Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две църкви в Новоселска община носят името "Възнесение Христово"

7
Снимка: Светла Бондова

Името "Възнесение Христово" носят две църкви в община Ново село, област Видин- това са църквите в селата Винарово и Флорентин.
 
На 21 май и в двете села с тържествена литургия, културна програма и курбан бе отбелязан храмовият празник.

Много любов и старание бяха вложили и организаторите от село Флорентин. След църковната служба бе изпълнението на танцовия състав.

Жива музика огласяше църковния двор с подредените маси. Курбанът бе дарен от известна охранителна фирма, която всяка година пази лозята на селото от набези. Освен традиционното мъжко агне, тук имаше и риба, защото църквата е само на 50-ина метра от Дунава.

Снимка

Интересен бе разказът за обичаите, свързани със Спасовден в село Винарово и историята за създаването на църквата. Тя е построена от местни майстори и осветена през 1934 година.

За празника специално бе дошла 95-годишната баба Ивана, или Ванкуца, дъщеря на майстора Камен Гърчанина.

Тя припомни за един случай, който сега изглежда като легенда в очите на младите. Баща й паднал от скелето на недовършената камбанария, но се изправил на крака без никаква рана.

Защото вярвал в Бог и имал добро сърце, смятат хората от селото.

На празника Възнесение Христово, Снимка: Светла БондоваВ чест на празника бе изпълнена песента "Наше село", по текст на учителя Гинко Петров. Музиката в народен стил е дело на друг учител- София Добрева.

Местни хорá представиха девойките от танцовия състав при читалище "Зора". Курбанът в село Винарово бе даден от местните земеделски производители. Пак те са осигурили и музиката, която ще весели хората на селския събор в събота и неделя.

Да освежат народната памет, да запазят хубавите традиции, да върнат хората към живото общуване- това успяха да направят организаторите в малките села на Новоселска община.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Патриарх Даниил ще е наместник на Видинската епархия до избора на нов митрополит

До провеждането на избора на Видински митрополит, патриарх Даниил ще е наместник на епархията. Решението е на Синода на Българската православна църква, каза патриарх Даниил при посрещането си във Видин, откъдето започна посещенията си в епархиите в страната: "На заседанието на Светия синод, което беше на 9 юли, Светият синод определи да..

публикувано на 18.07.24 в 20:30

Снимката на 18 юли 2024 година

Българският патриарх  Даниил  е на посещение  във Видин .   В храм "Св. Димитър Солунски" всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк. Те се намират в града под..

публикувано на 18.07.24 в 18:20

63 пожара са горели в област Монтана от началото на юли

По над три пожара на ден средно са гасили огнеборци от Монтана от началото на месец юли. Най-често са горели сухи треви. Двама души са пострадали. 63 пожара са ликвидирани от звената на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от началото на юли на територията на област Монтана. 50 от пожарите са без материални щети, като 40 са в..

публикувано на 18.07.24 в 17:20

Дело на видинската прокуратура за трафик на мигранти приключи с наложени наказания

Четирима обвиняеми за трафик на мигранти получиха наказания от съда по дело на Районната прокуратура във Видин. Единият от тях е наказан с  5 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Другите трима получават 9 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за всеки. Освен това всички обвиняеми са с наложени..

публикувано на 18.07.24 в 15:58

Как се оказва първа помощ при ухапване от змия

С повишаване на температурите все по-често се срещат змии , които са и по-агресивни, заради сушата. Тази година случаи на ухапвания от отровни змии е имало в района на Белоградчик при берачи на боровинки, каза д-р Любомир Виденов , завеждащ филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той поясни, че механизмът на оказване на първа помощ в тези..

публикувано на 18.07.24 в 15:23

Деца в Кула научиха повече за професията на пожарникаря (снимки)

Занятие по пожарна безопасност се проведе днес, 18 юли, в СУ „Васил Левски“ в град Кула . Това е третото събитие на Детската академия за спорт и превенция това лято. В него участваха екипи на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) - Кула, децата от Детска градина "Звънче" и СУ „Васил Левски“ в града...

публикувано на 18.07.24 в 14:59

Село Моравица ще бъде домакин на национален фолклорен фестивал

В мездренското  село Моравица организаторите от кметството и местното читалище вече са готови да посрещнат гостите на Пети национален фолклорен фестивал „Пей, танцувай и в Моравица лудувай” . Той ще бъде открит в 11.00 часа на 20 юли (събота). Последното участие ще е в 19.30 часа, като ще има две паузи за – общо хоро „Ширто” и надиграване „Абдай”...

публикувано на 18.07.24 в 14:00