Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 май 2015 година

Дали децата през лятната ваканция ще се съобразят със забраната да се къпят в река Дунав?...
Снимка: Ваня Минева


Във Видин забраниха къпането на градски плаж "Баба Вида" за целия летен сезон на 2015 година. Областният управител на Видин Момчил Станков включи в заповедта забрана за ползване на плажовете в град Дунавци и селата Антимово, Гомотарци, Кошава, Сланотрън, Кутово, Връв, Флорентин, Ново село, Ясен, Симеоново, Ботево, Арчар, Куделин, както и всички други водни площи по поречието на река Дунав на територията на областта. Мотивите за забраната се основават на констатацията, че посочените водни площи не отговарят на изискванията, посочени в Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи, за осигуряване безопасността на хората и предотвратяване на удавяния. Данните са от писмо на директора на Регионална здравна инспекция (РЗИ) Видин, послужило като основание за заповедта. От него става ясно, че на територията на област Видин няма идентифицирани зони за къпане, а кметовете на общините не са предоставили в РЗИ-Видин проекти на заповеди за обявяване на водни обекти за общо ползване за къпане.
За изпълнението на заповедта отговарят кметовете и кметските наместници на населените места по поречието на Дунав. Чрез Регионалния инспекторат по образование, със забраната за къпане в необезопасени водни обекти, специално ще бъдат запознати учениците в областта.

Зачестяват отново измами с предложения за работа на българи в чужбина, този път за Словения. След като през април дипломатическата мисия на България в Прага предупреди за зачестили сигнали за измами, свързани с осигуряване на работа в Чехия на български граждани, подобно предупреждение дойде и от Посолството в Словения. Според Посолството на РБългария в Словения има данни за екплоатиране на български работници в централна Словения. Наетите заминават с едногодишни договори, но на място ги принуждават да напуснат и трябва да избират дали да се приберат в България или да останат в предприятието да работят на черно. От Посолството отбелязват, че е наложително да се увеличи осведомеността на кандидатите за работа да не подписват договори на словенски език, чието съдържание не разбират и в които не са фиксирани задълженията на работодателя за изплащането на заплата и осигуровки. От Посолството е предоставено име на българска фирма, за която се предполага, че е нарушила законодателството, като осигурява работа на българи в Словения. Започнала е проверка и са предприети мерки за установяване на връзка с представител на фирмата. От Изпълнителната агенция "Инспекция по труда" напомнят, че хората, които търсят работа в чужбина, трябва да знаят, че когато използват услугите на фирми-посредници, трябва да тръгнат от България с преведен на български език и подписан трудов договор с чуждестранен работодател. В него трябва да са видни всички данни за него и условията на труд и заплащане. Наетият трябва да подпише и уведомление за регистрацията му в НАП. Отказът да бъдат подписани такива договори е сигнал, че хората, които търсят работа, могат да станат жертва на измама. Искането на такси и други плащания под каквато и да е форма за осигуряване на работа в чужбина също са сигнал за евентуална измама. Работодателите, които командироват свои работници и служители за изпълнение на дейности в чужбина, също нямат право да искат такси. Друга схема за измами е събирането на такси за консултиране за самонаемане, най-вече във Великобритания и Германия. Фирмите посредници, както и предприятията, които осигуряват временна работа, трябва да имат издаден лиценз от "Агенцията по заетостта". Списъкът на лицензираните предприятия може да бъде открит на сайта на Агенцията. На сайта на ИА ГИТ регулярно се публикува информация относно рисковете при търсене на работа в чужбина. Повече вижте тук:

Контролна проверка на потенциално опасните язовири разпореди Областният управител на Видин Момчил Станков. Целта е да се установи изпълнението на предписанията, издадени от експертната комисия към областния управител, при предишната проверка на обектите в началото на 2015 година. В периода 18-21 май ще бъде обследвано техническото и експлоатационното състояние на 19 язовира и съоръженията към тях на територията на областта. До 27 май трябва да бъдат проверени аварийните планове на потенциално опасните язовири. Заповедта на областния управител е издадена на основание Закона за администрацията, Закона за защита при бедствия, Закона за водите и във връзка с указания на Министерството на околната среда и водите.

