Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 3 юни 2015 година

Снимка: Радио ВИДИН

На 3 месеца е удължен срокът за изпълнение на проект "Зелена и достъпна градска среда" във Видин. Той е на стойност близо пет милиона лева. По него се предвижда благоустрояване на 38 хиляди квадратни метра в центъра на Видин, рехабилитация и реконструкция на улична мрежа, поставяне на енергоспестяващо осветление. Сред дейностите по проекта е и благоустрояването на парк "Рова", където ще има нови алеи, фонтан и поливна система. Изпълнението трябва да приключи до 20-ти декември, каза заместник-кметът по "Хуманитарни дейности и социална политика" на Община Видин, Борислава Борисова. Според представители на местната управа информацията за дейностите, които се извършват е достъпна и на няколко пъти проектът е подлаган на обществено обсъждане. Въпреки това не всички граждани смятат, че информацията е достатъчна, сочи анкета на Радио ВИДИН.

Правителството прие постановление, с което потвърди определените в началото на годината размери на минималната работна заплата за страната през 2015 г. - 360 лв. от 1 януари и 380 лв. - от 1 юли, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. С постановлението се отговаря на мотивите на Върховния административен съд, с които предишният нормативен акт беше отменен, като проектът беше обсъден в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Радио ВИДИН е на първо място по брой слушани минути от слушател на ден според проучване на  аудиторията.
Изследването е извършено от социологическа агенция "Нилсен Адмосфер България". Обхванати са програмите и регионалните радиостанции на БНР и още 14 основни радиа в страната. Данните са от национално- представителна извадка за над 54 400 души аудитория. Анкетирани са хора на възраст от 15 до 69 години. Проучването е за периода от януари до април. Средно 242 минути на ден са отделяли на Радио ВИДИН слушателите през месец април. По този показател медията е на първо място сред всички радиостанции, включени в проучването. С четвърт час се е увеличило времето за слушане през периода, за който е извършено изследването. След Видин по брой слушани минути са Радио Благоевград и Радио Стара Загора. Дневната аудитория на Радио Видин е 35 хиляди души, а от януари до април слушателите са се увеличили с 0,2%. Проучването за аудиторията на радиостанциите е извършено чрез пряко интервю в дома на респондента по метода "Какво слушахте вчера?", съобщават от социологическата агенция.

На заседание на общото събрание на Регионалното сдружение на общините "Видин" бяха обсъдени предстоящото влизане в експлоатация на новото депо и определяне на таксата за депониране на отпадъци
, съобщават от Общината. След дискусия, на заседанието бе взето решение таксата за тон депонирани отпадъци да бъде 21, 50 лв. - за битовите; 5 лв. - за строителните и 6, 50 лв. - за растителните. Цените са без ДДС. Определените цени също са прогнозни. Заместник-кметът на Община Видин Добромир Дилов каза, че през месец октомври, преди приемане на план-сметките на общините отново ще бъде свикано общото събрание на Регионалното сдружение. Тогава пак ще се коментира  реалното състояние на дейностите по депониране и таксата за тон може да бъде коригирана. Депото, което бе направено по проект "Изграждане на регионална система за управление на битовите отпадъци в регион Видин" вече има акт 16 е всеки момент се очаква да бъде получено удостоверение за влизане в експлоатация. След това всички общини могат да започнат извозването на отпадъците на новото депо. За тази цел ще бъде изготвен специален график, каза още Добромир Дилов.

Общинският съвет на Ново село прие два нови документа на своето заседание днес, 3 юни. Правилата за ползване на мерите, пасищата и ливадите на територията целят да урегулират взаимоотношенията между животновъдите и Общината. Изработването и приемането им стана след последната сесия, когато съветниците трябваше да гласуват промяна в статута на част от общинската земя, като я превърнат от "мера" в "нива". Животновъдите в Ново село тогава остро реагираха на намаляването на общинската мера и продаването й на частни стопани. Правилата са базирани на законодателството в България и определят правата и задълженията на двете страни. Животновъдите са длъжни да се регистрират със своите питомци до 1 март, Общината е длъжна да им подсигури по 10 дка мери и пасища на глава добитък, а стопаните трябва да се грижат за природосъобразното ползване на земята- да я опазват от ерозия, пожари, замърсявания с битови отпадъци и да се грижат за естествените местообитания на животните и растенията. За първи път е гласувана и Наредба за гробищните паркове, в която са упоменати условията за ползването и поддържането им, за извършването на погребалните ритуали и задълженията на Общината и кметовете по места.

