Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 1 юни 2015 година

Снимка: Десислава Андреева


С "Библиотечен павилион" започнаха изявите за Международния ден на детето във Видин. Той беше разположен в Крайдунавския парк. Инициативата е на видинската Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" и в нея се включиха ученици от втори и трети клас на ОУ "Иван Вазов". Те застанаха зад щанда на павилиона, отговаряха на въпроси и намираха отговорите им в енциклопедии. Библиотечните специалисти се погрижиха за децата да има и щафета, както и килим с детски книжки, където се четяха приказки на най-малките. Ученици и представител на библиотеката задаваха интересни гатанки на случайни минувачи във видинската градска градина.

Празник по повод Деня на детето беше организиран днес от Ресурсния център във Видин. Много изненади бяха приготвени за децата от различни училища в областта. Младият фокусник Цветан Борисов ( Маг Цецо ) забавлява малчуганите. Учениците от СОУ "Любен Каравелов" във Видин представиха модно ревю с тоалети от рециклирани материали. Възпитаниците на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий"- с. Ново село изнесоха специална музикална програма. Всички деца участваха и в спортно състезание. Участниците в днешната инициатива твориха в пет ателиета. Отбелязването на Международният ден на детето е част от инициативата Дни на отворени врати, които започват от днес в Ресурсния център. Целта е да се обърне вниманието на обществото към дейността на институцията и задачата й да подпомага обучението на децата със специални образователни потребности. Проявите ще продължат и през следващите два дни.  

Децата от шестте центъра за настаняване от семеен тип, Центъра за ранна интервенция на уврежданията и  Центъра за работа с деца в Плевен получиха лакомства и подаръци по повод Празника на детето- 1 юни по инициатива на кмета на Общината Димитър Стойков. Детски концерт, част от Второто издание на фестивала "Плевен модерен европейски град" се проведе днес от 15:30 часа на сцената на пл. "Възраждане" в града.

Община Лом организира днес детско шоу "Лом търси детски таланти"  по повод 1 юни - Международен ден на детето. Специални гости на празника са певицата Росица Кирилова и актьорът Николай Априлов.

Най-високите обществени отличия- почетен гражданин и наградата на Враца за 2015 г.  бяха раздадени днес, 1 юни, Деня на града. Званията бяха присъдени на тържествена сесия на Общинския съвет. Званието "почетен гражданин" бе присъдено на шестима врачани. Отличието е за Георги Павлов- дългогодишен учител по география, и за преподавателя по рисуване и основател на школа по изобразително изкуство Евгени Тодоров. Посмъртно със званието бяха удостоени ген. майор Горан Тодоров, общинският съветник Васил Драганов, треньорът по автомоделни спортове Огнян Филипов и журналистът Добрин Мермерски. Наградите на четиримата бяха връчени на техни близки. Наградата на Враца за 2015 г. получиха дългогодишната треньорка по спортни танци Бойка Дичева и журналистът Марин Ботунски.

Празникът на град Монтана- Свети Дух започна с тържествена света литургия в храма "Свети Свети Кирил и Методий". Литийното шествие премина през града. На специално изградена сцена на площад "Жеравица" бе извършен тържествен водосвет. На тържествена сесия на Общинския съвет в Монтана бяха връчени най-високите отличия- почетен знак. Чуждестранните делегации поднесоха своите поздрави за празника на Монтана. От името на депутатите това направи народният представител Борислав Великов. Кметът Златко Живков връчи почетен знак на директора на драматичния театър в Монтана Любомир Бояджиев. Председателят на Общинския съвет Иво Иванов връчи почетния знак на кмета Златко Живков.
Заместник- министърът на икономиката Любен Петров ще се срещне във Видин с делегация от област Ортенау, Германия. Той ще представи условията за инвестиране в България и в частност- в Северозападния регион в 18.00 часа, в Конферентния център на Областна администрация. Немската делегация гостува във Видин по покана на областния управител Момчил Станков. 20-членният й състав, воден от областния управител на област Ортенау Франк Шерер, включва представители на регионалната и местната власт и бизнеса от федерална провинция Баден-Вюртемберг.

