Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 4 юни 2015 година

Драматизация на легенда, свързана с Въстанието от 1850 година, изпълнена от ученици от училището в Ново село
Снимка: Ваня Минева

Областният управител на Видин Момчил Станков приветства ученици от клубовете "Млади възрожденци", които днес се събраха на втора регионална среща, за да почетат 165-годишнината от въстанието в Северозападна България. В срещата участваха ученици от 4 до 12 клас от 12 училища в областта. Те представиха свои творби - стихотворения, есета, разкази, тематични доклади, мултимедийни проекти, възстановки и песни, посветени на честваното историческо събитие. За активната си дейност ръководителите и членовете на клубовете "Млади възрожденци" получиха грамоти от Общобългарски комитет "Васил Левски". Председателят на комитета Васил Василев им връчи и нови членски карти.

От днес, 4 юни, отстраненият кмет на община Видин Герго Гергов, отново е възстановен на работа, съобщи за Радио ВИДИН адвокатът му Антон Станков. Определението на Софийския апелативен съд е окончателно и не подлежи на обжалване. "От утре Гергов би трябвало да е вече на работното си място", каза още защитникът му Антон Станков. Припомняме, че през лятото на миналата година Гергов беше отстранен от длъжност по искане на Софийска градска прокуратурата след съвместна акция на звеното за борба с корупцията и Държавната агенция за национална сигурност. Обвиненията срещу него са, че умишлено е нарушил служебните си задължения по Закона за обществените поръчки.

Ако се сумират исканията на всички енергийни дружества, цената на електроенергията за битовите потребители и бизнеса трябва да нарасне с близо два пъти
, заяви по време на откритото заседание за разглеждане на цените в сектор електроенергетика председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. На закрито заседание на 8 юни Комисията ще приеме проект на решение за цените, а на 10 юни от 14.00 часа ще е общественото обсъждане. На 30 юни ще излезе окончателното решение на комисията.


Общо 577 слаби оценки са получили седмокласниците от област Монтана на изпитите по математика и български език. Тенденцията от няколко години насам за увеличаване на слаби оценки се запазва в страната и региона. 1123-ма седмокласниците са се явили на изпита по български език и литература в област Монтана. 1109 са били тези по математика. И на двата изпита за първа година няма пълна шестица. Заявления за първо класиране в Монтана се подават в 1-во училище, за Берковица- в 3-то, за Лом е 1-во училище и за Вършец- Професионалната гимназия по икономика и строителство.

Добър е резултатът от Националното външно оценяване по български език и литература и по математика на 7-класниците от училище "Св. Св. Кирил и Методий" в град Брегово. Слаби оценки има и по двата предмета, но докато по български език те са в рамките на допустимото, то по математика са извън контрол, коментира директорът на учебното заведение Илияна Кръстева. 33-ма седмокласници са се явили на Националното външно оценяване в Брегово. От тях 26 са работили и по втория модул на изпита.

Заместник областният управител на Видин Албена Георгиева се срещна днес с млади хора, работещи по програма за младежки обмен и предприемачество на територията на региона. В срещата участваха 30 младежи и техните ръководители от Великобритания, Испания, Хърватия, Унгария, Румъния и България. Те представиха дейността си като партньори по проект "Младежки дух за предприемачество" ("Youth Entrepreneurial Spirit (YES!)". В него са включени приоритетно уязвими групи от младежи със социални, икономически и здравни затруднения, както и живеещите в изостанали селски райони, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. В общините Чупрене и Белоградчик дейностите са съсредоточени върху стимулирането на младежкия потенциал за предприемачество и самостоятелна заетост.

С водосвет, отслужен от отец Рафаил, бе открита нова детска площадка край Младежкия дом в Белоградчик. Кметът Борис Николов също поздрави децата и техните родители. Първи посетители на новата площадка бяха възпитаниците ОДЗ "Иглика".

По разпореждане на кмета на община Мездра Николинка Кътовска се вземат спешни мерки за отстраняване на последствията от наводненията при поройните дъждове в края на месец май. Дирекция "Бюро по труда" отпусна 10 работни места- основно за почистване на проблемните корита на реките Боденска и Върбешка. Вече стартираха дейности по почистването на отводнителните канавки по пътя между селата Боденец и Върбешница. Ще се обърне внимание и на водостоците и пречиствателната станция. За останалите по-сериозни ремонти ще се очаква помощ от Комисията по бедствия и аварии.

