Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 май 2015 година

Снимка: Красимир Каменов


Деца и треньори от Детската футболна школа "ВИДИН" протестираха в късния следобед днес пред сградата на Община Видин. Възпитаниците на школата направиха открита тренировка от 18 до 19 часа на видинския площад "Бдинци", с желанието да привлекат вниманието на видинските общински съветници, които не пожелаха на днешното заседание да разгледат предложението клубът да получи нормални условия за работа. Бащите на града се разотидоха, без да дочакат гледането на внесената извънредно точка в дневния ред, касаеща Школата, в която тренират над 400 деца. Така, поради липса на кворум, искането на ДФК "ВИДИН" не получи нито "да", нито "не"... "Школата се казва ВИДИН, не Петър Митев...", не скри огорчението си от демонстрираното от общинските съветници безразличие треньорът Петър Митев.

Забрана за ползването на плаж "Баба Вида" издаде заместник кметът и изпълняващ функциите кмет на Община Видин Добромир Дилов. След като на 18 май 2015 година Областният управител на Видин Момчил Станков забрани къпането в откритите водоеми на територията на цялата област, днес забраната за ползването на плаж "Баба Вида" потвърдиха и от Община Видин. По силата на същия документ забранителни табели ще спират желащите да се къпят във водните площи през летния сезон на плажовете в град Дунавци, селата Антимово, Гомотарци, Кошава, Сланотрън, Кутово, както и всички други по поречието на Дунав. Мотивите: посочените места не отговарят на изискванията на Наредбата за водноспасителна дейност и обезопасяване на водните площи. Заповедта е сведена до знанието на кметовете и кметските наместници за изпълнение, а на началника на Регионалния инспекторат по образованието във Видин и на директорите на детските градини и училищата- за сведение. Копие от нея е изпратено  до Регионалната здравна инспекция, Областния съвет на БЧК във Видин и Басейнова дирекция за управление на водите Дунавски район Плевен. Контролът по изпълнението е възложен на секретаря на общината Орлин Василев.

Ново шивашко предприятие ще разкрие 150 работни места през юли във Видин, това е най-голямата чуждестранна инвестиция в региона през последните години, обяви Областният управител на Видин Момчил Станков. Компанията е германска, а предприятието- шивашко. Дейността му ще стартира в началото на юли 2015 година, като до 5 години ще бъдат разкрити 600 работни места. Момчил Станков посочи, че за плановете на немската компания е информиран лично от нейните представители в България. В предприятието й във Видин ще се шият мъжки ризи от престижни марки. В това производство фирмата има над 50-годишен опит. Областният управител изрази надежда, че до края на 2015 година във Видин ще бъдат разкрити още две нови производства, за които в момента се извършват инвестиционни проучвания. Вече се извършва проектиране за създаване на индустриална зона на територията на Свободна зона Видин. Областният управител отбеляза като приоритет в работата си привличането на инвестиции, които ще развиват индустрията и ще осигуряват трайни работни места в региона. По негова покана в началото на юни във Видин ще пристигне германска бизнес делегация, водена от областния управител на област Ортенау, федерална провинция Баден-Вюртемберг. "Напредва подготовката на Стратегията за целенасочена подкрепа на Северозападния регион, за която се взе решение през февруари в Монтана на разширен форум с участието на министри, народни представители, областни управител и кметове от Видин, Враца и Монтана", каза областният управител. Той съобщи, че отново по инициатива на народните представители  проф. Вили Лилков и доц. Борислав Великов, на 25 май ще се проведе среща във Враца, като този път акцентът ще бъде върху развитието на селското стопанство в Северозападния регион.

Следващият договор за наемане на техника и контейнери за смет във Видин ще е за срок от една година. Общината ще може да го прекрати едностранно, стана ясно на заседание на Общинския съвет на Видин днес. Предложение за диференциране по икономически елементи на разходите за твърди битови отпадъци гласуваха съветниците. В Общината вече е създадено звено "Чистота". Общата сума за дейности по почистването остава непроменена- близо 3 милиона 876 хиляди лева. "Питам къде е икономията от минимум 30%, която ни се обещаваше. Наехме същите хора, със същите камиони, и плащаме същата сума", коментира общинският съветник Милен Милчев. Общинският съвет прие и докладната на изпълняващия длъжността кмет на Видин Добромир Дилов за техническото обезпечаване на новосформираното звено "Чистота". Договорът за наетата сега техника е за срок до седем месеца. "Подготвя се документацията за провеждане на обществена поръчка за предоставяне на контейнери за твърди битови отпадъци и техника за събиране на сметта", обясни изпълняващият длъжността кмет на Видин. Препоръката на Общинския съвет е договорът да е за срок от една година и в него да има клауза за прекратяване при едномесечно предизвестие, както и възможност за отмяна, ако фирмата не изпълнява задълженията си за предоставяне на техника и контейнери три дни последователно.

