Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен фестивал на камерните театри и Национален фестивал на малките театрални форми Враца 2015

Наградиха отличените театрали във Враца

Бяха връчени по две първи и втори награди за мъжка и женска роля

7
Председателя на журито Красимира Филипова
Снимка: Жоро Александров

Ясни са призьорите от 26-ия Национален фестивал на малките театрални форми и 5-ия Международен фестивал на камерните театри на НЕТА, организирани във Враца. Журито на НФМТФ присъди по една награда за режисура и сценография, съответно на Диана Добрева за спектакъла "Къщата на гнева", по Фернандо Гарсия Лорка, на Театър "Възраждане" и на Виктория Филипова, за творбата "Лазарица", от Йордан Радичков, на Смолянския театър.

Бяха връчени по две първи и втори награди за мъжка и женска роля, това реши журито, което бе председателствано от Красимира Филипова и членове Светла Бенева и проф. Ромео Попилиев.

При господата признанието е за Георги Кадурин- "Червено", от Джон Лоугън на Театър 199”, и за Веселин Мезеклиев, за моноспектакъла "Холстомер. Историята на един кон", от Лев Толстой, на Университетски театър към НБУ. С втори награди бяха отличени още Иван Юруков "Червено" и Кънчо Кънев "Лазарица" от Йордан Радичков на Смолянския театър.

Жана РашеваПри дамите също бяха присъдени по две награди: за най-добра журито оцени играта на Анастасия Лютова "Разбиване", от Нийл Лабют- копродукция на Театър 199 и ДКТ "Иван Димов" Хасково, и на актрисата от врачанския театър Жана Рашева за участието й в "Къщата на гнева", от Ф.Лорка на Театър "Възраждане".

"Привилегия е да се работи с Дияна Добрева. Тя е много взискателна, понякога сме стигали и до скандали, но е било в интерес на работата. Щастлива съм, че животът ме срещна с нея, още по-радостно ми е, че получих признание във Враца, където работя. Не съм очаквала тази награда, затова й се радвам толкова много. Само аз си знам какво ми е коствала...", сподели за слушателите на Радио ВИДИН победителката Жана Рашева, която два дни по-късно си тръгна и с "Аскеер" от Театъра на българската армия:

Втори награди за женска роля бяха присъдени на: Ралица Ковачева-Бежан за участието й в "Приказки от Виенската гора", от Йодьон фон Хорват на ДКТ Враца и Николина Янчева "Къщата на гнева", от Ф.Лорка на Театър "Възраждане".

За техническото обезпечаване на спектаклите от афиша на фестивала журито даде награда и на техническия екип на домакините от ДКТ Враца. Призът за най-музикален и пеещ актьор на фестивала, който традиционно се дава от проф. Стефан Драгостинов, беше присъден на врачанската актриса Капка Пеняшка за соловите й и изпълнения в "Приказки от Виенската гора" от Й.Хорват.

Журито на международния фестивал на НЕТА
, с председател Нора Макарова, Русия, и членове Веселина Гюлева, България, Тодор Кузманов и Гоце Ристевски, Македония, отличи всеки един от представените във Враца спектакли. Наградите бяха обявени по реда, по който трупите представиха постановките си на врачанска сцена:

СнимкаНа спектакъла "БУРЕ БАРУТ", от Деян Дуковски, на Център за култура "Марко Чепенков" и Национален театър "Войдан Чернодрински", Прилеп (Македония) за най-добър ансамбъл.

На БИЛЯНА ДЖУРОВИЧ за ролята в спектакъла "НАДЕЖДА ПЕТРОВИЧ" на Фестивал на монодрама и пантомима, Земун (Сърбия) за женска роля.

На ДАН АНДРЕЙ за ролята в спектакъла "ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ЛУД", от Н. В. Гогол, на театър "AL DAVILA", Питещ (Румъния) за мъжка роля.

На ЛУЦИЯ СИПОСОВА за ролята в "СЛОВЕНКА НА КВАДРАТ", от  Станислава Репер, на театър AEON, Братислава (Словакия), театър SKUC и фестивал "EXPONTO", Любляна (Словения) за женска роля.

На спектакъла "ПРОГРАМА КАБАРЕ", на Театрална академия в Санкт Петербург, за най-добър музикален спектакъл.