Областната дирекция на МВР във Видин приема сигнали от граждани за нарушения на Закона за движение по пътищата
, съобщават от полицията. На електронен адрес: mps-vidin@mvr.bg може да се подават сигнали за допуснати нарушения по пътищата. По повод големия обществен отзвук, зачестилите в страната тежки пътни инциденти, нетърпимостта към нарушителите на Закона за движение по пътищата и желанието на гражданите да съдействат на полицията за ограничаване на пътния травматизъм, в МВР е създадена организация за приемане на сигнали и своевременното им отработване, съобщават още от полицията. В ОДМВР-Видин гражданите могат да подават сигнали, да изпращат снимков или видео материал за нарушения на Закона за движение по пътищата, както и да дават предложения на електронен адрес: mps-vidin@mvr.bg. При получаване или приемане на снимков или видео материал, касаещ нарушение на Закона за движение по пътищата, подателят задължително ще се призовава, като свидетел по образуваното административно-наказателно производство, уточняват от полицията.

Над 200 регистрации по настоящ адрес са заличени в общините Грамада и Макреш, заради съмнения за изборен туризъм. Лицата са отписани от регистрите след извършена проверка по разпореждане на Върховната административна прокуратура. Представители на общинската администрация в Грамада, заедно с полицаи, са посетили адресите, на които в месеците преди вота са записани голям брой хора по настоящ адрес. Регистрациите на 140 души са заличени в община Грамада по предложение на Районна прокуратура-  Кула. В Тошевци регистрираните по настоящ адрес остават два пъти повече от местните жители и ако желаят ще могат гласуват с удостоверение наесен. Кметове очакват потърпевши от заличените регистрации да оспорват в съда действията им.

От 1 юни в община Мездра стартира предоставянето на социалната услуга "Личен асистент", съобщи Мирослав Гетов от местната управа. На срочен трудов договор са наети 73-ма лични асистенти, които се грижат за 70 възрастни и 8 деца. Кандидатите за ползване на социалната услуга бяха 273-ма, а тези за лични асистенти - 233-ма. Ползватели на услугата "Личен асистент" са хора с увреждания с ограничения или невъзможност за самообслужване, хора над 65-годишна възраст с ограничения или невъзможност за самообслужване, самотно живеещи тежко болни лица и семейства на деца с увреждания. Подбраните за лични асистенти са безработни, трудово заети хора (наети или самонаети), които могат да извършват допълнителен почасов труд или неактивни лица (студенти или придобили право на професионална пенсия за ранно пенсиониране- в трудоспособна възраст). Целта на проекта е подобряване качеството на живот на деца и възрастни хора с увреждания и тежко болни с ограничения или в невъзможност за самообслужване и създаване на възможности за тяхното социално включване. Той е с продължителност 13 месеца, а срокът на предоставяне на социалната услуга - 10 месеца, до края на февруари догодина.

В петък на лодкостоянката до крайбрежния парк на Лом ще бъдат пуснати около 15 хиляди малки чиги. Разселването на този вид есетри е организирано от природозащитната организация Световен фонд за дивата природа и е в изпълнение на правителствения Национален план за опазване на есетровите риби, каза Веселина Кавръкова, програмен директор на организацията. За тази седмица това ще е второ разселване на есетри. В понеделник край Лом бяха пуснати в реката над 20 хиляди малки рибки. Каква е целта на това зарибяване може да научите утре, в предаването "Еко Свят" на Радио ВИДИН.

1340 заявления за директно подпомагане са подали земеделските стопани във Видинско до 29-ти май тази година, за миналата година са регистрирани 2280. Намалението е заради промени в нормативните документи, каза Емилиян Енчев, директор на Областна дирекция "Земеделие" във Видин. Кампанията продължава до 23-ти юни, но с 1 % санкция върху всеки просрочен ден. Средствата за директно подпомагане- около 1 милиард лева, се изплащат от Националния бюджет- обикновено през февруари на следващата година, след което сумите се възстановяват от Европейския съюз.