Дирекция "Бюро по труда" Видин, Дирекция "Бюро по труда" Белоградчик и Дирекция "Бюро по труда" Кула обявяват процедура за прием на заявки и подбор на работодатели по Програма за обучение и заетост на продължително безработни лица. По Програмата се осигурява заетост на продължително безработни лица, регистрирани в Бюрата по труда, и се повишава пригодността за заетост на лицата, чрез включването им в обучения, водещи до повишаване на знанията и квалификацията. В Програмата могат да се включат:    работодатели от частния сектор, които разкриват работни места във всички сектори на икономиката и отговарят на изискванията на чл. 56 от Закона за насърчаване на заетостта; работодатели от публичния сектор- държавни и общински лечебни заведения, общински училища, общински детски градини и читалища, както и предприятия с държавно участие и общински предприятия, отговарящи на изискванията на чл. 56 от Закона за насърчаване на заетостта които заявяват работни места в сферата на осъществявани от тях дейности. Процедурата на одобряване на подадените заявки ще се извършва по критерии за подбор и оценка на работодатели от Съветите за сътрудничество към ДБТ, по Правила за кандидатстване на работодателите по Програмата, публикувани на Интернет страницата на Агенцията по заетостта www.az.government.bg . Работодателите могат да подават заявки за свободните работни места и необходимите документи в 7 - дневен срок от публикуване на обявата. Краен срок за приемане на документите- 29 май 2015 година.

Всяка втора врачанска фирма е подала декларацията си за облагане с корпоративни данъци по Интернет, подписана с електронен подпис. Това показва статистиката за приетите декларации през данъчната кампания 2015 година. С всяка следваща година се увеличава броят на подадените декларации по електронен път. Всички фирми, които са подали декларациите си по електронен път, са ползвали 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.), ако са внесли данъка в срок до 31 март 2015 година. Най-голямата декларирана сума на годишен корпоративен данък е 377 хил.лв., от дружество с транспортна дейност, което е с надвнесен данък. Най-голямата разлика за довнасяне по годишна декларация е 210 хил.лв., от фирма със строителна дейност. Корпоративен данък за внасяне над 100 хил.лв. са показали 5 дружества. Общо 2200 фирми, декларирали разлика за внасяне, формират облог в размер на 5,7 млн.лв. Над 4 млн.лв. от тези задължения са погасени към 30 април. Надвнесеният данък за възстановяване е 198 хил.лв., деклариран от 97 фирми. Направените авансови вноски през 2014 година са в размер на 3,7 млн.лева.

Кметът на Чипровци Анатоли Първанов обяви по Радио ВИДИН: "Ще съдя председателя на Общинския ни съвет!"
Това е неговият отговор на подадения в Окръжна прокуратура Монтана сигнал срещу него от председателя на Общинския съвет в Чипровци д-р Юли Цветков и 8 от общо 11-те общински съветници. Едно от нарушенията, посочени в жалбата на част от общинските съветници срещу Първанов, е че кметът не е изпълнил решения на ОбС за спиране на сеч в общинската гора. От санитарна, тя станала всеобща и вместо 8 ТИР-а с дървесина, от гора край село Равна били преброени 50. "Ще бъде съден за клевета. Заради лъжата за 50-те ТИР-а ще заведа дело на председателя на Общинския съвет. Там има проверка на РДГ Берковица, която отговаря за обекта. Протоколът е подписан от трима представители, че обектът е в изрядно състояние и няма отрязано нито едно немаркирано дърво", отговори на обвиненията Първанов.

