Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 май 2015 година

Снимка: Агенция Пътна инфрастректура

Днес- 20 май, в 18 часа, се възстановява движението по път I-1 (Е-79) край монтанското село Долна Вереница, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". С пускането на част от новия пътен възел се възобновява пряката връзка на селата Долна Вереница, Горна Вереница и Винище с областните градове Монтана и Видин. Участъкът бe затворен за три месеца заради строителството на обходния път на Монтана и досега се използваха обходни маршрути. С повишена мобилизация и на двусменен режим фирмата-изпълнител продължава да работи в останала част от обекта. Ангажирани са около 100 души и 35 строителни машини. Изпълняват се изкопи, насипи, изграждат се дренажи, колектори и водостоци, предстои полагането на първите количества асфалт. Четирите големи пътни съоръжения по трасето са готови на 90%. Новоизграждащото се трасе на обходния път на Монтана, с дължина 12,5 км, е по маршрута на общоевропейски транспортен коридор №ІV. Участъкът започва от километър 102+060, в землището на село Долна Вереница, където се отделя от съществуващия път I-1 (Е 79), обхожда Монтана от северната страна, пресича пътя за Арчар (път III-112), преминава през съществуващия пътен възел за Лом, пресича река Огоста, и достига до км 114+512.20, където отново се включва в път І-1 (Е 79).

Новите версии на митническите информационни системи са въведени в експлоатация, съобщават от Агенция "Митници". Работата на информационните системи включва: Българска интегрирана митническа информационна система; Модул облекчено деклариране; Модул Анализ на риска; Система за референтни данни; Системата за контрол на износа е възстановена в цялата страна. Новите версии са въведени в експлоатация. Обработката на товарни превозни средства продължава рутинно.

Комисията за защита на потребителите (КЗП) предупреждава да бъдем рационални при специалните оферти на търговци.
Ведомството затяга контрола върху промоциите, съобщават от Пресцевнтъра на ведомството. Практиката показва, че хората трудно устояват на офертите с обещания за отстъпки и "комплименти" и понякога взимат емоционални решения за покупка, без да обмислят дали реално се нуждаят от стоката или услугата, която им се  предлага "с преференции". В момента комисията работи по сигнал на потребител, свързан с промоция на верига бензиностанции.

Зачестяват опитите за телефонни измами, алармират криминалисти от ОД на МВР във Видин. През последните дни обажданията са насочени към домашните телефони на възрастни хора от Видин, Дунавци, Жеглица и Слана бара. Измамниците действат по класическата схема "нужда от пари за спешна операция на близък". Престъпниците са находчиви и изобретателни, те винаги могат да променят сюжета на измамата. Затова служителите на реда отново напомнят- не правете плащания под какъвто и да било предлог, след поискани суми в телефонен разговор. Потърсете близките си, споделете с приятели, позвънете на тел.112. Не давайте пари на непознати! Обект на телефонни измами най-често стават хора, които живеят сами и няма с кого да се консултират в критични ситуации. При тях способността за разпознаване на опасна ситуация намалява с възрастта. Стремежът да окажат помощ на близък стига до наивност, от която умело се възползват измамниците.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви обществена поръчка за мерки за информация и публичност при изпълнението на проект "Енергийно обновяване на българските домове". Откритата процедура за обществена поръчка е за услуга с предмет: "Предоставяне на услуги, свързани с осъществяване на мерки за информация и публичност при изпълнението на проект BG161РО001-1.2.01-0001 "Енергийно обновяване на българските домове", по схема BG161PO001/1.2-01/2011 "Подкрепа за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради" по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 година"- по 2 обособени позиции. Спечелилият поръчката Изпълнител ще трябва да осигури в рамките на цялостния проект за "Енергийно обновяване на българските домове" на билбордове, постоянни обяснителни табели, банер, брошури. Срокът за получаване на оферти или на заявление за участие е 29 юни 2015 година. Пълна информация за поръчката и документацията могат да бъдат намерени на линк:  http://sp.mrrb.government.bg/Ch14al1/0615033/Forms/AllItems.aspx

Втори договор за саниране по националната програма за енергийна ефектовност сключи Община Берковица
. Той е със сдружение на собствениците от ж.к. "Заряница". По силата му Община Берковица ще представлява сдружението пред Областния управител и Българска банка за развитие с цел получаване на необходимото финансиране за обновяване на сградата.

