Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 13 май 2015 година

Млади огнеборци, ОД МВР Видин
Снимка: ОД МВР Видин

Областното състезание на Младежките противопожарни отряди "Млад огнеборец" беше проведено днес на стадион "Георги Бенковски" във Видин. Отборите бяха поздравени и от началника на Регионалния инспекторат по образованието Марийка Василева. Отборите на 13 училища от област Видин премериха сили в надпреварата. Учениците се състезаваха в традиционните дисциплини- "Бойно разгръщане на състезателна пътека" и "400 метра щафетно бягане с препятствия". Отборът на ПМГ "Екзарх Антим І" се класира на първо място с 1015 точки и ще участва в ХVІ-те републикански състезания на младежките противопожарни отряди "Млад огнеборец" през месец юни в курортен комплекс "Слънчев бряг". Тимът на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"- Видин зае второто място в оспорваната надпревара, с 995 точки. Третото място в състезанието спечелиха младите огнеборци от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий"- с. Ново село, с 988 точки.

Общо 11 проекта на общини от област Враца влизат в списъка за финансиране с отпуснатите над 3 милиона и 800 хиляди лева от фонда "Солидарност" на Европейския съюз. Разпределението на средствата беше направено днес на работна среща между областния управител Малина Николова и кметовете на общини в областта. Близо половината от общата сума е определена за възстановяване проводимостта на река Скът в границите на регулация на община Мизия, включително за възстановяване на дига и почистване на наноси от наводнението през миналото лято. Община Борован получава 300 000 лева за първия етап от неотложните аварийно-възстановителни работи на мост в село Малорад, който беше разрушен при бедствието. Два проекта на община Бяла Слатина също са включени в списъка- за възстановяване на засегната водопроводна мрежа в региона и за ремонт на разрушена пътна настилка в града. Община Враца кандидатства за финансиране на ремонтни дейности на преливници и укрепване на стена на язовир "Мраморчица" в село Горно Пещене и на язовир "Желязковец" в село Баница. Проектите на община Криводол предвиждат възстановяване на засегната водопроводна мрежа и на защитна дига на река Ботуня в село Ракево. Отводнителен канал с три моста на него трябва да бъде възстановен частично в Хайредин. Община Мездра ще получи общо 80 000 лева за изграждане на разрушена подпорна стена в квартал на града и за възстановяване на стена, и укрепване на мост в село Оселна.

Как европейските пари по-бързо и ефикасно да работят за България, да се оптимизират процедурите и да се ускори разглеждането на заявките на страните за финансова подкрепа след претърпени бедствия по линия на Фонд "Солидарност"- това обсъди министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова с еврокомисаря по Бюджет и човешки ресурси, Кристалина Георгиева. За бедствието в Мизия се очаква одобрението на Съвета и Европейския парламент до края на юни 2015-та година.

Новото регионално депо за битови отпадъци е готово и до дни ще влезе в експлоатация, съобщи заместник кметът на Община Видин Добромир Дилов: "Вече сме на финалната права. В 7-дневен срок началникът на ДНСК София трябва да определи дата за приемателна комисия, която да дойде на място, да огледа и да издаде Удостоверение за въвеждане в експлоатация. Нашата работа може да се каже, че на 99,9% е приключила. Предстои среща на Сдружението на Общините, които са членове в това Регионално депо и да се определи таксата, която ще се заплаща за ползването му." Строителството на новото регионално депо се забави с една година заради свлачищни процеси. То ще бъде използвано от всички общини на територията на област Видин. Нова техника е закупена за обслужването му и 12 души ще бъдат назначени на работа. "Капацитетът на клетката, която е изградена в момента, е 20 години. До нея е предвидено да бъде изградена втора клетка", обясни още Добромир Дилов.Новото регионално депо край Видин отговаря на всички изисквания на Европейския съюз, на него са изградени площадки за компостиране и за преработка на строителни отпадъци. Нерегламентираните сметища в региона ще бъдат премахнати с пускането му в експлоатация и вече няма да се плащат такси на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана, уточниха от ръководството на Община Видин.

Основният ремонт на 13 улици започва в Монтана след изпълнение на водния цикъл в града. Реконструкцията ще бъде разделена на два етапа, в зависимост от коя страна на централната градска част се намират, уточни кметът Златко Живков. Възстановяването на улиците трябва да приключи до края на юни. Инвестицията е 2 милиона и 100 хиляди лева. Първите шест улици, с които стартира възстановяването на града са от южната част на центъра на Монтана. Те са: "Трети март", "Александър Стамболийски", "Борис ІІІ", "Любен Каравелов", "Юлиус Иресек" първа отсечка, "Извора". Основно ще бъде ремонтирана и улица "Опълченска", която е в зоната на най-старата махала на Монтана - "Бодурската".