Над 760 ученици в общо 28 училища от Видинска област днес се явиха на националното външно оценяване по математика след 7-ми клас. Във видинското училище "Цар Симеон Велики" на изпит по математика се явиха 82 ученици. "Не беше много труден тестът, ама не беше и много лесен. Първият модул беше много лесен, а вторият- много труден и сложен. Всички задачи реших. Писахме по всички въпроси каквото се сетихме", споделиха седмокласници. По график резултатите трябва да са готови до 3 юни. Те ще бъдат изнесени в училище "Иван Вазов" във Видин. Там седмокласниците ще подават документи за участие в класирането за избраните от тях учебни заведения, в които искат да продължат след 7 клас.

От общо 706 ученици от Видинско, подали заявления за допускане до втория държавен зрелостен изпит,  днес на втората матура се явиха 648.  206 зрелостници се явиха на изпита по география, 202 по биология, 153 на английския език, 44 на математика, на история- 32, на философски дисциплини- 6, на изпит по руски и по немски език- двама, по химия и физика- по 1 ученик. Изтегленият "Вариант I" за втория задължителен държавен зрелостен изпит по предмет по избор важи за всичките 13 учебни предмета. 202 ученици държаха изпит по биология и здравно образование. Тестът по биология бе от 50 задачи. "Смятам, че матурата беше сравнително лесна, но пък ще видим какви ще са резултатите. За мен изпитът беше труден, затрудни ме. Имаше въпроси със затворени, и такива с отворени отговори. Избрах да държа изпит по тази дисциплина, защото с това ще кандидатствам", споделиха в анкета за Радио ВИДИН зрелостниците. Резултатите от държавните зрелостни изпити ще бъдат обявени до 9 юни 2015 година, съобщават от министерството на образованието и науката.

Видински ученици с национални отличия. Първо място в  Националния ученически конкурс на тема "70 години след освобождението на концентрационния лагер "Аушвиц-Биркенау"- с лице към миналото, за да имаме бъдеще", в своята възрастова група, спечелиха десетокласникът Калоян Иванов и Андреа Андреева- ХI клас от ПМГ "Екзарх Антим І" Видин. На церемония в Министерството на образованието и науката министър Тодор Танев връчи грамоти и предметни награди на призьорите. Плакет от Министерството на образованието и науката за  училището получи и учителят по история и цивилизация Светлина Вълчева.

В навечерието на 24 май 22 ученици от Враца получиха грамота и книгата на Антон Дончев "Сказание за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес". Отличията на младите хора връчи кметът Николай Иванов, по време на среща с ученици, които през изминалата учебна година са спечелили награди в национални и международни състезания. Всички те са номинирани за наградата "Ученик на годината", която кметът присъжда всяка година. Номинираните са 31, а областите, в които се дава наградата, са хуманитарна, природо-математическа, изкуства, спорт и професионално или профилирано обучение. Най-много номинирани- 11, има в природо-математическата област. "Скъпи ученици, уважаеми родители и учители, за мен е изключително удоволствие и привилегия, че сте мои гости. Искам да ви благодаря за това, което постигнахте през тази година. Тези постижения са гордост за образованието и града ни, за вашите учители, родители и училища. Надявам се нашата благодарност да ви стимулира и в бъдеще да постигате нови успехи, да израстнете и станете достойни врачани. Поздравявам ви с предстоящия празник 24 май и ви желая здраве. На абитуриентите- успех в следващата важна стъпка в живота! А на всички останали една ползотворна, интересна и хубава ваканция", поздрави децата градоначалникът. Отличените с наградата "Ученик на годината" ще бъдат връчени на 24 май, по време на общоградското тържество, което ще започне в 10:30 часа, пред паметника на Светите братя Кирил и Методий.

Във Видин, в навечерието на 24 май- Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, регионална библиотека "Михалаки Георгиев" представи пред видинската общественост Димитрина Табакова и дебютните й книги "Акварели", "Вселена за двама" и "Часът на душата". Събитието бе днес- 22 май 2015 година, в отдел "Заемна за възрастни" на библиотеката.

Републикански турнир по таекуон-до ще се проведе във Враца На 23 и 24 май, за Купа "Враца".
Организатори са Спортна Асоциация МВР, Централен полицейски таекуон-до клуб и Българска асоциация по таекуон-до. Състезанието ще се състои в спортна зала на ПМГ "Академик Иван Ценов". Това е първият такъв турнир, който се провежда на територията на Враца, и домакинството му е по инициатива на ръководителите на залата, към Централен полицейски таекуон-до клуб в града. В състезанието ще вземат участие около 150 момчета и момичета от различни зали в страната, на възраст от 6 до 13 години. Очакват се състезатели от София, Враца, Стара Загора, Бургас, Перник, Елин Пелин и други градове. Участниците ще мерят сили пред около 30 съдии от страната и ще се състезават в следните индивидуални дисциплини: туль, спаринг, специална техника и силов тест.

