Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 8 юни 2015 година

Снимка: Радио ВИДИН
Незадоволителна оценка за работата по "Зелена и достъпна градска среда" постави кметът на Видин Герго Гергов. Той, заедно с експерти от Общината и общински съветници, инспектира работата по проекта. В проверката участваха и представители на фирмата-изпълнител и на надзора. По този проект се обновяват обществени пространства в центъра на Видин с обща площ 38 000 кв.м, монтира се енергоспестяващо улично осветление, рехабилитира се парк "Рова", полага се асфалтова настилка на тротоарната мрежа на повече от 10 улици в града. Обиколката започна по улица "Цар Александър II" и продължи в района на площад "Ташкюприя", улиците "Христо Ботев" и "Широка". Кметът и общинските служители обаче не останаха доволни от видяното, като направиха редица забележки относно нивелацията на положената настилка, лошия външен вид, неравностите и незапълнените кръпки по уличната настилка. Представителят на фирмата-изпълнител обеща, че до две седмици забележките по тротоарите ще бъдат отстранени. Инспекцията продължи в парк "Рова", където остава най-много работа по "Зелена и достъпна градска среда". "Работата ще бъде приета след като минат всички комисии и всичко бъде проверено и харесано най-вече", обобщи в края на обиколката кметът Герго Гергов. Работата по "Зелена и достъпна градска среда" във Видин трябва да приключи до края на годината. Кметът и общинските експерти заявиха, че няма да приемат обектите, ако не бъдат отстранени всички забележки по изпълнението. По-късно днес комисия ще провери и работата по водния цикъл в квартал "Строител".

Политически клуб "Екогласност" в област Видин ще се яви на местните избори наесен в коалиция с "БСП лява България". Това каза председателят на националното ръководство, Емил Георгиев, който посети крайдунавския град. Предложението на БСП за кмет на Видин на предстоящите избори, ще бъде взето от Политическия съвет на партията, каза още партийният лидер и изрази мнение, че градът има нужда от независим кандидат, който да не е партийно обвързан.

95 са двойките на националното външно оценяване по български език и литература в 7 клас във Видинска област. Отличен са получили 37 ученици. Средният успех е 4,01 и намалява с 0,14 пункта, каза началникът на Регионалния инспекторат по образованието във Видин Марийка Василева. "Средният брой точки по първия модул е 33,32, а по втория модул -15,03. В сравнение с 2014 година с около 2,5 точки имаме разлика и за двата модула." Средният брой на точките от първия модул отрежда на Видинска област 12 място сред 29 области в страната, а от втория модул - 4-то. На изпита по математика слабите оценки са 196, отличните - 9. В сравнение с миналата година средният успех се е понижил с 43 стотни. По брой точки от първия модул видинските седмокласници са на 15 място, а по резултати от работата им по втория модул - на 16-то, каза Марийка Василева.

Монтана ще е един от първите градове в страната, в който ще има интегрален професионален колеж, заяви министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев. Той обсъди възможността за новия вид обучение след 12 клас с представители на бизнеса, областната и общинска управа, различни институции. "Интегралният професионален колеж не е средно образование или висше, а нещо средно между тях, което напира да се роди. Новият вид обучение го иска бизнесът и животът", подчерта професор Танев на пресконференция с журналисти. Регионалният инспекторат по образование (РИО) в Монтана е потърсил мнението на директорите на гимназиите, както и на завършващите 12 клас какви специалисти са нужни на региона, съобщи Трайка Трайкова, началник РИО.

Сигналите от клиенти на агенции за недвижими имоти се увеличават, отчитат от Националната агенция за приходите (НАП). Жалбите обикновено са за това, че за платените комисиони не е издадена касова бележка или друг счетоводен документ. Проверки са възложени по всички сигнали, като практиката показва, че в по-голяма част от случаите нарушенията се потвърждават. От НАП напомнят, че санкцията за неиздаване на касова бележка от физически лица, които не са търговец, е до 500 лева, а при едноличните търговци и юридическите лица санкцията е от 500 лева до 2000 лева, но може да достигне и до 10 000 лева в случаите, в които се извършва дейност без касов апарат. Приходната администрация и Национално сдружение "Недвижими имоти" издадоха информационна брошура, която дава практически съвети на гражданите как да действат при покупка, продажба или наемане на имот и какво да изискват от агенцията-посредник, ако са решили да ползват такава. Сигнали от клиенти на некоректни посредници при покупко-продажба или наемане на недвижими имоти могат да се подават на телефон 0700 18 700, на цената на градски разговор, или чрез електронна поща infocenter@nra.bg при гарантирана конфиденциалност на подателя.