На спектакъла "ПЛЕШИВАТА ПЕВИЦА", от Йожен Йонеско, на театър Шабац (Скърбия), за най-добра режисура и високо театрално майсторство.

На спектакъла "POKER FACE" от Петр Колечко, на театър "NOTTARA",  Букурещ (Румъния) за сценография.

На спектакъла "БАЩАТА", от Аугуст Стриндберг, на Драматично-куклен театър Враца (България), за най-добър спектакъл.

На спектакъла "БЪРКОТИИ", от Роберт Музил, на EUROKAZ-Академия за драматични изкуства, Загреб (Хърватия) за провокативен експеримент.

СнимкаА ето какво сподели след награждаването председателят на журито Нора Макарова:

"Аз гледам и участвам в журирането на много фестивали, но проявата във Враца ми доставя всеки път удоволствие. Тази година имаше доста разнообразни и атрактивни спектакли- от класика до модерни представления, с доста алтернативни начини за демонстрация на актьорските умения. Ако трябва да определя един спектакъл, който се откроява над всички, това е "Бащата", от Аугуст Стриндберг, на Драматично-куклен театър Враца, защото той накара зрителите да мислят, да си зададат някои въпроси. Неговата цел не беша забавна, той не трябваше да разсмива, а да удари човека право в душата и да го накара по-сериозно да погледне на живота.

СнимкаВъв Враца преоткрих Йожен Йонеско, благодарение на трупата от сръбския град Шабац, които представиха "Плешивата певица". Йонеско не е мой любим автор, но след преставлението на сърбите мисля, че имам друго виждане за този автор. Трупата от Шабац твърди, че играе това представление от 21 години, а във Враца актьорите се раздадоха така, сякаш им беше премиерното представление. Впечатлена съм и от играта на театър "Алесандру Давила" Питещ, Румъния, които представиха нов поглед върху класическото произведение "Дневникът на един луд" от Николай Гогол. За организацията на фестивала има само една дума: суперлативи! Нямам търпение да се видим на следващото издание на театралните фестивали през май 2016-а..."

Добри думи за участието си във Враца получи спектакълът от Питещ, Румъния. Директорът на театър "Алесандру Давила" Себастиан Тудор не скри задоволството от представянето:

"Участвахме за пореден път във фестивала във Враца
, където дойдохме при приятели. Театърът сближава и ни прави по-добри. Въпреки всичко, ние се опитахме да покажем нещо различно и добро, едно различно представление, което беше оценено и от публиката, и от журито. Горд съм с високата оценка на журито за нашия спектакъл. Но искам да кажа, че ние редовно печелим признание, когато идваме във Враца. Вие също имате страхотна трупа, която си тръгва с отличие от фестивала, който ние правим през ноември. Преди време създадохме Балканска театрална асоциация между театри от Румъния, България и Сърбия. Тази организация трябва да продължи да работи, да се развива, така както е било преди 80 години."
 
СнимкаДАМИР ДОМИТРОВИЧ, генерален секретар на Нова европейска театрална асоциация /НЕТА/:
"Това е най-силното издание на Международния фестивал на камерните театри, организиран от НЕТА във Враца. С очите си видях как публиката се радваше на чуждестранните представления. Често имаше зрители, които нямаше къде да седнат, защото желанието да бъдат видени спектаклите на нашите колеги от Сърбия, Македония, Русия, Словения, Словакия, Румъния, Хърватия бяха доста атрактивни за тях. Радвам се, че Врачанският театър е част от нашата мрежа. Тук винаги ни посрещат приятели, а освен на гостоприемството им, се радваме и на тяхната класа. Имаме идеи за това как да помагаме на театъра, който въпреки икономическата криза в България, продължава да държи високо качество на продукта, който създава."

БЛАГОЙ СТЕФАНОВСКИ, председател на НЕТА и селекционер на международния фестивал
:
"Само суперлативи могат да се кажат за това, което се случи по време на фестивалите във Враца: от техническото обслужване на домакините, през спектаклите и актьорската игра до публиката. Браво на Враца и на врачанския театър! Поздравления и за директора му Анастас Попдимитров, който за пета поредна година организира подобно изживяване за местните хора!"

Отзиви и интервюта с наградените слушателите на Радио ВИДИН ще чуят в традиционната ни рубрика "Културен компас" в сряда.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48