Във Враца, в днешната програма на Международния фестивал на камерните театри и Националния фестивал на малките театрални форми, домакините от Драматично-куклен театър Враца предлагат две заглавия
- една българо-македонска и една хърватска продукция. "Бащата", от Аугуст Стриндберг, режисьор Люпчо Горгиевски. Участват: Анастас Попдимитров, Румяна Мерджанска, Йоланда Михайлова, Борислав Борисов, Димитър Димитров, Марина Котева, Борислав Сарафанов. Камерна зала, от 18 часа. "Eurokaz", Академия за драматични изкуства Загреб, Хърватия, представя "Бъркотии", от Роберт Музил, режисьор Бранко Брезовец. Участват: Романо Николич, Хрвойка Бегович, Адриан Пездрич, Домагой Янкович, Дадо Чосич, Сузана Брезовец, Тихомир Миловац. Голяма сцена, от 20 часа.

Във Видин Фолклорна студия "Северняци" организира "Голямо хоро", като така се вписва в националната инициатива на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите. "Голямото хоро" във Видин ще се извие на 23 май 2015 година, пред художествена галерия "Никола Петров". Сдружение "Усмихни се с нас" кани всички, които обичат българското, да бъдат в 10:30 часа пред спортна зала "Фестивална", от където ще тръгне "Парадът на носиите". Шествието на участниците, които ще са с автентични национални носии, ще премине по централната улица на Видин. Очаква се в празника, който е в рамките на националната инициатива "Традиция в града", да се включат фолклорни състави от Видин и областта, от клубове и читалища, както и жители и гости на града, решили да са част от един такъв много български и много истински народен празник.

Във Видин тържественото отбелязване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост ще започне в 10:45 часа с празнично шествие, което ще тръгне от СОУ "Цар Симеон Велики", с посока откритата сцена при художествена галерия "Никола Петров", където в 11:00 часа ще започне церемония по награждаване на изявени деятели в областта на образованието и културата. Веднага след това, към 11:30 часа, е началото на празничния концерт на Представителния фолклорен танцов ансамбъл "Цвят", при видинското читалище "Цвят".

В Монтана, на 24 май Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост посрещат с тържествен концерт, с участието на формации от читалище "Разум 1883". Началото е в 10:30 часа, в Градската градина (при дъждовно време в Общинския младежки дом).

Трима педагози от област Монтана ще получат почетното отличие на просветното министерство "Неофит Рилски". Наградата се дава по повод 24 май- Деня на славянската писменост и култура. Отличието "Неофит Рилски" ще бъде връчено в понеделник в София, обяви Трайка Трайкова, началник на Регионалния инспекторат по образование в Монтана.

В Плевен празнично шествие ще даде началото на тържествения ритуал по повод 24 май- Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. По традиция церемонията се организира от Община Плевен. Основният лъч, предвождан от свещеници от плевенски храмове и ръководството на Община Плевен, ще тръгне от пл. "Стефан Стамболов", при ДКТ "Ив. Радоев", в 10:30 часа. В него ще се включат преподаватели и ученици от учебни заведения в града. Шествието ще премине по пешеходната зона на Плевен и ще се отправи към барелефа на Светите братя Кирил и Методий, на сградата на Съдебната палата. В 11 часа към шествието ще се присъединят и Медицинският университет Плевен и Педагогическият колеж към ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". Тържественият ритуал започва в 11:00 часа, пред барелефа. Празничната програма ще продължи с концерт, който ще започне в 11:45 часа на сцената на площад "Възраждане". От 13 часа, в ресторант "Централ", ще се състои празничният коктейл, който Община Плевен традиционно организира за дейците на образованието, културата и журналистите. Тогава ще бъдат обявени имената на носителите на наградата на Общината по повод 24 май.

Празниците на културата "Мездра май 2015" приключват на 24 май, когато на сцената на площад "България" от 10:00 часа ще се проведе Детско утро, на което ще бъдат връчени награди на ученици с постижения, след което по традиция общинското ръководство ще се срещне с дейци на просветата и културата.