Посланикът на Република Индонезия- Н.Пр. Бунян Саптомо се срещна със заместник-кмета на Община Видин Борислава Борисова и секретаря Орлин Василев. Той бе придружен от съпругата си Априлия Саптомо. Посланикът прояви интерес към производството на пшеница и зеленчуци в нашия регион, към развитието на круизния туризъм, както и към културните събития, които организира местната власт. На срещата бе обсъдена възможността фолклорни състави от Индонезия да участват в наши фестивали. По предложене на Борислава Борисова бе договорено да се изпрати официална покана до посолството с предложение такъв състав да гостува на празника на Видин - Димитровден.

12 800 моторни превозни средства са преминали по Дунав мост 2 през последната седмица на месец май. В сравнение с предходните 7 дни броят на обслужените автомобили се запазва, съобщават от дружеството за управление на съоръжението. От началото на 2015 година най-голям трафик е регистриран в периода 27 април- 3 май- 14 100 автомобила. Най-малко моторни превозни средства са обслужени в началото на януари- около 9 200. През 2014 година по Дунав мост 2 средномесечно са преминавали по около 11 000 автомобила.

Пътните полицаи ще проверяват шофьорите за употреба на алкохол, наркотични или упойващи вещества от днес до 7 юни. Акцията се провежда на територията на всички страни, членки на Европейския съюз.

Ценови оферти за възлагане на обществена поръчка с предмет "Услуги по товарене, превоз и разтоварване /товарен транспорт/ за Община Видин" бяха отворени днес в залата на 6 етаж в административната сграда на Общината. Само една фирма- "Кратон" ООД - гр. Видин кандидатства за участие в процедурата.
 

СнимкаВъв Видин официално бяха връчени грамотите на младите учители от областта, удостоени с награда: "Проспериращ млад учител" - 2015 г. Наградените учители са по категории: "Предучилищно обучение"- Ива Иванова от ЦДГ"Арабела", "Начален етап" Яна Александрова от помощното училище "Д-р Петър Берон" във Видин, "Прогимназиален етап"- Моника Милкова от СОУ"Христо Ботев" Белоградчик, "Гимназиален етап" Виолета Борисова от СОУ "П.Р.Славейков" и "Възпитатели"- Николай Николов от СОУ "Н.Й.Вапцаров" от село Ружинци. Началникът на РИО Видин Марийка Василева поздрави младите учители.

165 години от Въстанието в Северозападна България ще бъдат отбелязани тази вечер във видинското село Градец. Местните жители ще се съберат в местността "Драката", където са се водели сражения. Почит на загиналите въстаници ще бъде отдадена със заря в 19 часа, каза кметът на село Градец Илия Томов: "Всички над 316 въстаници са били избити или обесени край брястовете наблизо. Имаме участници във въстанието и от нашето село. Известна е баба Йона Първянкина, която след сражението е спасила много от ранените въстаници." Паметна плоча напомня за събитията от преди 165 години в село Градец. Чешмата в местността "Драката", където ще е зарята, е обновена за честването със средства от Община Видин. Поставено е и осветление, каза кметът на село Градец.

Видинският комитет "Васил Левски" организира прояви по повод навършването на 165 години от най-голямото въстание в Северозападна България. В рамките на инициативата представители на клубовете "Млади възрожденци" от Видин, Кула и Брегово участваха в честването на годишнината в Раковишкия манастир, където е взето решението за въстанието, и поднесоха венци и цветя пред паметните знаци на въстаниците в Белоградчик. На 4 юни 11-те клуба "Млади възрожденци" ще проведат регионална среща под надслов "165 години от избухването на Видинското въстание". Гост ще бъде председателят на Общобългарския комитет "Васил Левски" Васил Василев.

Божана Сурдолова от Х "г" клас на ПМГ "Екзарх Антим І" град Видин спечели две награди от Пети национален конкурс за компютърна рисунка, колаж, фотография и триизмерни изгледи "Виртуална пролет 2015" на тема "Моето родно място - минало и настояще". В раздел "Фотография" при възрастова група 15-19 години две от цифровите снимки на Божана бяха класирани на второ и трето място в традиционното състезание, организирано от Гимназия с преподаване на английски език "Гео Милев", град Бургас.

