Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчиха награди на изявени дейци на образованието и културата във Враца

По повод 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, Община Враца връчи награди на изявени дейци на образованието и културата. Отличията са разпределени в 6 категории:


I.   Категорията „Директор на годината”

1.   Венета Кирилова Гергова - Обединено детско заведение „Брезичка” - Враца, за успешно административно, финансово и педагогическо управление на детското заведение   
2.   Даниела Михайлова  Велкова - Спортно училище „Св. Климент Охридски” - Враца, за успешна организация и управление на учбното заведение, подържане и обогатяване на материално-техническата база, за създадени условия за селекция на спортни таланти и изявата им в спорта, за успешна работа по проекти.
   
II.   Категорията „Група, формация на годината”

1.   Група със засилено изучаване на Безопасност на движението по пътищата - Обединено детско заведение „Зора” - Враца,  за иновативна педагогическа практика,  реализирани дейности и разнообразни изяви на регионално ниво, популяризиращи дейността на детското заведение.
2.   Екипът на училищен вестник „Голямото между4асие” - Средно общообразователно училище „Отец Паисий”- Враца,  за инициативност, творчество и креативност, за постигнати високи отличия на национални конкурси и олимпиади - седми Национален конкурс за ученическо творчество „Стоян Михайловски”, Национална олимпиада по гражданско образование, награда от конкурс „Да създадем заедно европейски проекти”.
   
III.   Категорията „Екип, колектив на годината”
   

1.   Педагогическият колектив на Обединено детско заведение „Единство Творчество Красота” - Враца, за висок професионализъм, качествена екипна работа, активна и творческа позиция по организирани от Община Враца изяви и многообразие от дейности, укрепващи имиджа на детското заведение.
2.   Методическо обединение на началните учители - Основно училище „Васил Левски” - Враца, за  висок професионализъм и  новаторство в педагогическата им дейност, утвърждаване на добри педагогически практики в областта на началната училищна педагогика  като базови учители към филиала на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” - Враца.


IV.   Категорията „Учител на годината”

1.   Светла Тодорова Тодорова -старши учителв  Начално училище „Иванчо Младенов” - Враца,  за професионални постижения, иновативност и оригиналност в педагогическата работа, интерактивни методи на преподаване, довели до призово класиране на нейни ученици на национални състезания, конкурси и олимпиади.
2.   Диана Страхилова Николчева - старши учител по български език и литература в Средно общообразователно училище „Христо Ботев”- Враца, за иновативност и взискателност в педагогическата й дейност, за престижно участие на нейни ученици на олимпиади и състезания по български език и литература, за творческата й работа и публикации в специализирани издания, за педагогически разработки в областта на информационните и комуникационни технологии в обучението по БЕЛ и защитена 1 степан на професионална квалификация.
3.    Иванка Стефанова Стоянова - старши учител по руски  език в Природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов” - Враца,  за високи професионални успехи, за достойно представяне на нейни ученици на регионални и национални състезания по руски език, за задълбочена методическа работа и иновативност.
1.   Лилия Златкова Маркова - помощник директор по учебната дейност и учител по математика и информационни технологии в Природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов” - Враца,  за иновативност в педагогическата й дейност, представяне на добри педагогически практики, интерактивни методи на обучение и престижни награди на нейни ученици в състезания и олимпиади по информационни технологии.
2.   Емилия Велкова Цветкова - старши учител по география и икономика в  Средно общообразователно училище „Отец Паисий” - Враца, за творчество, висок професионализъм и оригиналност в педагогическата й дейност и извънкласната й  работа с учениците, за постигнати призови места на нейни ученици на областни и национални състезания и конкурси-най-добър резултат за област Враца от Националната олимпиада по география и икономика VII - VIII клас.
3.   Ивайло Кирилов Лалков - старши учител по биология и ЗО в Природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов” - Враца,  за висок професионализъм и оригиналност в педагогическата му дейност, за постигнати призови места на негови ученици на областни и национални състезания и олимпиади, 7 класирани ученици за Националния кръг на олимпиадата  по биология и ЗО за учебната 2014/2015 г.
4.   Димитър Борисов Найденов  учител по спортна подготовка-борба в СУ „Св. Климент Охридски” - Враца, за  висок професионализъм и всеотдайност в работата, за завоювани призови места на негови възпитаници на състезания по борба, за издигане авторитета на училището. Въпреки малкият треньорски стаж на г-н Найденов, личният му принос за постигнатите резултати на неговите възпитаници е значим:
·   7 място на Световно първенство по класическа борба
·   2 първи места от международни турнири
·   11 първи места от Държавни първенства

