Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 май 2015 година

Снимка: Нора Йоцова

Спортно състезание се проведе днес на детска площадка "Смърфове" до бившата поликлиника във Видин. Предучилищните групи на детските градини "Васил Левски" и "Радост" премериха сили в щафета. Инициативата беше организирана от Българския червен кръст и Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин. "Това спортно мероприятие се организира, защото днес е втората годишнина от създаването на площадката, която се казва "Смърфове" и такава беше идеята да организираме такова спортно мероприятие с деца от две детски градини", повече за състезанието разказа за Радио ВИДИН кинезитерапевтът в центъра Павел Павлов. Спортното състезание на детска площадка "Смърфове" във Видин ще стане традиция, категорични са организаторите.

Фрезованият при ремонтните дейности по магистралите асфалт ще бъде предоставен на общини, за да се подпомогнат ремонтите на тяхна територия на пътни участъци, които са в много лошо състояние. Това съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Фрезованият от ремонтите по автомагистралите материал, който ще бъде около 60 хиляди куб. м, ще може да бъде използван за изкърпването на малките пътища на четвъртокласната пътна мрежа. Местните власти, които желаят да получат материала, трябва да заявят това в Националното сдружение на общините. То ще събира и обобщава заявките, като определи най-спешните обекти. Съгласуваният с министъра на финансите списък ще бъде представен за одобрение в Министерския съвет.

130 проекта на стойност близо 674 милиона лева бяха представени на заседание на Областния съвет за развитие във Видин. Предложенията, които са на общините от Видинска област, ще бъдат изпратени в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Част от проектите ще бъдат включени в инвестиционната програма на правителството, насочена към стабилизиране на икономически изостанали региони. Трите области в Северозападна България- Видин, Враца и Монтана, както и райони в Родопите и Странджа, ще се финансират по програмата. 100 милиона лева ще бъдат отделени от държавата за тези региони до 2018 година. Проекти, насочени към разкриване на нови работни места, ще се финансират с предимство. Кметовете на общини отбелязаха на заседанието лошото състояние на пътищата, което е пречка за инвестиции в региона.

Белоградчишкият районен съд потвърди наказателно постановление на Инспекцията по труда във Видин, с което е наложена санкция от 1500 лева на фирмата, собственик на завода за боеприпаси в Горни Лом "Видекс" АД. Санкцията е за нарушение, установено при проверки през август миналата година, по-малко от два месеца преди първи октомври, когато при взрив в предприятието загинаха 15 души. Инспекторите са установили при проверката, че на външната площадка пред цех "Утилизация" има натрупани отпадъчни опаковки от взривно вещество- чували от съхраняван смлян тротил, сандъци от противопехотни мини, кашони от взривно вещество, които не трябва да са съхранени там. Инспекцията е дала срок за отстраняване на нарушението до края на август, но при проверка през септември е установено, че предписанието не е изпълнено. Решението на Районния съд в Белоградчик, с което се потвърждава имуществената санкция, е от 8 май. То може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Административния съд във Видин.

Областният съвет за развитие във Видин прие доклада за мониторинг и оценка за миналата година на стратегията за развитие на социалните услуги. 63 деца са настанени в специализираните институции към края на миналата година, а 327 души- в институциите за възрастни. Домовете за деца в Гомотарци и Кула ще бъдат закрити до края на тази година, стана ясно още на заседанието на Областния съвет.

Д-р Елена Борисова е назначена за временно изпълняваща длъжността директор на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана до обявяване на конкурс. Досегашният директор д-р Даниела Караилиева е получила заповедта за смяната на министъра на здравеопазването на 11 май след обяд. Тя остава заместник директор на инспекцията. Д-р Караилиева оглавяваше РЗИ в Монтана през последните 15 години.

