Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 5 юни 2015 година

Снимка: Жоро Александров
Присъди по 18 години лишаване от свобода получиха тримата охранители за убийството на 16-годишния Николай Димитров от Враца. Момчето беше пребито пред нощно заведение в града и почина по-късно в "Пирогов". За убийството на Ники Врачанският окръжен съд призна за виновни тримата охранители на нощното заведение, където в края на август 2013 година момчето беше жестоко пребито. Присъди при първоначален строг режим получиха 29-годишният Иван Каменов - Цофъра, 25-годишният Ивайло Миланов - Акулата и 31-годишният Калин Димитров, известен като Скинара.


Висшият съдебен съвет избра Ваня Ненкова за районен прокурор на Районна прокуратура- Видин. Кандидат беше и Илияна Целова, заместник-районен прокурор в крайдунавския град, но тя не получи необходимите гласове. Ваня Ненкова има над 15 години юридически стаж в съдебната власт. Тя е прокурор в Районна прокуратура - Видин от март 2002 г., а преди това е работила като младши прокурор в Кула. Ваня Ненкова залага на приемственост и развитие на създадените положителни практики в концепцията си за стратегическо управление, съобщиха от Висшия съдебен съвет.

Инспекцията по труда извършва проверка в Подстанцията в град Бойчиновци, където работник получи около 50% обгаряния вследствие на волтова дъга. Проверката е започнала веднага след инцидента вчера, каза директорът на дирекция "Инспекция по труда"- Монтана Димитър Петров: "Първоначалните сведения, които получих при тази проверка, са, че при извършване на рутинна работа- профилактика на съоръжения, е възникнала волтова дъга, при което е обгорял работник, който е транспортиран в Център за спешна медицинска помощ- Монтана. Според първоначални данни от медицинските органи, има обширно обгаряне на тялото, с около 50% изгаряния. Вероятно е транспортиран в "Пирогов" за по-нататъшно лечение. По отношение на ситуацията в подстанцията, проверката продължава, за да се установи има ли извършени нарушения на правилата за здравословни и безопасни условия на труд, кой ги е извършил и какви са причините за инцидента." Очаква се проверката да завърши до средата на следващата седмица.

Областният управител на Монтана Ивайло Петров отказа да предложи провеждането на референдум в три села от община Георги Дамяново за присъединяването им към община Монтана. Това бе поискано от инициативни комитети, които организираха подписки. Искането на жителите на селата Камена Рикса, Чемиш и Видлица бе прието от Общинския съвет в Монтана, а съветниците в местния парламент в Георги Дамяново отказаха да го разгледат. В двата органа за местно самоуправление са представени различни бланки с подписи, обяви областният управител Ивайло Петров, и това е само едно от нарушенията.

Кметът на Община Видин Герго Гергов пое отново отговорностите си, след като вчера Апелативният съд в София го възстанови на поста. Това съобщават от пресцентъра на местната управа. Герго Гергов се срещна с общинските служители в залата на Общинския съвет. Той поиска от ръководителите на отделните сектори, направления и предприятия в Общината да подготвят доклади за състоянието им и очертаят проблемите според своите виждания до средата на следващата седмица, съобщават още от местната администрация. Герго Гергов се срещна и с Областния управител на Видин Момчил Станков, с когото  обсъдиха приоритети за устойчивото развитие на града и региона.

Възстановено е движението по път Е-79 между Мездра и Ботевград в местността "Копяновец", съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". За да не се нарушава трафика между Видин и София, е отнета скална маса от склона, за да се разшири пътното платно, което пропадна в следствие на старо свлачище. От събота работните екипи и тежката техника се преместват за работа в дерето, където трябва да бъдат изградени подпорни пилони, чиято роля е да спрат свличането на земна маса и да овладеят свлачищните процеси.

Три километров участък от пътя между видинските села Тияновци и Делейна ще бъде асфалтиран до края на юни. Подготовката на участъка се извършва в момента. Това каза кметът на Община Брегово Милчо Лалов.