V.  Категорията „Ученик на годината”

1.   Дария Красимирова Колева - 12 клас, Средно общообразователно училище „Христо Ботев” - Враца,  за постигнати  високи резултати през целия курс на обучение, призови класирания на състезания, конкурси и олимпиади по бълг. език и литература,  Лауреат на Националната олимпиада по бълг. език и литература през учебната 2014/2015 година.
2.   Цветина Ивова Иванова  - 12 клас, Средно общообразователно училище „Отец Паисий” - Враца,  за постигнати  високи резултати през целия курс на обучение, Лауреат на Националната олимпиада по гражданско образование през учебната 2014/2015 година.
3.   Вяра Александрова Тодорова - 4 клас, НУ „Иванчо Младенов”  - Враца, за постигнати  високи резултати в учебния процес, призови класирания на олимпиади и състезания по математика и 1-во място на Националната олимпиада „Знам и мога” през учебната 2014/2015 година.
4.   Никол Николаева Горанова - 12 клас, ПМГ „Акад. Иван Ценов” - Враца, за постигнати  високи резултати през целия курс на обучение по всички учебни дисциплини, с най-високи постижения в областта на биологията и здравното образование:
·   1-во място на общински и областен кръг на Националната олимпиада по биология и здравно образование
·   Оценка 5.75 на Националния кръг на Националната олимпиада по биология и здравно образование през учебната 2014/2015 година.
5.   Теодор Светославов Николов - 11  клас, СОУ „Отец Паисий” - Враца, за творчество и креативност, за спечелени награди от национални конкурси в областта на изобразителното изкуство:
·   1-во място на Национален пленер „Врачанска есен”
·   1-во място на Национален конкурс за млади таланти
6.   Пламен Ивайлов Петков  - 11 клас, СУ „Св. Климент Охридски” - Враца, за високи спортни постижения на национално и международно ниво в дисциплините троен и дълъг скок и завоювани призови отличия и медали:
·   Държавен шампион  за юноши за 2014 и 2015 г. в дисциплините троен скок и скок дължина
·   Балкански шампион в дисциплината троен скок за юноши за 2014г.
7.   Александър Бойков Ангелов - 12 клас, Професионална техническа гимназия „Н.Й.Вапцаров” - Враца, за постигнати  високи резултати през целия курс на обучение по всички учебни дисциплини, за усърдие и старание в професионалната подготовка и завоювани отличия на регионални и национални изяви и състезания в областта на професионалното обучение:
·   3-то място отборно и индивидуално в Националното състезание
   „ Най-добър млад монтьор и водач на МПС”
·   Участие в производствена практика във фирми в гр. Франкфурт на Одер, Германия
8.   Николай Пламенов Янков - 11 клас, СОУ „Козма Тричков” - Враца, за постигнати  високи резултати в учебния процес, призови класирания на национални състезания в сферата на профилираното обучение:
·   1-во място и златен медал на Националното състезание „Иновационен лагер 2015”
·   1-во място на Национално ученическо състезание „Управление на проекти”
·   1-во място и златен медал на Национално състезание „Най-добър учебен социален бизнес на България”
9.   Николай Илиянов Николов - 12 клас, СОУ „Христо Ботев” - Враца, за активна обществена дейност и участие в проекти.  От 2012 г. до сега е председател на Ученически общински съвет - Враца и като такъв е участник в над 20 Национални и Международни младежки форуми, организатор на ежегодни събития с младежка насоченост, учредител и координатор на Младежка банка, гр. Враца.