Приключиха проверките в Акушеро-гинекологичните отделения на болниците. Поради промяна в изискванията на медицинския стандарт "Неонатология" и невъзможност да бъдат изпълнени изискванията за второ ниво на компетентност по отношение на минималната обезпеченост с персонал, от МБАЛ "Св. Петка"- Видин са подали заявление в Министерство на здравеопазването (МЗ) за понижаване нивото на компетентност от II на I ниво. В МБАЛ- Бeлоградчик не са констатирани съществени нарушения, съобщиха от пресцентъра на МЗ. "Ние отговаряме на всички изисквания за първо ниво на компетентност. Нямаме предписания", каза директорът на белоградчишката болница д-р Соня Иванова. Условията за първо ниво на компетентност са да има най- малко трима лекари, операционна и апаратура.

Топъл обяд за 24 души ще бъде осигурен за хора от село Бърдарски геран, съобщиха от официалния им сайт. Това става по проект, който е спечелен от Община Бяла Слатина. Проектът в цялата община до края на годината ще осигури топъл обяд на 480 души. За Бърдарски геран хората са предимно възрастни и самотно-живеещи с минимален доход. Предвидено е броят на хората, които обхваща този проект за цяла България, да е над 5000 души. Той се реализира по Оперaтивна програма за хрaни и/или основно материалнo пoдпомагане към Фoнда за еврoпейскo подпомагане на най-нуждаещите се лицa. Стойността на операция "Осигуряване на топъл обяд" към проекта е над 175 000 лв, а подпомаганите хора по нея са от 4 целеви групи.

Близки и приятели на семейството на починалия преди 2 години Николай Димитров проведоха мълчалив протест пред Съдебната палата във Враца. Проявата започна 30 минути преди да бъде даден ход на съдебното заседание, на което се очаква да бъдат прочетени присъдите на тримата обвиняеми за жестокия побой над 16-годишното момче - Иван Каменов, Калин Димитров и Ивайло Иванов. Този път начело на протеста застанаха членове на Българския лекарски съюз.

В рамките на проекта "Реализация чрез интеграция", по който работи Община Видин, се работи по четири основни направления. По "Достъп до заетост" 350 души са преминали мотивационно обучение, от тях 200 са завършили курс по професионална квалификация, 130 - курс по начална компютърна грамотност и 20 - курс по английски език. На трудов договор за 6 месеца са назначени 60 души. По направление "Достъп до образование" са сформирани групи за извънкласни занимания на изоставащите ученици с риск за отпадане от образователната система. Организирани са бяло и зелено училище за по 150 ученици. Сформирани са 4 групи по 10 души за ограмотяване на възрастни. Организирани са още обучения и турнири по шахмат.  Проведени са социално-здравни беседи и е осигурена заетост на 140 души за 6 месеца по направление "Социално включване".

Вече четвърта година община Берковица е част от инициативата "И аз имам семейство", която се опитва да стимулира жителите да станат приемни родители. Програмата за пореден път бе удължена до края на месец октомври. Към момента на територията на общината има седем деца, настанени в приемни семейства.

Специалисти и доброволци от Общинския съвет по наркотични вещества - Видин се срещнаха с децата от СОУ "Христо Ботев"- Белоградчик. Инициативата бе на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в община Белоградчик, а поводът- отминалия Световен ден без тютюнев дим. Младежите представиха вредите за човешкия организъм и психика от зависимостите към алкохол и цигари на приятелите си от 7-ми и 8-ми клас от гимназията. Те направиха две презентации - "Тютюнът - познат и непознат" и "Алкохолът - реалност и история".

Каменоделното училище в село Кунино, община Роман, спечели две награди на провелия се в София Национален младежки конкурс за изящно и приложно изкуство на училищата по изкуствата към Министерството на културата. От възможните 3 места за България в раздел "скулптура", журито от Националната Художествена Академия - София, присъди първо място на на Валерий Ганчев от 11 клас за творбата му от пясъчник - "Сън" и трето място на Филип Филипов от 10 клас за творбата му от варовик -"Млада България" /Автопортрет/.