Хладно и дъждовно време през май, с условия за образуване на градушки- това прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология. В началото на месеца бе открит сезонът за борба с градушките, а равносметката за миналата година е най-малко три пъти по-голяма честота и поне два пъти по-силни градови процеси. На този етап област Видин е защитена и има достатъчно ракети за противодействие на явлението, каза Румяна Тошева, директор на местната дирекция "Борба с градушките". Във Врачанско има 24 ракетни площадки, които покриват земеделска площ от около 1 млн. 500 хиляди декара- част от които и на територията на област Плевен. Извън защита остават община Роман, Мездра, хълмистата част на община Враца и няколко села от община Криводол. Всички площадки са обезпечени с достатъчно противоградови ракети, каза директорът на полигона в Бърдарски геран Румен Димитров.

Няма замърсяване на река Огоста показват резултатите от анализите на водните проби. Те бяха взети след подаден сигнал в РИОСВ Монтана за замърсяване на водите на реката в района на село Ерден, община Бойчиновци, каза говорителят на екоинспекцията Алексиния Николова. Лабораторните анализи от взетите четири водни проби са готови. Те показват, че замърсяване на речните води няма. В района преди и след двата обекта, на които са разположени пресевните инсталации, пробите са в норма по показателите "неразтворени вещества" и "нефтопродукти", съобщиха от екоинспекцията. Пробите са анализирани от акредитирана Регионална лаборатория в Монтана, към Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/.

Правителство, бизнес и синдикати постигнаха принципна договорка по параметрите на промените в пенсионната система. Миньорите ще могат да се пенсионират на 45 години при съкращения или ликвидация. В сектор "Сигурност" пенсионната възраст от догодина ще е 52 години и 10 месеца и ще нараства с по 2 месеца годишно, до достигане на 55 години. Половин милиард лева повече се очаква да постъпят до края на 2018-та година във Фонд "Пенсии" от това, че вноската ще се увеличава с по 1% годишно. Президентът на КНСБ Пламен Димитров обясни, че след 10 години размерът на пенсиите ще нарасне с минимум 40%.

Върховният административен съд отмени постановлението на Министерски съвет за увеличението на минималната работна заплата за 2015 година. Причината е, че увеличението не е съгласувано в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Жалба  срещу решението на правителството е подадена от работодателски организации. Постановлението на Министерски съвет е от декември миналата година. С него се предвижда нарастване на минималната работна заплата от началото на тази година с 20 лв. и да бъде 360 лв., а от 1 юли- 380 лв. Решението на съда подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

Двама еднолични търговци от област Враца са в топ 259 на най-богатите българи с доходи над 1 милион лева, съобщиха от офиса на НАП във Враца. Двамата са декларирали придобити доходи през 2014 година в размер на 1,7 млн. лв. и 1,4 млн.лв. В офис на НАП Враца досега са обработени 11 940 декларации за облагане на доходите. Близо 1000 са се възползвали от предоставената възможност за 5% отстъпка от данъка за внасяне.

Медици и пациенти от Враца събират подписи, които да изпратят до премиера Бойко Борисов, срещу решението за сливане на здравни заведения. В града под Околчица дори беше организиран протест срещу идеята на министър Петър Москов за вливането на онкологичните центрове, както и заведенията за лечения на психични и кожно-венерически заболявания в многопрофилните болници. Декларация срещу това действие ще бъде внесена и в народното събрание, заканиха се недоволните лекари и медицински сестри. "Подписката в Комплексния онкологичен център /КОЦ/ във Враца, който се грижи за областите Видин, Враца и Монтана, вече съдържа 160 подписа.", обяви д-р Росен Айков, председател на районната колегия на БЛС. Кметът на Враца инж. Николай Иванов подкрепи исканията на лекарите с декларация. В документа се казва: „Категорично се противопоставям на този най-кратък път към унищожаването на общинското здравеопазване и подкрепям справедливите искания и разумните аргументи на лекарите и медицинските специалисти от общинските лечебни заведения!”

РЗОК Видин е изплатила общо 2 991 426 лв. на лечебните заведения за болнична медицинска помощ за реално извършена дейност по клинични пътеки и клинични процедури от началото на годината. 2 481 277 лв. от средствата на Районната здравноосигурителна каса са по сметката на областната болница за активно лечение "Св. Петка". Средствата, които са отчетени към РЗОК Видин за извършените през периода клинични хемодиализни процедури, са платени на 100%. Размерът им е 266 400 лева за хемодиализен център "Св. Петка" и 228 114 лева за самостоятелния хемодиализен център в област Видин "Екзарх Антим I". В пълен размер се изплащат и средствата за интензивните грижи.

