Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 юни 2015 година

Снимка: Архив Радио Видин
Нестинарски танци и гости от Румъния са включени за първи път в програмата на събора "Када кум прасе и ти вречу". Десетото юбилейно издание на торлашкия фолклорен събор в Чупрене е тази година и ще се проведе на 12-и,13-и и 14-и юни. Секретарят на местното читалище "Христо Ботев" Сашка Големшинска разказа какви са промените в  програмата: " Концертите ще бъдат на площада. Фестивалът ни няма конкурсен характер. Миналата година и тази година правим фестивала в рамките на три дни. Разликата тази година е, че имаме гости и от Румъния и имаме повече сръбски състави." Програмата на събора в Чупрене ще започне в 12 часа на 12 юни, в центъра на селото.


Качествата на питейната вода в Мизия се подобряват, съобщиха от "ВиК". Наложеното ограничение за ползването на водата за питейно-битови нужди се очаква да отпадне, каза говорителят на дружеството Ирена Тодорова: "Извършен е мониторинг на питейната вода в град Мизия от страна на "ВиК" ООД Враца. Вече втори ден показателите на замърсителите са в много пъти по-ниски от допустимите стойности, а нивото на желязото е два пъти по-ниско." Забраната в Мизия беше наложена от Регионалната здравна инспекция във Враца, заради повишено съдържание на хлор във водата.

Сдружение "Земеделска борса" беше учредено във Видин. Заместник председателят на парламентарната комисия по земеделие и храни в 43-тото Народно събрание проф. Иван Станков участва на земеделския форум, който се проведе в крайдунавския град. Идеята на новосъздадената организация е да обедини малките и средни производители, които са най-необлагодетелствани. Земеделските производители си избраха Управителен и контролен съвет. Сдружение "Земеделска борса" ще е отворено за прием и на нови членове. То ще подпомага кандидатстването за финансиране по програмата за трансгранично сътрудничество- България- Сърбия и България-Румъния, както и по Програмата за развитие на селските райони. Обединението ще може да защитава интересите на дребните земеделски производители на по-високо ниво.

Служители от ареста и затвора във Враца ще се включат в шествието и протеста, които се организират в петък, 12 юни. Това каза за Радио ВИДИН председателят на Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите в България Иван Петров. "Ще има представители от всички наши структури - затвори, следствени арести, пробационни служби в страната. Ще участват и колегите от Враца- ареста и затвора. Тези протестни действия са съвместни с колегите от Синдикална федерация на служителите от МВР. Основните искания в протеста са за промяна в Кодекса за социално осигуряване чл. 69 - увеличаване на годините за пенсия на служителите от сектора "Сигурност". В петък, 12 юни, от 17 часа в градинката пред църквата "Св. Седмочисленици", ще се проведе митинг. На 13 юни от 13 часа ще има митинг и шествие, което ще започне от МВР ще продължи до Министерски съвет, от там до Народното събрание, където ще бъде изграден палатков лагер. Включваме и съорганизатори от Синдикалната организация на служителите в МВР", обясни Иван Петров.

Опитите за телефонни измами отново зачестяват, алармират криминалисти от полицията във Видин. Обажданията са насочени към домашните телефони на възрастни хора от областния град и околните села. Измамниците действат по схемите "нужда от пари" за спешна операция, "за авансово плащане монтаж на климатици". Обект на телефонни измами най-често стават самотноживеещи, които няма с кого да се консултират в критични ситуации. Способността за разпознаване на опасна ситуация при тях намалява с възрастта, поведението им е по-лесно предсказуемо, емоциите са силни и трудно се овладяват. Стремежът да окажат помощ на близък стига до наивност, от която умело се възползват измамниците, допълват от ОДМВР.

