Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 май 2015 година

Снимка: Ирена Милкова

Празникът по случай 133 години от преобразуването в средно учебно заведение на видинското училище "Цар Симеон Велики" се проведе под мотото "Предизвиквам те- участвай и се забавлявай!" Тържеството започна с пролетен карнавал за учениците от началните класове. Децата дефилираха с костюми на любими приказни и филмови герои. Помощник директорът на училището Светломира Пешева обясни за Радио ВИДИН какво включваше програмата на днешното честване: "5 клас направиха исторически карнавал в района на музей "Конака". Те представиха различни епохи с характерните за тях костюми. 6 клас проведоха една историческа игра, в която те трябваше да сглобяват пъзели с изображение на историческа личност или събитие. Интересно е състезанието на 7 клас, защото то е реплика на популярното телевизионно предаване "Аз обичам България", но при нас се провежда с отбори, в които участват ученици и родители. Гимназиален етап проведе няколко различни дейности." Тържеството завърши с караоке в двора на училището.

Всеки проект от Северозападния район за планиране ще получава по пет точки допълнително при кандидатстване за финансиране по новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Това съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски във Враца на среща с представители на местния бизнес. Той участва в първия информационен ден за представяне възможностите за кандидатстване за финансиране по процедурата "Подобряване на производствения капацитет на малките и средни предприятия", с която оперативната програма стартира. Проектните формуляри за първи път ще се попълват и изпращат по електронен път, а след това, заедно с бизнес плановете, ще бъдат предавани и на хартиен носител.

Националната служба за съвети в земеделието организира четири изнесени приемни в област Видин през месец май. Основната идея на кампанията е да се достигне до максимален брой хора и да се улесни достъпът на всички стопани до услугите на експерти, каза Ася Петрова от Службата във Видин. Приемните ще се проведат от 09:30 - 12:00 часа в Общинска служба по земеделие на 12 май в Белоградчик и Чупрене, а на 19 май- в Макреш и Грамада.

Държавен куклен театър- Видин се завърна с награда от Международния фестивал на спектакли за деца "Вълшебната завеса", който се провежда всяка година в началото на май в град Търговище. Екипът на спектакъла "Бременските музиканти" получи награда за ансамблова актьорска игра, след като блестящо изигра представлението пред разнообразната публика на фестивала, съобщи директорът на кукления театър Павлинка Трифонова. Държавен куклен театър- Видин спечели за същия спектакъл "Икар" в  категорията "Индивидуално постижение в кукленото изкуство". Актьорският състав е отличен и с наградата за дебют "Сивина", която се присъжда от режисьорската гилдия на сдружението на български куклени театри.

Седмица на отворените врати организира Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. Поводът е професионалният празник на библиотекарите- 11 май. Видинчани ще могат да вземат участие и в инициативата "Библиотекар за един ден", съобщи директорът на видинската културна институция Десислава Иванова. Безплатни читателски карти, които ще важат до края на годината, ще се издават през цялата седмица.

Един от символите на Берковица- Гимназия "Д-р Иван Панов" изпрати випуск` 2015 г. с вълнуващо тържество, предаде Петя Генова. Едно от най-старите училища в областта казва довиждане и успех на поредното "птиче ято" от млади хора от години винаги на 11 май. Датата е избрана не случайно- това е денят, в който почитаме две от най-съкровените имена за книжните хора- Светите братя първоапостоли Кирил и Методий.  Много гости, родители, приятели на абитуриентите бяха дошли, за да ги изпратят в този тържествен момент. Последва награждаване с грамоти и награди на най-заслужилите ученици през изминаващата учебна година. И победителите от конкурса "Летене по Радичков" бяха наградени. Празникът завърши с целуване на училищното знаме и отброяване на заветното "дванадесет", с което "птичето ято" напусна гимназията и отлетя в училището на живота.

Велинград беше домакин на състезанието "Горски многобой", което се организира за професионалните училища в сферата на горското и ловно стопанство. Съревнованието се проведе от 7 до 10 май. Ученици от Лесотехническата професионална гимназия (ЛПГ) в Берковица се завърнаха с първо място, отборно и индивидуално, във втория кръг на престижната надпревара. Това каза за Радио ВИДИН Христина Христова, директор на ЛПГ.

