Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 юни 2015 година

Снимка: Гергана Панова

Силен дъжд, придружен с вятър и гръмотевици, преваля във Видин. Градушка удари за кратко във Видин, видя репортер на Радио ВИДИН. Три сигнала за паднали дървета и клони са постъпили в Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"- на улиците "Железничарска" и "Екзарх Йосиф" в областния град и на пътя между селата Куделин и Връв в община Брегово. Екипи на службата отстраняват падналите дървета и клони. Мазета на къщи във Видин се отводняват. Превалявания от дъжд с гръмотевици ще има все още на места в страната през нощта. Разкъсване на облачността ще има преди обяд, но в следобедните часове отново ще има условия за развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Слаб до умерен вятър ще духа от север-североизток. Максималните температури ще са между 25° и 30°.

Аерозолна имагицидна обработка на територията на целия град беше извършена снощи от "Дезинфекционна станция Видин"
ЕООД, съобщават от Община Видин. Пръскането срещу комари започна от крайните жилищни квартали "Акджамия" и "Кумбаир", продължи в Крайдунавския парк, парковете "Владикина бахча" и "Рова". Всички останали жилищни комплекси бяха обходени късно вечерта. Втората обработка ще бъде извършена най-рано след две седмици, съобщи директорът на "Дезинфекционна станция Видин" Пролетка Нинкова. Финансиране на дейността се очаква от държавата, допълват от Общината.

112 безработни младежи до 29 години посетиха борсата в Монтана, организирана от Бюрото по труда. Инициативата се провежда за 75 път от началото на годината, съобщи  директорът Светлана Узунова: "Целта на борсата е да се подпомогнат търсещите работа лица чрез директен контакт с работодателите, като така ще се повиши качеството на обслужване... Това е и възможност на работодателите от региона да представят своята дейност и възможностите за работа, които те предлагат." 17 работодатели от региона, Младежкия консултантски информационен център и военния отдел в Монтана обявиха 38 свободни работни места за млади хора. Бизнесът се нуждае от продавач-консултанти, бармани и сервитьори, шлосери, мебелисти, шивачки, камериерки, общи работници, ИТ-специалисти, дистрибутори. 112 безработни младежи изслушаха работодателите, част от тях ще започнат работа. Диана Пунчева от Агенцията по заетостта в Монтана съобщи условията на последната програма "Нови възможности за младежка заетост". Младежите, които искат да участват в схемата  трябва да подадат заявление в Бюрото по труда, като с приоритет към обявените работни места се насочват тези до 24-годишна възраст, регистрирани като безработни повече от 3 месеца.

"Необходимо е да се засегне въпросът за по-добро хармонизиране на европейското законодателство за по-ефективна борба с недекларирания труд. Трябва да се криминализират работодатели, които не подписват договори и не декларират тези, които наемат." Това каза българският евродепутат Илияна Йотова миналата седмица по време на конференция под наслов "Справянето с предизвикателствата, свързани с недекларирания труд". Конференцията беше организирана от Георги Пирински- докладчик по темата в Европейския парламент. Българският евродепутат припомни, че е предложила пилотен проект по въпроса за заетостта на жените в сивата икономика. Европейската комисия се очаква да одобри проекта през септември. Илияна Йотова отбеляза още, че от 2008 година насам кризата сериозно променя пазара на труда. Тя смята, че ако преди е имало социална сигурност и стабилност, кризата вкарва все повече работници в сивата икономика и застрашава техните работни места. Жените са една от най-големите и уязвими групи работници и те са почти 80% от "работещите бедни".

