Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 юни 2015 година

Снимка: Радио ВИДИН

Във Видин е паднало най-обилното количество дъжд през последното денонощие, съобщиха за Радио ВИДИН от филиала на Националния институт по метеорология и хидрология в Плевен. Поривите на вятъра в града по време на бурята са били до 16.5 метра в секунда. Екипи на Пожарна безопасност и защита на населението са реагирали на сигнали за паднали дървета и клони във Видин и на пътя между селата Връв и Куделин, община Брегово. Отводнявани са мазета на къщи.

Приземни етажи на ул. "Патриарх Евтимий" във Видин се наводниха след вчерашната буря. Потърпевшите разказаха, как до малките часове са изпомпвали водата сами, въпреки че са подали навреме сигнал на телефон 112.Според хората на ул. "Патриарх Евтимий" снощи, по време на проливния дъжд, канализацията изобщо не е могла да поеме водата, а помпите изобщо не били задействани навреме. Те смятат, че текущият ремонт по Водния цикъл на града, който вече тече месеци наред, допълнително внася хаос и създава проблеми в квартала. Прекъсването на електрозахранването на Помпена станция № 5 и затруднената от това работа на другата помпена станция във Видин, е причина за наводнените улици вчера в града. Преваляванията от 52 литра на квадратен метър, според кмета Герго Гергов, са най-обилните за последната година. Заради бурята, при която поривите на вятъра са достигнали до 16,5 метра в секунда, е прекъснато електрозахранването в селата Синаговци, Градец, Акациево, Покрайна, както и в районите на жилищни комплекси "Баба Тонка" и "Панония" във Видин. Обстановката е нормализирана към 21 часа снощи. В рамките на няколко часа всички институции заработиха в добър синхрон и резултатите на закъсняха, каза още кметът на Видин.

При съвместна операция на Държавна агенция "Национална сигурност"  (ДАНС) и Главна  дирекция "Гранична полиция" на Граничен контролно пропускателен пункт- "Видин - Пътническа жп гара" е разкрит канал за незаконно превеждане на хора към Западна Европа. Задържан е човек, издирван от Интерпол, съобщиха от ДАНС.

140 работни места за период от 4 месеца ще разкрие Областна администрация-Видин по схемата "Подкрепа за заетост". От 1 юли работниците ще осъществяват дейности по превенция на природни бедствия, свързани с обилните валежи и наводнения, ще почистват дерета и речни корита извън населените места, ще работят в района на дигите, съобщи заместник-областният управител на Видин Огнян Ценков. Тези дейности ще са особено в общините, които бяха в бедствено положение и там обледяването се превърна в ледолом за горския фонд, и голяма част от него се озова в речните корита, уточни заместник-областният управител на Видин.

Паметна плоча в памет на загиналите войници в мирно време ще бъде поставена на входа на военния клуб във Видин. Това обяви Бойко Прангаджийски- председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите в града. Паметната плоча ще бъде изработена от черен мрамор- американски тип, като средствата за нея са осигурени от дарения. Официалното й откриване е предвидено за средата на юли.  

"Очакваме да спечелим 20 млн. лв. чрез оперативната програма "Региони в растеж", съобщи кметът на Монтана Златко Живков. С тези средства се предвижда обновяване на обществени сгради - драматичния театър, регионалната библиотека, младежкия дом, обединения детски комплекс, училища. Общината ще търси финансиране и от другите оперативни програми, с което да се финансира корекция на коритото на река Огоста в рамките на града, обновление на централния парк "Монтанезиум" и на централния площад "Жеравица".

Четвърта трудовата борса, организирана от Дирекция "Бюро по труда" се проведе в Белоградчик. Сто безработни си потърсиха работа на нея. Девет работодатели от общините Белоградчик и Чупрене представиха 37 свободни работни места.

Болницата в Лом е едно от 10 лечебни заведения в България, които нямат никакви задължения. Финансовият резултат за изтеклото тримесечие също е положителен. "Не искам да цитирам цифрата, която не е малка, въпреки състоянието и стагнацията на здравния пазар, който се очертава в държавата с въвеждането на тези лимити", каза управителят на МБАЛ "Свети Николай Чудотворец"- Лом д-р Георги Савков.

Кметът на община Враца Николай Иванов забрани брането на липов цвят от насаждения и отделни дървета на територията на града и селата на общината, включващи- улици, булеварди, паркове, сервитутите на пътните артерии и други площи, които са общинска собственост. На нарушителите ще се съставят актове.