Читалище "Н. Й.Вапцаров" в Криводол се включва в Националната библиотечна седмица. Инициативата започна днес с концерт за 180-годишнината от началото на образователно дело в града. Книгата "От Искър до Огоста" ще бъде представена утре от 10 часа, каза библиотекарят в читалището Христина Кирилова.

СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Ново село отбелязва своя патронен празник с тържествено вдигане на знамето, поднасяне на венци и концерт. Началото на тържеството е в 18 часа. Традиция стана честването да се провежда на 11 май, когато църквата почита паметта на светите братя първоучители. Тържеството започва в училищния двор с вдигане на знамето с извезаните ликове на славянските учители и слово на директорката Ирена Цветкова. Празникът се пренася в 18.30 часа пред читалището-паметник, където се поднасят венци и цветя. И заедно с това към небето ще литнат балони с цветовете на българския флаг и гълъби- детското послание за мир и равни възможности за развитие на подрастващите. Общ голям концерт с участието на състави и индивидуални изпълнители от детската градина, училището и читалището ще бъде последната кулминация, подчертаваща общите цели на образователните и културни институции и приемствеността между поколенията в Ново село. Средното училище в Ново село наброява 203 ученици, а след няколко дни ще изпрати своите 16 абитуриенти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Патриарх Даниил ще е наместник на Видинската епархия до избора на нов митрополит

До провеждането на избора на Видински митрополит, патриарх Даниил ще е наместник на епархията. Решението е на Синода на Българската православна църква, каза патриарх Даниил при посрещането си във Видин, откъдето започна посещенията си в епархиите в страната: "На заседанието на Светия синод, което беше на 9 юли, Светият синод определи да..

публикувано на 18.07.24 в 20:30

Снимката на 18 юли 2024 година

Българският патриарх  Даниил  е на посещение  във Видин .   В храм "Св. Димитър Солунски" всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк. Те се намират в града под..

публикувано на 18.07.24 в 18:20

63 пожара са горели в област Монтана от началото на юли

По над три пожара на ден средно са гасили огнеборци от Монтана от началото на месец юли. Най-често са горели сухи треви. Двама души са пострадали. 63 пожара са ликвидирани от звената на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от началото на юли на територията на област Монтана. 50 от пожарите са без материални щети, като 40 са в..

публикувано на 18.07.24 в 17:20

Дело на видинската прокуратура за трафик на мигранти приключи с наложени наказания

Четирима обвиняеми за трафик на мигранти получиха наказания от съда по дело на Районната прокуратура във Видин. Единият от тях е наказан с  5 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Другите трима получават 9 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за всеки. Освен това всички обвиняеми са с наложени..

публикувано на 18.07.24 в 15:58

Как се оказва първа помощ при ухапване от змия

С повишаване на температурите все по-често се срещат змии , които са и по-агресивни, заради сушата. Тази година случаи на ухапвания от отровни змии е имало в района на Белоградчик при берачи на боровинки, каза д-р Любомир Виденов , завеждащ филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той поясни, че механизмът на оказване на първа помощ в тези..

публикувано на 18.07.24 в 15:23

Деца в Кула научиха повече за професията на пожарникаря (снимки)

Занятие по пожарна безопасност се проведе днес, 18 юли, в СУ „Васил Левски“ в град Кула . Това е третото събитие на Детската академия за спорт и превенция това лято. В него участваха екипи на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) - Кула, децата от Детска градина "Звънче" и СУ „Васил Левски“ в града...

публикувано на 18.07.24 в 14:59

Село Моравица ще бъде домакин на национален фолклорен фестивал

В мездренското  село Моравица организаторите от кметството и местното читалище вече са готови да посрещнат гостите на Пети национален фолклорен фестивал „Пей, танцувай и в Моравица лудувай” . Той ще бъде открит в 11.00 часа на 20 юли (събота). Последното участие ще е в 19.30 часа, като ще има две паузи за – общо хоро „Ширто” и надиграване „Абдай”...

публикувано на 18.07.24 в 14:00