Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпята ли е българската детска песен

4
Второкласници от СОУ"Св.св.Кирил и Методий" Видин репетират
Снимка: Нора Йоцова

Музиката за деца е една доста интересна тема, защото чрез песента подрастващите се учат. Учат се на хармония, на естетика, на усет... Оказва се, обаче, че както в образователната ни система и в музицирането на българска детска музика има криза. Много конкурси за детска песен вече са в миналото. Създаването и издаването на песнички вече е много трудна работа. Всички тези факти ме накараха да потърся мнението на специалисти в тази област. Какви стъпки предприема БНР за популяризирането и създаването на нова детска музика попитах продуцента на детска музика в музикална къща "БНР" Доротея Петрова:

"Търсене на детска музика има, но за съжаление от известно време върви тенденция към опорочаване на жанра, защото според мен причината е в липсата на песни. От една страна и ние в националното радио вече нямаме такива възможности да финансираме създаването на песни. От друга страна- ето, например, конкурсът "Сладкопойна чучулига" в Бургас, който беше единственият конкурс, който продуцираше нови песни. За съжаление последните 2 години той беше спрян и като че ли няма надежда да бъде възстановен като конкурс за български детски песни. Значи от една страна липсва българска продукция, от втора страна липсва българска продукция, специално адресирана за деца. И когато децата, имайки нужда да пеят търсят репертоар, те търсят в интернет, свалят някакви инструментали, повечето песни са на български поп изпълнители, които не са подходящи за тяхната възраст и така се шири един доста съмнителен репертоар. Но не можем да обвиняваме децата и ръководителите на тези школи, просто има един огромен дефицит. Дори, за съжаление, си мисля, че това е някаква съзнателна политика за прокарване на чужди културни интереси."  

Когато започнах работа по темата за детска музика, се оказа, че във Видин няма детски хор. Има отделни вокални групи в някои училища, които се изявяват само за определени празници и не провеждат занимания целогодишно. Така, стигнах до профилирано учебно заведение, където има специалисти, които се занимават от години с обучение по пеене. Как се справят с репертоара с детска музика във видинското училище по изкуствата "Св. Св. Кирил и Методий"- потърсих мнението на вокалният педагог Ани Козарова, която ръководи задължителната избираема подготовка по музика на 2, 3 и 4 клас.
Снимка
"Аз също бих искала да има повече песни, написани за децата. Опитвам се, разбира се, да намеря някои по-интересни песни, които биха ги накарали с желание да ги изпълняват, като се обръщам и към автори, които са утвърдени и някои съвременни автори. Една от песните, която децата от втори клас ще ви изпеят, е песента "Жабата Жанета", която е написана от една моя приятелка. Казва се Цецка Върбанова, тя преди години ръководеше хор "Видин", а в момента работи в Германия. Песента е много интересна и класовете, с които съм работила, много я харесват и изпълняват с огромно желание. Още една песничка тази година учихме от Константин Ташев, "Здравей приятелю чудесен" и също добре я приеха децата. Две музикални приказки, които преди години подготвяхме с ученици от училището. Едната се нарича "Къщичка под снега" и е написана от композитора Кирил Ламбов, а другата се нарича "Рожден ден", написана е от Маргарита Маргаритова, концерт-майстор на Симфониета- Видин. Подготвихме ги с ученици от 3 и 4 клас и бяха изпълнени в детските градини, съвместно с колеги от симфониетата", разказа вокалният педагог Ани Козарова.
Венеция КарамановаВ "Заедно" ви срещам и с Венеция Караманова, диригент на Детския хор на БНР от 1978 година. Хорът е със състав от 98 деца. Най-малките хористи са 8-годишни, а най- големите- 18-годишни, като преобладават момичетата. Само 4 момчета пеят в момента в Детския хор на БНР. Започвам разговора с нея за промяната в работата с деца през годините. Все пак един диригент на детски ансамбъл трябва да бъде и педагог. С моята събеседничка говорим за това как се възпитава у хористите културата да представят страната си в чужбина, какво е да премине една част от живота на човек пред очите ти и каква е приемствеността между поколенията, в името на изкуството. Това са част от темите, които обсъждаме с човека, който подготвя и реализира творчески програми на Детския хор на БНР за страната и чужбина, както и постоянната звукозаписна дейност на състава - Венеция Караманова:

"Много се промениха децата, много се промениха поколенията. Емоционалното им реагиране, психологическата им устойчивост се промени. Аз работя с деца вече 37 години и мога да направя сравнение как се променят поколенията. Първо промените стават все по-бързо. Децата порастват по-бързо, заради комуникациите, с които разполагат. Тяхната реакция става много по-бърза, но музикалната им памет става по-ленива. В детския радиохор се изграждат навици за колективно общуване. Ние сме като емисари на българската култура зад граница. Това задължава децата да бъдат винаги с много добро възпитание, с много добър външен вид, с много добри езици, да умеят да контактуват при всякакви положения. Ние много говорим с тях за това. Младите хора могат да бъдат много точни, много възпитани, много коректни, ако им създадем ние възрастните условия за това."  

Чуйте подробностите от всички разговори в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00