На 28 юли се навършват 100 години от рождението на Екатерина Ванкова- една от най-известните шлагерни певици в България. Стогодишнината ще бъде отбелязана от Народно читалище "Постоянство 1856"- Лом с юбилеен концерт, празник на шлагерната песен и фотодокументална изложба. На 4-ти юни Формацията за шлагерни песни "Екатерина Ванкова" ще изнесе концерт-спектакъл, посветен на юбилея. Василка Иванова - ръководител на състава сподели, че репертоарът на формацията ще изненада приятно любителите на шлагерната песен. Концертът на Формацията за шлагерни песни "Екатерина Ванкова" е в голямата зала на Народно читалище "Постоянство", а началото е от 19,00 часа.  

27 ученици от Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим I" във Видни посетиха парламента по покана на председателя на Националния съвет на БСП Михаил Миков и народния представител от левицата Филип Попов. Гимназистите бяха запознати с парламентарната дейност, имаха възможност да видят конституциите и се запознаха с народни представители от "БСП лява България". Депутатите приветстваха в пленарна зала с ръкопляскания учениците, чиито патрон е председател на Учредителното събрание.

В Районното управление на полицията в Мездра днес беше открита Детска полицейска академия, която е втора за града. Близо 30 деца от четвърти клас сформираха състава й. В продължение на две месеца, под формата на дискусии, демонстрации  и ролеви игри малките академици ще се запознават с различни аспекти от работата на полицая, с полицейското оборудване и автомобили. Основната цел на програмата е превантивна работа сред учениците от всички училища на територията на Община Мездра. Откритата днес Детска полицейска академия е четвърта по ред, като началото е поставено през 2012 г.

Кметът на Община Берковица Димитранка Каменова издаде заповед, с която се забранява чупенето и отсичането на клони при бране на липов цвят за собствени нужди. На нарушителите ще се налагат глоби в размер до 300 лева. Служителите на Общинската администрация ще почистят парк "Калето" в неделя, 7 юни, съобщават още от пресцентъра на Община Берковица.

Във Вършец откриват официално летния туристически сезон. По този повод общинският басейн в село Спанчевци отваря врати и ще работи безплатно за всички посетители днес и утре, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Откриването на новия парк в жк "Дъбника" във Враца ще бъде в петък - 5 юни. Официалната церемония ще започне в 20 ч. Забавления за малчуганите ще има още след 17.30 ч. в парка. За тяхното добро настроение ще се погрижат аниматори.

И град Монтана се включва в европейската кампания NO ELEVATORS DAY - "Ден без асансьори". На 5 юни Областна администрация, Регионална здравна инспекция  и Бизнес инкубатор Монтана символично ще затворят асансьорите в сградите, като поставят ленти и стикери. Техни служители ще препоръчват на посетителите да ползват стълбите. Достъпът до асансьорите ще бъде гарантиран за хора с увреждания и заболявания. Заседналият начин на живот продължава да бъде един от най- вредните навици в съвременното общество, съобщават участниците. Младежи от общински младежки дом и  Младежки информационно консултантски център /МИКЦ/ Монтана, ще запечатват символично асансьорите в обществени и жилищни сгради, като в същото време ще раздават листовки на гражданите и ще разясняват кампанията и ползите от изкачването на стълби.  

Утре, на 5 юни, от 18,00 часа във Военен Клуб - Видин ще се проведе среща с генерал Михо Михов, председател на комисията по отбрана в Народното събрание. На срещата ще се дискутира ролята на военния фактор в системата за национална сигурност и въпроси, касаещи военните от запаса и резерва.

Утре, 5 юни, се отварят офертите за разработване на проекти, с които Агенция "Пътна инфраструктура" ще кандидатства за финансиране по Оперативна програма "Региони в растеж" до 2020 г. Обществената поръчка е по 12 обособени позиции. Сред тях са две от позициите са за участъци от пътища в Северозападна България: път ІІІ-306 Червен бряг - Чомаковци, път ІІІ-1002 Враца - пещера "Леденика", път ІІІ-112 Дъбова махала - Монтана, с обща дължина 29,557 км.