Министерството на регионалното развитие и благоустройството възразява срещу официалното откриване на туристическата атракция "Леденика" заради редица нередности и пропуски, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Над пет милиона лева са осигурени за благоустрояване на туристическия обект по Оперативна програма "Регионално развитие". Проектът все още е в процес на изпълнение, уточняват от министерството. Проверките са установили проблеми, част от които все още не са отстранени. "Входният тунел"  е неестетичен и опасен за посетителите на пещерата, показват инспекциите. Мазилките, настилките и дограмата на архитектурния елемент "Амфитеатър" са компрометирани. Героите от приказната алея са изпълнени некачествено и има рушащи се части по тях. Проектът е проблемен и от гледна точка на проведените обществени поръчки за възлагане на дейностите, за които до сега са регистрирани 6 сигнала за нередности и те са в процес на проверка от Управляващия орган на Оперативната програма, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Вероятност има Община Монтана да напусне Областния съвет за развитие заради тенденциозно отношение
. Местната управа не е включена в разпределението на работни места по проект за наемане на трайно безработни за почистване на речни корита и застрашени от наводнения обекти, което секретарят на общинската  администрация Мариус Конов определя като тенденциозно. Заместник областният управител Нина Петкова смята, че критериите на Областния съвет за развитие при разпределението на квотите са били ниво на безработица и прецизно описание на местата, където трябва да се извърши превантивна дейност.

Изкърпването на булевард "Васил Кънчов" във Враца започна, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Най-големите дупки и неравности по пътното платно ще бъдат изравнени през следващите 7 дни, а за целта са заделени 50 000 лева. Рехабилитацията по бул. "Васил Кънчов", която започна днес, ще се осъществява без спиране на трафика по него, но шофьорите ще бъдат информирани за дейностите и затова предвижването трябва да се осъществява с повишено внимание. и други ремонти по пътищата във Врачанско започват от днес, допълниха от АПИ. Отсечките 133 - между село Алтимир и Бяла Слатина, както и 134- между Бяла Слатина и село Габаре - също ще бъдат ремонтирани. Дейностите включват и пълнене на дупки с асфалт и почистване на банкети и сервитути, рязане на храсти и надвиснали клони. Освен това през следващите дни ще се работи и по отсечката между козлодуйското село Хърлец и Станево, Плевенско.

Общо 58 тона отпадъци в Монтана, четири тона и половина във Враца събраха при чистенето на защитените територии по време на Националната кампания в неделя, съобщават от Министерството на околната среда и водите
. Доброволци от природен парк "Врачански Балкан" не е имало, поради натовареността им с много работни ангажименти през настоящата седмица, каза за Радио ВИДИН експертът "Връзки с обществеността" в Дирекцията на Парка - Оля Генова.

Сто и десет жители на Кунино и Роман, област Враца, преминаха безплатни медицински прегледи.
Те се състояха  в здравната служба в с. Кунино. Начинанието е част от инициативата "С грижа за нашите родители" на бизнесмен. Той е родом от Враца и има инвестиции в Северозапада. Началото на инициативата е поставено през 2014 г. Освен грижата за здравето, тя включва още ремонт и обзавеждане на пенсионерски клубове, където да се събират възрастните хора от малките села. Инициативата в Кунино се финансира от две фирми, които развиват бизнес в селото. Транспорт и достъп до специализирана болница ще бъдат осигурени за тези пациенти, които се нуждаят от сериозно и бързо лечение.

Средният успех от матурата по български език и литература се запазва във Видинска област. Резултатите на зрелостниците са по-високи от тези на външното оценяване в 7 клас. Резултатите от втория държавен зрелостен изпит са най-ниски по география и икономика, а най-високи- по английски език, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование Марийка Василева. Зрелостниците от Гимназията с преподаване на чужди езици, Природо-математическата гимназия и училище "Цар Симеон Велики" са с най-високи резултати от матурите в област Видин.

Фондация "Тодор Рачински" и СОУ "Христо Ботев" във Враца ще отбележат на 11 юни 20 години от учредяването на организацията. 20 сорта пшеница, селектирани от Тодор Рачински ще бъдат показани в 10 ч. в двора на СОУ "Христо Ботев"- база 2. Това е т. нар. "жив паметник на Тодор Рачински". Проф. Николай Ценов - селекционер ще разкаже за тях. Пшеничното производство в България изцяло се преобразява с тези сортове и добивите от 230 кг от декар стават 480 кг от декар. Общо 200 милиона декара площ са засети с тях в периода 1974 - 2000 г. Тържествен концерт по същия повод ще се проведе в 13:30 ч. в читалище "Развитие", входът е безплатен. Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, акад. Атанас Атанасов- ръководител на геномен център и ръководители на аграрния университет в Пловдив, земеделски производители и представителите на фондация "Тодор Рачински" във Враца ще присъстват на честването. Министърът на земеделието Десислава Танева е поканена на събитието.