Три са основателните жалби, са констатирали контролните органи на Районната здравноосигурителна каса във Видин през 2014 година.
2 от тях са срещу общопрактикуващи лекари. През 2015 година една от подадените 6 писмени жалби е насочена по компетентност до Районната прокуратура, каза директорът на касата д-р Владимир Вълчев. При проверката на изпълнителя са констатирани неща, които са доведени до знанието на Прокуратурата, допълни д-р Вълчев. Най-много от жалбите, които постъпват в РЗОК, са срещу общопрактикуващи лекари.

640 зрелостници в област Видин се явиха на матурата по български език и литература, а 738 седмокласници- на национално външно оценяване. И двата изпита са започнали навреме, каза Силвия Ставрева от Инспектората по образование във Видин. Не е имало сигнали за опити за преписване, обясниха от Инспектората по образование. Темата, която се падна на 12-токласниците, е "Ще бъдеш в бяло" на Пейо Яворов, а седмокласниците писаха по Вариант III на изпита за външно оценяване. Зрелостниците са достатъчно подготвени за матурата от часовете в училище, според видински ученици. Резултатите от двата изпита ще бъдат обявени до 3 юни. Те ще бъдат изнесени в училище "Иван Вазов", където след това ще се извърщи приемът на документите за канидатстване в 14 профилирани и 7 професионални паралелки, с прием след завършен 7 клас. Следващата матура е на 22 май- по избран от зрелостниците предмет.

Родителите на абитуриентите да подсигурят надеждни шофьори, които да превозват децата им по време на баловете, призовават от МВР. За сигурността на абитуриентите ще се погрижат и служителите от пътна полиция, които ще съпроводят с полицейски коли колоните от автомобили. Само един абитуриент е санкциониран от пътните полицаи в Монтана през миналата година.

Държавната агенция "Архиви" представи новата дигитална колекция "България и Втората световна война". Новият сайт е част от Националния план за отбелязване на 70 години от края на войната. Със свои материали участва и Държавен архив Видин. "Предоставили сме 20 снимки и 42 документа. Между тях са писма от боевете при Кула, дневник на участник в първата фаза на войната. Има списъци на загинали от Съветската армия. Има интересни снимки от откриването на Съветското военно гробище във Видин, на доброволци, участвали в отбраната на Видин, на посрещането на Съветската армия и други.", каза за Радио ВИДИН началникът на отдел Държавен архив Видин Светлана Кръстева. Целта на сайта е да популяризира и направи по-достъпни част от съхраняваните в българските държавни архиви документи за участието на България в световния конфликт. Представяната колекция е част от общ тематичен сайт- "Войните на България /1878-1945 г./", посветен на петте войни, които България води след Освобождението.

Участниците в "Младежка банка" във Видин представиха идеята си млади хора да помагат в добрите предложения на свои връстници. В проекта могат да се включват младежи от областния град и другите общини в региона. Така млади хора ще работят за млади хора. "Това е уникален метод. От една страна младите хора събират средства чрез дарителски инициативи, а след това със събраното финансират проекти на други млади хора до 25 години", обясни Радослав Георгиев, председател на сдружение "Активно общество", което координира дейностите по младежката банка. В "Младежката банка" участват 12 доброволци, шестима от които са ученици. Кампанията започва с благотворителен концерт в петък. "На 22 май ще има спектакъл на Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав", в залата на Драматичния театър. Билети могат да се закупят на касата, както и в офиса на сдружение "Активно общество". Тази година ще бъде проведен и благотворителен баскетболен мач, с подкрепата на "Видабаскет". Съвсем скоро ще стартира и акция "Жълти стотинки", с кутии за дарения, които ще поставим на обществени места, ще правим и срещи с бизнеса", каза Емил Иванов от "Активно общество". Началото на каузата ще постави видинският ансамбъл "Дунав".

Втората самостоятелна изложба- "Моите абстракции" на 12-годишната Афрадита Иванова- възпитаничка в школата по изобразително изкуство "Дъга", е подредена във видинското читалище "Цвят". Творбите на авторката ще бъдат показани и в заключителната годишна експозиция в класа на художника Евгени Петров.

В навечерието на 24-ти май, Деня на българската просвета и култура и на славнянската писменост, Художествената галерия в Белоградчик отвори врати за Международна фотоизложба. В галерията са подредени 50 от наградените фотоси на художници от цял свят. По време на откриването уредникът Елена Джунинска обясни регламента на подбора на фотоси: "За участието в този световен фотоконкурс са били приети 7477 творби, на 532 автори, от 60 страни. Всички тези фотоси са минали на журиране в четири международни комисии и от тях са продължили 2067, на 487 автора, от 59 страни. В нашата изложба ви е виждате част от отличените в конкурса фотографии." Организаторът на изложбата- Борислав Милованович, разказа за журирането, което се е състояло в четири независими държави. Те ще се проведат в градовете-организатори: Куманово- Македония, Травник- Босна и Херцеговина и Жагубица- Сърбия. В продължение на един месец любителите на фотографията ще имат възможност да посещават изложбата в Белоградчик.