Мирен протест срещу незаконното изсичане на горите в село Бранковци ще се проведе на 15 май във Видин. Повод за недоволството е незаконната сеч, извършена на територията на селото миналата година, каза организаторът на протеста Тони Илиев. Около 40 жители на Бранковци ще участват в протеста в петък. Ако има желаещи от други населени места, те също могат да участват, каза Тони Илиев. Протестът ще започне от 10:30 часа пред сградата на Държавно горско стопанство- Видин.

С пълно единодушие бяха гласувани имената на кандидатите за "Наградата на Враца" и "Почетен гражданин на Враца", съобщават от Общината в града под Околчица. В началото на второто заседание на специалната комисия, кметът Николай Иванов, който е и нейн председател, оповести имената на номинираните, избрани след селекция и гласуване по време на първото заседание. Номинирани за "Наградата на Враца" за 2015 г. са Бойка Дичева и Марин Ботунски. Пет са номинациите за "Почетен гражданин на Враца"- Георги Павлов и Евгени Тодоров, и посмъртно генерал-майор Горан Тодоров, Васил Драганов и Огнян Филипов.

Дарителска акция за набиране на средства за изграждане на къща-музей на Йордан Радичков започна в Берковица. Кампанията беше официално обявена в Гимназия "Д-р Иван Панов" в града под Ком, в която до 1947 г. е учил писателят, от неговия съученик- 87-годишният Милан Миланов- Революцията. Това стана по време на тържество по повод 102-та годишнина на школото. Милан Миланов е учредил фондация "Йордан Радичков", в която ще се набират средства и експонати за бъдещия музей. Местна банка, в която е открита дарителската сметка, обяви, че няма да удържа такси за управлението й.

Петима първокласници от СОУ "Любен Каравелов" във Видин са финалисти в Националното състезание на Съюза на българските начални учители. Те постигнаха максималния брой от 50 точки, преминаха през няколко етапа в надпреварата- "Аз рисувам", ",Аз и числата" и "Аз и буквите", за да достигнат до финалния момент, където се състезават със свои връстници от цялата страна, обясни техният учител Колетка Павлова.

Третокласници от Мездра поздравиха специалистите от читалищната библиотека в железничарския град по случай професионалния им празник и се включиха в инициативата "Стани библиотекар за един учебен час". Малчуганите рецитираха стихотворения, посветени на книгата, подариха букет от здравец на библиотечните работници и им пожелаха да бъдат здрави, силни, търпеливи, да се грижат за книгите и да напътстват търсещите знание.

Образователните турове на Фондация "Екоцентрик" за отговорно потребление- "КонсУмувай", набират активисти и доброволци от градовете София, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Враца и Благоевград до 1 юни 2015 г. Специален уъркшоп в България и Германия ще бъде проведен за доброволците, за да бъдат обучени да провеждат туровете по теми като шоколад, кафе, облекло, електронни джаджи. Така активистите ще се превърнат в мултипликатори на добрите идеи и нематериалното щастие. Интерактивните обучения са насочени към младежи в гимназиална възраст и ще се случват под формата на разходки в градска среда. Те ще дават добри примери за справедлива търговия и отговорно потребление от социална, екологична и икономическа гледна точка. Целта на туровете е да стимулират участниците да изградят отговорно потребителско поведение, да събудят в тях критично мислене по темата, да ги вдъхновят да търсят алтернативи. Повече информация може да бъде намерена на сайта на организацията: http://ecocentric-foundation.org.

Традиционните празници на културата "Мездра май 2015" продължават в железничарския град. Програмата включва и спортни събития. Лекоатлетическа щафета за детските градини и турнир по футбол за най-малките жители на общината предстои на 15 май в Мездра. В съботата на Археологически комплекс "Калето" ще се съберат всички групи от страната, представящи българската история под наслов "Изкуството на древните българи". Градското първенство по художествена и спортна гимнастика за детски градини и деца от 7 до 14 години ще се проведе в салона на ОУ "Ив. Вазов". Финал на седмицата ще бъде Десетият национален фолклорен събор "Де е българското", който ще се проведе на Туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа" в неделя, 17 май, от 10:00 часа. Над 31 колектива с повече от 400 участници от 4 области на България и задължителните няколко хиляди зрители ще си дадат среща на него.

