Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 29 май 2015 година

Снимка: Анжела Каменова


Мажоретният състав на Лом бе една от атракциите на първия средношколски фестивал "Дъга над Дунав"- Видин 2015. Форумът събра в крайдунавския град млади хора от 10 европейски страни. Творческите екипи се състезаваха в две тематични категории- сценично и дигитално изкуство. Всъщност сцена бе целият град- салонът на драматичния театър, откритата естрада пред художествена галерия "Никола Петров", Крайдунавският парк, градският площад "Бдинци". Организатори са Община Видин, Областният информационен център, Регионалният инспекторат по образованието и ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин. В програмата участваха с  театралната постановка "Пигмалеон" ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" Видин; фолклорен състав "Северняче" и фанфарно-мажоретен състав "Дунавски бисери" от Лом; школата по джаз танци "Фейм" при читалище "Цвят" Видин; театрали от СОУ "Христо Ботев" Белоградчик, с драматизацията по разказа "Ветрената мелница"; Театрабното студио при училище "Св. Св. Кирил и Методий" Видин, с постановката "Ламята".

Софийски окръжен съд остави без уважение молбата за възстановяване на длъжност на отстранения кмет на Видин Герго Гергов. В тридневен срок определението може да бъде обжалвано пред Софийски апелативен съд. Отмяната на мярката за неотклонение е поискана от защитника на Гергов- адвокат Антон Станков. Делото е разгледано от Софийски окръжен съд, след като съдиите от Окръжен съд Видин си направиха отвод. Според защитата на Гергов, е отпаднало основанието за продължаване на тази мярка за процесуална принуда. Твърдението на Прокуратурата е, че искането е неоснователно. Представено е копие от Апелативна прокуратура София за удължаване на разследването с още четири месеца след 15 май 2015 година, когато бе срокът за приключването му. Герго Гергов е отстранен временно от длъжност, за да не попречи на разследването, което започна след акция на ДАНС в края на юли миналата година. Уличен е в нарушение на служебните задължения по Закона за обществените поръчки при сключването на договор за доставка на храни в бюджетните учреждения. След акцията от ДАНС обявиха, че на Общината са нанесени щети за 150 000 лева и така кметът е разколебал общественото доверие в местната власт.

Инспектори за Дунав мост 2 търси Националната агенция за приходите. В специализираното звено "Фискален контрол" общо за страната ще бъдат назначени 29 служители.
Приходната администрация вече е обявила конкурс за длъжността "инспектор по приходите". Наетите ще работят в екипи, на смени, на граничните пунктове Кулата, Калотина, Дунав мост 2, Бургас Уест, както и в мобилни екипи в Плевен, Велико Търново и Сливен. Конкурсът ще се проведе на два етапа- в първия участниците ще решават тест, чиято цел е да се установят професионалните им знания и умения, а във втория ги очаква интервю. Кандидатите за работа в НАП трябва да подадат документи до 7 юни лично или чрез пълномощник, с нотариално заверено пълномощно-оригинал, в НАП Велико Търново, Бургас или Благоевград. Тъй като 7 юни е неделя, документи ще се приемат включително и в понеделник.

Цените на електроенергията за битовите потребители да бъдат повишени с близо 2% от 1 юли. Това предлага Комисията за енергийно и водно регулиране. Предложението на експертите е вследствие от поисканите от разпределителните дружества между 14 и 25 процента, с които да се увеличи цената. Предстои докладът да бъде обсъден с представителите на енергийните дружества на открито заседание и обществено обсъждане, а едва след това на закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране ще вземе окончателно решение.

На територията на седем населени места в област Монтана е установен прекалено голям брой регистрирани лица по настоящ адрес шест месеца преди местните избори. Назначени са допълнителни проверки, за да се установи дали има нарушения на Закона за гражданската регистрация, съобщи говорителят на Окръжната прокуратура в Монтана Лили Илиева: "Това, което е констатирано, е еднотипно- повече регистрирани лица на адреси, където не биха могли да живеят толкова хора. Прокурорите са дали предписания на кметовете да организират комисии, да направят подробни проверки и да се установи доколко има нарушение и дали има и някакво престъпление, след което, предполагам това ще стане в рамките на следващите десет дни, ще можем да кажем дали има и образувани досъдебни производства." Проверката е извършена по разпореждане Върховна административна прокуратура. Подозренията са, че регистрираните могат гласуват по настоящ адрес на местните избори и да повлияят на резултата от вота. Такива съмнения на територията на област Монтана има за селата Аспарухово, Сливовик, Сумер, Долно Белотинци, Кобиляк, Охрид и Превала. Заради нарушения е съставен акт на кмета на село Кобиляк. Нарушения са допуснали и кметовете на Сумер и Долно Белотинци, които са регистрирали повече хора на един и същи адрес. Разминавания в почерците от адресните карти и подписите са открити в Превала и Горна Лука, община Чипровци. Партии, които смятат, че регистрацията се прави заради участие в изборите, са започнали сами да проверяват преселението на жители в отделни села на областта, допълниха от администрацията.

