Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обновен кадастър е публикуван в Ново село

Снимка: Светла Бондова

Знаете ли колко трудно е да бъдеш "тъклич"? Така се нарича в новоселския диалект човекът, който минавал с барабан от кръстопът на кръстопът, за да съобщи обявите и новините.

Струва ми се, че такава е работата и на нас, сътрудниците на Радио ВИДИН. Все по-често ми се случва да идват при мен хора с нерешени проблеми, които смятат, че обявяването им в националния ефир ще доведе до решение. Или, когато отида някъде, да подхвърлят:

"Радиото е тук. Ще ни отрази." Или да ме разпитват надълго и широко по проблем, който е актуален за хората, но се решава от определени институции в Общината и държавата.

Ето и днес бих искала да заостря вниманието на новоселяни към публикуването на обновените кадастрална карта и  кадастрален регистър на землището в Ново село. До 26 юни, включително е срокът за възраженията на гражданите по двата документа- безплатно. Но… какво трябва да направят хората и на какво трябва да обърнат внимание!!!
   
СнимкаВсеки понеделник и сряда  до 24 юни, включително, от 10.00 до 15 .00 часа в сградата на кметството в Ново село заинтересованите лица могат да направят справки. Всеки собственик трябва да носи със себе си нотариален акт или други документи, които удостоверяват собствеността му. Трябва да се свери правилно ли е заснет и отразен имотът, имотните граници и сградите в имота; имат ли всички чупки, етажност и входове; правилно ли е изписана собствеността.  При допуснати грешки се приемат писмени възражения до Агенцията по геодезия, картография и кадастър, за които получават входящ номер и при следваща проверка могат да видят, дали грешките са отстранени. Особено важно е това за хората, които живеят на контактната линия между селото и полето. Там имаше грешки, за които вече сме говорили. Новоселяни, помните ли, че част от гробището е собственост на земеделски производител, благодарение на грешки в плана за земеразделяне? Нека бъдем внимателни днес, за да улесним себе си и своите потомци, които ще получават електронни справки за имота.
   
За улеснение на гражданите, които не живеят постоянно в Ново село, тези справки могат да се правят и в Службата по геодезия, картография и кадастър- гр. Видин всеки ден в рамките на работното време.

Добрите стари немци казват, че всичко е хубаво, ако краят е хубав. Крайният срок за безплатни възражения по кадастралната карта и кадастралния  регистър на Ново село е 24 юни 2015 г. в Община Ново село и 26 юни в Службата по геодезия, картография и кадастър гр. Видин.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нов културен център ще има в село Павлоче

Община Враца получава държавен имот в с. Паволче за изграждане на образователен и културен център. По решение на правителството статутът на терен и сгради в него, представляващи бивше Основно училище "Христо Ботев" в с. Паволче, се променя от публична на частна държавна собственост. Имотът се предоставя в собственост на Община Враца и ще бъде използван..

публикувано на 19.07.24 в 07:35

Патриарх Даниил ще е наместник на Видинската епархия до избора на нов митрополит

До провеждането на избора на Видински митрополит, патриарх Даниил ще е наместник на епархията. Решението е на Синода на Българската православна църква, каза патриарх Даниил при посрещането си във Видин, откъдето започна посещенията си в епархиите в страната: "На заседанието на Светия синод, което беше на 9 юли, Светият синод определи да..

публикувано на 18.07.24 в 20:30

Снимката на 18 юли 2024 година

Българският патриарх  Даниил  е на посещение  във Видин .   В храм "Св. Димитър Солунски" всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк. Те се намират в града под..

публикувано на 18.07.24 в 18:20

63 пожара са горели в област Монтана от началото на юли

По над три пожара на ден средно са гасили огнеборци от Монтана от началото на месец юли. Най-често са горели сухи треви. Двама души са пострадали. 63 пожара са ликвидирани от звената на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от началото на юли на територията на област Монтана. 50 от пожарите са без материални щети, като 40 са в..

публикувано на 18.07.24 в 17:20

Дело на видинската прокуратура за трафик на мигранти приключи с наложени наказания

Четирима обвиняеми за трафик на мигранти получиха наказания от съда по дело на Районната прокуратура във Видин. Единият от тях е наказан с  5 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Другите трима получават 9 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за всеки. Освен това всички обвиняеми са с наложени..

публикувано на 18.07.24 в 15:58

Как се оказва първа помощ при ухапване от змия

С повишаване на температурите все по-често се срещат змии , които са и по-агресивни, заради сушата. Тази година случаи на ухапвания от отровни змии е имало в района на Белоградчик при берачи на боровинки, каза д-р Любомир Виденов , завеждащ филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той поясни, че механизмът на оказване на първа помощ в тези..

публикувано на 18.07.24 в 15:23

Деца в Кула научиха повече за професията на пожарникаря (снимки)

Занятие по пожарна безопасност се проведе днес, 18 юли, в СУ „Васил Левски“ в град Кула . Това е третото събитие на Детската академия за спорт и превенция това лято. В него участваха екипи на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) - Кула, децата от Детска градина "Звънче" и СУ „Васил Левски“ в града...

публикувано на 18.07.24 в 14:59