Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дунавски партньорства за растеж

Международната среща е в рамките на два дни- 21 и 22 май

Снимка: Община Видин

Видин е домакин на двудневна конференция "Дунавски партньорства за растеж", в края на която ще бъде подписан Меморандум за учредяване на Транснационален институт "Дунавски перли".

В работата на форума участват партньорски организации от горното, средното и долното поречие на река Дунав; координаторите по отделните приоритетни оси за изпълнение на Дунавската стратегия и представители на управляващите органи на оперативните програми.

Конференцията бе открита от изпълняващия длъжността кмет на Видин Добромир Дилов.

"Всички присъстващи тук ни обединява идеята да превърнем териториите по поречието на Дунав в процъфтяващи региони. Дунавската стратегия свързва намеренията и усилията и на Европейския съюз, и на държавите, разположени край река Дунав, да постигнат висок стандарт на живот и просперитет във всички сфери", каза в приветствието си към участниците Добромир Дилов. И коментира, че с откриването на моста при Видин-Калафат е направена още една голяма крачка по отношение на свързаността между европейските държави и новите перспективи за по-интензивни междусъседски контакти между България и Румъния и пограничните населени места в областта. Инж. Дилов изтъкна факта, че връзките в сферата на бизнеса, търговията, транспорта, туризма и разработването на съвместни проекти са станали по-динамични и се отварят нови възможности за комуникация с европейските държави. В същото време има още много какво да се желае по отношение на инфраструктурата, която е ахилесовата пета не само за Видинска област, а и за целия Северозападен регион, значителна част от който е разположен по поречието на Дунав.

"Позволявам си да поставя такъв конкретен въпрос на този форум, защото неговото решаване има ключово значение за отношението на чуждестранните инвеститори и за развитието на Видин като привлекателна туристическа дестинация. Разбира се, това важи и за други територии и има приоритетна значимост. Стратегията за развитие на Дунавския регион цели именно да решава такива проблеми и осигурява надежна основа за сближаване със съседните държави и региони, осигурявайки по-добро сътрудничество, ефективност и въздействие на националните, местните и политиките на Европейския съюз", обобщи инж. Дилов. Той благодари на организаторите на форума и пожела ползотворна работа.

Домакин на събитието е Областна администрация Видин. Приветствие към участниците в събитието поднесе и Областният управител на Видин Момчил Станков:

"От векове видинчани са градили своя град на бреговете на река Дунав, така че да могат да ползват природните му блага, да се любуват на красотата му. Но най-вече да общуват. Стратегията на Европейския съюз за благоденстващ Дунавски регион е именно тази философия, инструмент и ресурс, перспектива на визията, като една благоприятна природна даденост, която ние трябва да използваме. Затова вярвам в нейната сила да обединява хората от Шварцвалд до Черно море."

Работата на международната конференция започна с презентация на управителя на ОИЦ Видин Мариела Савкова, на тема "Стратегия за Дунавския регион".

В рамките на форума ще бъде представена актуална информация за подготовката и изпълнението на Дунавската стратегия в България, участниците ще се запознаят с възможностите за финансиране на дунавски партньорства по различни оперативни програми, с добрите практики, с нови проекти и бъдещи партньорства. Идеята на конференцията е да се очертаят перспективите пред региона във връзка с програмния период до 2020 година и изпълнението на проекти, водещи до постигане на целите на Дунавската стратегия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48