Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 26 май 2015 година

Снимка: Радио ВИДИН


Изкопи и разрушения, дело на иманяри, пак установиха в античния град Рациария, край село Арчар, съобщи директорът на Регионалния исторически музей във Видин Фионера Филипова: "Изкопите са на терен, който е проучван през последните 2 години- в Резиденцията, в сектор №7 на крепостната стена. Вандалски унижощожени са зидове, което ни кара да мислим, че разрушенията са тенденциозни. Подови нива има разбити. Осем изкопа има. Подали сме информацията в прокуратурата и чакаме резултати." Посегателството е извършено в нощта срещу 22 май. За него е съобщил един от пазачите на обекта. "Охрана на Рациария има само през деня", уточни Фионера Филипова. Писма за предприемане на мерки за опазване на обекта са изпратени до всички институции. Тази година археологическото проучване на античния град ще продължи. За тази цел са отпуснати 12 000 лева.

Да бъдат заличени служебно 140 регистрации по настоящ адрес в община Грамада
, такова предписание издаде Районната прокуратура в Кула. кметът на Общината Николай Гергов е пуснал запитване до Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" как това да се случи: "Няма законова основа, по която да ги изтрием административно. Затова чакаме от Главна дирекция ГРАО да ни дадат методически указания как да стане това." Шест месеца преди местните избори над 500 души са записани по настоящ адрес в община Грамада. Регистрациите са предимно в град Грамада и селата Тошевци и Бранковци.
 
В Мездра отмениха бедственото положение. Продължава отстраняването на щетите, нанесени от проливния дъжд на 24 май. Това съобщи за Радио Видин кметът на Община Мездра Николинка Кътовска и посочи: "Довършваме разчистването и измиването. Има огледи на технически лица за щети. Трябва да довършим огледите и почистването от наноси и кал и да въведем всички обекти в състояние, в което да могат да се ползват. Пътищата са отворени и проходими. Пътят през дефилето е затворен поради ремонт в участъка на нашата община."

НАП спря опит за нелегален внос на 20 тона замразени пилешки бутчета, съобщават от Териториална дирекция Велико Търново, офис Монтана. Всяка пета доставка е рискова, зачестяват опитите за злоупотреба с фирмени данни. Звеното "Фискален контрол" в НАП пресече опита за документна измама, след като при проверка на камион, фискалните инспектори се усъмнили в документите, придружаващи стоката, тъй като мястото на разтоварване не било упоменато коректно. В последствие станало ясно, че дружеството, посочено като вносител на пилешките бутчета, въобще не търгува с месни продукти, а представилият се за служител на фирмата не работи там и представя фалшиво пълномощно. Със случая вече се занимава Междуведомственият координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари. Извършват се съвместно с полицията насрещни проверки. Образувано е и досъдебно производство. "Схемите за злоупотреби при внос стават все по-разнообразни, но използването на чужди фирмени данни няма никакъв шанс, защото звеното разполага със софтуерна система за контрол. Опитите за заобикаляне на правилата показват, че Звеното за фискален контрол си върши работата добре", каза по повод предотвратената злоупотреба директорът на "Фискален контрол" Ивайло Тодоров.

В НАП офис Враца досега са приети и обработени 11 950 декларации за облагане на доходите, от тях 1995 са подадени по електронен път, в т.ч. 620 чрез ПИК. И тази година най-голям е броят на лицата, които са предпочели да дойдат лично в офиса на НАП- 6034; подалите декларации по пощата с обратна разписка са 3007 и в пощенски клон с входящ номер- 914 броя. Близо 1000 клиенти на офис Враца, които са подали декларацията си за облагане на доходите до 31 март 2015 година по електронен път, са се възползвали от предоставената възможност за 5% отстъпка от данъка за внасяне. Отчита се нарастване на броя на подадените по електронен път декларации спрямо м.г. с 857. Този ръст се дължи изцяло на възможността от тази година те да се подават чрез ПИК. От приетите 1098 декларации от еднолични търговци се формира годишна данъчна основа в размер на 16,2 млн.лв., данък за внасяне 1,1 млн.лв. и надвнесен данък 139 хил. лева. Направените авансови вноски от ЕТ през 2014 година са в размер на 755 хил.лв. 10 232 физически лица са подали декларации за доходи от свободни професии, граждански договори и др. Общата сума на декларираната от тях годишна данъчна основа е 85,8 млн.лв., данъкът за внасяне е 1,6 млн.лв., надвнесеният данък е 213 хил.лв. и авансовите вноски през 2014 година са 578 хил. лева. Неподаването в срок на годишна данъчна декларация от физическо лице се санкционира с глоба до 500 лева. Ако посочените в декларацията данни са неточни и водят до освобождаването от данък или намаляването му, глобата е до 1000 лева.