Регионалният съюз на потребителите във Видин прекратява членството си в структурата на Федерацията на потребителите в България. Това съобщи на пресконференция Йордан Гергов, председател на регионалната структура. Той  изтъкна като основни причини за взетото решение създаването на друг Съюз на потребителите във Видин и недоброто отношение на Федерацията към структурата в областния център.

Пчелари от цялата страна излязоха днес на национален протест пред Народното събрание, заради внесен в парламента законопроект за изменение на браншовия закон. Според предлаганите промени, производителите на мед няма да имат право да отглеждат повече от 10 пчелни семейства в рамките на населено място. Ако изменението на закона бъде гласувано, това ще засегне над 80% от кошерите в страната и ще доведе до срив в производството на мед, категорични са пчеларите. "Мотивите на пчеларите са породени от провокацията на няколко човека, които внесоха законопроект за изменение на закона за пчеларството, в който се включва изнасянето на пчелните семейства извън населените места и спазването на 10 броя най-много в някои от дворовете, с които да се занимава човек. Това поражда след себе си много въпроси, много проблеми за десетки човека, които се занимават с пчеларство. За много от тях това е единствения доход - има безработни, има пенсионери с мизерни пенсии, които на това разчитат. Изнасянето на един пчелин на полето води след себе си вероятно хиляди левове за установяването на самото място, защото това е свързано с ток, вода, път и не на последно място охрана", каза за Радио ВИДИН Владимир Ванков, пчелар от Видинско.  

Приемът на документи по една от най-атрактивните мерки от новата Програма за развитие на селските райони- "Стартова помощ за млади земеделски стопани" стартира от 29 юни. Специалистите от Службата за съвети в земеделието ще помагат безвъзмездно на кандидатите по мярката. Има известни прилики, има и облекчения, каза Ася Петрова, главен експерт в Службата. Финансовата помощ по мярката е 25 хиляди евро, които ще се изплащат на два транша. Някои от бизнес плановете ще получават допълнителни точки при кандидатстването. 166 проекта по "Млад фермер" са подготвили от Служба за съвети в земеделието през предишния програмен период. Експертите ще продължат да консултира и вече одобрените кандидати през целия период на изпълнение на бизнес плана. Приемът продължава до 2 август.

Първото от 70 години насам малко белоглаво лешоядче се излюпи в Природен парк "Врачански Балкан". Гордите родители със сигурност са от птиците, освободени в рамките на проект Завръщането на лешоядите в България, съобщават от парка. Този успех дойде след шест години, през които бяха освободени общо 32 лешояда от адаптационната волиера край с. Долно Озирово, Община Вършец. Първите опити за гнездене са регистрирани миналата година, а тази година бяха преброени пет териториални двойки.

Международният ден на ромската жена отбелязаха за първи път в Монтана днес. Презентация на тема "Ранни бракове". беше включена в програмата.

Табела ще разказва историята на чинара в Арчар, участвал в европейския конкурс "Европейско дърво на годината"
. И ограда ще бъде направена, информира Мирослав Людмилов, който номинира дървото за участие в конкурса. Специална комисия е оценила здравината на дървото и то няма да има нужда от укрепване. 51-годишният чинар, който расте в центъра на Арчар, се е превърнал в неизменна част от битието на местните жители и участник във всички селски  празници.

Фотоси на църкви и манастири от областите Долж и Мехидинци в Румъния са представени в катедралния храм "Св. Димитър" във Видин.  Експозицията е създадена по проект за Транс-гранично сътрудничество между България и Румъния и цели да се популяризира православния дух, традиция и вяра. Тя е открита с благословението на Крайовския архиепископ и митрополит на Олтения Ириней и видинския митрополит Дометиан и ще остане в храма до края на юни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48