събитие във връзка с визитата ще се състои от 14 часа в заседателна зала № 1 на Областната администрация. Основен акцент в работната програма на делегацията ще бъде провеждането на разговори с Областния управител във връзка с предприемане на стъпки към бъдещо взаимноизгодно сътрудничество и установяване на партньорски взаимоотношения в сферите на икономиката, туризма и социалните дейности. Кметове на общини, представители на браншови организации и гражданския сектор в областта са поканени да присъстват на срещата. Покана за участие в събитието е отправена и до Министерството на външните работи на Република България.

Хранителни пакети ще бъдат раздавани на пострадалите от наводнението в Мизия утре, 8 май. От Община Мизия съобщават, че от 10:30 часа до 16:30 часа в сградата на Домашен социален в градад ще се раздават хранителни пакети на хората, които не са получавали такива ежемесечно от Българска хранителна банка. Списъкът с имена е поставен на входа на сградата на общинска администрация. Всички жители на Мизия, пострадали от наводненията, ще могат в същия ден да получат и материални дарения, за чието получаване няма критерии. Част от тях са под формата на препарати и поради това хората трябва да носят със себе си празни пластмасови шишета от 1 литър.

Участък от ул. "Кръстьо Българията" във Враца в района от площад "Родина" до кръстовището й с улиците "Христанчо Матов" и "Плиска" (при рокерското кафене) ще бъде затворен за три дни. Затварянето за движение ще бъде от 8 часа на 8 май до 20 часа на 10 май. Причината е наложителен ремонт на дъждоприемните решетки, които пресичат улицата в този участък. Маршрутката, която се движи по автобусна линия № 2, ще пътува на 8 май от площад "Св. Софроний Врачански", по бул. "Демокрация", ул. "Иваница Данчов", ул. "Ген. Скобелев", по ул. "Кръстьо Българията" и продължава по редовния си маршрут. Движението в обратна посока ще се извършва по същите улици.

Заключителното събитие на мащабна национална  кампания под наслов "Да създадем заедно България 2020", която се проведе в продължение на два месеца във всички български общини, ще се състои в Деня на Европа - 9 май, на централния площад "Възраждане" в  Плевен. Началото е от 11:30 часа. Събитието е част от изпълнението на проекта "Изграждане на  Областен информационен център" и се организира от Областния информационен център- Плевен и Общината. Гости ще бъдат Председателят на 43-ото Народно събрание Цецка Цачева и Андрей Ковачев - Евродепутат от ГЕРБ/ЕНП. Концерт на Тони Димитрова ще се състои по повод събитието.

Община Видин и Областният информационен център организират детски празник на открито на тема: "Област Видин през 2020 г." в Деня на Европа - 9 май от 11:00 до 15:00 ч. пред Художествена галерия "Никола Петров" в града. Пет арт работилници- рисуване, декупаж и работа с природни материали ще се проведат за доброто настроение на децата, съобщават организаторите. Най-активните деца ще могат да участват в решаването на две викторини и една кръстословица, посветени на Област Видин и Европейския съюз, за което ще получат подаръци. Ще има детска дискотека, водещ и аниматори за всички кътове.

Заупокойна молитва ще бъде отслужена в памет на загиналите руски воини във Втората световна война на 9 май на Руското военно гробище във Видин. Началото на поклонението е от 10:30 часа. Присъстващите ще поднесат венци и цветя.

Дружеството на рускоговорящите "Възход" - Плевен отбелязва Деня на Победата - 9 май и 70-годишнината от края на Втората световна война с прожекцията на документалните филми "Освобождението на Европа" и "Пролетта на Победата". Прожекцията започна в 17:30 ч. в зала "Катя Попова". От дружеството ще поднесат цветя пред паметника на площад "Свободата" на 9 май в 17:00 часа.

Община Плевен, съвместно с Българска асоциация спорт за всички (БАСВ) и Министерство на младежта и спорта, организират Ден на предизвикателството на 9 май по повод Световния ден на предизвикателството. Старт на ходене, крос и велопоход по алеите в парка ще бъде даден в 9:30 часа в началото на парк "Кайлъка" (спирка "Моста"). Чрез програмата на БАСВ се цели да се популяризират системните занимания с физически упражнения и спорт и тяхната роля за здравето, добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората  независимо от тяхната възраст, пол, социален и здравен статус. Проявата е национална и е отворена за цялата страна през целия месец май.

Сдружение "Активно общество" - Видин организира обществено обсъждане на тема "ВУЗ във Видин - защо не?". Дискусията ще се проведе на 15 май, петък, в Конферентната зала на Областна управа - Видин и е с начален час 17.30 ч. Това е първата от серия прояви, с които Сдружение "Активно общество" си поставя за цел да насочи фокуса на общественото мнение към един жизнено важен за град Видин въпрос - нуждата от висше учебно заведение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Патриарх Даниил ще е наместник на Видинската епархия до избора на нов митрополит

До провеждането на избора на Видински митрополит, патриарх Даниил ще е наместник на епархията. Решението е на Синода на Българската православна църква, каза патриарх Даниил при посрещането си във Видин, откъдето започна посещенията си в епархиите в страната: "На заседанието на Светия синод, което беше на 9 юли, Светият синод определи да..

публикувано на 18.07.24 в 20:30

Снимката на 18 юли 2024 година

Българският патриарх  Даниил  е на посещение  във Видин .   В храм "Св. Димитър Солунски" всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк. Те се намират в града под..

публикувано на 18.07.24 в 18:20

63 пожара са горели в област Монтана от началото на юли

По над три пожара на ден средно са гасили огнеборци от Монтана от началото на месец юли. Най-често са горели сухи треви. Двама души са пострадали. 63 пожара са ликвидирани от звената на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от началото на юли на територията на област Монтана. 50 от пожарите са без материални щети, като 40 са в..

публикувано на 18.07.24 в 17:20

Дело на видинската прокуратура за трафик на мигранти приключи с наложени наказания

Четирима обвиняеми за трафик на мигранти получиха наказания от съда по дело на Районната прокуратура във Видин. Единият от тях е наказан с  5 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Другите трима получават 9 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за всеки. Освен това всички обвиняеми са с наложени..

публикувано на 18.07.24 в 15:58

Как се оказва първа помощ при ухапване от змия

С повишаване на температурите все по-често се срещат змии , които са и по-агресивни, заради сушата. Тази година случаи на ухапвания от отровни змии е имало в района на Белоградчик при берачи на боровинки, каза д-р Любомир Виденов , завеждащ филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той поясни, че механизмът на оказване на първа помощ в тези..

публикувано на 18.07.24 в 15:23

Деца в Кула научиха повече за професията на пожарникаря (снимки)

Занятие по пожарна безопасност се проведе днес, 18 юли, в СУ „Васил Левски“ в град Кула . Това е третото събитие на Детската академия за спорт и превенция това лято. В него участваха екипи на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) - Кула, децата от Детска градина "Звънче" и СУ „Васил Левски“ в града...

публикувано на 18.07.24 в 14:59

Село Моравица ще бъде домакин на национален фолклорен фестивал

В мездренското  село Моравица организаторите от кметството и местното читалище вече са готови да посрещнат гостите на Пети национален фолклорен фестивал „Пей, танцувай и в Моравица лудувай” . Той ще бъде открит в 11.00 часа на 20 юли (събота). Последното участие ще е в 19.30 часа, като ще има две паузи за – общо хоро „Ширто” и надиграване „Абдай”...

публикувано на 18.07.24 в 14:00