Ограничават движението по пътя Мездра-Ботевград. Заради извършването на неотложни аварийно-възстановителни работи, през час ще бъде движението по пътя Враца- Мездра- Ботевград, на 200 метра след местността "Копяновец", в посока Ботевград, между селата Ребърково и Новачене, информират от Агенция пътна инфраструктура. Ремонтите са при километър 178 от пътя, като за 60 минути ще се спира движението на всички видове превозни средства в светлата част на денонощието.

Видинска митрополия е разпределила за социални заведения във Видин и Монтана 25 тона дарения, пристигнали от Германия, чрез Фондация "Приятели на България". Даренията съдържат хранителни продукти, бебешки храни, перилни препарати, хигиенни принадлежности, почистващи материали, дрехи, обувки, инвалидни колички и медицински консумативи. Само на територията на област Видин са раздадени дарения на 35 социални заведения.

В Монтанско с 11% са се увеличили отпуснатите социални помощи от началото на годината. Над 6 милиона лева са преведени на правоимащите, като след тях са и такива, завърнали се от чужбина. От социалната служба отчитат и увеличение на хората с ТЕЛК, особено на малките деца, които страдат от белодробни болести. Социалните обжалват решенията на експертните лекарски комисии, но процедурата е тежка и минава поне година. До края на април 2015 година най-много средства са изплатени по Закона за социални помощи за деца. "По Закона за социалното подпомагане са отпуснати помощи на 6092 лица в размер на 1 074 806 лева. По Закона за семейни помощи за деца- на 13 772 деца на стойност 4 296 059 лева. По Закон за интеграция на хората с увреждания общите добавки за социална интеграция са изплатени на 14 226 лица, за над 1 млн. лева", каза Георги Цеков, директор на Социалното в Монтана.

В Община Белоградчик по програма "Нови възможности за грижа" започнаха работа 32-ма лични асистенти, които ще помагат на 35 потребители. За ползване на социалната услуга бяха подадени 94 заявления от кандидат-потребители. Одобрените лични асистенти ще предоставят социалната услуга в домашна среда за период от 8 месеца. Те са назначени след въвеждащо обучение. Основната цел на програмата е превенция на зависимостта от институционален тип грижи, подобряване качеството на живот на деца и възрастни хора с увреждания и тежко болни лица, както и създаване на възможности за социално включване.

С "Жив е той, жив е..." в изпълнение на средношколския смесен хор при СОУ "Отец Паисий" във Враца започна традиционното литературно четене на български писатели, което се провежда в рамките на Ботевите дни. За събитието се събраха творци от различни градове на България. Празникът на словото бе уважен от кмета на Враца и Николай Иванов и от председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов. "Благодаря за това, че Община Враца прави един национален празник на поезията. Броят се на пръсти общините в България, които имат такова отношение към поетите", каза в словото си Боян Ангелов. Марин Ботунски представи новото издание на алманах "Околчица". Книгата започва със стихотворението на Христо Ботев "Елегия" и включва творби и на утвърдени, и на млади автори, които са вдъхновени от ботевото слово и дело. За първи път в томчето са поместени стихове на Мария Василева и Иглика Дионисиева. В литературното четене участваха Андрей Андреев, Петър Анастасов, Яна Кременска, Валери Станков, Камелия Кондова, Върбан Велчев, Илияна Илиева, Людмил Рашев и Иван Есенски.