Денят на българския спорт и Международният ден на предизвикателството ще бъдат отбелязани от младите хора в град Лом, членове на Младежката банка в града. Младежите  отправят предизвикателство към своите връстници и всички жители и гости на града да тичат благотворително. Те организират на 15 май благотворителен крос. Набраните средства ще бъдат предоставени за проекти на деца и младежи с талант в областта на спорта и културата.

Регионалният исторически музей във Видин ще представи изложба "5 год. археологически разкопки на некропол от късния бронз при с. Балей". Експозицията ще бъде открита на 15 май от 11:00 часа в музей "Конака". Събитието е по повод Международния ден на музеите, който се отбелязва на 18 май. Крепостта "Баба Вида", музей "Конака" и Художествената галерия "Никола Петров" ще бъдат отворени за посетители на 15 май, петък, до 01.00 часа на 16 май. Входът е свободен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Запалени стърнища край село Калина предизвикаха голям пожар в земеделски земи

Пожар бушува в землището на община Брегово . Огънят е тръгнал от запалени стърнища около село Калина, каза за Радио Видин кметът на община Брегово Илиян Бърсанов.  "Земеделски земи са, стърнища. На място има два пожарни автомобила, в началото пожарът е бил близо до последните къщи в Калина, но пожарникарите са го ограничили... Прехвърлил се е през..

публикувано на 29.07.24 в 19:30

Снимката на 29 юли 2024 година

До 31 октомври п родължава приемът на Заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление .  Към момента има подадени 8032 заявления за област Видин, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов. Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за кабинет на представители..

публикувано на 29.07.24 в 18:15

Връчени са изменените лицензии за експлоатация на три от ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй"

Изменените лицензии за експлоатация на три от ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй" – пети и шести енергоблок и Хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво, бяха връчени на изпълнителния директор на централата Иван Андреев от председателя на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски. Те не са ограничени със срок в..

публикувано на 29.07.24 в 17:49

Кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С провеждат във Видин

Регионална здравна инспекция /РЗИ/ Видин организира кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С на желаещи лица. Изследванията ще се проведат в периода от днес, 29 юли, до 2 август,  петък в сградата на РЗИ - Видин в работното време на инспекцията. Кампанията е във Връзка със Световния ден за борба с хепатита, който отбелязваме на 28 юли...

публикувано на 29.07.24 в 14:43

Над 8000 заявления за помощи за отопление са подадени в област Видин

Продължава приемът на Заявления-деклереции за отпускане на целева помощ за отопление. Документи се приемат до 31 октомври, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов: "Към момента има подадени 8032 заявления за област Видин. От тях заповеди за отпускане са издадени на 4107 лица и семейства, заповедите..

публикувано на 29.07.24 в 14:37

Два пожара горяха в село Воднянци

На четири сигнала за пожари в областния град са реагирали видинските огнеборци през изминалото денонощие, съобщават от ОД на МВР-Видин. Гасени са запалени сухи треви и отпадъци, няма материални щети.   В съботния ден  след постъпил сигнал в 12.27 часа, огнеборците гасили пожар в частен имот в с. Воднянци . Пламъците унищожили 30 кв.м от..

публикувано на 29.07.24 в 11:49

Деца от Вършец ще нарисуват най-дългата рисунка на асфалт

Най-дългата рисунка на асфалт в област Монтана  ще нарисуват децата от Вършец следващата неделя. В три последователни дни ще се проведе Фестивал на забавленията, като част от проявите, посветени на „Празника на курорта, минералната вода и Балкана" За първи път, по повод „Празника на курорта, минералната вода и Балкана" във Вършец, се..

публикувано на 29.07.24 в 11:33