Дежурни групи следят за пожари на територията на Държавното горско стопанство (ДГС) в Чипровци. Това каза за Радио ВИДИН директорът на Стопанството, инж. Красимир Вълков, във връзка с настъпилия пожароопасен сезон и мерките, които се взимат за превенция на пожарите в горските масиви. Основният проблем там е огромното количество дървесна маса, паднала заради ледолома от зимата. "В момента има много паднала маса, която е вследствие на ледолома. Най-голямото може би бедствие, което е тук за много голям период. По най-бързия начин се усвоява тази паднала маса, която при възникване на пожар би обхванала цялата гора. От наша страна има дежурни групи, които следят за възникване на пожар както и от местното население по кметства."

Ревизирана работна програма за възстановяване на асфалтовите настилки във Видин изиска кметът на Видин Герго Гергов от изпълнителя на проекта за Водния цикъл. Графикът за дейностите трябва да бъде предоставен до петък, 12 юни. Крайният срок за приключване на работата по Водния цикъл е 30 юни. Община Видин ще предяви иск към Изпълнителя за нанесени щети при неизпълнение на изискванията и допуснати нарушения, допълват от местната управа.

502-ма седмокласници могат да подадат документи за участие в първото класиране за прием в 21 профилирани и професионални паралелки във Видин. Защитеният план-прием се очаква да бъде реализиран по най-добрия начин, каза началникът на Регионалния инспекторат по образованието Марийка Василева. Учениците ще могат да получат служебна бележка с оценките от приемните изпити от утре - 10 юни, а от 16-ти до 19-ти юни трябва да подадат своите документи за участие в първия етап на класирането.

Зрелостниците от видинската гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" показаха най-високи за областта резултати на матурите по български език и литература, английски език, биология и здравно образование, философия и география и икономика. Това обяви директорът на училището Любомир Георгиев. Иванина Виткова получи шестица по български език и литература, а Валерия Пантева и Анна Димитрова имат отлични оценки на матурата по английски език.

Петима от общо шест курсисти получиха правоспособност като преминаха успешно курса за водно спасяване, организиран от Българския червен кръст във Видин. Повечето от водните спасители ще започнат работа по българското Черноморие- каза за Радио ВИДИН изпитващият от София главен специалист към Дирекция "Водно-спасителна служба" на червенокръстката организация Иван Георгиев. Той обясни защо единият от курсистите не е получил правоспособност: "Един-единствен елемент не успя да покрие- симулация на извличане на пострадал. Както се казва, може да са няколко секунди, но когато е професия за спасяване на човешки живот и секундите решават.

Лятна студентска бригада ще се проведе за 15-и път в Мездра. Студентите ще работят на  обекти в сферата на благоустройството и поддържането на чистотата, ще надливат бордюри и ще полагат тротоарни плочи по градските улици, ще  изкърпват с асфалт улици в града и съставните села, ще произвеждат бетонови изделия, ще почистват дъждоприемни шахти и канали, ще полагат хоризонтална и вертикална пътна маркировка. Необходимите  документи за кандидатстване са: заявление по образец; копие на студентска книжка, заверена за  учебната 2014/2015год.; лична карта. Документи се подават в Центъра за услуги и информация на гражданите от днес, 9 юни до 30 юни.

Представители на клуба на учителите-ветерани в Монтана посетиха Държавния архив в града. Поводът е Денят на отворените врати в Международния ден на архивите, който честваме днес. Всеки желаещ можеше да се запознае с работата на служителите в институцията и да проследи процеса на реставрация на документи. Ангелина Емилова - началник отдел информира за Радио ВИДИН: "Разгледаха документална изложба от оригинали на документи за Втората световна война, съхранявани в Държавен архив- Монтана. Беше им показана реставрация на документи от нашия реставратор. Разгледаха архивохранилищата и как се съхраняват документите."  

Видинските служители в Държавния архив в града отбелязват днешния Международен ден на архивите с гостуваща изложба в Зайчар- "Светът на предците ни в делник и празник". Това каза началникът на отдел "Държавния архив"- Видин Светлана Кръстева. "Документите представят годините от Освобождението на България до първата половина на 20-ти век. Това са знакови години за българите. Период, в който те наваксват вековно политическо, икономическо и културно изоставане. Опитваме се да го покажем в снимките, които представяме в изложбата", посочи Кръстева.  