В Берковица, в рамките на детския фестивал "Лачени обувки", 58 малки художници от страната и чужбина рисуваха по темата "Моето послание към света". Жури, с председател Милчо Спасов и членове Валентин Герасимов и Михаил Шейнов, определиха победителите, като присъдиха и три поощрителни награди. Първо място взе Петя Стефанова Спасова, на 14 години, от Червен бряг. Втора е Ивайла Радостинова Райчева, на 8 години, от Търговище и трета Адриана Георгиева Петрова, на 6 години, от Червен бряг. Поощрителни награди получиха Мария Васкова Тодорова Червен бряг, Християна Александрова Пеева и Дилек Гюрджанова Мехмедова от Търговище. Изложбата е подредена във фоайето на читалище "Иван Вазов-1872".

Театралното студио към видинското училище по изкуствата "Св. Св. Кирил и Методий", с ръководител Ирина Флорова-Капелова, спечели трета награда на 23-тия детски международен фестивал на изкуствата "Лачени обувки"- Берковица 2015-та. "Това е първо участие за нашите деца, защото стидиото още няма една година. За нас третото място е много ценно, защото е спечелено в конкуренция с 10 трупи, които имат многогодишен опит", коментира Диана Стоянова, преподавател по български език и литература в новата специалност на училището- театрално изкуство.

Във Враца, с българския химн и издигането на националния флаг започна празникът в ОДЗ "Зора", с който бяха изпратени 38 бъдещи първокласници. "Днес е незабравим ден за всички вас. Бъдещите първокласници преди четири години пристъпиха тук неуверени и плахи. Днес сте готови да прекрачите училищния праг. За вас, педагози, денят е изпълнен с незабравими чувства - удовлетворение от благодарността в очите на родителите и децата за получените грижи, и тъга, че от детската градина отлита следващото ято. Желая ви здраве и сили да изпълнявате тази изключителна мисия. На вас, деца, пожелавам едно вълнуващо, изпълнено с игри лято, а на вас- първокласници, да се забавлявате и укрепнали, и с нови сили да пристъпите на есен в първи клас", пожела кметът на Враца Николай Иванов, който бе гост на събитието. Малките възпитаници на детската градина бяха подготвили богата празнична програма. Родители и гости се насладиха на модерен и класически балет, мажоретки, български народни танци и много музика. В ОДЗ "Зора" се обучават общо 230 деца.

Тази вечер в Белоградчик със заупокойна панахида в храма "Свети великомъченик Георги Победоносец" от 19:30 часа ще започне честването на 165-годишнината от най-голямото въстание в Българския Северозапад. В знак на признателност към подвига и саможертвата на загиналите през 1850 година въстаници от Белоградчишко, Видинско, Ломско и Кулско, на гробовете на инициаторите на въстанието в Белоградчик ще бъдат поднесени венци и цветя. Литийно шествие ще изведе хората от храма до Белоградчишката крепост, зад чиито стени са били обезглавени ръководителите на въстанието Вълчо Бочев, Дядо Божин, Лило Панов, Недялко Влахът, Петко Казанджи, Цоло Тодоров. На лобното място на героите, където признателните поколения са издигнали паметник, ще се състои и тържествен митинг-заря. Решението за избухването на въстанието е взето в Раковишкия манастир, където е определена дата 1 юни, но арестуването на белоградчишките инициатори, начело с Цоло Тодоров, отприщва народната стихия и на 29 май 1850 година Белоградчишката нахия е обхваната от огъня на бунта. Натрупаната от векове жажда за свобода обаче се оказва недостатъчна, за да бъдат преодолени каменните стени на Белоградчишката крепост. Днес в знак на признателност повечето улици в града носят имената на героите от въстанието.

Видин е домакин на първия етап от държавното първенство по ралиспринт "Вида 2015". Състезанието е в неделя, 31 май. "В събота, от 08 до 13 часа, ще бъде техническият и административен преглед на колите пред Община Видин. След това състезателите с тренировъчни автомобили ще минат по трасето. Официалното откриване е насрочено за 19 часа, на сцената на площад "Бдинци". Важно е публиката да знае, че на 31 май, неделя, отсечките на състезането: Синаговци-Грамада, Водна-Грамада и Водна-Синаговци ще бъдат затворени за движение от 9 часа. В 10:30 часа от Синаговци стартира първият състезателен автомобил. Четвъртият- суперспециален етап в парк "Нора Пизанти", ще започне в 14:20 часа. Награждаването ще е на площад "Бдинци" в 16 часа", каза Иван Иванов, председател на АСК "Жико моторспорт", организатор на ралиспринт "Вида". Със заповед на изпълняващия функциите кмет на Община Видин Добромир Дилов на 31 май се въвеждат обходни маршрути. За движещите се пътни превозни средства от Видин за село Водна (Община Грамада) и Грамада и обратно: Видин- Срацимир- Грамада;  Грамада- Водна и обратно; За движещите се пътни превозни средства от Кула за село Синаговци (Община Видин) и обратно: Кула- м. "Церова вода"- Грамада- Срацимир и Дунавци- Синаговци; Кула- Видин, Видин- Дунавци, Дунавци- Синаговци.