Единадесет са местата, които Община Враца предлага да бъдат почистени в рамките на пролетната кампания тази година, съобщават от местната управа. Денят за почистване е 16 май (събота), а началото е в 9:30 ч. Замърсените райони са паркът над магазин "Кауфланд" при ул. "Войнишка", парк "Хижата", проходът "Вратцата" и коритото на р. Лева, зелената площ на бул. "Втори юни" преди магазин "Технополис", ул. "Шипка", Криводолско шосе, каналът при бул. "България", боровата гора преди базата на "Областно пътно управление", гората към ТЕЦ "Младост", бивша база на ХЕИ, намираща се на ул. "Георги Апостолов" № 2 и Околовръстният път под лозята. В случай, че организирани групи са си определили и искат да почистят друг терен извън града и селата от общината, трябва предварително да го заявят в отдел "Екология", за да бъде организирано извозването на събрания отпадък. "Почистването на околоблоковите пространства също е инициатива, която се адмирира", подчертават от местната администрация. Забранява се единствено рязането на клони и на дървета без предварително разрешение от Община Враца. Събраните торби със смет трябва да се поставят до контейнерите за битови отпадъци. В центъра на Враца и във всички райони и жилищни комплекси ще има общо 24 пункта за раздаване на безплатни чували и ръкавици, необходими за почистването. След края на кампанията събраният боклук ще бъде извозен на градското депо за неопасни отпадъци. В кампанията ще се включат и селата от община Враца. До момента своето участие са заявили селата Власатица, Девене, Лютаджик, Мало Пещене, Оходен, Паволче, Челопек и квартал Кулата. За допълнителна информация за кампанията или записване за изкарване на събрания боклук може да се обадите на тел. са 092/62-30-00, 092/62-22-61 и 0882/21-76-22.

Три фирми са подали оферти в обществената поръчка за обследване за енергийна ефективност на сгради в община Видин.
Комисия, с председател инж. Мариела Николова, главен експерт "Капитално строителство" в общинската администрация, отвори пликовете с документите. Предметът на обществената поръчка е: "Избор на изпълнител за изготвяне на обследвания за установяване на техническите характеристики, свързани с изискванията по чл. 169, ал. 1 (т. 1-5) и ал. 2 от ЗУТ и съставяне на технически паспорт на съществуващ строеж и обследване за енергийна ефективност на сгради в Община Видин". Кандидатстващите фирми са: "Ес енерджи проект" ЕООД- София, "Стройконтрол" ООД- Пловдив и Рафаилов Консулт ЕООД- София. Общо пет са жилищните блокове, на които ще бъде направено обследване. Те се намират в комплексите "Гео Милев", "Крум Бъчваров", "Бонония", "Строител" и на ул. "Свети Кирил" № 2. Техни представители също присъстваха на процедурата.

КАТ-Видин предприема съвместни действия с училищните ръководства и органите на местно самоуправление. Поводът е предстоящите абитуриентски балове, каза в "Цветовете на деня" началникът на сектор "Охранителна полиция", комисар Красимир Живков. Превантивен контрол ще има и по рисковите маршрути, по които се очаква интензивно движение, в нощните и сутрешни часове.

Четвъртокласниците днес имаха външно оценяване по предмета "Човекът и природата". Това е последното от поредицата писмени изпити по учебните предмети, включени в националното външно оценяване за четвърти клас за учебната 2014/2015 година, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. Времето, с което разполагаха учениците беше 40 минути. Учителите ще проверят индивидуалните резултати на учениците и ще въведат данните в сайта за оценяване до три работни дни след съответното препитване.

Петима ученици от ПМГ "Екзарх Антим І" във Видин се класираха за националния кръг на Международното състезание "Лингвистично кенгуру" по английски език, съобщават от гимназията.
Асен Иванов и Ивайло Стоянов от ІХ "в" клас постигнаха отлични резултати и се класираха за националния кръг на състезанието в групата на деветокласниците. Само 8 са допуснатите ученици от ІХ клас, като двама от тях са представители на видинското учебно заведение. При единадесетокласниците, от 12 класирани ученици за националния кръг по английски език, 3-ма са от Природо-математическата гимназия - Ива Борисова, Любослава Борисова и Цветина Илиева. Националният кръг на Международното състезание "Лингвистично кенгуру" ще се проведе в град София на 13 юни.  Надпреварата се провежда на 5 езика: английски, френски, немски, испански и руски и в 5 възрастови групи.

Почти година преди навършването на 140 години от гибелта на Христо Ботев във Врачанския балкан беше учреден Национален комитет за отбелязване на кръглата годишнина. Това се случи в Народното събрание, а за председател на организацията беше избран родственикът на поета-революционер Боян Ботйов. Проявите, посветени на 140-годишнината от гибелта на Ботев ще са под патронажа на председателя на парламента Цецка Цачева, а организатори и координатори на проявите са Министерството на културата, общините във Враца, Козлодуй, Калофер и Ботевград, Общонационалният комитет "Христо Ботйов" и музеят в родния град на поета-революционер.

