Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 2 юни 2015 година

Видин, памет за Христо Ботев
Снимка: Ваня Минева
Видин почете паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България герои с церемония пред паметника на Войводата. Слово произнесе заместник кметът и изпълняващ длъжността кмет на Община Видин Добромир Дилов. Деца от училището, което носи името на поета-революционер рецитираха стихове, а техни връстници от училище "Любен Каравелов" се включиха с изпълнения на възрожденски песни. Сирените точно в 12 часа спряха за минута динамиката на настоящето. Сведохме глави в знак на преклонение пред паметта на загиналите за свободата на Родината. Според видинчани, чистотата на желанието на Войводата да се жертва за своята България е най-важният урок, който Ботев ни е оставил.


Стотици поклонници от цялата страна и участници в похода по стъпките на Ботевата чета се събраха на връх Околчица, за да отдадат своята почит към Христо Ботев и всички герои, дали живота си за освобождението на България. Възпоменателният митинг започна с възстановка на последния бой на Ботевата чета, изпълнена от родолюбците от Национално дружество "Традиция", съобщават от общинската администрация на Враца. След нея молебен за България отслужи траянополският епископ Киприян.  В подножието на опълченския кръст, издигнат в памет на Войводата, войници се подредиха в почетен караул. Официалните гости и гражданите поднесоха венци и цветя. Церемонията завърши с дневна заря.

Необичайно отбелязаха 2 юни учениците в СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Ново село. В деня, когато България почита паметта на своите синове, загинали за свободата й, учениците от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Ново село възстановиха в снимки, факти и легенди Видинското въстание от 1850 година. Историческите събития от тази година  постепенно се отдалечават във времето и се загубват от нашата памет, изместени от националните чествания на събития като обесването на Левски, Априлското въстание или гибелта на Ботевата чета. Именно затова за акцент на днешния 2 юни беше избрано събитие от нашия край, в което са взели участие прадедите ни, предаде Светла Бондова. Постановката беше подготвена и изнесена от участниците в клуба "Млади възрожденци"  и детския танцов състав.

Художествено-документалният филм "Ботев - от Голгота към свобода" ще обиколи Европа в началото на юни. Това съобщи неговият автор- режисьорът от Враца Искрен Красимиров. Турнето започва днес, 2 юни. "Ще гостуваме в Женева, Берн, Цюрих и Страсбург. Отиваме в Швейцария на свои разноски, тъй като кандидатствахме пред Министерството на културата по един проект, но ни отхвърлиха. Това пътуване е един начин да покажем на държавните чиновници, че българските деца зад граница заслужават да знаят кой е Христо Ботев и да видят този филм", разказа Искрен Красимиров.

Служителите на "Пътна полиция" преустановяват временно дейността по регистрация и пререгистрация на моторни превозни средства до 5 юни /петък/ поради възникнал технически проблем, съобщават от пресцентъра на МВР. Работи се усилено по проблема и след отстраняването му има готовност веднага да се възобнови дейността, допълват от министерството.  

Заличени са регистрациите на 60 души по настоящ адрес в село Тошевци, община Грамада. Заличаването е по заповед на кмета на общината, след извършена проверка, съобщи кметският наместник Маргарита Велкова. Все още няма обжалвания от страна на заличените в регистъра. Още 196 души остават с регистрация по настоящ адрес в селото и, ако пожелаят, ще могат да гласуват на местните избори. Малко над 100 са живущите по постоянен адрес в Тошевци.

Радио ВИДИН се включи за втора поредна година в кампанията "Спаси едно дърво". На над 20 училища, детски градини и институции са раздадени кашони, в които до края на месеца ще се събира хартия. Това обясни Теодор Димитров от "Младежки и детски парламент"- Видин, които заедно със сдружение "Активно общество" организират кампанията. До края на месеца ще се събира хартията, след това ще бъде предадена. Със събраните средства ще се купят дръвчета, които ще бъдат засадени през есента.

Започна подмяната на цветята на площад "Бдинци" във Видин. На мястото на теменужките се садят нови- циганче и винка. "Ще се сложат същите цветя, които от няколко години се садят. Ще бъдат 4 цвята. Устойчиви са, красиви са", каза управителят на фирмата по озеленяване Даниела Димитрова. Ще се подменят и цветята в Крайдунавския парк в цветните фигури в двата кръга- до Художествената галерия "Никола Петров" и до хотел "Анна Кристина", но с по-малка площ. "И съответно по улица "Търговска" и в цветарниците. Други цветни фигури няма да има тази година", уточни Даниела Димитрова.

Заместник- министърът на земеделието Георги Костов и директорът на изпълнителната агенция по горите Тони Кръстев ще дадат старт на инициативата "Горски инспектор за един ден". Тя ще се проведе утре, 3 юни, в Природен парк "Врачански балкан", каза експертът от дирекцията на парка Оля Генова. Учениците ще се запознаят с ежедневната работа на горските инспектори, с това как се управлява гората, как трябва да бъде гледана. Предвидени са игри и презентации за учениците.