Кампания за превенция на пътнотранспортните произшествия "Шофирай с камера" започна по инициатива на Българската асоциация на пострадали при катастрофи. Организацията ще предоставя безплатно видеорегистратори за 7-дневен период с цел ограничаване на безразсъдното шофиране, обясни Златина Стоянова от организацията.
Кампанията ще има възпитателен ефект за шофьорите, прогнозираха жители на Видин. Други обаче са на противното мнение и не очакват нарушенията да намалеят.

36 години от създаването си празнува днес Социалната трапезария в Белоградчик. След икономическата и демографска криза през 2000 г. капацитетът на Социалния патронаж е свит до 120 ползватели. И днес се предоставят същите услуги, но персоналът е намален до 16 души. С три автомобила се разкарва храната в три направления и по селата на общината, където 105 жители се ползват от услугата. Освен за възрастните хора, днес в Социалния патронаж се приготвя и храната за Дневния център за стари хора, за болницата и за новооткрития Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждане. Заедно с това и 90 социално слаби хора получават топъл обяд, приготвен в Социалния патронаж.

Враца отново ще е домакин на детски панаир. Проявата се организира за трета поредна година от общинската управа в града и фондация "Изиарт". Събитието започва в събота /13 юни/ от 10.30 часа на централния площад "Христо Ботев". Кметът на Враца Николай Иванов покани децата на Враца на този празник. Настоящото издание на детския панаир се финансира изцяло от местната управа.

С изложбата "Фрагменти от времето" на младия художник Васил Ангелов започнаха събитията от Международния младежки театрален фестивал "Време" във Враца. Изложбата може да бъде видяна в Бялата зала на Младежкия дом по време на фестивала, който официално се открива на 12 юни. Шестнайстото издание на форума е под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова. Тази вечер съпътстващата програма на фестивала продължава с представянето на фотоизложбата "Темп" във времето" на фотокореспондента на БТА Любомира Филипова. Ще бъде открита и изложба "Сценография и костюми" на художника Явор Петруняшев.

20-годишнината на фондация "Тодор Рачински" отбелязаха днес днес във Враца. За да почетат паметта на легендарния селекционер на пшеница, в областния град пристигнаха много гости. В памет на гениалния селекционер на пшеницата в двора на база 2 на СОУ "Христо Ботев" бе направен "жив паметник". Засадени бяха от 20 от сортовете пшеница, които той е селектирал- от първия "Русалка" през "Враца" до последния "Простор". Сортовете, селектирани от Тодор Рачински, преобразяват  изцяло пшеничното производство в България и добивите от 230 кг от декар стават 480 кг от декар. С тях в периода 1974 - 2000 г. са засети общо 200 милиона декара площ.

Около 40 снимки бяха представени в тазгодишното издание на традиционния фотоконкурс "Нашенци" на Община Видин, а ученици от общо пет училища се включиха в него. Инициативата се организира по идея на кмета Герго Гергов за трета поредна година. Първата награда в конкурса - велосипед и лагер в Кранево през месец юли спечели Лорина Пенчева от 9 кл. в ГПЧЕ "Йордан Радичков". На второ и трето място се подредиха шестокласниците Мирослав Тодоров и Даяна Колева от СОУ "П. Р. Славейков". Те също получиха правото на безплатен летен отдих в морския ни курорт, както и футболна и волейболна топки. Отличието за най-активен участник отиде при Симона Балева от 5 кл. в ОУ "Иван Вазов".  

Известната българска писателката Никол Данева се срещна със свои почитатели в Лом. Литературната среща се проведе в малката зала на Народно читалище "Постоянство". Авторката представи своето творчество, което включва романите "Третият или Реквием за един убиец", "Черната котка", "13 рози", "Заклинанието", "Трите вещици и Лабиринтът",  пътеписът "Аляска" и историческото изследване  "Шифърът на кръста". Никол Данева сподели, че във всичките се книги развива една своя любима тема - за Лабиринта.

Венец пред барелефа на Гена Димитрова в Плевен по повод 10 години от смъртта на оперната прима поднесоха заместник кметът Дамянка Владимирова и секретарят на Община Плевен Бранимир Мирчев. Паметта на легендарната Гена Димитрова бе почетена и с впечатляващ концерт на Плевенската филхармония, провел се под патронажа на кмета на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков, с участието на Общински хор "Гена Димитрова" и ученици на примата - баритонът Петър Данаилов и басът Стефан Владимиров, както и носителката на първа награда от конкурса на името на Гена Димитрова - сопраното Габриела Георгиева.

