Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 юни 2015 година

Снимка: Красимир Каменов

Въпреки забраната за ползването на плаж "Баба Вида" видинчани масово плажуват там и ползват  прохладата на река Дунав в горещините. Репортерска проверка на Радио Видин потвърди това: "Аз не съм знаел за забрана. Да, да, къпеме се... Притеснено ми е, че спасител няма. Опасно е без спасител да се къпе на Дунава. Все пак тук е течение. Ами, да, влизаме. Това е градски плаж и няма да е лошо да има някой спасител тук... Не сме знаели, че има забрана, защото гледаме, че има много хора и мислиме, че няма забрана." Заповедта, която беше обявена на 18 май от областния управител на Видин Момчил Станков забрани къпането в откритите водоеми на територията на цялата област. Мотивите са, че посочените места не отговарят на изискванията на Наредбата за водноспасителна дейност и обезопасяване на водните площи.

33 прокурорски преписки за нарушения на Закона за гражданската регистрация са образувани от началото на месеца, съобщи директорът на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски. Най-голям е броят им във Видин и Монтана. Съставени са и 130 акта за нарушения. Проверките по Закона за гражданската регистрация се извършват съвместно с прокуратурата и местната власт.

Разбирателство не е постигнато за пенсионната реформа в сектор "Сигурност", стана ясно след края на срещата между вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова, социалния министър Ивайло Калфин и синдикатите в МВР. Протестът на полицаите остава в следващите дни, като от синдикалната федерация на служителите на Министерството на вътрешните работи обясниха, че обмислят вероятността да искат и оставки на хора от ръководството на ведомството, без да бъдат конкретни. Полицаи, пожарникари и надзиратели протестират в София.

Община Брегово спечели във Видинския окръжен съд дело, заведено от фирма-изпълнител на проект за преустройство на ВиК инфраструктура, реализиран по програма САПАРД. Делото започна преди 3-4 години, а искът на фирмата беше за над 800 000 лева. Кметът на oбщина Брегово Милчо Лалов припомни защо се стигна до процеса: "До делото се стигна заради това, че Държавен фонд "Земеделие" не ни предоставиха така заложените в проекта суми под претекст, че са извършени проверки от експертите на Държавен фонд "Земеделие" и са установили, че има отклонение от проекта. А след това фирмата ни търси за тези пари, а фирмата е изпълнител на проекта. Фирмата не са си свършили работата по проект както трябва и ни търси, за да им платим сумите. Искам да наблегна на един много важен момент. Обектът работи, той подава вода, но не е по проект. С това решение на съда не дължим вече нищо на фирмата."  

Община Белоградчик проведе заключителна пресконференция, с която финализира работата по изготвянето на "Интегриран план за градско възстановяване и развитие на Белоградчик до 2020 година". В продължение на 18 месеца бяха проведени редица дейности за оценка на нуждите и очакванията на местната общност за развитието на града за периода до 2020 година.

Възрастна жена е ухапана от безстопанствено куче в двора на училище в квартал "Калето" във Видин. Пострадалата е Лиляна Громкова и според нея само фактът, че учениците са били в междучасие и веднага се намесили, е предотвратил по-сериозни последствия: "Минавам, както обикновено през двора на математическата гимназия. Както обикновено, е пълно с деца, виждам в далечината едно момиченце, което е вдигнало над главата си закуската, за да се предпази от куче. Отминавам си и след три- четири крачки усещам жестока болка в лявото бедро и квичене. Оказа се, че ме е захапало едно черно куче, което е познато в района и благодарение на намесата на момченце, то се отдръпна и аз го видях хубаво, с облещените срещу мен зъби, готово да скача наново, но децата успяха да го прогонят." Лиляна Громкова първоначално е прегледана от училищния фелдшер, а после сама потърсила лекар в Центъра за спешна помощ. Казва, че за агресивното безстопанствено куче многократно са сигнализирали и от ръководството на училището, до което е станал инцидентът.

От днес Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" се премести в нова сграда. В посетителския център има изграден и контролен горски пункт, съобщи експертът от Дирекцията Оля Генова. Новата сграда се намира в в местността "Копана могила" край Враца. На откриването присъстваха над 100 гости. Сред тях бяха заместник министърът на земеделието и храните Георги Костов, заместник министърът на околната среда и водите Бойко Малинов, директорът на Агенцията по горите Тони Кръстев, представители на местни институции.

