Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 май 2015 година

Снимка: Анжела Каменова

Втори ден на Дунав мост 2 при Видин - Калафат се образуват колони от ТИР-ове. Опашката е над 3 километра, а някои от шофьорите чакат от два дена. За причината все още няма категоричен отговор. Опашката, която успя да измери екип на Радио ВИДИН, само до подхода на моста е 3,8 километра, след това има още чакащи. Шофьори казаха, че за 4 часа са успели да преминат едва 500 метра.Опашката е на изхода на страната. Преминаването в посока Румъния - България е нормално. От Агенция "Митници" съобщиха, че при тях няма проблем с обработката- около минута-две са нужни за да се оформят документите на един товарен автомобил на вътрешната граница на изхода от страната. От пресслужбата на ГД "Гранична полиция" обясниха, че работят с максимално натоварване. Причината според тях, че част от трафика, който вече е преминал на Капитан Андреево, се е насочил към Видин за излизане от страната.

В тридневен срок ще бъде обявено решението на Софийския окръжен съд по делото, образувано по искане на Герго Гергов за възстановяването му на длъжността кмет на Община Видин. Делото е разгледано днес от състав на съда. Герго Гергов беше отстранен от Софийския апелативен съд през август миналата година, за да не попречи на започнало срещу него разследване за нарушение на служебните му задължения при възлагането на обществена поръчка за доставката на храни в бюджетните учреждения.

15-метрова топола падна върху автомобил, движещ се по улица "Христо Ботев" във Видин снощи. С ожулвания по лицето е дете, пътувало на задната седалка в колата, информираха от полицията в града. Момченцето е транспортирано във видинската болница "Света Петка". След преглед и оказана му медицинска помощ, е освободено за домашно лечение. Според управителя на фирмата по озеленяване Даниела Димитрова инцидентът е в резултат на ремонта на тротоарите.

За срещи с общинската администрация и отчет за изпълнението на Стратегията за развитие на образованието в община Видин, настояват от Сдружение "Достоен живот". От неправителствената организация са направили анализ на стратегическия документ. "Стратегията не е изпълнявана системно и пълноценно, поради липса на устойчив механизъм и потъва в забвение" - пише в него. Сформиран е обществен консултативен съвет, който да следи за изпълнението й, каза председателят на Сдружение "Достоен живот" Митко Николов. "Стратегията за развитие на образованието в община Видин не се изпълнява повсеместно и навсякъде"- каза пред журналисти и заместник-председателят на Сдружение "Достоен живот" Даниел Дамянов. Припомняме, че стратегията за развитие на образованието в община Видин бе приета през есента на 2008 г и е със срок до края на календарната 2015-та година.

Вече има постъпили заявления от работодатели, които да се включат в схемата "Младежка заетост"- процедура, която стартира на 25-ти май. Схемата дава възможност на работодателите да наемат на работа младежи в направления стажуване и обучение по време на работа. И в двата случая има определен наставник, с цел усвояване на практическите умения по придобитата професия или специалност.

С 200 души са намалели безработните в общините Враца и Криводол през месец април в сравнение с март. По данни на Бюрото по труда, хората без препитание са били 4 854, което е със 756 по-малко от четвъртия месец на миналата година. В края на април при средно ниво на безработицата за страната от 10.67%, в област Враца без постоянни доходи са били 21.14 на сто или един на всеки пет в трудоспособна възраст. За пореден месец данните от трудовата борса говорят за тежко положение в общините Хайредин, Борован, Криводол и Бяла Слатина, където безработни са съответно 77.09%, 72.52%, 48.47% и 43.60%. В общините Оряхово -31.92%, Мизия - 31.22% и Роман - 33.72, средно на трима един е без работа. В Козлодуй и Мездра натискът за работни места е най-слаб, тъй като хората без препитание са съответно 17.50% и 13.89%.

Арендаторът от Оряхово Детелин Цветанов почисти 10 километра от републиканския път- от село Остров до разклона за село Горни Вадин. След като започнал да разчиства храсти и клони от канавките, към него се присъдинили и хора от селата Горни и Долни Вадин. Хората от двете села са излезли с камиончета и резачки и събират това, което може да се ползва от изрязаното покрай пътя. Детелин Цветанов каза още, че разчистването му е отнело близо 3-дневен труд и 300 литра нафта.