Област Видин остава без инвазивна кардиология, каза на среща с медии в крайдунавския град народният представител от ГЕРБ за Видин Владимир Тошев: "В област Видин най-вероятно няма да има инвазивна кардиология. Частната болница прекратява дейността си, уволнен е и персоналът. Частната кардиологична болница прекрати своята дейност и на практика тя вече няма интерес да работи на видинска територия. От друга страна, държавната инвазивна кардиология много трудно ще заработи при ограниченията, които е наложило Министерството на финансите на цялата здравна система в България. Това е една огромна загуба, която всички ние ще търпим занапред. В чисто правен аспект вече знам, че инвазивната частна кардиологична болница е завела дела. Има запорирани сметки на болницата, заради нарушения, и ако съдът удовлетвори техните искания, това означава, че болницата ще бъде натоварена с още над 3 милиона лева нови задължения". Задълженията на видинската болница "Света Петка" до момента са над 5 млн. лева, уточни Владимир Тошев.

От 2016 година тухлените сгради ще се включат в Националната програма за саниране, обяви днес заместник министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков
: "За по-малко от 4 месеца бяха сключени 800 договора за саниране между общините, областната управа и Българската банка за развитие". В национален мащаб регистрираните сдружения на собствениците са близо 2000, а сключените договори между тях и общините са близо 1000. Към момента има подадени 926 искания за целево финансиране на санирането. "В България има над 70 000 панелни и стоманено-бетонни блока или над 1 123 000 жилища", каза заместник министърът. "Едно от основните предизвикателства, пред които се сблъскахме, насочвайки публичен ресурс към частната собственост, беше да убедим собствениците във важността на това да се включат в програмата за безвъзмездно саниране. В България по Конституция частната собственост е неприкосновена и около 97% от жилищния фонд е частна собственост", обясни Нанков. По думите му за по-малко от 4 месеца са сключени близо 800 тристранни договора между общините, областната управа и Българска банка за развитие за отпускане на средства за саниране. Първенци в Програмата към момента са областите Благоевград и Бургас със съответно 121 и 103 сключени договори между общините и сдруженията на собствениците, следвани от Пловдив и Хасково с 75 и 68 договора. "От 2016 година се предвижда и механизъм, по който в Програмата ще могат да се включат и тухлени сгради, стига те да отговарят на условията да са многофамилни и да са проектирани преди 1999 година", обеща заместник министърът.

В начално училище "Васил Левски" Белоградчик се проведе заключителната среща по инициативата "Светлина върху наследството"
, реализирана с финансовата помощ на Конфедерация Швейцария. Децата от училището бяха подредили изложба, с която представиха своята интерпретация на местните културни и исторически обекти. Показани бяха предмети и сувенири, изработени от естествени материали, както и традиционни местни ястия. В началото на срещата Маргарита Каишева от Центъра за интерпретиране на наследството каза: "Началото беше сложено с опита ни да разработим нещо творческо- свое мислене, свое чувство, своя идея да пресъздадем с предмети, които ние изработваме." Представителят на швейцарския партньор Улф Цимерман оцени участието на децата, като призна, че това е новост за неговата организация. Срещата завърши с раздаване на подаръци на участниците, народни хора и дегустация на приготвените местни ястия.
   
Във Видин ще се проведе Първи средношколски фестивал "Дъга над Дунав". Събитието е планирано за времето от 28 до 30 май. Творчески екипи ще се състезават в две тематични категории- сценично и дигитално изкуство. Началото на фестивала е в четвъртък, на откритата сцена пред художествена галерия "Никола Петров", в Крайдунавския парк на Видин. Организатори са Община Видин, Областният информационен център, Регионалният инспекторат по образованието и ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин.

От Козлодуй на 27 май 2015 година стартира поредното издание на похода "По стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица". В същия ден два круиза организира корабът-музей "Радецки". А групи за исторически възстановки към Националния комитет "Единение" ще представят слизането на брега на Ботевата чета, каза директорът на кораба-музей Людмила Дамянова. "На 27 май са най-големите Ботеви тържества в град Козлодуй. Двата круиза на кораб "Радецки" ще бъдат от 17 до 18 часа и от 18 до 19 часа." От 21 часа в Козлодуй ще е тържествената заря.