Кампанията "Спаси едно дърво", с която се отбелязва 29 юни - Ден на река Дунав, започва във Видин. В рамките на инициативата ще се събира отпадъчна хартия, която ще бъде предадена за рециклиране. Със събраните средства ще бъдат закупени цветя и храсти, които ще бъдат засадени в избрано място в града. Организатори на кампанията са Сдружение "Активно общество" и Детски и младежки парламент- Видин.

Доброволци от Детска полицейска академия към Първо основно училище "Никола Първанов" в Лом ще демонстрират утре, 2 юни, полицейска лична защита, непълно и пълно разглобяване и сглобяване на пистолет "Макаров", майсторско колоездене, показване на долекарска помощ и гасене на пожар. Демонстрациите ще се извършат на площад "Свобода" от 17:30 ч., а мероприятието е организирано от Районното управление на МВР - Лом, Общината в крайдунавския град, Районният съд и прокуратурата в града и е в памет на загиналите деца в пътнотранспортни произшествия в страната.  

Народно читалище "Цвят 1870", гр. Видин организира Годишен концерт на школите и съставите на културното средище. Проявата ще се състои днес, 1 юни, от 18:30 часа на откритата сцена в Крайдунавския парк.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Спасителите демонстрираха пожарната техника пред деца в Кула вчера, 18 юли.

Пожарната в Кула: Спокойна е обстановката към момента

Към настоящия момент ситуацията е спокойна, няма предпоставка да бъдем неспокойни на територията на четирите общини, каза за  Радио Видин главен инспектор Йосиф Йосифов , началник на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“- Кула която обслужва общините Кула, Грамада, Макреш и Бойница.  „Засега обстановката е..

публикувано на 19.07.24 в 12:00

Кои са правилата за пожарна безопасност през лятото

От 8 до 18 юли 2024 г. огнеборците от пожарните служби във Видин, Белоградчик и Кула са участвали в потушаването на 43 пожара – седем от тях с материални загуби, съобщават от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН). Пожарите без материални щети – в сухи треви и храсти, отпадъци и стърнища в региона, са били..

публикувано на 19.07.24 в 11:36

Шофьор е с множество фрактури след катастрофа във Враца

Мъж на 53 години от Враца пострада при катастрофа вчера, 18 юли, във Враца. Инцидентът е станал между два товарни автомобила  на кръстовище в града около 14:30 часа . Пострадалият шофьор на едно от превозните средства е настанен  с множество фрактури в хирургичното отделение на болницата.  Причините за катастрофата се изясняват. Пробите за..

публикувано на 19.07.24 в 11:20

Музейко гостува във Враца

Музейко гостува във Враца с новата изложба „Живей в кръговрата! Разреши проблема“ днес и утре, 19-и и 20 юли. Срещите ще се проведат в парка зад паметника на Христо Ботев със съдействието на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца, съобщават от културната институция. Във времето от 12:00 ч. до 15:00 ч. на 19 юли и от 10:00 ч. до..

обновено на 19.07.24 в 09:49

Пет училища в област Видин търсят нови директори

Конкурс за директори на пет училища в област Видин обявиха от Регионалното управление на образованието . За град Видин вакантни са местата за директор на две професионални гимназии - по туризъм "Михалаки Георгиев" и Професионалната техническа гимназия "Васил Левски", както и за Основно училище "Любен Каравелов". Нов ръководител се търси и за..

публикувано на 19.07.24 в 09:40
ОУ „Георги С. Раковски

Обявяват конкурси за директори на няколко училища в Монтанско

В девет училища в област Монтана ще им конкурси за директори. Те са на територията на четири общини. Най-много са в община Монтана – началното „Георги Бенковски" в квартал „Кошарник", 4-то основно „Иван Вазов", професионалните гимназии по лека промишленост и тази по строителство, архитектура и компютърни науки „Проф. арх. Стефан Стефанов", всички в града...

публикувано на 19.07.24 в 08:18

Нов културен център ще има в село Павлоче

Община Враца получава държавен имот в с. Паволче за изграждане на образователен и културен център. По решение на правителството статутът на терен и сгради в него, представляващи бивше Основно училище "Христо Ботев" в с. Паволче, се променя от публична на частна държавна собственост. Имотът се предоставя в собственост на Община Враца и ще бъде използван..

публикувано на 19.07.24 в 07:35