В Чупрене започна Торлашкият фолклорен събор "Када кум прасе и ти вречу". Началото беше дадено в 12 часа в центъра на селото. Първата изява беше на Мажоретно-фанфарния състав от град Лом. Официалното откриване беше в 15 часа с водосвет и приветствие от домакините. Програмата в днешния ден ще продължи до 20 часа, като на сцента своето творчество ще представят 13 певчески и танцови състави. Фолклорният събор продължава утре и в неделя. В 10-ото му юбилейно издание за пръв път участват и гости от Румъния.

Заключителен концерт на Клуб по спортни танци "Елит-Тим"- Видин ще се проведе тази вечер в Драматичния театър. Входът свободен, каза Атанас Балъкчиев, треньор и председател на клуба. Началото е от 18 часа. 56 ще са участниците, като двойките са 12, уточни Атанас Балъкчиев.

Ученици от 5-ти клас на СОУ "Христо Ботев" в Белоградчик участваха в среща, организирана от  Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Обществени възпитатели и доброволците Виктория Ролинска и Марияна Стефанова от същото училище изнесоха мултимедийна презентация на тема "Насилие, толерантност, видове дискриминация". Децата бяха много активни  и задаваха въпроси, на които доброволците отговаряха компетентно. Те призоваха своите по-малки съученици да изкарат лятната си ваканция ползотворно, с четене на книжки и много весели игри сред природата.

За трета поредна година Община Враца и фондация "Изиарт" организират детски панаир във Враца - съобщи кметът на града. Николай Иванов уточни, че тази година празникът ще е на 13 юни от 10 до 18 ч. на площад "Христо Ботев".  Поканени са всички малки и по-големи момичета и момчета. За тях ще бъдат организирани различни ателиета на открито- изкуство и рисуване, стъклопис, макиаж, пясъчни рисунки, грънчарско ателие, бижута, цветя от салфетки, детска архитектурна работилница, рисунка на асфалт, декупаж, животни от картон, детски играчки, мода, урбанистична игра и др. Предвидени са и спортни игри - "Преоткрий Враца" и "Пожарникари". Ще има също представление на куклен театър.  

На 13 юни в 11.30 ч. в квартал "Кулата" във Враца ще бъде направена първа копка на нов параклис, съобщиха от Общината. Мястото, където той ще бъде изграден, е дарено от Славейко Георгиев Спиридонов - един от най-големите дарители в последните десетилетия на Община Враца. Средствата, които са необходими, са малко над 65 000 лв., като част от тях са заложени в капиталовата програма на местната управа, а останалите ще бъдат от дарения. Фирмата, която е избрана за изпълнител на обекта, е врачанското дружество "ОПАЛ - 94".

Руският клуб във Видин ще отбележи Деня на Русия, който е днес. "Празникът ще го направим обаче на 13 юни, защото повечето от хората тогава не са на работа. Поканили сме формацията за руски песни и романси "Смуглянка" от град Лом. Нашият инициативен комитет- на клуба, също ще представи една скромна програма, ще има и изложба на традиционни руски ястия. Имаме много български приятели, които очакваме да дойдат. Всички са добре дошли на празника в събота, от 12.00 часа в лятната градина на ресторант "Видин", каза председателката на клуба Елена Тодорова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00

Фотоизложба "Свалбард – леденото кралство" ще бъде открита в Берковица

Берковица ще бъде открита фотоизложба "Свалбард – леденото кралство" днес, 19 юли.  Тя е дело на англичанина Ник Фостър и е запечатала преживяванията му до най-северната точка, до която може да достигне турист – архипелагът Свалбард в Северния ледовит океан, между Норвегия и Северния полюс, познат още и като Шпицберген.  Изложбата има своята..

публикувано на 19.07.24 в 13:00
Спасителите демонстрираха пожарната техника пред деца в Кула вчера, 18 юли.

Пожарната в Кула: Спокойна е обстановката към момента

Към настоящия момент ситуацията е спокойна, няма предпоставка да бъдем неспокойни на територията на четирите общини, каза за  Радио Видин главен инспектор Йосиф Йосифов , началник на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“- Кула, която обслужва общините Кула, Грамада, Макреш и Бойница.  „Засега обстановката е..

публикувано на 19.07.24 в 12:00

Кои са правилата за пожарна безопасност през лятото

От 8 до 18 юли 2024 г. огнеборците от пожарните служби във Видин, Белоградчик и Кула са участвали в потушаването на 43 пожара – седем от тях с материални загуби, съобщават от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН). Пожарите без материални щети – в сухи треви и храсти, отпадъци и стърнища в региона, са били..

публикувано на 19.07.24 в 11:36