Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приемни семейства се грижат за хора с увреждания от Дома в Куделин

От Българския хелзинкски комитет ще предложат промени в нормативната уредба след посещение в Брегово

Найден е част от семейството на Златка и Кирил Груеви от Брегово вече 10 години
Снимка: Анжела Каменова

Модел на приемна грижа за възрастни, който не съществува в нормативната уредба откриха представители на Българския хелзинкски комитет в Брегово. Семейства са приютили 16 от мъжете с умствена изостаналост от Дома в село Куделин. На Министерството на труда и социална политика ще бъдат предложени промени, които да регламентират приемната грижа за възрастни с увреждания.   

От 10 години Златка и Кирил се грижат за Найден, който е с умствена изостаналост и дефект в говора. По документи, той е настанен в дом за хора с увреждания в село Куделин. Мъжът вече е част от семейството и помага в домакинството.

"Вече е наш, и синът, и дъщерята го приеха със състрадание. Помага ми на поливане. Тука, като боцна някое цветенце, той ми носи с лейката вода"- казва Златка Груева,  която се грижи за Найден.

"Каквото правим, го правим заедно. Зеленчуци гледаме. Цветя, цветни алеи оправяме, това ни е основното"- обяснява Кирил Груев.

Когато приютили Найден, Златка и Кирил Груеви дори не знаели фамилията му. Приели го като Късметов, защото бил намерен на гарата в  Дупница. Сега знаят, че фамилията му е Георгиев. На 10 април празнуват рождения му ден, а Кирил е негов настойник.

Златка и Кирил Груеви, Снимка: Анжела Каменова"Той е навсякъде със семейството- на хубави поводи, годишнини, рождени дни на децата, наши. На него, на 10 април е роден, така сме разбрали, дъщеря ми му носи торта"-казва Златка.  
 
От време на време Найден посещава Дома за възрастни хора за умствена изостаналост в Куделин, когато от там организират пътувания до Видин, или за да се види с приятели. Сам е избрал къде да живее.

"Дойде у нас, нещо помагаше и остана. Децата го караха вечер в Дома, а на сутринта той пак идваше. Те в Дома му взимали вечер парите, бяха на по-големи групи"
- обясняват семейство Груеви.

В семейство Груеви вече разбират езика на Найден. Приемат и слабостите му. Златка, която е бивш педагог, е убедена че в детството е можело да му се помогне, ако някой е бил обърнал внимание, че той има нужда от дефектолог:

"Имал е може би в ранното детство нужда от дефектолози или логопеди, но не е обслужван навремето като дете. Аз вече му разбирам понятията, както ги казва."   

Златка и Кирил са пенсионери и трудно се справят със семейния бюджет. Въпреки това знаят потребностите на Найден и се стремят да му осигурят всичко, от което има нужда. Той пък е усмихнат и готов да помогне, когато потрябва.

Като Найден са още 15 от хората, които се водят, че живеят в Дома в Куделин. Разликата между тях и останалите в социалната институция е огромна, каза Женя Иванова, която е изследовател по Програма "Мониторинг и изследвания" към Българския хелзинкски комитет:

"Наистина е огромна разликата, дори само на външен вид, между човек с психически увреждания, който израства в семейство, грижат се за него, той се грижи за тях, помага им.  По-спокойни са, по-уравновесени."


Брегово, Снимка: Анжела КаменоваСемействата в Брегово вече са станали приемни за хората от Дома и този модел е наложен от живота, твърди Антоанета Ненкова от Българския хелзинкски комитет:

"Ние бяхме подготвени. Знаехме, че Брегово, като един от 27-те складове за хора в страната, създава среда, в която могат да съществуват всякакви прояви на нехуманност, а в един момент се оказа, че там има паралелни светове.

Разказаха ни 16 истории, на 16 мъже, чиито живот е преминал в този Дом, които спонтанно създават връзки с местни хора по една или друга причина. От време на време, има такава практика, идват хора от околните села и канят някой да им помогне- в градината, в дома.

В този Дом ние попаднахме на 16 души, които живеят у семейства от общината. Затова го нарекохме "моделът Брегово". Тези хора са решили, че Димитър Желев, Тодор Димитров, Иван Иванов не са различни и могат да живеят заедно с тях в домовете им."   


След посещението в Брегово, от неправителствената организация ще изпратят становището си в Министерството на труда и социалната политика и ще предложат промени в нормативната уредба.

"Моделът Брегово", го няма на документи. Няма го на хартия, няма го в нормативната уредба. Няма я тази форма на социална услуга, но би било добре, ако бъде създадена приемна подкрепа за възрастни от домовете"- каза Антоанета Ненкова от Българския хелзинкски комитет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42