Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 май 2015 година

Абитуриентите в СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - Видин
Снимка: Полина Тодорова


45-тия юбилеен випуск изпратиха в ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин. Последният звънец там удари за общо 98 зрелостници, в четири паралелки.

Днес беше последният учебен ден за 108 зрелостници от Природоматематическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. Учителският колектив изпрати завършващите ученици с пожелания за успешен старт в живота и раздаде награди за високи постижения.

Випускниците в училище "Цар Симеон Велики" във Видин са 62-ма тази година. Трима от тях завършиха с пълно отличие гимназиалния курс на обучение и получиха златни значки с изображението на училището.

ПТГ "Васил Левски" изпрати тази година 25 абитуриенти. Десислава Виткова е единственото момиче сред тях. Тя беше удостоена с титлата "Най-добър млад строител", която гимназията раздава традиционно всяка година.

Пъстро празнично тържество с грейнали усмивки, весела глъчка, сълзи в очите и много цветя. Това видяхме във видинското училище "Св. Св. Кирил и Методий". Всички ученици и учители се строиха пред сградата на училището в очакване на последния звънец за завършващите 11 абитуриенти.

125 дванайсетокласници от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин прекрачиха днес прага на любимото си училище за последен път.

Последният училищен звънец удари за випуск 2015 от СОУ "Христо Ботев" в Белоградчик. Пъстро украсеният вход на училището едва побра учители и гости, дошли да поздравят абитуриентите.

Днешният ден беше изпълнен с емоции за всички в новоселското училище "Св. Св. Кирил и Методий". Последният училищен звънец за випуск 2015 удари в 10:30 часа. Абитуриентите намериха стихче и епитет за всеки свой преподавател с много хумор и малко тъга. Имаше и Мисис "Най-положителна химична реакция", и Мистър "Капитан", и Мисис "Високо напрежение".

Днес Лесотехническата професионална гимназия в Берковица се сбогува със своите абитуриенти. За да ги изпратят с аплодисменти и пожелания за успех тук бяха  всички останали ученици, учители, родители.

От 1 юли 2015 г. пенсиите, отпуснати до 31 декември 2014 г. ще бъдат осъвременени с 1.9% по швейцарското правило. Това утвърди Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Минимален размер пенсия получават повече от половината пенсионери, които за област Видин са около 35 500 души. Това каза в "Посоките на делника" по Радио Видин Пламен Георгиев, началник отдел "Пенсии" към подразделението на Национални осигурителен институт във Видин. "Пенсионерите в област Видин са 35 500 души. През месеците декември и април, когато се изплащаха коледни и великденски добавки, такива добавки се изпащаха на лица с пенсии до 286 лева. Хората, които имаха право на такива добавки, бяха около 22 000 души."

Директорът на Държавно горско стопанство - Видин към Северозападното държавно предприятие инж. Веселка Борисова от днес е освободена от длъжност. Причината за освобождаването й са констатираните пропуски и нарушения, допуснати в работата на стопанството, коментира за Радио ВИДИН директорът на държавното предприятие - инж. Цветко Цветков: "По подаден сигнал и извършена проверка от Регионална дирекция по горите-Берковица на Веселка Борисова е съставен акт за пропуски в работата й. Допуснала е да бъде извършено административно нарушение на Закона за горите. Не може да се допускат подобни нарушения от отговорните длъжностни лица." Възможно е това да не е единственото наказание в горското стопанство, допълни инж. Цветков: "Проверките продължават. Директорката наистина е допуснала такова нещо, но не работи само тя в това стопанство. Може и да няма уволнения, зависи какви ще бъдат резултатите от проверката. Може да бъдат само наказания, а не уволнения."

