Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При "Катюшата" днес пеят птици и растат дървета

Михаил Миков: "Ние, потомците, сме длъжни да помним и пазим паметта"

13
Снимка: Ваня Минева


Юбилейни медали по повод 70 години от края на Втората световна война получиха 18 ветерани от област Видин. Отличията са присъдени с указ от Руската федерация и бяха връчени на церемония при мемориала "Катюша", край град Кула. Почетните отличия на ветераните връчи старши помощник военно аташе на Руската федерация в България подполковник Василий Крушин.

Преди 40 години бойната машина пристигнала на собствен ход в България, за да бъде превърната в паметник. "Катюшата" стои на страж в района на бойните действия, в които през септември 1944 година са загинали 164 руски войници и офицери и 19 български военни и доброволци. Пътуваща изложба от снимки и документи припомни историята на мемориала.

Ветерани при Катюшата в Кула, Снимка: Ваня МиневаСпоред една от легендите, името на бойната машина БМ-13-16 "Катюша" идва от едноименната песен. Според друга, името "Катюша" идва от маркировката КАТ- по името на конструктора Костиков и техническите характеристики- автоматично изстрелван реактивен снаряд. Според трета версия, името идва от буквата К, знак на завода-производител на първите серийни машини. Официалното обозначение на машината БМ-13-16 се разшифрова така: бойна машина, която изстрелва снаряди с приблизителен калибър 13, а 16 идва от броя на снарядите в един залп.

Първите 8 полка от по 36 машини са сформирани на 8 август 1941 година. А за щурма на Берлин в края на войната са използвани 1260 "Катюши". За шаси на пусковите установки са използвани специално приспособени американски камиони Студебейкър. От тази модификация са произведени около 1800 машини. Към края на войната в действащата армия на СССР има 40 отделни дивизиона, 105 полка, 40 бригади и 7 дивизии реактивна артилерия. За периода на Втората световна война са произведени 6800 установки БМ-13, от които са загубени 3400.

Ветерани при Катюшата в Кула, Снимка: Ваня МиневаЗа хората от град Кула Денят на победата е ден за почит към паметта на загиналите под Връшка чука техни земляци и руски воини.

"Всеки конфликт може да се реши по мирен път. Войната никога не е за предпочитане", казва Петър Цаков, ветеран от село Водна, участвал в боевете край Кула.

"Младите да бъдат умни. Да се погрижат за живота си. Да работят за живота. А войните са отговорност на ръководителите на държавите...", смята Ангел Николов, ветеран.

При Катюшата в Кула, Снимка: Ваня МиневаЗа военните и следвоенните поколения 9 май е Денят на победата- денят, в който е обявен краят на най-тежката война в историята на съвременното човечество. Война, в която умират от неестествена смърт над 60 милиона души, от които около 60% са цивилни. Война, в която са разрушени над 70% от индустриалните предприятия, давали препитание на предвоенното мирно население на въвлечените във войната държави. Началото на кошмара е в 1933 година, когато започва постепенното изместване на естествените извечни човешки ценности с моделите на новата политика. И постепенно променя живота на все повече и повече хора, които от учители, лекари, строители, шивачи, земеделци, готвачи, художници, се превръщат в унифицирани бойни единици. Цинично звучи, но през следващите 12 години всяка смърт е просто цена, при това винаги с уговорката, че е в името на бъдещ по-добър живот... Но всички- живели, воювали, оцелявали в тези страшни 12 години, нищо не е било по-важно от това да се сложи край на военните действия. За запазилите здравия си разум хора, всичко друго е изглеждало по-лесно и по-добро от грохота по бойните полета… За всички.

Изложба за историята на мемориала Катюшата в Кула, Снимка: Ваня МиневаДенят на победата е голямата надежда за оцелелите стотици хиляди мъже и жени, които с месеци са воювали с един кат дрехи на гърба, които всеки ден са се изправяли пред смъртта без да имат привилегията поне лицето си да измият от калта на окопите… В онези дни, месеци и години за тях нищо не е било по-важно от мира.

"Днес на това място, където паметта е писана с кръв, където бойците от антихитлеристката коалиция са давали поредна битка по пътя към Берлин, ние, потомците, сме длъжни да помним и пазим паметта. Длъжни сме да уважаваме и пазим паметниците. Защото народ, който не помни и не пази паметниците, народ който осквернява и разрушава паметниците, трудно може да намери пътя към своето бъдеще", каза от трибуната Михаил Миков, председател на НС на БСП.

На пост При Катюшата в Кула, Снимка: Ваня МиневаМъже от групата за исторически възстановки на патриотичен клуб "Бдинци" застанаха на почетен караул край "Катюшата" и пресъздадоха фрагменти от бойните действия, разгърнали се по тези места преди 71 години.

Поздрав към ветераните поднесоха танцовият ансамбъл "Цвят", при читалище "Цвят" и градският духов оркестър на Видин.

За човешката болка на обикновения войник припомниха в стихове от Руския клуб във Видин.

Почит към живите ветерани от войната поднесоха военни и цивилни от Русия, Китай, Сърбия и Румъния.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05