Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 май 2015 година

Снимка: Йорданка Петрова
Близо 50 души се събраха на мирния протест срещу незаконното изсичане на горите във видинското село Бранковци. Пред сградата на Държавно горско стопанство Видин те настояха отговорните за изсичането на гората в землището на селото да бъдат наказани и да се спре незаконният добив на дървесина. При протестиращите дойдоха заместник директорът на Регионална дирекция по горите- Берковица инж. Юри Флоров и временно изпълняващият длъжността директор на Държавно горско стопанство Видин инж. Радослав Николов. Протестиращите настояха да им бъдат показани документите, с които е изкарана дървесината и с които са пуснати ТИР- овете в Бранковци, както и да им бъде обяснено защо е рязано само в частни гори, а не и в държавни. 400 хектара са горите в село Бранковци. От тях държавните са под 100 декара. Всички преписки по установените нарушения от миналата година в село Бранковци са изпратени в прокуратурата. Проблем с изсичането на частни гори има и в землищата на селата Буковец и Чичил.

Движението по първокласния път край монтанското село Долна Вереница се очаква да бъде възстановено във вторник - 19 май. Участъкът, затворен заради строителството на обходния път на град Монтана, трябваше да бъде отворен от днес, 15 май. На обекта се работи на пълни обороти, за да се наваксат дъждовните дните, които миналата седмица възпрепятстваха строителните дейности, информираха от Агенция "Пътна инфраструктура". 100 души, 12 верижни машини и 16 тежкотоварни камиона са ангажирани на пътния възел. С повишена мобилизация и на двусменен режим се работи и в останала част от обекта.

Петчленен разширен състав на видинския Окръжен съд постанови присъда от 15 години затвор при първоначално строг режим и 200 000 лева глоба на полския гражданин Силвестър Смаговски. Той е обвинен, че на 6 септември 2014 година се е опитал да изнесе от страната през "Дунав мост 2" близо 200 кг хероин в ремаркето на товарния автомобил, който управлявал.

Завърши укрепването на свлачището във видинското село Цар Симеоново. Днес ще започне възстановяването на канала, който събира скатните води, каза кметският наместник Емил Димитров. Той обясни, че каналът е изграден преди години и сега само трябва да бъде възстановена проводимостта му. Съоръжението преминава под пътя Видин-Арчар и стига до река Дунав.

Глобиха ломчанин за улов на риба по време на забрана. При последната акция на язовир "Огоста" в Монтана са извадени 200 метра незаконно поставени рибарски мрежи. От 16 май се разрешава уловът на карагьоз- дунавска скумрия и бяла риба.

10 души на територията на община Берковица започнаха работа по Регионалната програма за заетост. "Работещите са назначени на 8-часов работен ден за период от шест месеца. Назначените лица ще работят като пазачи- невъоръжена охрана в детските градини и детската ясла в Берковица, също така като екопатрули. Патрулите ще следят за чистотата в обществените пространства и нарушаването на реда", разясни заместник кметът Радослав Найденов.Безработните хора, назначени по програмата, ще получават минимална работна заплата. Тя се реализира съвместно с Бюрото по труда в Берковица.

Посланикът на Република Хърватия Н.Пр. Лйерка Алайбег пристигна днес на посещение във Видин, съобщават от Областната администрация. Нейно Превъзходителство бе посрещната в Областна администрация Видин от заместник областните управители Огнян Ценков и Албена Георгиева, както и от заместник кмета на видинската община Борислава Борисова и Белоградчишки епископ Поликарп. "Поводът за Вашето посещение е много значим за нас - да се запознаем и да отдадем почит на делото на епископ Щросмайер, подпомогнал издаването на сборник "Български народни песни" на братя Миладинови през 1861 година, както и много други инициативи в подкрепа на българската интелигенция по това време и борбите за национално освобождение", отбеляза заместник областният управител Огнян Ценков по време на срещата с хърватския посланик в областната администрация.

Експонати от проучванията на некропола при видинското село Балей показаха във Видин в изложба, посветена на международния ден на музеите. Целта на проучванията е да се разкрият подробности от погребалните обичаи на древното население. Разкопките при Балей се провеждат между 2010 и 2014 година. Досега са открити 52 гробни структури. Експонатите представи заместник-научният ръководител на изследователския екип- Николай Казашки. Изложбата е подредена в музей Конака във Видин.

Регионалният исторически музей във Видин ще се включи в инициативата "Европейска нощ на музеите". Тази нощ ще има няколко културни събития, а музейните обекти ще останат отворени за посетители до 1 часа след полунощ. Това каза за радио ВИДИН директорът на РИМ Видин Фионера Филипова. Безплатни за посещения ще бъдат и утре всички музейни обекти във Видин.

Привличането на известни актьори и гастролите им в цялата страна е проблем за родния театър, но и начин трупите да оцелеят в сегашната обстановка- това обясни директорът на Драматично-кукления театър във Враца Анастас Попдимитров по време на пресконференция, предшестваща Националния фестивал на малките театрални форми във Враца. В събота най-старият фестивал в България се открива като паралелно с него ще върви и международен фестивал на камерните театри, под егидата на Нова европейска театрална мрежа /НЕТА/.

Дворът на СОУ "Васил Кънчов" във Враца днес се изпълни с развълнувани абитуриенти, букети с цветя, пъстри балони и много приятели. За последен път училищния праг прекрачиха 65 дванадесетокласници. За първи път в най-новата история на училището едновременно завършват училище три паралелки с различни специалности.

Община Монтана обяви програмата за празника на града- Свети Дух. Инициативите започват на 29 май. Тържественото отбелязване на празника на града е на 1 юни. Програмата за този ден включва Божествена света литургия, шествие, тържествена сесия на Общинския съвет, концерти и изложби. Празничните инициативи в Монтана ще продължат до 3 юни. Силна музика от атракциите по време на празника на Монтана Свети Дух няма да бъде допусната, категоричен е кметът Златко Живков. В договорите със собствениците изрично е записано това изискване.

Плакет за особени заслуги в развитието на спорта и спортната инфраструктура получи кметът на Враца Николай Иванов. Наградата му беше връчена от Георги Асенов- председател на Спортно дружество "Ботев" на официална церемония на сдружението на спортните клубове в града. Поводът беше Денят на българския спорт - 17 май.

Кушия с тежкотоварни коне организират в село Селановци, община Оряхово. Надпреварата ще бъде утре в 10 часа. Очаква се да се включат около 20 коне с техните стопани, каза организаторът Благовест Сашев. Кушията ще се проведе в местността "Пазарището" в Селановци. Наградите за победителите ще са както парични, така и храна за животните, каза още Благовест Сашев.

Община Видин ще се включи в националната кампания "Да изчистим България заедно" на 17 май, неделя. От 9 до 12 часа на паркинга на местната управа ще бъде организиран пункт за раздаване на чували и ръкавици за желаещите да участват в инициативата граждани. Определени са местата за почистване от общинските служители. Това са общо пет спортни площадки: на кръстовището на ул. "Христо Ботев" с ул. "Широка"; до Клуба на инвалида; до стадиона; до Спортна зала "Фестивална" и зад бл. 6 в ж.к. "Бонония". Акцията ще започне в 10.00 часа. Гражданите могат да задават въпроси, свързани с почистването, от 9 до 12 часа на дежурен телефон 094 609 442, съобщават от Общината.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48