Българо-сръбско дружество се основава във Видин. То се създава по примера на организацията "Сръбско-българско приятелство" в град Нови Сад в Сърбия. "Идеята е да развиваме българо-сръбското приятелство в региона", каза за Радио ВИДИН  Стела Георгиева, една от основателките на Дружеството.

Наказателни постановления са съставени на директора на Държавното горско стопанство във Видин и на горския, отговарящ за държавния участък край село Ботево.
На двамата служители са съставени актове и са им наложени глоби. Проверка на 28 април на държавното сечище край село Ботево е констатирала, че се извършва гола сеч на акация, месец след изтичане на позволителното. Сключен договор за сечта на акация е имало с лицензирана фирма, чийто управител е румънски гражданин. Бракониерите, заловени в сечището, също са румънци. "Има констатирани нарушения, има съставени актове, издадени наказателни постановления и дадени на прокурор. В общи линии това е. Има нарушения по Закона за горите, които са санкционирани, затова са съставени актове и издадени наказателни постановления. Част от сечта, която е продължила там, е извеждана след като позволителното за сеч е в срок края на месец март, а е продължила и през месец април", коментира случая за Радио ВИДИН директорът на Регионална дирекция по горите- Берковица Сашко Каменов.

Българско дерматологично дружество, в партньорство с Европейската академия по дерматология и венерология, организира Национална кампания за превенция на рака на кожата за десета поредна година
. Кампанията е насочена само към образувания на кожата, подозрителни за кожен рак, обясни за Радио ВИДИН специалистът по кожни болести, д-р Станимира Христова. Повече от 11 души посетиха Областния диспансер по кожни и венерически заболявания във Враца.

Победителите в конкурса "Най-добра библиотека и библиотекар в област Враца за 2014-та година" ще бъдат наградени  утре - 14 май. Регионална кръгла маса на тема "Библиотеките - привлекателни центрове за учене през целия живот" ще бъде организирана през утрешния ден.

Членовете на Литературния клуб към Народно читалище "Развитие 1893 година" в Белоградчик се срещат с един нестандартен творец - Стоян Николов-Торлака
, днес от 17:30 часа. Авторът представя своя "Северозападен романь". "Скандална", "цинична", "нечетивна" са най-честите определения за тази творба. А нейната особеност е в това, че е написана на торлашки диалект. Именно писането на диалект прави автора на творбата нестандартен, а произведението събира разнопосочни отзиви. Но както казва Торлака, "Северозападен романь" се ражда на шега от една история, разказана на диалект в блога му. За негова изненада тя се харесва на много читатели и това го насърчава да развие случката в още глави. Тази вечер любителите на литературата имат възможност да научат повече не само за произведението, но и за неговия автор, който за пръв път гостува в града под скалите. Срещата се провежда в Младежкия дом.

Фестивал на средновековните традиции, бит и култура ще се проведе на Археологически комплекс "Калето" в Мездра на 16 и 17 май, по инициатива на управата на комплекса и със съдействието на Сдружение "Авитохол"
. Участниците в него ще покажат средновековния живот на българите, хронологически подредени от ранното до късното Средновековие, VII - XIV век. Посетителите ще могат да видят реконструирани облекло, въоръжение и снаряжение на българите и народите, населявали Балканите през Средновековието. Гостите ще усетят техния бит и култура, ще се запознаят с обсадни машини и ще стрелят с традиционния рефлексен лък. Посетителите ще имат и възможност сами да изсекат монета с лика или знака на древните владетели и да се почерпят с медовина- питие от средните векове. Те ще могат да разгледат свободно археологическия комплекс и да се запознаят от близо с историята на тази древна крепост от медно-каменната епоха (ІV хилядолетие пр. Хр.) до Средновековието, средище на всички пътища, свързващи Дунавската равнина със Софийското поле.

Национална спортна инициатива "Да играем заедно" организират утре- 14 май 2015 година, във Враца. В спортния празник ще участват заедно деца с и без специални образователни потребности. Турнирите по футбол и народна топка започват в 10.00 часа, на обновеното спортно игрище под Хижата. Кампанията се подкрепя от Спешъл Олимпикс Европа-Евразия и Българския футболен съюз. Ще участват смесени отбори от младежи с и без интелектуални затруднения от помощни училища, ресурсни центрове и домове за хора с умствена изостаналост от 24 области в страната. Старт на състезанията ще даде кметът на Враца Николай Иванов. Основен организатор е Ресурсен център Враца.

Областен преглед на ученическите екипи по оказване на първа долекарска помощ ще се състои утре- 14 май 2015 година, във Враца. Участие в областното състезание са заявили 16 училища, съобщават от БЧК Враца. Състезанието ще стартира в 10.00 часа, от сградата на Областния съвет на Червения кръст, като самият преглед ще се проведе от 10.30 часа, в сградата на Младежкия дом на Враца.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48