Няма виновни за наводнението в Мизия- обявиха експерти. Водното бедствие било неизбежно, съобщи Окръжната прокуратура във Враца. Официално решение няма, тъй като досъдебното производство не е приключило, заявиха за Радио ВИДИН от Прокуратурата: "Това, което ние сме си позволили като информация, е резултат от експертизата, най-мащабната, която беше назначена. Нейното окончателно становище така, както експертите са ни го предоставили, би трябвало да е на нашия сайт. Делото е от около 40 тома, а експертизата- от около 200 страници..." Според експертизата бедствието е "следствие на невиждани милион години валежи" (цитат). Експертното заключение е на проф. Пламен Нинов от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Освен от направените огледи на 41 язовира и на 37 рибарника, в 40-те тома информация експертите са събирали данни и от различни служби и институции. Държавната агенция за национална сигурност също се е включила в разследването. Разпитаните свидетели са повече от 170. Наблюдаващ прокурор е Владимир Сираков.

Мрежи на бракониери с дължина 600 метра са извадени от водите на язовир "Огоста", съобщиха от клона на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ в Монтана. Мрежите са открити при внезапна проверка по сигнал на граждани в ръкав на язовира край село Долно Церовене. Намерената в тях риба е върната обратно в язовира. Мрежите са конфискувани в полза на държавата.

Днес- 18 май, бе последният ден, в който фермерите подават заявления за финансиране на проекти за купуване на земеделска техника. Подпомагането е по мярката за инвестиции от новата програма за селските райони, а бюджетът е 150 милиона евро. По същата мярка се финансират и проекти за други дейности, но документите за тях ще бъдат приемани до 8 юни. Мярката за инвестиции е сред най-предпочитаните от земеделците и затова агроведомството започна да приема документи още преди официалното й одобрение в Брюксел.

От електроразпределителното дружество за Западна България съобщиха, че спирането на тока в нощните часове при започналата профилактика на съоръженията им няма да бъде причина за изгорели електроуреди. "Технологията на прекъсванията не позволява изгаряне на електроуреди. За да могат гражданите да вземат мерки, ние обявяваме предварително всяка седмица планираните прекъсвания за цялата територия. Те могат да бъдат открити на нашия сайт и в сайтовете на национални информационни агенции, но абонатите винаги могат да се информират и на денонощния телефон на ЧЕЗ 0700 10 010. Ако бъде допусната някаква повреда на електрически уред, в тридневен срок засегнатият клиент на ЧЕЗ ще трябва да посети Центъра за обслужване на клиентите и да подаде заявление за щетите, които е понесъл. След това комисия посещава дома и установява какви са щетите. Прави се протокол и когато е установена вина на електроразпределителното дружество, щетите на клиента се възстановяват", обясни говорителят на дружеството Първолета Митева. От електроразпределителното дружество обясниха, че по време на проверките на съоръженията през нощта се извършват кратковременни прекъсвания на електрозахранването до 5 часа сутринта. Целта е съоръженията, които ще бъдат проверявани на следващия ден, да бъдат изключени от нормалната схема на захранване, за да са безопасни за работниците.

Движението по първокласния път I-1 (Е-79), край монтанското село Долна Вереница, се очаква да бъде възстановено утре- 19 май.
Това съобщиха от пресцентъра на Агенция пътна инфраструктура. Участъкът бe затворен заради строителството на обходния път на град Монтана. Новоизграждащото се трасе е с дължина 12,5 км и е по маршрута на общоевропейски транспортен коридор №ІV.

Във Видин, в актовата зала на СОУ "Л. Каравелов", наградиха на официална церемония победителите в Областния кръг на Националния конкурс "Бог е любов". Близо 130 творби в различните направления се състезаваха тази година. Призьорите бяха отличени с плакет, грамоти и медали, както и книга, предоставена от Видинската света митрополия. Едно от първите места в категория "Проза" бе за първокурсничката Калина Пекова от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин. "Любовта към Бог води всяка моя стъпка", казва Калина.

