Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружението на общините "Видин" гласува таксата за новото депо

Снимка: Община Видин

На заседание на общото събрание на Регионалното сдружение на общините "Видин" бяха обсъдени предстоящото влизане в експлоатация на новото депо и определяне на таксата за депониране на отпадъци, съобщават от Общината. След дискусия, на заседанието бе взето решение таксата за тон депонирани отпадъци да бъде 21, 50 лв. - за битовите; 5 лв. - за строителните и 6, 50 лв. - за растителните. Цените са без ДДС. Определените цени също са прогнозни. Заместник-кметът на Община Видин Добромир Дилов каза, че през месец октомври, преди приемане на план-сметките на общините отново ще бъде свикано общото събрание на Регионалното сдружение. Тогава пак ще се коментира  реалното състояние на дейностите по депониране и таксата за тон може да бъде коригирана.

Депото, което бе направено по проект "Изграждане на регионална система за управление на битовите отпадъци в регион Видин" вече има акт 16. Добромир Дилов каза по време на заседанието, че всеки момент се очаква да бъде получено удостоверение за влизане в експлоатация. След това всички общини могат да започнат извозването на отпадъците на новото депо. За тази цел ще бъде изготвен специален график.

Снимка: Община ВидинПрипомняме, че в началото на годината беше създадено общинско предприятие "Регионално депо за битови отпадъци - Видин" на базата на  решение №155, взето с протокол № 12/23.12.2014 г. на Общинския съвет. Целта бе да се поеме управлението и експлоатацията на депото, което не генерира печалба и да се правят по-малко разходи. Броят на персонала, който е ангажиран в предприятието е минималният за осъществяване на необходимите дейности.
 
Заседанието на общото събрание на Регионалното сдружение на общините "Видин" беше председателствано от заместник-кмета и изпълняващ функциите кмет на общината Добромир Дилов. На него присъстваха кметовете на 8 от 11-те общини, които са членове на сдружението. В работата на заседанието взеха участие още Деница Славкова, директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана и Владимир Иванов - управител на Регионалното депо за битови отпадъци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Спасителите демонстрираха пожарната техника пред деца в Кула вчера, 18 юли.

Пожарната в Кула: Спокойна е обстановката към момента

Към настоящия момент ситуацията е спокойна, няма предпоставка да бъдем неспокойни на територията на четирите общини, каза за  Радио Видин главен инспектор Йосиф Йосифов , началник на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“- Кула която обслужва общините Кула, Грамада, Макреш и Бойница.  „Засега обстановката е..

публикувано на 19.07.24 в 12:00

Кои са правилата за пожарна безопасност през лятото

От 8 до 18 юли 2024 г. огнеборците от пожарните служби във Видин, Белоградчик и Кула са участвали в потушаването на 43 пожара – седем от тях с материални загуби, съобщават от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН). Пожарите без материални щети – в сухи треви и храсти, отпадъци и стърнища в региона, са били..

публикувано на 19.07.24 в 11:36

Шофьор е с множество фрактури след катастрофа във Враца

Мъж на 53 години от Враца пострада при катастрофа вчера, 18 юли, във Враца. Инцидентът е станал между два товарни автомобила  на кръстовище в града около 14:30 часа . Пострадалият шофьор на едно от превозните средства е настанен  с множество фрактури в хирургичното отделение на болницата.  Причините за катастрофата се изясняват. Пробите за..

публикувано на 19.07.24 в 11:20

Музейко гостува във Враца

Музейко гостува във Враца с новата изложба „Живей в кръговрата! Разреши проблема“ днес и утре, 19-и и 20 юли. Срещите ще се проведат в парка зад паметника на Христо Ботев със съдействието на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца, съобщават от културната институция. Във времето от 12:00 ч. до 15:00 ч. на 19 юли и от 10:00 ч. до..

обновено на 19.07.24 в 09:49

Пет училища в област Видин търсят нови директори

Конкурс за директори на пет училища в област Видин обявиха от Регионалното управление на образованието . За град Видин вакантни са местата за директор на две професионални гимназии - по туризъм "Михалаки Георгиев" и Професионалната техническа гимназия "Васил Левски", както и за Основно училище "Любен Каравелов". Нов ръководител се търси и за..

публикувано на 19.07.24 в 09:40
ОУ „Георги С. Раковски

Обявяват конкурси за директори на няколко училища в Монтанско

В девет училища в област Монтана ще им конкурси за директори. Те са на територията на четири общини. Най-много са в община Монтана – началното „Георги Бенковски" в квартал „Кошарник", 4-то основно „Иван Вазов", професионалните гимназии по лека промишленост и тази по строителство, архитектура и компютърни науки „Проф. арх. Стефан Стефанов", всички в града...

публикувано на 19.07.24 в 08:18

Нов културен център ще има в село Павлоче

Община Враца получава държавен имот в с. Паволче за изграждане на образователен и културен център. По решение на правителството статутът на терен и сгради в него, представляващи бивше Основно училище "Христо Ботев" в с. Паволче, се променя от публична на частна държавна собственост. Имотът се предоставя в собственост на Община Враца и ще бъде използван..

публикувано на 19.07.24 в 07:35