Седмокласниците са се представили зле на външното оценяване, а слабите оценки във Врачанска област са 34%, което преведено от езика на статистиката означава, че на всеки три оценки, една е била "Слаб 2". Това отчете началникът на Регионалния инспекторат по образование (РИО) в града под Околчица Галина Евденова: "От явилите се на изпита по математика 1 502-ама, 503 са били двойките. Миналата година по същия предмет е имало 431 слаби оценки, но тогава на изпита са се явили с около 100 седмокласници по-малко. Това прави близо 34% слаби оценки… По български език и литература двойки са получили 217 деца, което прави 14.42% от общия брой явили се на изпита седмокласници." Според експертите от РИО една от възможните причини за ниските резултати тази година е, че тестовете по математика са изготвени по система, която не е застъпена във всички училища.

Видеонаблюдение спря кражбите в село Гара Орешец. 10 хиляди лева са осигурени за камерите от бюджета на Община Димово. Техниката е монтирана преди 20 дни, каза кметът на село Гара Оршец Костадин Филипов: "Всички взехме общо решение да изградим видеонаблюдение на територията на Орешец. Обхванали сме една част от територията, всички възлови кръстовища за входовете на Орешец... Забелязахме, че кражбите до минимум намаляха. От 20 дни ни е видеонаблюдението, като от тези 20 дни нямаме никакви реакции от страна на крадците." Видеонаблюдението е монтирано след безрезултатни опити на полицията да спре кражбите в селото, каза още Костадин Филипов.

Второто за годината разселване на чиги беше извършено в река Дунав край Лом. Над 18 000 малки есетри от вида "чига" бяха разселени днес. Целта е опазването на есетровите риби в българския участък на реката. Чигата е застрашен вид и е единственият, който не мигрира в Черно море. Всяка от малките рибки, които бяха пуснати в Дунав днес има поставена марка с уникален номер, който може да бъде разчетен с четец. Тези марки ще позволят да се проследят миграционните пътища на есетрите и местата им за размножаване. Това е второто разселване на чиги за тази година. Още едно предстои на 12 юни до село Ветрен, Силистренско. Общо 50 000 малки чиги ще бъдат разселени в река Дунав.

Областната дирекция на МВР в Монтана приема по електронен път сигнали на граждани, свързани с нарушения на Закона за движение по пътищата. Това съобщават от полицията. Сигналите могат да бъдат подавани на електронен адрес: montana@mvr.bg Подателят ще бъде призоваван като свидетел в образуваното административно-наказателно производство при получаване на снимков или видеоматериал, касаещ нарушение на Закона за движение по пътищата, допълват от дирекцията.

Жителите на Ново село могат да направят справки по кадастрална карта и  кадастрален регистър на землището всеки понеделник и сряда, до 24 юни, включително, от 10 до 15  часа в сградата на кметството. Всеки собственик трябва да носи със себе си нотариален акт или други документи, които удостоверяват собствеността му. Той може да свери правилно ли е заснет и отразен имотът, имотните граници и сградите в имота; имат ли всички чупки, етажност и входове; правилно ли е изписана собствеността. Писмени възражения до Агенцията по геодезия, картография и кадастър се приемат при допуснати грешки, за което се получава входящ номер и при следваща проверка може да се види, дали грешките са отстранени.

Младежки медиатор има вече в Берковица. Това каза за Радио ВИДИН заместник-кметът Радослав Найденов. Младежкият медиатор ще помага на младите хора в търсенето на работа, ще ги обучава в съответствие с индивидуалните им потребности: помощ при изготвяне и редактиране на автобиография, запознаване с различни техники за търсене на работа, избор на подходящо обучение. Младежкият медиатор е осигурен по Национална програма "Активиране на неактивни лица" за период от три години. Той се намира в сградата на общинската администрация в Берковица, стая 2014, телефонът за връзка е  0885461302.