В село Гложене, Община Козлодуй, на 24 май е петото издание на Фолклорния фестивал "Огоста пее 2015", организиран от Кметството и читалище "Яким Деспотов 1899" Гложене.

Във Враца, на 24 май, в рамките на националната кампания "Нахрани ме разделно!", образователно куклено шоу ще разкаже на децата как да изхвърлят разделно отпадъци от опаковки у дома и в парка. Събитието, организирано от Екопак, ще се проведе от 14:00 часа, на площад "Христо Ботев". След пиесата "Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка", актьорите ще забавляват децата с образователни игри, музика и танци. Входът е свободен, а всяко дете ще получи подарък- комикс книжка за оцветяване. "Целта на кампанията "Нахрани ме разделно" е да представи разделното събиране на отпадъци от опаковки като забавна игра. Тя е насочена към най-малките, децата в детските градини и към учениците от първи до четвърти клас. С ясното съзнание, че възпитанието и отношението към опазването на околната среда започва от най-ранна детска възраст, ние "съживихме" и дадохме идентичност на контейнерите, за да привлечем вниманието на децата към тази толкова сериозна тема. Чрез приказката и играта очакваме да създадем положително отношение и трайни навици в разделоното събиране у дома", казва Мариана Петкова, мениджър връзки с обществеността в Екопак.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Копие на чудотворна икона от Атон идва в Белоградчик

Копие на чудотворна икона на Свети Георги Зограф от Зографския манастир ще бъде донесена в град Белоградчик на 21 септември, това каза за радио Видин отец Рафаил , архиерейския наместник на населеното място: "Тя ще бъде донесена лично от някои от монасите на Света гора. Инициативата е на дарител, който желае да не се обявява неговото име. Идеята..

публикувано на 25.07.24 в 10:07

Възрастен шофьор причини катастрофа във Врачанско

През вчерашния ден около 13.30 часа между селата Ребърково и Крета са катастрофирали два леки автомобила. Единият от тях, управляван от 76 годишен мъж от Враца, при остър десен завой е навлязъл в съседната пътна лента и блъснал в предната лява част другият насрещно движещ се автомобил, управляван от 34 годишен мъж от Севлиево.  Убити и ранени при..

публикувано на 25.07.24 в 10:04

Община Враца подготвя редица летни инициативи

До края на юли във Враца са предвидени доста забавления, съобщават от от общинското ръководство.  В петък, 26 юли, на сцената на водното огледало зад паметника на Христо Ботев ще се проведе концерт на местните музикални таланти Теди и Наско. Началото е в 21.00 часа.  Веднага след края на концерта - в 22.00 часа, в парк "Дъбника" ще бъде излъчен филмът..

публикувано на 25.07.24 в 09:53

Двама нови съдии встъпиха в длъжност в Районен съд Бяла Слатина

Двама нови съдии - Катя Божидарова Ангелова – Петрова и Цветелина Недкова Харалампиева, започнаха работа в Районен съд – Бяла Слатина.  Съдия Катя Ангелова – Петрова положи клетва и встъпи в длъжност на 17 юли, а вчера бе клетвата и встъпването в длъжност на съдия Цветелина Харалампиева. Церемониите се състояха в Районен съд – Бяла Слатина на общо..

публикувано на 25.07.24 в 09:13

Увеличават с час забраната за преминаване на тирове през прохода Петрохан

От днес,  25 юли, с един час се увеличава времевият интервал на забраната за преминаване на тежкотоварни моторни превозни средства над 3,5 тона през прохода Петрохан, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Тежкотоварни камиони, движещи се само в посока Монтана – София, няма да могат да пътуват от понеделник до петък в периода между 5:00 ч. и 9:00..

публикувано на 25.07.24 в 07:55

Снимката на 24 юли 2024 година

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният  дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  Във видинския участък на река Дунав няма регламентирани плажове .  Авария по водопроводната мрежа..

публикувано на 24.07.24 в 17:55

Шахматни занимания в Мездра

Занимание, посветено на шахмата се проведе в рамките на инициативата  " Лято в библиотеката"  в  Мездра .  Специален гост в библиотеката към читалището бе  Данаил Димитров - историк и майстор по кореспондентски шах. Той разказа на малките читатели какви са правилата на шаха и какви са видовете шах. По време на заниманието децата играха под..

публикувано на 24.07.24 в 17:04