"Кой ми сви панталоните?" на този въпрос театралите от Берковица ще търсят отговор в едноименната английска пиеса, комедия от Рей Галтън и Джон Антробс, чиято премиера е днес в големия салон на читалище "Иван Вазов 1872". Отново режисьор ще бъде Надя Тимчева, която в момента е и председател на читалищното настоятелство. "Репетираме усилено и вече сме готови. Имаме нови актьори, а главната героиня в комедията е професионална актриса от класа на покойния и голям Киркор Азарян. Очакваме нашата вярна берковска публика отново да ни подкрепи", каза Надя Тимчева. До сега местните театрали са поставяли предимно пиеси със социална насоченост и това е едно ново предизвикателство за берковската публика. Надя Тимчева и актьорите канят всички, изкушени от театъра, за поредното театрално предизвикателство.

Нова чешма получиха жителите на врачанското село Оходен, дарение от народния представител от Патриотичен фронт-НФСБ и ВМРО Красимир Богданов. Официалното откриване стана на празника на селото и по повод годишнината от основаването на местното читалище "Пробуда 2012".  "Градежът завърши  в края на миналата година", припомня кметският наместник Иван Иванов. Селото вече си има библиотека, а към читалището е разкрита певческа група. Възстановен е войнишкият паметник, ремонтирани са пенсионерският клуб и помещенията на работещите по програми за временна заетост в кметството. Започнало е изграждането на селскостопански пазар. Направена е първа копка за издигане на православен параклис "Св. Дух".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
ОУ „Георги С. Раковски

Обявяват конкурси за директори на няколко училища в Монтанско

В девет училища в област Монтана ще им конкурси за директори. Те са на територията на четири общини. Най-много са в община Монтана – началното „Георги Бенковски" в квартал „Кошарник", 4-то основно „Иван Вазов", професионалните гимназии по лека промишленост и тази по строителство, архитектура и компютърни науки „Проф. арх. Стефан Стефанов", всички в града...

публикувано на 19.07.24 в 08:18

Нов културен център ще има в село Павлоче

Община Враца получава държавен имот в с. Паволче за изграждане на образователен и културен център. По решение на правителството статутът на терен и сгради в него, представляващи бивше Основно училище "Христо Ботев" в с. Паволче, се променя от публична на частна държавна собственост. Имотът се предоставя в собственост на Община Враца и ще бъде използван..

публикувано на 19.07.24 в 07:35

Патриарх Даниил ще е наместник на Видинската епархия до избора на нов митрополит

До провеждането на избора на Видински митрополит, патриарх Даниил ще е наместник на епархията. Решението е на Синода на Българската православна църква, каза патриарх Даниил при посрещането си във Видин, откъдето започна посещенията си в епархиите в страната: "На заседанието на Светия синод, което беше на 9 юли, Светият синод определи да..

публикувано на 18.07.24 в 20:30

Снимката на 18 юли 2024 година

Българският патриарх  Даниил  е на посещение  във Видин .   В храм "Св. Димитър Солунски" всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк. Те се намират в града под..

публикувано на 18.07.24 в 18:20

63 пожара са горели в област Монтана от началото на юли

По над три пожара на ден средно са гасили огнеборци от Монтана от началото на месец юли. Най-често са горели сухи треви. Двама души са пострадали. 63 пожара са ликвидирани от звената на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от началото на юли на територията на област Монтана. 50 от пожарите са без материални щети, като 40 са в..

публикувано на 18.07.24 в 17:20

Дело на видинската прокуратура за трафик на мигранти приключи с наложени наказания

Четирима обвиняеми за трафик на мигранти получиха наказания от съда по дело на Районната прокуратура във Видин. Единият от тях е наказан с  5 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Другите трима получават 9 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за всеки. Освен това всички обвиняеми са с наложени..

публикувано на 18.07.24 в 15:58

Как се оказва първа помощ при ухапване от змия

С повишаване на температурите все по-често се срещат змии , които са и по-агресивни, заради сушата. Тази година случаи на ухапвания от отровни змии е имало в района на Белоградчик при берачи на боровинки, каза д-р Любомир Виденов , завеждащ филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той поясни, че механизмът на оказване на първа помощ в тези..

публикувано на 18.07.24 в 15:23