Международният фолклорен фестивал- Монтана 2015, продължава на 2 юни с участието на групите от Египет, Словакия и Финландия, съобщава Нели Василева, главен експерт "Култура и вероизповедания" в Общината. В 19 часа танцов ансамбъл "Северняци" към ОДК "Ние, врабчетата" ще танцува на сцената с артистичните си гости от фолклорен ансамбъл "Шаришска липа" от гр. Липани, Словакия, и група за фолклорно изкуство "Менофия" от гр. Шибин ел Ком. Групата за фолклорно изкуство "Менофия" от Египет е една от най-силните формации в родината си, каза при откриването на фестивала посланикът на арабската република у нас Манал Йехия ел Шинауи. Групата е участвала във фестивали в Малайзия, Тунис, Йордания, Бахрейн, Дубай, Катар. Тя представя фолклорното богатство на северноафриканската държава, претворявайки бита и традициите от района на Александрия. Танцьорите от "Менофия" изпълняват 15 различни танцови картини, които пренасят публиката в екзотичната страна на пирамидите. Изключително впечатляващи са танците на дервишите.

Испанската група "Ел Кастелу де Олониего" изнесе концерт за гостите и жителите на Белоградчик. Формацията изпълнява традиционна музика и танци от Астурия. Репертоарът й е много богат, събиран през цялата история на групата.

30 участници от България, Хърватия, Румъния, Великобритания, Унгария и Испания се събират в общините Чупрене и Белоградчик за осемдневен младежки обмен. Той е организиран от Български Младежки Форум. При подбора на участници най-голям приоритет е даден на уязвими групи, като безработни младежи от селски райони, както и млади хора, които срещат социални, икономически, географски или здравни затруднения. "Идеята е свързана с борбата с младежката безработица в Европа и България като част от Европейския съюз, съобразено с приоритетите на Европейската комисия", разказа Цветелина Хараламбова от българския екип.  

Спектакълът "Снежната кралица" по известната приказка на Ханс Кристиан Андерсен се игра благотворително на сцената на видинския Държавен куклен театър за деца в неравностойно положение. Това е 153-тото представление на заглавието, каза актрисата Аделина Илиева. Постановката се игра за Международния ден на детето- 1 юни, информира актьорът Красимир Колев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Спасителите демонстрираха пожарната техника пред деца в Кула вчера, 18 юли.

Пожарната в Кула: Спокойна е обстановката към момента

Към настоящия момент ситуацията е спокойна, няма предпоставка да бъдем неспокойни на територията на четирите общини, каза за  Радио Видин главен инспектор Йосиф Йосифов , началник на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“- Кула която обслужва общините Кула, Грамада, Макреш и Бойница.  „Засега обстановката е..

публикувано на 19.07.24 в 12:00

Кои са правилата за пожарна безопасност през лятото

От 8 до 18 юли 2024 г. огнеборците от пожарните служби във Видин, Белоградчик и Кула са участвали в потушаването на 43 пожара – седем от тях с материални загуби, съобщават от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН). Пожарите без материални щети – в сухи треви и храсти, отпадъци и стърнища в региона, са били..

публикувано на 19.07.24 в 11:36

Шофьор е с множество фрактури след катастрофа във Враца

Мъж на 53 години от Враца пострада при катастрофа вчера, 18 юли, във Враца. Инцидентът е станал между два товарни автомобила  на кръстовище в града около 14:30 часа . Пострадалият шофьор на едно от превозните средства е настанен  с множество фрактури в хирургичното отделение на болницата.  Причините за катастрофата се изясняват. Пробите за..

публикувано на 19.07.24 в 11:20

Музейко гостува във Враца

Музейко гостува във Враца с новата изложба „Живей в кръговрата! Разреши проблема“ днес и утре, 19-и и 20 юли. Срещите ще се проведат в парка зад паметника на Христо Ботев със съдействието на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца, съобщават от културната институция. Във времето от 12:00 ч. до 15:00 ч. на 19 юли и от 10:00 ч. до..

обновено на 19.07.24 в 09:49

Пет училища в област Видин търсят нови директори

Конкурс за директори на пет училища в област Видин обявиха от Регионалното управление на образованието . За град Видин вакантни са местата за директор на две професионални гимназии - по туризъм "Михалаки Георгиев" и Професионалната техническа гимназия "Васил Левски", както и за Основно училище "Любен Каравелов". Нов ръководител се търси и за..

публикувано на 19.07.24 в 09:40
ОУ „Георги С. Раковски

Обявяват конкурси за директори на няколко училища в Монтанско

В девет училища в област Монтана ще им конкурси за директори. Те са на територията на четири общини. Най-много са в община Монтана – началното „Георги Бенковски" в квартал „Кошарник", 4-то основно „Иван Вазов", професионалните гимназии по лека промишленост и тази по строителство, архитектура и компютърни науки „Проф. арх. Стефан Стефанов", всички в града...

публикувано на 19.07.24 в 08:18

Нов културен център ще има в село Павлоче

Община Враца получава държавен имот в с. Паволче за изграждане на образователен и културен център. По решение на правителството статутът на терен и сгради в него, представляващи бивше Основно училище "Христо Ботев" в с. Паволче, се променя от публична на частна държавна собственост. Имотът се предоставя в собственост на Община Враца и ще бъде използван..

публикувано на 19.07.24 в 07:35