Ден преди старта на "Ботевите дни" и поредното издание на Националния поход "По стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица", паметникът на Войводата във Враца бе измит. Тази година хигиенизирането на 12-метровия монумент е за сметка на Общинската фирма "Благоустройство и комунално стопанство", обясни неговият управител Момчил Младенов: "Правим измиването всяка година, защото трябва да се отстрани патината по паметника, който е изработен от бронз и сив гранит. Нужно е да се отстранят и екскрементите по него. Това е паметник на културата и отношението към него е внимателно. Измиваме го само с вода. Враца се превръща в център на България в дните около 1 юни. Чакаме и президента, затова всичко с паметника и на площада пред него трябва да е в перфектно състояние. А това е наша грижа", заяви управителят на фирмата Момчил Младенов. През миналата година, когато се навършиха 50 години от монтирането на паметника на Христо Ботев на сегашното му място, монументът, дело на Владимир Гиновски, бе осветен от Църквата. На 27 май, в 10 часа, на централния площад ще бъдат открити "Ботевите дни 2015", като церемонията включва запалване на вечния огън край паметника на Войводата и изпращане на походниците от 69-ия поход "По стъпките на Ботевата чета". Проявите завършват на 2 юни, с всенародно поклонение на връх Околчица.

Снимат документален филм за 69-тото издание на Националния поход "По стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица". Работата по е възложена на младия врачански оператор и режисьор Искрен Красимиров, който тръгва по стъпките на Ботевата чета на 27 май. Задачата му е възложена от Общонационалния комитет по честванията на 140 години от гибелта на Войводата, които са догодина. Председател на този комитет е Боян Ботйов, а патрон- Цецка Цачева, председател на 43-то Народно събрание. "Тази година се провежда 69-ият поход, а признателните потомци отбелязват 139 години от похода по стъпките на Христо Ботев. Тази година ще е истинска репетиция за кръглата годишнина догодина, но и ще има различни неща. Заснемането на филм за похода е само част от тях. Ще извървим тези 120 километра до Ботевата Голгота във Врачанския балкан заедно с Филип Филипов, който изигра ролята на поета в моя филм "БОТОВ- от Голгота към Свобода." Заснемането на филм за похода има няколко цели, обяснява Искрен Красимиров: "Повече млади хора да разберат за тази национална проява, да видят отблизо как се преодоляват подобни препятствия, но и филмът да послужи, за да привлече по-голям интерес догодина, когато се отбелязват 140 години от гибелта на Войводата. Идеята за филма е на Областния управител на Враца Малина Николова."

Участниците в Националния туристически поход "По пътя на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица" се събират на 27 май в Козлодуй. Проявата води началото си от 1947 година, когато 17 поклонници на поета-революционер преминават 120-километровото разстояние от дунавския бряг край Козлодуй до връх Околчица. От тогава походът тръгва всяка година на 27 май и завършва на 2 юни. Най-многолюдно е било изданието през 1976 година, когато са се включили 8 600 души. Сега походът се осъществява с подкрепата на Държавната агенция за младежта и спорта, БТС, МОН, Ботевски комитет при Община Враца,  Туристическо дружество "Веслец", Мемориален комплекс "Ботев път". Право на участие имат всички ученици, туристически дружества от страната, клубовете и секции по туризъм с неограничен брой туристи. По маршрута могат да се включат индивидуални участници и самостоятелни групи, които не принадлежат към определена организация.

По пътя на Ботевата чета, Национален туристически поход, програма 2015 година:

27 май 2015 година (сряда)
10:00 часа- откриване на "Ботеви дни 2015" Тържествено изпращане на походниците от 69-тия Национален Туристически поход "Козлодуй-Околчица";
до 16:00 часа- пристигане на участниците в Похода на Козлодуйски бряг. Построяване на бивак;
18:00 часа- техническа конференция пред ресторант "Радецки";
20:30 часа- тържествено откриване на Похода пред паметника на Христо Ботев. Заря.

28 май 2015 година (четвъртък)
06:30 часа- екскурзоводска беседа и потегляне от Козлодуй;
09:30-10:00 часа- Матеев геран, екскурзоводска беседа;
10:00-12:00 часа- Матеев геран- Попово ханче- село Бутан, екскурзоводски беседи;
12:00-12:45 часа- Бутан- Софрониево;
17:00 часа- състезания по спортно-туристически игри.