Пет фирми искат да асфалтират улиците в община Враца. Общинска комисия с председател заместник кмета Красимира Георгиева отвори ценовите оферти на участниците в обществената поръчка за ремонт. До този етап бяха допуснати и петте фирми, подали документи: "Мегаинвест-холд" ЕООД Дупница, "Трейс груп холд" АД София, ДЗЗД "Сдружение Враца" Враца, "Пътинженеринг-М" АД Монтана и "Микра-КМ" ЕООД Ботевград. Всички фирми, без тази от Ботевград, при оценяването на техническите показатели са получили по 100 точки, а "Микра-КМ"- 52. Днес публично беше оповестен средният сбор от цени за различните видове дейности на всяка от фирмите. След отварянето на офертите комисията ще разгледа ценовите оферти и ще поиска обосновка за предложената цена на три от фирмите. Най-голямата оферта беше на софийското дружество. Критерият за избор на изпълнител е икономически най-изгодна оферта.

По Аварийната програма на Агенция "Пътна инфраструктура" се подготвя стартирането на обществена поръчка за извършване на проучвателно-проектантски дейности на засегнатия от свлачище участък от пътя Видин - Кула - Връшка чука. Индикативната стойност е до 72 000 лева. Извършването на проучвателно-проектантски дейности  ще позволи да се направи реална оценка на средствата, необходими за възстановяването на пропадналия участък, обясниха от Агенция "Пътна инфраструктура". За да се подобри пропускателната способност на обходния маршрут, който в момента се използва от шофьорите, предстои изкърпване на старото трасе на пътя. Стойността на предвидените дейности е 25 000 лв. по договора за текущ ремонт и поддържане на републиканските пътища в област Видин. Пропадането на пътя е вследствие на интензивните валежи през миналата година и в началото на тази, които  активизираха свлачищна зона с дължина около 130 метра. През февруари движението беше пренасочено по старото трасе, което е в непосредствена близост до сегашното, а в края на април експерти от Агенция "Пътна инфраструктура" направиха проверка и установиха, че е необходимо да бъдат направени геоложки проучвания и проектантски дейности. 

Новите моменти в развитието на земеделието и предстоящите схеми за финансиране обсъждаха днес земеделски производители във Видин. Гост на форума беше проф. Иван Станков - заместник председател на парламентарната комисия по земеделие и храни. Той очерта основните проблеми пред земеделието: "Най-сериозното е това, че се допуснаха някои по отношение на преструктурирането в началото на преходния период- от планова икономика преминахме на пазарна след това на свободен пазар, което означава, че голяма част от фермите се ликвидираха и започна едно ново структуриране, като превес взе зърненото производство и производството на маслодайни култури." На форума беше обсъдена и възможността за изграждането на Земеделска борса във Видин, каза още Иван Станков. Подробности от срещата очаквайте утре в предаването "Земята, която ни храни" по Радио ВИДИН.

120 деца и възрастни с нисък социален статус от Враца ще получават храна благодарение на договор, подписан между общинската управа и Агенцията за социално подпомагане, обяви кметът Николай Иванов: "От 3 юни е в сила договор с Агенцията за социално подпомагане за предоставянето на топъл обяд на 120 деца и лица с нисък социален статус. Засега е ясно, че програмата ще е до края на годината и ще обхваща 120 лица." Топъл обяд ще бъде раздаван в два стола, които се намират на улиците "Стоян Заимов" и "Екзарх Йосиф".

Два басейна във Видин и един в Кула ще бъдат обезпечени с водни спасители. Има и обекти, които вече работят. Приключва курсът за водно спасяване, организиран от Българския червен кръст във Видин. Шестима са обучените за водни спасители, които ще положат изпит. "Надявам се, че от шестте човека, които посещаваха курса, и шестте ще вземат изпита и ще получат правоспособност. Отделно имаме до този момент заверени шест талона на правоспособни водни спасители", каза директорът на Секретариата на Областния съвет на Български червения кръст във Видин Цветелина Петрова.