Готови са резултатите от националното външно оценяване на учениците от 4 и 7 клас. Списъците ще могат да бъдат открити на сайта на Министерството по образованието. Оценките от изпитите за проверка на способностите по изобразително изкуство и хореография, които предстоят, ще бъдат ясни до 9 юни. Учениците ще могат да получат служебна бележка с оценките от приемните изпити от 10 до 14 юни. " От 16 до 19 юни учениците трябва да подадат своите документи за участие в първия етап на класиране. До 25 юни класирането за първия етап трябва да бъде готово. Ако учениците не са приети на първия етап на класиране или са приети, но не ги удовлетворява този резултат има възможности - следва втори етап на класиране", каза за Радио Видин началникът на регионалния инспекторат по образованието във Видин Марийка Василева. Приетите на втория етап ще бъдат обявени до 3 юли, а записването ще се извърши от 6 до 8 юли. След 10 юли могат да се подават документите за участие в 3-ото класиране, което позволява пренареждане на желанията. Приетите на този етап ще бъдат обявени до 16 юли.

Във Видин заработи специализиран Информационен портал за кариерно ориентиране на ученици. Идеята е те да се подпомогнат, за да направят информиран избор на вид образование и професия, каза в "Цветовете на деня" ръководителят на Центъра за кариерно ориентиране във Видин, Силвия Ставрева. Услугите в тези центрове са достъпни за всички ученици и родители и са напълно безплатни.

Ученици от училищния "Руски клуб" към ПМГ "Екзарх Антим І"- Видин днес посетиха Руското посолство в София, Дома на Москва и Руския културно-информационен център. Визитата е по покана на посолството и лично на първия секретар и представител на Министерството на образованието и науката на Руската федерация. Учениците от гимназията, които са от VІІІ и ХІ клас, проведоха проучвателна работа и събраха архивни исторически материали за строежа и откриването на Руското военно гробище в покрайнините на Видин. Инициативата бе осъществена по повод 65-годишнината на този военен мемориал и 70-годишнината от края на Втората световна война. Информацията и материалите бяха обработени от учениците и събрани в алманах.

Утре от 10.00 ч. в конферентната зала на Областна администрация - Видин ще се проведе втората регионална среща на ученическите клубове "Млади възрожденци" от област Видин, съобщават от Видински комитет "Васил Левски". Поводът е 165-та годишнина от Въстанието в Северозападна България. Учениците ще представят свои произведения - есета, стихотворения, презентации и възстановка, посветени на събитието. Гост на изявата ще бъде Васил Василев- председател на Общобългарския комитет "Васил Левски".

Представители на Българския хелзински комитет ще посетят поправителния дом в Бойчиновци, за да установят условията, при които живеят настанените там деца. " В Бойчиновци ще се срещнем с деца, които са с влезли в сила присъди от началото на 2014 година. Ще проследим какво се е случило с тях и дали са спазени правата им. По-конкретно- дали са имали достъп до адвокат и дали не са станали жертви на насилие", обясни за Радио ВИДИН Женя Иванова, която работи по програма "Мониторинг и изследвания".

Община Кула ще финансира разкопки на археологически обект в село Чичил. Предложението е постъпило от Регионалния исторически музей във Видин, предаде Христела Александрова. За целта са нужни 5 000 лева за сондажни проучвания на античната крепост край селото. Те ще бъдат последвани от разкопки, финансирани с държавна субсидия. За обекта има сериозен риск от иманярска инвазия.

В община Мездра продължават инициативите, посветени на подвига на Ботев и неговите четници.
Следвайки историческия път на останалите живи след битката на връх Вола ботеви четници, след  2 юни тържествата се пренасят в община Мездра. В опит да преминат река Искър при село Люти брод на 3 юни 1876 година, група от 12 четници, водени от Георги Апостолов се спират в кошара в Балкана, близо до Ритлите. Там са обградени от многобройна турска потеря и в неравен бой загиват всичките. Турците набождат главите им на колове и тръгват по селата да плашат селяните. По този повод, както и предишни години, в местността Рашов дол, където е станала битката, днес се проведе тържество и възстановка на боя, в присъствието на стотици жители от Искърското дефиле и гости. Вечерта пък се празнува Денят на Люти брод с богата концертна програма. На 3 юни 1876 година друга група четници предвождани от поручик Никола Войнов преминават Искъра при село Зверино, подпомогнати от местните жители. След като ги нахранват, група от здрави мъже се хващат за ръце и преграждат реката, като по този начин правят изкуствен брод за четниците. На това място, близо до църквата "Свети Димитър" вечерта се провежда възпоменателен митинг и заря. На следващия ден, 4 юни зверинчани празнуват Ден на селото с богата програма и тържествено събрание.