Вече е готово разпределението на средствата, отпуснати от европейския фонд "Солидарност", съобщиха от областната администрация във Враца, която като представител на държавата, и беше ангажирана с разпределението на отпуснатите 3 879 524.88 лева. Средствата бяха дадени от Европейския съюз за преодоляване на последствията от наводнението от края на юли и началото на август м.г., което засегна хора, сгради и земеделски земи в трите най-засегнати общини във Врачанско - Мизия, Бяла Слатина и Враца. В община Бяла Слатина ще бъдат вложени общо 1 349 473 лв. Близо 380 000 лв. отиват за възстановяване на засегната водопроводна мрежа. С по-голямата част от парите ще се ремонтира пътната настилка в общинския център. Най-много пари се отпускат на община Мизия, където ще се възстанови проводимостта на р. Скът в границите на регулация на общината и ще се почистят наносите от наводнението. За тези дейности ще се вложат 1 777 213 лв. С парите за община Враца, които са в размер на 349 044 лв., ще се оправят два язовира - "Мраморчица" край с. Горно Пещене, където ще се възстановят преливникът и гасителят за 199 002 лв. Останалите 150 041 лева ще се вложат за ремонт на конструкцията на язовирната стена и гасителя на яз. "Железковец" в с. Баница. За община Борован са отделени 300 000 лв., които ще са за първия етап на неотложни аварийно-възстановителни работи по моста на р. Бързица при с. Малорад. Община Мездра също ще получи 80 000 лева от парите от фонд "Солидарност". Те ще бъдат похарчени за изграждане на подпорна стена- северно от жилищния блок "Балкан" в кв. З, а за възстановяване на подпорната стена "Стадиона" ще отидат 30 000 лв. Възстановяването на разрушена подпорна стена и укрепване на устоите на моста срещу сградата на кметството в с. Оселна ще струват 50 000 лв. За община Криводол са заделени близо 11 000 лв. Те ще са за възстановяване на ВиК мрежата в града - 2 855,54 лв. А 8 080 ще се използват за ремонт на охранителна дига на р. Ботуня, в с. Ракево. Близо 13 000 лв. ще получи и община Хайредин, които ще се ползват за частичен ремонт на отводнителен канал "Янкова падина". Дължината е 400 м, в тях влизат и три моста.

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана издаде предписание на всички общини в областта да вземат мерки за борба с комарите и кърлежите, съобщи д-р Даниела Караилиева, заместник директор на РЗИ.  Вредителите се активизират със затоплянето на времето. "Една мярка, която има значение както към комарите, така и към кърлежите- редовното окосяване на тревните площи и бурените, за да няма условия за развитие на кърлежите и условия за пребиваване на техните гостоприемници- гризачи и птици." Общините в област Монтана би трябвало вече да имат сключени договори с фирми за обработка на тревните площи. По указания на Министерството на здравеопазването ще се извърши и улов на комари, които ще бъдат изследвани в София. "Според указанията, уловът трябва да се извършва в две населени места от областта, които имат разстояние от около 100 километра... Уловът ще бъде ежемесечен, след което комарите ще бъдат изпращани за изследване в Националния център по здравни и паразитни болести."

Булевард "Парта" в Монтана ще бъде напълно преасфалтиран. Последният пласт асфалт ще бъде поставен за сметка на изпълнителя. Това се налага след забележка на фирмата извършила надзора, поясни кметът на Монтана Златко Живков. Дължината на отсечката е 3 км, двупосочно движение с четири ленти."Каналът "Парта", за който имаше коментари и заради който трябваше да се намесвам и да помоля надзора да върне част от дейностите. Искам да кажа, че в частта, където са кръпките и където има забележки на авторския и на строителния надзор едновременно, не заради изпълнението, защото най-добрата основа на улици в Монтана е "Парта" с три слоя, няма други такива места, но сега ще бъде подменен последният пласт на тези места, където имаше кръпки за сметка на изпълнителя."  

Миене на улици започна в централната част на Видин. Ръководителят на новосформираното звено "Чистота" към Общината, Румен Лилов обясни как ще се поддържа чистотата в града: "Миенето на улиците започва от днес, 14 май. както виждате вече е започнало от района на музей "Конака" по улица "Търговска", след което миеме в момента площада пред Общината и така по цялата улица "Търговска" до театъра. За следващите дни е изготвен график за измиване на улици в централната градска част и по-главните артерии на град Видин." Миенето на видинските улици ще продължи през целия летен сезон, обещават от новосформираното звено по чистотата.

