Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна 26-ият Национален фестивал на малките театрални форми - Враца 2015 и 5-ия Международен фестивал на камерните театри на НЕТА

Снимка: Жоро Александров

При засилен интерес от страна на публиката и пълни зали  започна 26-ият Национален фестивал на малките театрални форми - Враца 2015 и 5-ия Международен фестивал на камерните театри на НЕТА. Двете прояви, които превърнаха Враца в европейска столица на театъра за седмица, бяха открити вчера от кмета на община Враца Николай Иванов.

На церемонията бяха заместник-министърът на културата Боил Банов и народните представители от 43-ото Народно събрание за област Враца Георги Божинов и Красимир Богданов.

"Всяка година в средата на месец май гостоприемна Враца е съпричастна към изкуството и сценични изяви с изключително висока стойност и с право можем да кажем, че по това време Враца се превръща в европейска театрална столица. Това е един изключителен шанс, благодарение на вас, приятели от врачанския театър и на вас, г-н Попдимитров. Сигурен съм, че богата програма и прецизната селекция на НФМТФ ще донесе истинска наслада на верните почитатели на театъра", обяви Николай Иванов. 

На церемонията дойдоха селекционерът на НФМТФ`15 Ина Шкарова, селекционерът на МФ на НЕТА и председател на НЕТА Благой Стефановски от Македония, а театралната мрежа беше представена и от генералния секретар Дамир Домитрович от Словения. Театрали от Словения, Македония, Сърбия, Словакия и ценители от цяла България също бяха на тържеството.
Пред гостите директорът на ДКТ - Враца Анастас Попдимитров представи българското жури, което ще оценява традиционния фестивал. Негов председател е театроведът Красимира Филипова с членове Светла Бенева и проф. Ромео Попилиев. Начело на международното жури е Нора Макарова от Русия, на която ще помагат: Гоце Ристовски и Тодор Кузманов от Македония, Драган Яковлевич от Сърбия и Веселина Гюлева.

Заместник-министърът на културата Боил Банов приветства театралите от името на министър Вежди Рашидов и пожела успех на фестивала:

"Благодарение на този фестивал в средата на май във Враца се събират едни от най-добрите творци от България и все повече техни колеги от Балканите и Югоизточна Европа. Фестивалът на малките театрални форми се е превърнал в синоним на сценично изкуство с дълбок псилохогизъм и виртуазна артистичност".

Преди да бъде вдигната завесата за първото представление, директорът на врачанския театър Анастас Попдимитров благодари на хората, помогнали провеждането на фестивалите:

"Позволете ми да благодаря на нашите спонсори, без които този фестивал нямаше да го има. Да благодаря на община Враца, че спази думата и осигури предвиденото финансиране. Искам да благодаря на кмета на Враца инж. Николай Иванов, който ни помогна да намерим най-сериозния си спонсор за фестивала. Благодаря и на дирекция "Сценични изкуства и художествено образование" към Министерство на културата за проекта, чрез който кандидатствахме, и на народните представители, които тази година бяха и наши спонсори, както и на останалите спонсори, без чиято помощ нямаше да се справим!"

Двата фестивала продължават днес с три заглавия. Фестивал на монодрама и пантомима - Земун, Сърбия представя моноспектакъла на Биляна Джурович "Надежда Петрович" от Божидар Джурович.  Пиесата ще се играе в балетната зала от 17.30 часа.

Театър "Алесандру Давила" - Питещ, Румъния  тази вечер участва с "Дневникът на един луд" от Гогол. Режисьор е Лумница Борта, а в спектакъла участват Дан Андрей, Андрей Неделеа. Постановката ще е на сцената на камерната зала от 19 часа.
На голямата сцена от 20.30 часа Родопски драматичен театър "Николай Хайтов" - Смолян представя "Лазарица" от Йордан Радичков. Спектакълът е номиниран за наградата "Икар" за дебют. Режисьор е Крум Филипов. Участват Кънчо Кънев, Ивайло Иванов и Янко Хусаров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00