Една дългогодишна традиция, наречена "Празници на Искърското дефиле" ще се реализира и тази година от 3 до 5 юни от общините Мездра, Своге и Нови Искър
. По време на празниците самодейци от трите общини изнасят концерти, провеждат се срещи между творци, играят се футболни мачове, срещат се и обсъждат общите си проблеми общинските администрации. Домакинството е на разменно гостуване и тази година домакин е Своге, като инициативата е под мотото "Искър пее и танцува". Община Мездра ще се включи в празниците с участието на Клуб по народни танци, Представителен танцов ансамбъл "Мездра", Група за стари градски песни "Мездрея", Вокална група "Уинкс", Литературен клуб "Христо Ботев", журналисти и футболен отбор - юноши младша възраст. Надиграването на Клубовете за народни танци е на 5 юни от 18.00 часа, а големият концерт на 4 юни от 19.00 часа на централния площад в Своге.

В Природен парк "Врачански Балкан" бе проведена инициативата "Горски инспектор за един ден". Кампанията е инициирана от Изпълнителна агенция по горите и има за цел да запознае подрастващите и учениците от начален курс с лесовъдската професия и работата на горските инспектори, каза Оля Генова, експерт в Дирекцията на парка. От там  раздадоха подаръци на учениците, шапки и светлоотразителни жилетки. Тази инициатива е първа за страната. На 8-ми юни предстои още една във Враца с ученици от училище "Никола Войводов". До 15-ти юни кампанията "Горски инспектор за един ден" ще се осъществява на територията на всички природни паркове.

Около 200 души са посетили новооткритата пещера "Венеца" край село Гара Орешец за първите два дни, в които тя е отворена за туристи. За днес все още няма организирани посещения, каза за Радио ВИДИН екскурзоводът Ефтина Георгиева. Пещера "Венеца" бе открита преди три дни, а на официалната церемония присъства министърът на туризма, Николина Ангелкова.

Във Видин започна Международна Християнска конференция, организирана от пастор Крум Крумов. Тя ще продължи до 7-ми юни в залата на "Симфониета"- Видин. В нея ще участват представители на 12 държави. Лекторите са от ЮАР. Беседите са на английски език, но е осигурен превод, допълни пастор Крумов.

Последната вечер на Десетия международен фолклорен фестивал - Монтана 2015, ще започне в 19 ч. с концерт на танцов ансамбъл "Младост" към Общински младежки дом, танцова група "Ел Кастйельо" от Испания, и танцов състав "Тине Рожанц" от Словения
, съобщи Нели Василева, главен експерт "Култура и вероизповедания" в Общината. Час по късно пред публиката ще излязат танцувална работилница "Етнос" към V СОУ “Христо Ботев” - Монтана, танцов клуб "Орисия" и фолклорна група на културно дружество "Посело" от Сърбия. Групата "Ел Кастйельо де Олониего" е от Овиедо-  столицата на автономната област Астурия. Това е първата испанска група, която участва в Международния фестивал в Монтана. Фолклорната група на културно дружество "Тине Рожанц" от словенската столица е част от голям танцов ансамбъл с 20-годишна история. Репертоарът й обхваща всички региони на Словения. Била е на турнета в 14 държави, сред които Франция, Португалия, Италия, Русия, Египет. За пръв път танцовият ансамбъл "Тине Рожанц" гостува в България. Групата от културно дружество "Посело" пристига от с. Главинци - Сърбия. Тя е носител на множество награди за представяне на изворно народно творчество на областите Шумадия и Морава, както и танци на други народи. Заедно с тях на фестивала дойде и заместник-кметът на Община Ягодина Зоран Глигориевич. Днес програмата на Десетия международен фолклорен фестивал - Монтана 2015, предвижда концерти на гостуващите групите от Египет и Словакия в Белоградчик, и на групата от Финландия във Видин.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48