Утре, 6 юни, във Видин ще се проведе регионален етап за определяне на участниците в  предстоящия Национален събор на българското народно творчество в Копривщица (7-9 август 2015 г.) Конкурсната проява ще започне в 09.00 часа на откритата сцена пред Художествената галерия "Никола Петров" в крайдунавския парк.  До момента участието си в регионалния етап са заявили близо 400 самодейци от десетки читалища в региона, съобщават от областната администрация. Певческите и танцовите изяви на индивидуалните и групови изпълнители ще се оценяват от експертна комисия, съгласно регламента на Националния събор в Копривщица. Фестивалът се провежда през пет години, като с тазгодишното 11-то издание ще бъде отбелязан и 50-годишният му юбилей. Събитието ще се проведе под почетния патронаж на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Народно читалище "Зора"- село Винарово ще участва с три състава в областния преглед на самодейците от Видинска област утре. Програмата включва автентични винаровски хора, каза Босилка Александрова от читалището. Културното средище ще се представи с тази програма и на Националния събор на българското народно творчество в Копривщица. Самодейците от Винарово участват в събора от повече от 30 години, обясни Босилка Александрова.


Регионалните библиотеки във Видин, Враца и Монтана ще подкрепят второто издание на Националната кампания "Чети с мен" с организирани масови четения на 6 юни (събота). Библиотекарите във Видин очакват всички, които споделят идеята за насърчаване на четенето и грамотността от 10 часа на централната алея в Крайдунавския парк. Инициативата в Монтана също започва в 10 часа в Слънчевата градина, където библиотеката ще предостави книги и списания, но всеки е свободен да донесе и да чете своята любима книга. Библиотечните специалисти във Враца са подготвили интересна програма за желаещите да се включат в кампанията, съобщи за Радио ВИДИН Владислава Иванчева, завеждащ направление "Обслужване"  в Регионална библиотека "Христо Ботев". Кампанията "Чети с мен" е инициатива на Министерство на културата и Министерство на образованието и науката и се провежда под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00

Фотоизложба "Свалбард – леденото кралство" ще бъде открита в Берковица

Берковица ще бъде открита фотоизложба "Свалбард – леденото кралство" днес, 19 юли.  Тя е дело на англичанина Ник Фостър и е запечатала преживяванията му до най-северната точка, до която може да достигне турист – архипелагът Свалбард в Северния ледовит океан, между Норвегия и Северния полюс, познат още и като Шпицберген.  Изложбата има своята..

публикувано на 19.07.24 в 13:00
Спасителите демонстрираха пожарната техника пред деца в Кула вчера, 18 юли.

Пожарната в Кула: Спокойна е обстановката към момента

Към настоящия момент ситуацията е спокойна, няма предпоставка да бъдем неспокойни на територията на четирите общини, каза за  Радио Видин главен инспектор Йосиф Йосифов , началник на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“- Кула която обслужва общините Кула, Грамада, Макреш и Бойница.  „Засега обстановката е..

публикувано на 19.07.24 в 12:00

Кои са правилата за пожарна безопасност през лятото

От 8 до 18 юли 2024 г. огнеборците от пожарните служби във Видин, Белоградчик и Кула са участвали в потушаването на 43 пожара – седем от тях с материални загуби, съобщават от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН). Пожарите без материални щети – в сухи треви и храсти, отпадъци и стърнища в региона, са били..

публикувано на 19.07.24 в 11:36

Шофьор е с множество фрактури след катастрофа във Враца

Мъж на 53 години от Враца пострада при катастрофа вчера, 18 юли, във Враца. Инцидентът е станал между два товарни автомобила  на кръстовище в града около 14:30 часа . Пострадалият шофьор на едно от превозните средства е настанен  с множество фрактури в хирургичното отделение на болницата.  Причините за катастрофата се изясняват. Пробите за..

публикувано на 19.07.24 в 11:20

Музейко гостува във Враца

Музейко гостува във Враца с новата изложба „Живей в кръговрата! Разреши проблема“ днес и утре, 19-и и 20 юли. Срещите ще се проведат в парка зад паметника на Христо Ботев със съдействието на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца, съобщават от културната институция. Във времето от 12:00 ч. до 15:00 ч. на 19 юли и от 10:00 ч. до..

обновено на 19.07.24 в 09:49

Пет училища в област Видин търсят нови директори

Конкурс за директори на пет училища в област Видин обявиха от Регионалното управление на образованието . За град Видин вакантни са местата за директор на две професионални гимназии - по туризъм "Михалаки Георгиев" и Професионалната техническа гимназия "Васил Левски", както и за Основно училище "Любен Каравелов". Нов ръководител се търси и за..

публикувано на 19.07.24 в 09:40