Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобряване на инфраструктурата със средства от ЕС искат жителите в Северозападна България

Снимка: Радио ВИДИН
Къде да се вложат средствата от Европейския съюз- за това се допитаха до хората експертите, работещи за популяризиране на кохезионната политика на ЕС. Това се случи в рамките на инициативата "Да създадем ЗАЕДНО България 2020". Обобщените данни за областите Видин, Враца и Монтана сочат, че повечето от анкетираните искат парите да бъдат насочени към подобряване на инфраструктурата и разкриване на работни места.
90 проектни предложения, които могат да се реализират с подкрепата на Европейските структурни и инвестиционни фондове определиха експерти от Областния информационен център(ОИЦ) във Видин. От 227-те анкети, 128 жители на общини в региона искат да се рехабилитира инфраструктурата в област Видин. 46 граждани искат повече социални услуги, в графа "други" 34 души смятат, че трябва да се създадат работни места.


"През първия програмен период за страната като че ли нямахме достатъчно време да се подготвим за инвестиционните приоритети. Затова искахме да се потърси обратна връзка с широката общественост за това какво искат да се изгради или възстанови с помощта на европейски средства до 2020 година."
- обясни Мариела Савкова, управител на ОИЦ Видин.

В Монтана повече от анкетираните хора посочват, че средствата трябва да се насочват към инфраструктурни проекти, около 40 % смятат, че парите трябва да отиват към туризма, културата и за създаване на заетост.

"58% от анкетираните мислят, че най-много средства трябва да отиват за инфраструктурни проекти, 34% са посочили
графа "друго" и 8% са отбелязали приоритетно социалните услуги. Направихме обобщение и определихме 24 области в които трябва да бъдат инвестирани средствата, като най-приоритетно е създаването на работни места и подобряването на градската среда"
- обобщи Александрина Здравкова от ОИЦ Монтана.
 
Жителите на Враца казват, че парите от структурни фондове са необходими за възстановяване на паркове и междуселищни пътища:

"Над 450 граждани се включиха с предложения. Те смятат, че с разкриването на нови работни места и подобряването на инвестиционния климат ще направят техния град или село по-привлекателно място за живеене. Най-много предложения са получени в сферата на Програмата за развитие на селските райони за паркове, междуселищни пътища и нови работни места."
- уточни Цветана Иванова, ОИЦ Враца.

Хората дават предложения и през социалните мрежи: "Да се възстанови минералната баня край село Сланотрън, община Видин... С евросредства може да се приспособят всички гари, автобусни спирки, подлези и надлези за всички видове инвалидности.... асфалтиране на всички улици... за социални заведения за хранене и подслонява на бездомни......."- предлагат анкетираните.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дете пострада при катастрофа във Врачанско

9-годишно дете пострада при катастрофа, станала в неделния ден на пътя между Враца и Оряхово, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал около 10:35 ч. на път II-15, след като катастрофират два леки автомобила – управлявани от 24-годишен мъж от Борован и 37-годишен врачанин. При инцидента е било ранено пътуващото на задната седалка на една от..

публикувано на 15.07.24 в 10:05

Близо 4 тона фалшиви парфюми и тоалетни води откри проверка на Дунав мост 2

Митническите служители откриха  3880 кг парфюми и тоалетни води на 24 търговски марки на ГКПП Дунав мост Видин-Калафат . Случаят е установен в рамките на съвместната операция срещу контрабандата на Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност“ и Националната агенция по приходите. Нелегалната стока е..

публикувано на 15.07.24 в 10:03

Поискаха ремонт на пътищата към АЕЦ"Козлодуй"

Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища, които водят до АЕЦ"Козлодуй". Това стана на среща, свикана от областния управител на Враца Николай Николов, в която участваха заместник-губернаторът Йордан Димитров, управителят на областното пътно управление Ирена Димитрова и шефът на "Водоснабдяване и..

публикувано на 15.07.24 в 08:23

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00