Десет пациенти от Бърдарски геран преминаха профилактичен преглед за белодробни болести, съобщиха кметът Светлана Караджова. Прегледите са организирани от Кметство Бърдарски геран и д-р Иво Пенков който е лекар по белодробни болести на СБАЛПФЗ - Враца.Преди прегледа, чрез функционално изследване на дишането, се установи функцията на белия дроб на всички пациенти. Тези, които са с белодробни проблеми като Бронхиална астма и ХОББ и са диспансеризирани при други лекари-пулмолози, ползващи инхалаторна терапия, проследиха състоянието на дихателната си система.

Наши слушатели от белослатинското село Алтимир сигнализираха, че техен съселянин е починал след побой и се притесняват, че истината няма да излезе наяве. Жертвата - 48-годишен мъж е работел в местна кравеферма заедно с брат си. Според жители на селото, приживе мъжът бил подлаган на системен тормоз от друг работник във фермата. От полицията във Враца съобщиха, че няма данни за насилствена смърт. В близките дни се очаква резултатът от аутопсията на починалия мъж. Радио ВИДИН продължава да следи случая.

Служителите на видинската Регионална Служба "Пожарна и Аварийна Безопасност и защита на населението" са оказали съдействие за спасяването на бездомно коте, заклещено в короната на високо дърво в парк във Видин. От видинското сдружение за защита на животните "Добрина, Хуманност, Състрадание" са се обърнали с молба за помощ на телефон 112 и благодарение на бързата намеса животинчето е свалено от дървото.

Кметът на Враца Николай Иванов награди отличените художници, които участват в Регионалната художествена изложба "Земята на Ботев" във Враца. Над 70 творби бяха представени в тазгодишното издание на традиционния за Ботевите дни конкурс. От тях бяха селектирани 66 на 28 творци от Враца, Лом, Видин и Мездра. Всички творби бяха оценявани от жури с председател Десислава Денева -представител на СБХ - София.

През втората половина на месец май в бившата Софийска духовна семинария "Св. Иван Рилски" на гара Черепиш (1950-1990) и в Черепишкия манастир "Успение Богородично" се проведе едноседмично ателие по архитектура и урбанизъм - ключов елемент от седмото издание на Курса за професионално обучение на архитекти по опазване на недвижимото културно наследство, организиран от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и Института "Екол де Шайо" (Ecole de Chaillot) в Париж, Франция. След направеното проучване и заснемане на място курсистите ще изработят проект за реставрация на изоставения семинарски храм "Св. Климент Охридски", на сградите на пощата и пансиона, както и на манастирската църква "Успение Богородично". Ателието се проведе с подкрепата на Св. Врачанска митрополия, Община Мездра  и Френския културен център в София.

В залата на Областна администрация - Монтана, младият писател и наш земляк Александър Петров представи книгата си "Отмъстителен като демон", която е първата от поредицата "Приказка за отмъщението". Александър Петров е роден в град Лом. Учи български език и история във Великотърновския университет. Четири години се изявява като радиоводещ. В момента 24 годишният писател е учител в Основно училище в село Златия, община Вълчедръм.

Народно читалище "Съзнание - 1927" Долни Вадин се включва в инициативата Дни на добри дела с разнообразни прояви, насочени към хора от селото и с участието на доброволци. Жителите ще отбележат Дните на добри дела със залесяване, споделена кухня и с почистване на растителността около пътя към селото. Споделената кухня е инициатива, която се прави още от 2011 година, съобщи за Радио ВИДИН Анелия Спасова, секретар на читалището: Споделените кухни в селото са организирани и във връзка с пристигането на  Боряна Кацарова, фотограф на свободна практика, допълни Анелия Спасова. В рамките на Дните на добри дела утре в Долни Вадин доброволци ще залесят със 100 акации дерето в селото. А в неделя в голямата споделена кухня трима души ще приготвят храна, с която да нахранят 30 гости.

Първи средношколски фестивал "Дъга над Дунав" ще се проведе от 28 до 30 май във Видин. Съорганизатори на инициативата са Община Видин, Областният информационен център, Регионалният инспекторат по образованието и Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров". Днес участниците се разходиха с кораб по река Дунав, в 18:00 ч. е откриването на фестивала на сцената на Художествена галерия "Никола Петров", а при лошо време в Драматичен театър "Вида". От 20.00 ч. е награждаването в категориите "Фотография", "Мултимедия" и "Сценично изкуство", индивидуално изпълнение.