В Монтана, на 30 май 2015 година, е поредното издание на традиционния фестивал на народната кухня "Бабина душица". Специален гост на празника ще бъде Академия "Кулинарен историк" от Копривщица и "Юнашкият тиган" на Ангел Ангелов. Готварският съд е изработен от 78 кг специална неръждаема стомана и е с диаметър 1,50 м. В Монтана ще бъде приготвена 1500 порции пилешка кавърма. Фестивалът за четвърта поредна година е част от Празника на Монтана Свети Дух. Участниците в него ще се приготвят традиционни за региона храни, които ще къкрят на открит огън по рецептите на нашите баби, в техните съдове и с продуктите, с които те са разполагали. Огньовете ще бъдат запалени рано сутринта на 30 май в Градската градина. Участниците ще започнат своята работа в 10 часа и ще готвят до 15 часа, когато специално жури, начело с кмета на Монтана Златко Живков, ще дегустира приготвените специалитети. По традиция, сдружение "Български Северозапад", което е организатор на Фестивала, ще връчи символичен подарък на своя домакин. Освен фестивалните гозби, посетителите ще могат да си купят и домашни подукти от Балкана- сирене, кисело мляко и сладка от горски плодове, приготвени в работилничката на проект "За Балкана и хората" Чипровци, с подкрепата на Българското дружество за защита на птиците. Тази година работилничка "Всичкотворница" е посветена на забравените игри от детството, за да научат децата на какви игри са играли техните родители, баби и дядовци. В съседство ще е разположена Алеята на изкуствата и занаятите, организирана от "Лива арт", в която участват майстори на народни художествени занаяти и приложни изкуства от цялата страна. Гости на празника са Стубленските баби и певческата група от читалището в Мала Кутловица, които ще пеят и танцуват във времето от 12:30 до 14 часа.

Програма на "Ботевите дни" и 69-тия Национален туристически поход "По стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица", за събота:

Походната колона днес, Снимка: Светослав Цветанов07:00-12:45 часа- преход село Борован- село Баница, Настаняване в бивак; 17:00 часа- състезания по спортно-туристически игри; 20:00 часа- туристическа вечер. В събота, в 10:00 часа, в Козлодуй стартира велопоход "По пътя на Ботевата чета", последна точка- Околчица. По същото време в пространството пред Сувенирната палата във Враца ще бъде открита изложба на врачански художници. А в Младежкия дом, пак с начален час 10:00, започва 53-тия Национален рецитал-конкурс за изпълнение на Ботева и възрожденска поезия и проза за ученици и студенти. В 10:00 часа участниците в  НТП "Козлодуй-Околчица" ще бъсат посрещнати на територията на Врачанска община и ще се поклонят пред паметника на поп Сава Катрафилов, край село Баница. Във Враца, в 10:30 часа е представлението на "Умният, храбър шивач", от братя Грим, в Камерната зала на Драматично-кукления театър. В 13:00 часа, в рамките на патронния празник на СОУ "Христо Ботев", в двора на училището, ще бъде открита "Аленя на признателността". А от 19:30 часа е концертът на Борис Солтарийски на откритата сцена пред Община Враца, при дъждовно време в читалище "Развитие 1869".

Врачани и гостите на града на 1 юни ще пътуват безплатно по всички линии на тролейбусната мрежа, решиха на работна среща кметът на Враца Николай Иванов и новият управител на "Тролейбусен транспорт" ЕООД Николай Вълков. Община Враца ще поеме финансирането на разходите, които дружеството ще направи в този ден. "Правим този жест към врачани и нашите гости от различни градове и държави на 1 юни, за да могат всички, които желаят, да се включат в многобройните мероприятия в този празничен за града ни ден. Нека заедно отбележим Деня на Враца, а вечерта да присъстваме на тържествения митинг-заря в памет на Христо Ботев и героите, загинали за свободата на България", мотивира решението кметът на Враца.