Извънредното общо събрание на МБАЛ "Христо Ботев" във Враца не взе решение за смяна на изпълнителния директор Светозар Луканов и останалите от Съвета на директорите. Следващото заседание на акционерите в лечебното заведение е насрочено за 22 юни. Общината, която е най-големият акционер от всички общини в областта в лечебното заведение, няма представител на форума. Местната управа във Враца държи около 11% от активите на дружеството. "Аз нямам пълномощие да гласувам. Кметът на община Враца какво да прави на това общо събрание, тъй като има право единствено да присъства, без да гласува? Общинският съвет не прие моето предложение за начина на гласуване, не гласува и друго свое решение. Това на практика обезсмисля моето участие. Кметът на града, в който се намира областната болница, няма възможност да гласува", описа абсурдната ситуация кметът Николай Иванов. Община Враца веднъж вече успя да анулира смяната на настоящия изпълнителен директор Светозар Луканов и останалите двама души от Съвета на директорите с хората, избрани на общо събрание, през месец март. Поради тази причина през юни бяха свикани две общи събрания- извънредно на 8 юни, и редовно, което е насрочено за 22 юни.

В Мизия е забранено ползването за питейни нужди на чешмяната вода, както и ползването й за къпане на малки деца. Забраната е заради влошени показатели. Първата проба негодна за консумация вода е от 1 юни, влошени показатели са установени и в пробата от 4 юни, каза директорът на Регионалната здравна инспекция във Враца д-р Анета Ставрова. След бедствието миналата година, Мизия е обект на по-чести проверки за качеството на водата. "Преди това  имаше сигнали, че водата не съответства като мътност. Тогава с предписание, което издадохме на ВиК, се пристъпи към профилактика на водопроводната мрежа, измиване, чисто механически на колектори, и след това ние тръгнахме да проверяваме, когато свърши тази профилактика, дали водата е годна. На 1 юни показателите на водата сочеха високо количество на хлор. В някои от пробите е установено високо съдържание на желязо, нитрити и амоняк", каза Анета Ставрова. Издадено е предписание до кмета на община Мизия за осигуряване на минерална вода или вода от водоноски, която също се контролира, съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Враца. Следващата проверка за качеството на питейната вода ще бъде извършена в сряда, а резултатите от анализа ще са ясни в края на седмицата.

Врачанското село Згориград получи отличието в конкурса на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Враца "Най-чисто населено място, граничещо с резерват "Врачански карст". Състояние на входно-изходните пътни артерии, осъществен целогодишен контрол от страна на кметовете по отношение правилното третиране на битовите отпадъци в населените места, поддържане на чистотата в населените места, са само част от критериите на оценителите. "В Згориград няма нерегламентирани сметища", казва кметът Асен Петров. Други критерии, по които РИОСВ Враца присъди наградата, са работа с жителите на населените места за въвеждане на разделното събиране на отпадъци- пластмаси, хартия, стъкло; състояние на закритите сметища; формиране на положително отношение и познания в местните общности за отговорно поведение и ангажираност в опазване на биологичното разнообразие и защитените територии; запознаване с режимите и ограниченията в резерват "Врачански карст". За това, че се грижи за добрата поддръжка на чистотата в Згориград, кметът Асен Петров получи като подарък- бензинова косачка и две камери за видеонаблюдение.

Във видинския квартал "Крум Бъчваров" през почивните дни са открити труповете на три кучета в близост до детска площадка. Служителите на реда са извършили оглед на мястото, като животните са транспортирани за аутопсия. Видинската полиция работи по случая, образувано е досъдебно производство- това съобщиха от Областната дирекция на МВР. Първи на сигнала за мъртвите кучета са се отзовали от гражданско сдружение "Добрина, хуманност, състрадание", каза за Радио ВИДИН Христина Христова от организацията: "Това са кучета, които ние сме ваксинирали, ние сме закарали на "Четири лапи" да кастрират. Ние, ако има нещо, ги лекуваме, ние лично ги познаваме тези животни. Не са агресивни, просто пречат на някого. Нито едно не беше агресивно, дори бяха страхливи. В непосредствена близост до детската площадка е хвърлена тази отрова и нашия доктор, д-р Иванов, смята, че е стрихнин. Не е сигурен, трябва да се направят изследвания, аутопсия, но така смята, защото смъртта е настъпила с гърчове."