"Мястото и ролята на библиотеката в населеното място"- по тази тема е конференцията, която се проведе днес в Мездра. Инициативата е в рамките на традиционните празници на културата "Мездра май", каза секретарят на градското читалище Валентина Цекова: "Библиотечната конференция, която вече традиционно се провежда в община Мездра, има за цел да привлече политическото и обществено внимание към библиотеките в общината като основно, важно място, където се срещат поколения, епохи традиции." Целта на конференцията е да се покаже как работят библиотеките в селата, където читалищата са единствените места за развлечение на хората, каза още Валентина Цекова.

На Археологически комплекс "Калето" в Мездра днес беше открита изложба от ръчно произведени сувенири от хора с увреждания. Това е плод на инициативата "Арт ателие за социално включване и социално предприемачество", каза Емилия Гарванска, психолог в училище "Иван Вазов" и организатор на събитието: "Искахме да видим как ще се отрази на хората с увреждания арт дейността, която сме насочили в няколко направления - работа с вълна, работа с хартия, работа с природни материали." Идеята на арт работилницата е не само да развива и коригира някои умения, но и да социализира хората с увреждания. Изложбата в Мездра е заключителен етап от тримесечното им обучение.

Възпитаниците на музикалния педагог Олга Младенова от класа по пиано в Детската школа по изкуствата към Народно читалище "Развитие" във Враца, спечелиха 7 награди през последните няколко седмици. Първата успешна изява беше по време на Международния детски фестивал "Млади  таланти" в София. На този музикален форум, организиран от Националния дворец на  децата, 8-годишната Мария Стоянова спечели  I награда, Иво Николов  (на 13г.) - II награда, а клавирното дуо Радослав (12 г.) и Богдан(14 г.) Цветанови донесе II награда. От 24 до 26 април  отново в столицата се проведе IV Международен конкурс "Vivapiano". На него Мария Стоянова беше отличена с II награда, а  Йована Кирова, която е на 11 г., - с III награда. Конкурсът се състоя в престижния концертен комплекс "България“, а членовете на журито бяха от Русия, Швейцария, Австрия, Турция и Албания. На Международния конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти в гр. Перник, който се проведе от 24 до 26 април Мария Стоянова спечели I награда, а Иво Николов -  III награда. Журито, което оценяваше изпълненията на  младите музиканти - изпълнители на пиано, цигулка, акордеон, флейта  бяха от Национална музикална академия "Проф.Панчо Владигеров" и Национално музикално училище "Любомир Пипков".

Любителите на литературата в Белоградчик се срещнаха с един уникален по начина на писане автор - Стоян Николов- Торлака. Той представи своя "Северозападен романь", написан на торлашки диалект. "98-ма година излязох от Северозапада, за да отида да студентствам в Търново, след това студентствах в София, след това поработих няколко години в София, но тъй като не мога да търпя София, се върнахме с жена ми в Търново"- каза за себе си авторът. Животът го принуждава да напусне родния край, но носталгията го тласка към писане, и то на торлашкия диалект. "Като пиеш вода, като пипнеш земя, като си земеш дълбоко въздух - това сичко е различно от другата част на България. Почнах да пишем на северозападен диалект преди дватринайс години, защото си мислим, че не мое некой да ми кае на мене, че я не мом да се изразявам по начина, по който се изразяват мойте ора"- сподели Стоян Николов.

Враца се включи в националната спортна инициатива за деца с и без интелектуални затруднения "Да играем заедно". Организатор в града под Околчица ще е Ресурсният  център, а надпревари ще има по футбол и народна топка. Кампанията "Да играем заедно" се подкрепя от Спешъл Олимпикс Европа/Евразия и Българския футболен съюз. Участват смесени отбори от младежи с и без интелектуални затруднения от Помощни училища, Ресурсни центрове, Домове за хора с умствена изостаналост от 24 области в страната.

