Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На срещата на Г-7 през уикенда ще се обсъжда разширяване на санкциите спрямо Русия

На започващата в неделя двудневна среща на лидерите на индустриално развитите страни от Г-7 в Германия ще се обсъди възможно разширяване на санкциите на ЕС спрямо Русия с още шест месеца, заяви неназован висш европейски представител, цитиран от агенция Ройтерс.

Считам, че това ще представлява технически въпрос. Ще бъде обсъдена и политическата воля за евентуално преобръщане на позицията по санкциите, но аз не искам да спекулирам с това. Разширяването на санкциите трябва да бъде за срок от шест месеца и чак след това ще трябва да видим къде се намираме и какво ще прави в бъдеще. Но това няма да е решение на Г-7, заяви служителят от ЕС.

Икономически санкции на ЕС спрямо Москва бяха наложени във връзка с конфликта в Украйна и тяхното действие изтича през юли. През март лидерите на ЕС се споразумяха, че санкциите ще останат в сила, докато не бъде приложено изцяло споразумението за прекратяване на огъня в Минск. Най-вероятно срокът на действие на санкциите ще бъде удължен до края на годината, но подобно официално решение предстои тепърва да бъде взето.

Същият европейски източник отбеляза, че на предстоящата на 7-и и 8-и юни среща на Г-7 в Германия въпросът с гръцката дългова криза няма да бъде тема на разговор и в тази връзка не се планира отделна среща в кулоарите на представителите на ЕС.

Запитан дали Гърция ще бъде част от дневния ред на срещата на Г-7, той отговори:

Не. Не се планират отделни срещи на европейските и американските представители по този въпрос. Нашите американски колеги следят много внимателно хода на преговорите с Атина през МВФ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!