С конкурсна програма в раздел "Театър" започна 23-то издание на международния детски фестивал на изкуствата "Лачени обувки" в Берковица. Първи на сцената излязоха домакините от Детската театрална студия "Николай Фол" при читалище "Иван Вазов". Те представиха постановката "Джуджето и седемте Снежанки". Детският форум се организира от Община Берковица и читалище "Иван Вазов"- Берковица и ще продължи до 31 май. Своята постановка "Ламята" ще представи на берковска сцена и театралната трупа от училището по изкуствата "Св. Св. Кирил и Методий" във Видин. Спектакълът ще бъде игран и на видинска сцена на средношколския фестивал "Дъга над Дунава".

Врачани и гостите на града на 1 юни ще пътуват безплатно по всички линии на тролейбусната мрежа. Това решение бе взето днес на среща между кмета инж. Николай Иванов и новия управител на "Тролейбусен транспорт" ЕООД Николай Вълков. Община Враца ще поеме финансирането на разходите, които дружеството ще направи в този ден.

По случай Международния ден на детето - 1 юни, Община Видин в партньорство с Фондация "Подкрепа за реализация",  Дамски Лайънс клуб "Вида", Български червен кръст - Видин и Регионална Библиотека "Михалаки Георгиев" ще организират детски хепънинг "Щуроландия" за малките жители и гости на града. Събитието ще се проведе в Крайдунавския парк, където ще бъдат разположени множество работилници за малчуганите: "Дърдорковци"- сцена на талантите, "Сръчковци" (арт работилница), "Немирници" и "Скокльовци"- игри на детската площадка- хокей на трева, бадминтон и скачане с чували, "Многознайковци"- интелектуални игри. Детският празник ще стартира от 16:30 часа на откритата сцена пред художествената галерия "Никола Петров". За веселото настроение на всички присъстващи ще се погрижат аниматори от видинския театър.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Музейко гостува във Враца

Музейко гостува във Враца с новата изложба „Живей в кръговрата! Разреши проблема“ днес и утре, 19-и и 20 юли. Срещите ще се проведат в парка зад паметника на Христо Ботев със съдействието на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца, съобщават от културната институция. Във времето от 12:00 ч. до 15:00 ч. на 19 юли и от 10:00 ч. до..

обновено на 19.07.24 в 09:49

Пет училища в област Видин търсят нови директори

Конкурс за директори на пет училища в област Видин обявиха от Регионалното управление на образованието . За град Видин вакантни са местата за директор на две професионални гимназии - по туризъм "Михалаки Георгиев" и Професионалната техническа гимназия "Васил Левски", както и за Основно училище "Любен Каравелов". Нов ръководител се търси и за..

публикувано на 19.07.24 в 09:40
ОУ „Георги С. Раковски

Обявяват конкурси за директори на няколко училища в Монтанско

В девет училища в област Монтана ще им конкурси за директори. Те са на територията на четири общини. Най-много са в община Монтана – началното „Георги Бенковски" в квартал „Кошарник", 4-то основно „Иван Вазов", професионалните гимназии по лека промишленост и тази по строителство, архитектура и компютърни науки „Проф. арх. Стефан Стефанов", всички в града...

публикувано на 19.07.24 в 08:18

Нов културен център ще има в село Павлоче

Община Враца получава държавен имот в с. Паволче за изграждане на образователен и културен център. По решение на правителството статутът на терен и сгради в него, представляващи бивше Основно училище "Христо Ботев" в с. Паволче, се променя от публична на частна държавна собственост. Имотът се предоставя в собственост на Община Враца и ще бъде използван..

публикувано на 19.07.24 в 07:35

Патриарх Даниил ще е наместник на Видинската епархия до избора на нов митрополит

До провеждането на избора на Видински митрополит, патриарх Даниил ще е наместник на епархията. Решението е на Синода на Българската православна църква, каза патриарх Даниил при посрещането му във Видин, откъдето започна посещенията си в епархиите в страната: "На заседанието на Светия синод, което беше на 9 юли, Светият синод определи да..

публикувано на 18.07.24 в 20:30

Снимката на 18 юли 2024 година

Българският патриарх  Даниил  е на посещение  във Видин .   В храм "Св. Димитър Солунски" всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк. Те се намират в града под..

публикувано на 18.07.24 в 18:20

63 пожара са горели в област Монтана от началото на юли

По над три пожара на ден средно са гасили огнеборци от Монтана от началото на месец юли. Най-често са горели сухи треви. Двама души са пострадали. 63 пожара са ликвидирани от звената на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от началото на юли на територията на област Монтана. 50 от пожарите са без материални щети, като 40 са в..

публикувано на 18.07.24 в 17:20