29 май 2015 година (петък)

07:00-08:30 часа- село Софрониево- местността "Рашково бърдо", екскурзоводска беседа;
08:30-10:00 часа- Рашково бърдо- село Липница;
10:00-12:00 часа- село Липница- село Алтимир, обяд;
12:30 часа- извозване на децата с автобус до село Борован;
12:30-16:30 часа- поход на участниците от село Алтимир до село Борован. Настаняване в бивака.

30 май 2015 година (събота)

07:00-12:45 часа- село Борован- село Баница. Настаняване в бивак;
17:00 часа- състезания по спортно-туристически игри;
20:00 часа- туристическа вечер.

31 май 2015 година (неделя)
07:00-08:30 часа- село Баница- Милин камък. Екскурзоводска беседа;
09:30-12:30 часа- Милин камък- местността "Речка". Настаняване в бивака;
19:00 часа- планинарска вечер, културно-художествената програма.

01 юни 2015 година (понеделник)

07:00-09:00 часа- Речка- Ботева поляна, екскурзоводска беседа;
09:30-10:30 часа- Ботева поляна- Йолковица;
13:30 часа- посещение на лобното място на Христо Ботев в местността Йолковица, екскурзоводска  беседа;
20:00 часа- туристическа вечер.

02 юни 2015 година (вторник)

08:30 часа- закриване на похода;
11:00 часа- начало на всенародно поклонение на връх Околчица;
13:00 часа- отпътуване на групите за страната.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Музейко гостува във Враца

Музейко гостува във Враца с новата изложба „Живей в кръговрата! Разреши проблема“ днес и утре, 19-и и 20 юли. Срещите ще се проведат в парка зад паметника на Христо Ботев със съдействието на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца, съобщават от културната институция. Във времето от 12:00 ч. до 15:00 ч. на 19 юли и от 10:00 ч. до..

обновено на 19.07.24 в 09:49

Пет училища в област Видин търсят нови директори

Конкурс за директори на пет училища в област Видин обявиха от Регионалното управление на образованието . За град Видин вакантни са местата за директор на две професионални гимназии - по туризъм "Михалаки Георгиев" и Професионалната техническа гимназия "Васил Левски", както и за Основно училище "Любен Каравелов". Нов ръководител се търси и за..

публикувано на 19.07.24 в 09:40
ОУ „Георги С. Раковски

Обявяват конкурси за директори на няколко училища в Монтанско

В девет училища в област Монтана ще им конкурси за директори. Те са на територията на четири общини. Най-много са в община Монтана – началното „Георги Бенковски" в квартал „Кошарник", 4-то основно „Иван Вазов", професионалните гимназии по лека промишленост и тази по строителство, архитектура и компютърни науки „Проф. арх. Стефан Стефанов", всички в града...

публикувано на 19.07.24 в 08:18

Нов културен център ще има в село Павлоче

Община Враца получава държавен имот в с. Паволче за изграждане на образователен и културен център. По решение на правителството статутът на терен и сгради в него, представляващи бивше Основно училище "Христо Ботев" в с. Паволче, се променя от публична на частна държавна собственост. Имотът се предоставя в собственост на Община Враца и ще бъде използван..

публикувано на 19.07.24 в 07:35

Патриарх Даниил ще е наместник на Видинската епархия до избора на нов митрополит

До провеждането на избора на Видински митрополит, патриарх Даниил ще е наместник на епархията. Решението е на Синода на Българската православна църква, каза патриарх Даниил при посрещането му във Видин, откъдето започна посещенията си в епархиите в страната: "На заседанието на Светия синод, което беше на 9 юли, Светият синод определи да..

публикувано на 18.07.24 в 20:30

Снимката на 18 юли 2024 година

Българският патриарх  Даниил  е на посещение  във Видин .   В храм "Св. Димитър Солунски" всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк. Те се намират в града под..

публикувано на 18.07.24 в 18:20

63 пожара са горели в област Монтана от началото на юли

По над три пожара на ден средно са гасили огнеборци от Монтана от началото на месец юли. Най-често са горели сухи треви. Двама души са пострадали. 63 пожара са ликвидирани от звената на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от началото на юли на територията на област Монтана. 50 от пожарите са без материални щети, като 40 са в..

публикувано на 18.07.24 в 17:20