VI.   В областта на културата

1. Димитър Иванов Тошев -  секретар на Народно читалище „Развитие 1869” - Враца, за активна читалищна дейност като дългогодишен секретар на Народно читалище „Развитие 1869”, за инициативност и активна работа по проекти, обезпечаващи дейността на различните формации.
2. Петко Христов Тотев  - Симфониета - Враца, дългогодишен артист, обоист, солист, водач на група на симфоничния оркестър при Държавна филхармония - Враца и Симфониета - Враца, с десетки запомнящи се сола и изяви.
3. Цвета Григорова Нинова -председател на  Народно читалище „Светлина  1906” - с. Баница, за активна читалищна и обществена дейност, свързана със съхранението, развитието и полуляризирането на местния и национален фолклор.   
4. Олга Викторова Младенова - преподавател в детска школа по изкуствата към Народно читалище „Развитие 1869” - Враца, за висок професионализъм и всеотдайност в работата, за призови класирания на нейни възпитаници на престижни национални и международни конкурси и издигане престижа на града ни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Третиране срещу комари ще се извърши днес във Враца

Днес, при подходящи метеорологични условия, във Враца ще се извърши третиране на зелени зони и водни обекти против комари. Информацията допълва Николай  Николов , експерт " Връзки с обществеността " в Общината:  "Това е третото или четвъртото третиране на целия град, в това число- всички жилищни квартали, водни обекти, детски площадки, обществени..

публикувано на 15.06.24 в 16:29

Музика на Петър Дънов звуча днес във видинската Филхармония

Камерен концерт с музика от Петър Дънов се състоя днес във Филхармония Видин. Концертът е по инициатива на местното общество на Бялото братство във Видин. Музиката на "Учителя" звуча за зрителите в акомпанимент на пиано-Виктор Илиев и цигулка- Виделин Джеджев . Удоволствие е да се свири тази музика, каза Виктор Илиев, диригент и композитор: "Аз..

публикувано на 15.06.24 в 14:53

Земеделските земи са най-застрашени от пожари

Земеделските земи са най-застрашени от пожари.  Пожароопасният сезон започва условно от края на жътвената кампания и продължава до края на есенните дъждове, каза за Радио Видин инспектор Георги Георгиев от видинската пожарна: "За никого не е тайна, че основните причини за възникване на тези пожари, не са високите температури, както масово се..

публикувано на 15.06.24 в 12:46

Община Кула е с най-висок среден доход за видинска облат

Община Кула е с най-висок среден доход на глава от населението за предходната 2023-та година. По статистически данни община Кула е с население от около 3 860 души и е трета по големина в областта след Видин и Белоградчик, но по доход тя надминава двата по-големи града, каза за Радио Видин кметът д-р Владимир Владимиров : "Това се получава с висока..

публикувано на 15.06.24 в 11:05
Протест срещу преминаване на тирове на разклона за Вършец.

Жители на Берковица, Враца, Бързия и Благово не искат тирове на Петрохан

Протестиращи затвориха пътя за "Петрохан". Така те изразиха недоволството си от намерението на Пътната агенция от понеделник да пренасочи тежкотоварния трафик през прохода.  Близо 150 жители на Берковица, Враца и селата Бързия и Благово затвориха пътя за прохода "Петрохан", в местността "Чапраза" ,на разклона за Вършец. Това стана при засилено полицейско..

публикувано на 15.06.24 в 09:00

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" спира за планов ремонт

Днес ще бъде спрян за изпълнение на планови превантивни ремонтни дейности шести блок на АЕЦ „Козлодуй” поради констатирани в процеса на експлоатация неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV (неядрената част на блока), както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор, съобщават от централата. Количеството на..

публикувано на 15.06.24 в 08:20

30 търговци и производители ще участват във фермерски пазар във Враца

Традиционен фермерски пазар ще се проведе днес, 15 юни, във Враца . Жители и гости на града ще могат да опитат и закупят ръчно изработени и био продукти, алкохолни и безалкохолни напитки и да се запознаят с автентични занаяти. Идеята е да се насърчи българското производство, каза Николай Николов , експерт "Връзки с обществеността" към Общината: "В..

публикувано на 15.06.24 в 08:00