Тази събота - 16 май във Враца ще се проведе традиционната лекоатлетическа щафета по повод Деня на българския спорт. Организатор на събитието е Община Враца, която ще отбележи и Международния ден на предизвикателството по същото време. Трасето на щафетата преминава по централните врачански улици. Стартът е в 9.30 ч. на площад "Македония", през площад "св. Софроний Врачански" и площад "Руски" до финала, който ще е пред сградата на Общината. Състезателите са ученици от врачанските училища, разделени в три възрастови групи: I група  (III - IV клас), II  - (V - VІІІ клас ),  III  - (ІХ - ХIІ  клас). На финала пред общинска администрация ще се проведат няколко свободни спортни занимания - скачане на въже, стрелба в баскетболен кош и др. Тези спортни инициативи са част от програмата за Международния ден на предизвикателството. За класиралите се отбори от първо до трето място са предвидени медали, купи и материални награди. Награди  ще има и за най-активните в свободните спортни занимания. По времето, когато ще се проведе щафетата ще бъде временно спряно движението на превозни средства по булевард "Демокрация", ул. "Мито Орозов" и бул. "Христо Ботев" между 9.30 и 9.45 ч.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Крайдунавският парк на Видин

Снимката на 5 юни 2024 година

Общо 18 милиона лева ще бъдат инвестирани в  обновяване на Крайдунавския парк на Видин . Изграждане на нови настилки, велоалея, декоративно осветление, парково обзавеждане, озеленяване са сред дейностите, които ще бъдат изпълнени по проект на Община Видин, финансиран със средства от държавния бюджет. Проектните дейности се отнасят за участъка от..

публикувано на 05.06.24 в 18:00

Машинист е задържан за инцидента с локомотив в Лом

Машинист е заподозрян за извършител на повредата на маркучите на спирачната система на локомотив на жп гарата в Лом на 1 юни. Мъжът е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Разследването продължава. Под ръководството на Окръжната прокуратура в Монтана за няколко дни полицаите от Лом установиха извършителя. Това е машинист с..

публикувано на 05.06.24 в 16:24

Обвиняем за телефонна измама в Монтанско отива на съд

Районна прокуратура – Монтана предаде на съд 30-годишен мъж, обвинен в телефонна измама .  Разследването по делото е започнало след постъпил сигнал в полиция за измама на възрастен мъж. В хода на досъдебното производство са били събрани доказателства за извършено престъпно деяние. Към декември 2022 г. 85-годишният мъж живеел със съпругата си в..

публикувано на 05.06.24 в 16:09

Полицията задържа заподозрян за срязаните спирачки на локомотив в Лом

По информация на БНР вече има задържан за повредата на маркучите на спирачната система на локомотив в Лом. Инцидентът стана в ранните часове на 1 юни около 04:30 ч. на гарата в Лом. Повреден е бил локомотив, като е счупено предното му стъкло и са прерязани с остър режещ предмет пет маркуча от пневматична машина, захранващи спирачките. В резултат..

публикувано на 05.06.24 в 15:22
Явор Цанев и Александър Цонков

Гост-автори ще участват в "Базар на книгата" в Мездра

Едни от специалните гости на "Базар на книгата" в Мездра на 22 юни ще са авторите  Александър Цонков и Явор Цанев , съобщават организаторите на инициативата.  Александър Цонков  е роден в Сливен. Завършил е френска паралелка в ГПЗЕ "Захари Стоянов", а след това специалностите „Туризъм“ и „Маркетинг“, съответно като бакалавър и магистър в УНСС в..

публикувано на 05.06.24 в 15:16

Седмокласници посетиха СУ "Цар Симеон Велики" във Видин в Деня на отворените врати

Ден на отворени врати се проведе  в СУ "Цар Симеон Велики"  във Видин. Седмокласници от Основните училища "Иван Вазов" и от "Любен Каравелов" в града имаха възможност да разгледат кабинетите по природни и хуманитарни науки, да се запознаят с тяхната мултифункционалност и да разгледат базата на учебното заведение.   "Сега отиваме към..

публикувано на 05.06.24 в 15:08

Медицински хеликоптер от Румъния транспортира пациенти от Враца до Букурещ

Семейство от Румъния, пострадало при катастрофа, беше транспортирано с румънски медицински хеликоптер от врачанската болница до лечебно заведение в Букурещ . Възрастната двойка е катастрофирала преди две седмици край Оряхово. Семейството е пътувало за почивка в Турция. След пътния инцидент мъжът, на 80 години и жената, на 77 години са с множество..

публикувано на 05.06.24 в 14:32