Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национална конференция на адвокатите се проведе във Видин

Снимка: Областна администрация Видин

Областният управител на Видин Момчил Станков приветства в участниците в Националната конференция на адвокатите в България, която се проведе днес в дунавския град. Приемането на закона за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата - първа ефективна крачка на съдебната реформа е основната тема на форума, организиран от Висшия адвокатски съвет и Видинската адвокатска колегия, информират от областната управа във Видин. 


"Често пъти адвокатите са тези, които идентифицират недостатъците в съдебната ни система. Вярвам, че форумът във Видин ще придвижи съдебната реформа не с една, а с няколко крачки напред. Нека работата ви се ръководи от изконния принцип, който повелява, че правото е наука за доброто и справедливостта - така, както и в миналото са го отстоявали изтъкнатите представители на нашата професия и законотворци от Видин - Илия Цанов, първият български служебен защитник и неговият брат - парламентаристът Найчо Цанов", каза областният управител Момчил Станков, като подчерта съпричастието си като областен управител и символичен домакин на форума и като адвокат по професия.  
 
"Уверен съм, че този висок форум ще бъде позитивен и ще подпомогне правораздаването в Република България"
, каза кметът на община Видин Герго Гергов, който приветства делегатите на конференцията като домакин на града.

Снимка"На тази конференция трябва да покажем ясно и категорично следващите ни стъпки, които трябва да доведат до естествения завършек - проектозаконът за адвокатурата да се превърне в закон"
, каза председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова. Тя припомни, че законопроектът за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата е внесен в 43-то Народно събрание на 23.01.2015 г. и представи отчет и анализ на действията, които са предприети по внасянето и  разглеждането му в пленарна зала. Ралица Негенцова връчи на кмета на община Видин Герго Гергов почетния плакет на колегията и подари на областния управител Момчил Станков издание на Закона за адвокатурата и сборник "Адвокатски преглед".

"От името на Висшия адвокатски съвет ще дарим на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" 28 книги на юридическа тематика", обяви председателят на Видинската адвокатска колегия Пламен Стефанов.

По време на конференцията беше обсъдена работата на адвокатурата в сътрудничество с другите професионални правни общности, неправителствените организации и специализирани комисии, сред които Комисията за защита на конкуренцията и Бюрото за правна помощ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48