Утре, 5 юни, от 17 ч. до 20 ч. се ограничава движението на тежкотоварните превозни средства над 12 т по автомагистралите и най-натоварените участъци от републиканската пътна мрежа. Целта е повишаване на безопасността на движение при засиления трафик, който традиционно се наблюдава в края на работната седмица през летния сезон и увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Временната организация е въведена между селата Елисейна и Лютиброд, където до 15 юни се извършват ремонтни дейности на четири тунела.  Движението в участъка Елисейна - Лютиброд се ограничава всекидневно през следните интервали от време: от 8 ч. до 12 ч., от 14 ч. до 18 ч. и от 20 ч. до 6 ч. Обходните маршрути са: Своге - Бучин проход - Враца - Мездра, Гара Лакатник - Миланово - Враца - Мездра, Люти брод - Челопек - Враца - Гара Лакатник, Ребърково - Люти дол - Ботевград - София. Шофьорите на тежкотоварни МПС могат да ползват като алтернативен маршрут прохода "Петрохан". Същата организация на движението ще има и в неделя от 14:00 ч. до 20:00 ч. Ограничението не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

Кампанията "Чети с мен" ще се проведе във Видин. Това съобщават от  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев": "Смисълът да се организира като масово четене е в това, хората да се обединят около един акт - четенето, без културни, демографски, технологични или поведенчески различия." Желаещите да се включат в кампанията могат да го направят на  6 юни (събота), от 10.00 часа, на централната алея в Крайдунавския парк. "Чети с мен" е инициатива на Министерство на културата и Министерство на образованието и науката, под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00

Фотоизложба "Свалбард – леденото кралство" ще бъде открита в Берковица

Берковица ще бъде открита фотоизложба "Свалбард – леденото кралство" днес, 19 юли.  Тя е дело на англичанина Ник Фостър и е запечатала преживяванията му до най-северната точка, до която може да достигне турист – архипелагът Свалбард в Северния ледовит океан, между Норвегия и Северния полюс, познат още и като Шпицберген.  Изложбата има своята..

публикувано на 19.07.24 в 13:00
Спасителите демонстрираха пожарната техника пред деца в Кула вчера, 18 юли.

Пожарната в Кула: Спокойна е обстановката към момента

Към настоящия момент ситуацията е спокойна, няма предпоставка да бъдем неспокойни на територията на четирите общини, каза за  Радио Видин главен инспектор Йосиф Йосифов , началник на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“- Кула която обслужва общините Кула, Грамада, Макреш и Бойница.  „Засега обстановката е..

публикувано на 19.07.24 в 12:00

Кои са правилата за пожарна безопасност през лятото

От 8 до 18 юли 2024 г. огнеборците от пожарните служби във Видин, Белоградчик и Кула са участвали в потушаването на 43 пожара – седем от тях с материални загуби, съобщават от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН). Пожарите без материални щети – в сухи треви и храсти, отпадъци и стърнища в региона, са били..

публикувано на 19.07.24 в 11:36

Шофьор е с множество фрактури след катастрофа във Враца

Мъж на 53 години от Враца пострада при катастрофа вчера, 18 юли, във Враца. Инцидентът е станал между два товарни автомобила  на кръстовище в града около 14:30 часа . Пострадалият шофьор на едно от превозните средства е настанен  с множество фрактури в хирургичното отделение на болницата.  Причините за катастрофата се изясняват. Пробите за..

публикувано на 19.07.24 в 11:20

Музейко гостува във Враца

Музейко гостува във Враца с новата изложба „Живей в кръговрата! Разреши проблема“ днес и утре, 19-и и 20 юли. Срещите ще се проведат в парка зад паметника на Христо Ботев със съдействието на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца, съобщават от културната институция. Във времето от 12:00 ч. до 15:00 ч. на 19 юли и от 10:00 ч. до..

обновено на 19.07.24 в 09:49

Пет училища в област Видин търсят нови директори

Конкурс за директори на пет училища в област Видин обявиха от Регионалното управление на образованието . За град Видин вакантни са местата за директор на две професионални гимназии - по туризъм "Михалаки Георгиев" и Професионалната техническа гимназия "Васил Левски", както и за Основно училище "Любен Каравелов". Нов ръководител се търси и за..

публикувано на 19.07.24 в 09:40