Берковица излъчи последния участник за  големия финал на "Надиграй ме на неделното хоро". След три часа надиграване в четири кръга, под съпровода на Берковската духова музика и взискателния поглед на професионалното жури, водещите Асен Павлов и Божидар Попчев обявиха крайните резултати. Фолклорен клуб "Танцувай за здраве", с ръководител Димитринка Богданова, ще бъде седмият отбор, класирал се за големия финал на фолклорното състезание. Съставът победи останалите двама конкуренти- Фолклорен клуб от село Бързия, с ръководител Тодор Тодоров и Фолклорен клуб "Усмивка" при читалище "Иван Вазов 1872", с ръководител Румяна Петрова. "Съставите бяха почти равностойни и много добри", коментира Антоанета Асенова, педагог по български народни танци. Освен Антоанета Асенова, в журито участваха още и носителят на "Оскар" за фолклор Димитър Манов и заместник-кметът на Берковица Радослав Найденов. Финалът на състезанието ще се състои на 20 юни в София.

Ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин участваха в открит урок по английски език в Регионална  библиотека "Михалаки Георгиев". Темата беше "Чудесата на света". Децата се запознаха със световноизвестни забележителности чрез мултимедиен урок. Той беше проведе от учителя по английски език в гимназията Митанка Тодорова: "Днешният урок е т.нар. "CLIL" урок, което означава урок на английски език по някакъв предмет, в случая предметът е "География"."

В Мездра, под мотото "Изкуството извън рамка", тази вечер от 19:30 часа, в Археологическия комплекс "Калето", откриват третата изложба на младата авторка Петя Иванова, тонрежисьор в БНР. В експозицията са представени около 30 картини, изработени по метода "интуитивно рисуване" и ще останат в железничарския град до 21 юни. "Идеята ни е да популяризираме този вид изкуство, което е малко познато на широката аудитория", казва художничката, която отскоро се занимава професионално със занаята и допълва: Интуитивното изкуство е и метод за психотерапия, който дава много добри резултати", а основната целева група са децата. Част от изложените платна ще се продават, казва Петя Иванова. "Отново подчертавам, че това не е основната ни цел."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00

Фотоизложба "Свалбард – леденото кралство" ще бъде открита в Берковица

Берковица ще бъде открита фотоизложба "Свалбард – леденото кралство" днес, 19 юли.  Тя е дело на англичанина Ник Фостър и е запечатала преживяванията му до най-северната точка, до която може да достигне турист – архипелагът Свалбард в Северния ледовит океан, между Норвегия и Северния полюс, познат още и като Шпицберген.  Изложбата има своята..

публикувано на 19.07.24 в 13:00
Спасителите демонстрираха пожарната техника пред деца в Кула вчера, 18 юли.

Пожарната в Кула: Спокойна е обстановката към момента

Към настоящия момент ситуацията е спокойна, няма предпоставка да бъдем неспокойни на територията на четирите общини, каза за  Радио Видин главен инспектор Йосиф Йосифов , началник на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“- Кула която обслужва общините Кула, Грамада, Макреш и Бойница.  „Засега обстановката е..

публикувано на 19.07.24 в 12:00

Кои са правилата за пожарна безопасност през лятото

От 8 до 18 юли 2024 г. огнеборците от пожарните служби във Видин, Белоградчик и Кула са участвали в потушаването на 43 пожара – седем от тях с материални загуби, съобщават от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН). Пожарите без материални щети – в сухи треви и храсти, отпадъци и стърнища в региона, са били..

публикувано на 19.07.24 в 11:36

Шофьор е с множество фрактури след катастрофа във Враца

Мъж на 53 години от Враца пострада при катастрофа вчера, 18 юли, във Враца. Инцидентът е станал между два товарни автомобила  на кръстовище в града около 14:30 часа . Пострадалият шофьор на едно от превозните средства е настанен  с множество фрактури в хирургичното отделение на болницата.  Причините за катастрофата се изясняват. Пробите за..

публикувано на 19.07.24 в 11:20

Музейко гостува във Враца

Музейко гостува във Враца с новата изложба „Живей в кръговрата! Разреши проблема“ днес и утре, 19-и и 20 юли. Срещите ще се проведат в парка зад паметника на Христо Ботев със съдействието на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца, съобщават от културната институция. Във времето от 12:00 ч. до 15:00 ч. на 19 юли и от 10:00 ч. до..

обновено на 19.07.24 в 09:49

Пет училища в област Видин търсят нови директори

Конкурс за директори на пет училища в област Видин обявиха от Регионалното управление на образованието . За град Видин вакантни са местата за директор на две професионални гимназии - по туризъм "Михалаки Георгиев" и Професионалната техническа гимназия "Васил Левски", както и за Основно училище "Любен Каравелов". Нов ръководител се търси и за..

публикувано на 19.07.24 в 09:40