Във Враца, в рамките на ХХVІ Национален фестивал на малките театрални форми и V Международен фестивал на НЕТА, тази вечер се играят три представления. Театрално-музикален център Разград & Kота 97 представя "Свалячи" от Елин Рахнев. Режисьор е Пламен Панев. Участват: Малин Кръстев, Герасим Георгиев-Геро и Мариела Топалова. Представлението е първо за деня, с начало 17:30 часа. Театър "Възраждане" София представя "Къщата на гнева", по Федерико Гарсия Лорка. Режисьор и сценограф е Диана Добрева. Участват: Георги Златарев, Жана Рашева, Ивет Радулова, Филипа Балдева, Донка Аврамова-Бочева, Яна Кузова, Николина Янчева, Лиляна Шомова, Алексия Йосифова. Началото е от 19 часа, в камерната зала на театъра. Третото представление е копродукция на AEON Братислава, Словакия, Театър "Skuc" и фестивал "ExPonto", Любляна, Словения, които представят "Словенка на квадрат" от Станислава Репер. Режисьор е Ник Ъпър. Моноспектакъл на Луция Сипосова. Играе се в балетна зала, начало в 21 часа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нов културен център ще има в село Павлоче

Община Враца получава държавен имот в с. Паволче за изграждане на образователен и културен център. По решение на правителството статутът на терен и сгради в него, представляващи бивше Основно училище "Христо Ботев" в с. Паволче, се променя от публична на частна държавна собственост. Имотът се предоставя в собственост на Община Враца и ще бъде използван..

публикувано на 19.07.24 в 07:35

Патриарх Даниил ще е наместник на Видинската епархия до избора на нов митрополит

До провеждането на избора на Видински митрополит, патриарх Даниил ще е наместник на епархията. Решението е на Синода на Българската православна църква, каза патриарх Даниил при посрещането си във Видин, откъдето започна посещенията си в епархиите в страната: "На заседанието на Светия синод, което беше на 9 юли, Светият синод определи да..

публикувано на 18.07.24 в 20:30

Снимката на 18 юли 2024 година

Българският патриарх  Даниил  е на посещение  във Видин .   В храм "Св. Димитър Солунски" всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк. Те се намират в града под..

публикувано на 18.07.24 в 18:20

63 пожара са горели в област Монтана от началото на юли

По над три пожара на ден средно са гасили огнеборци от Монтана от началото на месец юли. Най-често са горели сухи треви. Двама души са пострадали. 63 пожара са ликвидирани от звената на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от началото на юли на територията на област Монтана. 50 от пожарите са без материални щети, като 40 са в..

публикувано на 18.07.24 в 17:20

Дело на видинската прокуратура за трафик на мигранти приключи с наложени наказания

Четирима обвиняеми за трафик на мигранти получиха наказания от съда по дело на Районната прокуратура във Видин. Единият от тях е наказан с  5 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Другите трима получават 9 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за всеки. Освен това всички обвиняеми са с наложени..

публикувано на 18.07.24 в 15:58

Как се оказва първа помощ при ухапване от змия

С повишаване на температурите все по-често се срещат змии , които са и по-агресивни, заради сушата. Тази година случаи на ухапвания от отровни змии е имало в района на Белоградчик при берачи на боровинки, каза д-р Любомир Виденов , завеждащ филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той поясни, че механизмът на оказване на първа помощ в тези..

публикувано на 18.07.24 в 15:23

Деца в Кула научиха повече за професията на пожарникаря (снимки)

Занятие по пожарна безопасност се проведе днес, 18 юли, в СУ „Васил Левски“ в град Кула . Това е третото събитие на Детската академия за спорт и превенция това лято. В него участваха екипи на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) - Кула, децата от Детска градина "Звънче" и СУ „Васил Левски“ в града...

публикувано на 18.07.24 в 14:59