В събота /на 13 юни/ ще бъде направена първата копка на православен параклис във врачанския квартал "Кулата". Това е вторият подобен обект, който се започва в рамките на последния месец, след като през май беше направена и първа копка на параклис в село Оходен. Мястото, където той ще бъде изграден, е дарено от Славейко Георгиев Спиридонов - един от най-големите дарители в последните десетилетия на Община Враца. Средствата, които са необходими, са малко над 65 000 лв., като част от тях са заложени в капиталовата програма на Община Враца, а останалите ще бъдат от дарения. Според предварителните очаквания, сградата на параклиса трябва да бъде завършена до края на лятото.

Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" ще открие "Посетителски център с контролен горски пункт - Враца", изграден в рамките на проект "Изпълнение на дейности за устройство и управление на ПП "Врачански Балкан". Стойността на проекта е 4 533 937,85 лева.  Събитието ще се проведе на 12 юни 2015 г., петък, от 11.30 ч., в местността "Копана Могила" на входа на гр. Враца. Очаква се да присъстват заместник министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов, заместник министърът на околната среда и водите Бойко Малинов, заместник областният управител на област Враца Ирина Иванова, кметът на гр. Враца инж. Николай Иванов. Центърът ще изпълнява комуникационна, образователна и управленска функция. В него ще бъдат разположени администрацията на Природен парк "Врачански Балкан", образователно-интерпретативен център и контролна зала за пожаронаблюдение, опазване и охрана на животински и растителни видове на територията на парка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кула отбеляза празника си

В  Кула  отбелязаха  празника на града . По традиция честването започна с празничен водосвет за здраве, отслужен от архиерейския наместник на Кулска духовна околия отец Илия :  „Братя и сестри, и тази година милостивият Бог ни удостои отново да доживеем и да посрещнем празника на този малък, великолепен и така в таланти достоен град..

публикувано на 19.08.24 в 16:58

Фестивал „Синия Дунав“ с рекорден брой участници тази година

За пета поредна година Видин ще е домакин на Международния фолклорен фестивал „Синия Дунав“, съобщават организаторите. Той ще се проведе на 6, 7 и 8 септември в Крайдунавския парк на града.През годините събитието се превърна в една от традиционните културни прояви на страните по поречието на река Дунав, като хиляди са участниците от България,..

публикувано на 19.08.24 в 16:51

Два горски пожара горят в Северозапада

Потушен е горският пожар в село Арчар.  Два  остават действащи в обхвата на Северозападно държавно предприятие (СЗДП), град Враца , съобщават от структурата. Тази сутрин, към 8.00 часа е постъпил сигнал за възобновяване на пожара в местността Струпешка могила в землището на с. Струпец, където три дни горските служители се бориха с огъня,..

обновено на 19.08.24 в 15:17

Редовните парламентарни избори се отлагат

Изборите за народни представители се отлагат, стана ясно на срещата на президента Румен Радев с номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева. Държавният глава обясни, че няма да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство и заради това поредните парламентарни избори няма да се проведат на 20 октомври. Причината -..

публикувано на 19.08.24 в 15:13

Криводол се готви за празник

Криводол отбелязва  празника на града на 29 август. По традиция на този ден се провежда тържествена сесия на Общинския съвет, а вечерта е предвиден концерт, обясни за Радио ВИДИН Христина Кръстева от местното читалище "Никола Вапцаров - 1924".  "За този ден обикновено имаме тържествена сесия, на която се връчват наградите на хора и институции,..

публикувано на 19.08.24 в 14:00

Министър отговори за безопасността на сондажи в Северозапада

Представители на компанията, която ще проучва за наличие на метални полезни изкопаеми в землищата на общините Своге, Мездра и Ботевград, са уверили служебния министър на туризма Евтим Милошев, че от дейността няма да бъдат засегнати туристически атракции в тези общини. Това стана известно от думите на министър Милошев по време на парламентарния..

публикувано на 19.08.24 в 12:15

Недекларирани 150 000 щатски долара откри проверка на Дунав мост 2

Голяма сума недекларирана валута ( 150 000 USD ) установяват митническите инспектори при проверка на товарен автомобил в района на ГКПП „Дунав мост“ – Видин , съобщават от Агенция "Митници". Около 01:30 ч. на 14 август, в района на граничния пункт митническите служители спират за проверка превозно средство, управлявано от турски..

публикувано на 19.08.24 в 12:00