Втора инициатива в рамките на Националната кампания "Горски инспектор за един ден" започва утре в района на комплекс "Вестителя". Това съобщи експертът "Връзки с обществеността" в Природен парк "Врачански Балкан" Оля Генова. Ученици от училище "Никола Войводов" ще участват в инициативата. Около 30 деца от 5 и 6 клас се очаква да вземат участие в кампанията утре. Инспектори от Регионална дирекция по горите в Берковица ще присъстват на деня. Занимателни игри са предвидени с учениците, с които те да научат повече за работата на горските инспектори, за проблемите, с които се сблъскват. Началото е от 10 часа.

52-ма курсанти от три Детски полицейски академии във Видинско получиха дипломи за успешно приключено обучение за учебната 2014-2015 година. Старши комисар Константин Джунински- директор на Областната дирекция на МВР и главен инспектор Петър Петров- началник на Районното управление в крайдунавския град връчиха на официална церемония дипломите на учениците от СОУ "Любен Каравелов"-Видин, ОУ "Св. Климент Охридски"- Видин и СОУ "Св. Св.Кирил и Методий"-Брегово.

Аерозолна обработка срещу комари е предвидена за тази вечер във Видин, съобщават от пресцентъра на Общината. Тя ще започне от крайните квартали "Акджамия" и "Кумбаир".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00

Фотоизложба "Свалбард – леденото кралство" ще бъде открита в Берковица

Берковица ще бъде открита фотоизложба "Свалбард – леденото кралство" днес, 19 юли.  Тя е дело на англичанина Ник Фостър и е запечатала преживяванията му до най-северната точка, до която може да достигне турист – архипелагът Свалбард в Северния ледовит океан, между Норвегия и Северния полюс, познат още и като Шпицберген.  Изложбата има своята..

публикувано на 19.07.24 в 13:00
Спасителите демонстрираха пожарната техника пред деца в Кула вчера, 18 юли.

Пожарната в Кула: Спокойна е обстановката към момента

Към настоящия момент ситуацията е спокойна, няма предпоставка да бъдем неспокойни на територията на четирите общини, каза за  Радио Видин главен инспектор Йосиф Йосифов , началник на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“- Кула която обслужва общините Кула, Грамада, Макреш и Бойница.  „Засега обстановката е..

публикувано на 19.07.24 в 12:00

Кои са правилата за пожарна безопасност през лятото

От 8 до 18 юли 2024 г. огнеборците от пожарните служби във Видин, Белоградчик и Кула са участвали в потушаването на 43 пожара – седем от тях с материални загуби, съобщават от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН). Пожарите без материални щети – в сухи треви и храсти, отпадъци и стърнища в региона, са били..

публикувано на 19.07.24 в 11:36

Шофьор е с множество фрактури след катастрофа във Враца

Мъж на 53 години от Враца пострада при катастрофа вчера, 18 юли, във Враца. Инцидентът е станал между два товарни автомобила  на кръстовище в града около 14:30 часа . Пострадалият шофьор на едно от превозните средства е настанен  с множество фрактури в хирургичното отделение на болницата.  Причините за катастрофата се изясняват. Пробите за..

публикувано на 19.07.24 в 11:20

Музейко гостува във Враца

Музейко гостува във Враца с новата изложба „Живей в кръговрата! Разреши проблема“ днес и утре, 19-и и 20 юли. Срещите ще се проведат в парка зад паметника на Христо Ботев със съдействието на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца, съобщават от културната институция. Във времето от 12:00 ч. до 15:00 ч. на 19 юли и от 10:00 ч. до..

обновено на 19.07.24 в 09:49

Пет училища в област Видин търсят нови директори

Конкурс за директори на пет училища в област Видин обявиха от Регионалното управление на образованието . За град Видин вакантни са местата за директор на две професионални гимназии - по туризъм "Михалаки Георгиев" и Професионалната техническа гимназия "Васил Левски", както и за Основно училище "Любен Каравелов". Нов ръководител се търси и за..

публикувано на 19.07.24 в 09:40