На 01 юни- понеделник, от 18.00 часа, в Художествената галерия "Никола Петров" във Видин ще се проведе церемония по официалното връчване на грамотите на младите учители от област Видин, удостоени с наградата "Проспериращ млад учител" 2015. Номинациите са в категории: "Предучилищно обучение"; "Начален етап"; "Прогимназиален етап"; "Гимназиален етап" и "Възпитатели".

На 1 юни 2015 година, понеделник, група от 24 ученици, представители на клубовете "Млади възрожденци",
от ПМГ "Екзарх Антим I” Видин, СОУ "Любен Каравелов" Видин, СОУ "П. Р. Славейков" Видин, СОУ "Васил Левски" Кула и  СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" Брегово ще посетят Раковишкия манастир и Белоградчик. Поводът е 165-та годишнина от избухването на въстанието в Северозападна България. Там те ще поднесат цветя на паметните плочи, посветени на събитието. На манастира ще се включат със свои изяви в организираната от Община Макреш от 10:30 часа програма за отбелязване на годишнината. Организатор на проявата е Видинският комитет "Васил Левски".

По случай Международния ден на детето 1 юни, на 2 юни 2015 година, вторник, в 10:30 часа, Държавен куклен театър Видин ще изнесе благотворително представлението "Снежната кралица" за децата в неравностойно положение от дом "Майка и дете", училище "Петър Берон", Дома за деца, лишени от родителска грижа Белоградчик, Дома за деца в село Гомотарци, за деца и граждани от Видин, с финансовата подкрепа на "Кнауф България" ЕООД, "Цербериус ГРУП" ЕООД, ЗКПУ "Нива", село Гъмзово и граждани на Община Видин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Музейко гостува във Враца

Музейко гостува във Враца с новата изложба „Живей в кръговрата! Разреши проблема“ днес и утре, 19-и и 20 юли. Срещите ще се проведат в парка зад паметника на Христо Ботев със съдействието на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца, съобщават от културната институция. Във времето от 12:00 ч. до 15:00 ч. на 19 юли и от 10:00 ч. до..

обновено на 19.07.24 в 09:49

Пет училища в област Видин търсят нови директори

Конкурс за директори на пет училища в област Видин обявиха от Регионалното управление на образованието . За град Видин вакантни са местата за директор на две професионални гимназии - по туризъм "Михалаки Георгиев" и Професионалната техническа гимназия "Васил Левски", както и за Основно училище "Любен Каравелов". Нов ръководител се търси и за..

публикувано на 19.07.24 в 09:40
ОУ „Георги С. Раковски

Обявяват конкурси за директори на няколко училища в Монтанско

В девет училища в област Монтана ще им конкурси за директори. Те са на територията на четири общини. Най-много са в община Монтана – началното „Георги Бенковски" в квартал „Кошарник", 4-то основно „Иван Вазов", професионалните гимназии по лека промишленост и тази по строителство, архитектура и компютърни науки „Проф. арх. Стефан Стефанов", всички в града...

публикувано на 19.07.24 в 08:18

Нов културен център ще има в село Павлоче

Община Враца получава държавен имот в с. Паволче за изграждане на образователен и културен център. По решение на правителството статутът на терен и сгради в него, представляващи бивше Основно училище "Христо Ботев" в с. Паволче, се променя от публична на частна държавна собственост. Имотът се предоставя в собственост на Община Враца и ще бъде използван..

публикувано на 19.07.24 в 07:35

Патриарх Даниил ще е наместник на Видинската епархия до избора на нов митрополит

До провеждането на избора на Видински митрополит, патриарх Даниил ще е наместник на епархията. Решението е на Синода на Българската православна църква, каза патриарх Даниил при посрещането му във Видин, откъдето започна посещенията си в епархиите в страната: "На заседанието на Светия синод, което беше на 9 юли, Светият синод определи да..

публикувано на 18.07.24 в 20:30

Снимката на 18 юли 2024 година

Българският патриарх  Даниил  е на посещение  във Видин .   В храм "Св. Димитър Солунски" всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк. Те се намират в града под..

публикувано на 18.07.24 в 18:20

63 пожара са горели в област Монтана от началото на юли

По над три пожара на ден средно са гасили огнеборци от Монтана от началото на месец юли. Най-често са горели сухи треви. Двама души са пострадали. 63 пожара са ликвидирани от звената на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от началото на юли на територията на област Монтана. 50 от пожарите са без материални щети, като 40 са в..

публикувано на 18.07.24 в 17:20