Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 юни 2015 година

Във Враца намериха начин да се разхладят в жегата
Снимка: Жоро Александров


Високи летни температури измерихме днес. Как да се предпазваме в жегите, съветва директорът на Центъра за спешна медицинска помощ във Видин д-р Станислав Поломски. "В най-големите горещини, особено тези със сърдечно-съдови заболявания- да носят по-светли дрехи, повече течности да приемат, при някакъв дискомфорт- да сигнализират, ако са на улицата- на Спешна помощ, да търсят на личните си лекари съдействие, евентуално за корекция в терапии и така нататък. При по-тежки проблеми се хоспитализира в болницата, в съответното отделение." Какво количество вода трябва да пием в горещините зависи от здравословното ни състояние: "То пак зависи- ако е хронично болен, със сърдечно-съдова недостатъчност, примерно, по-малко, но иначе при по-здравите хора- поне литър и половина- два на ден е желателно." За да се предпазят от високите температури, хронично болните, възрастните и малките деца е желателно да си останат вкъщи.

Жълт код за високи температури беше обявен в 14 области в страната за днес, сочи справка на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Той беше в сила и за областите Видин, Монтана, Враца и Плевен. Температурите в 15 часа във Видин достигнаха 33 градуса, в Монтана- 31, Враца- 31 и в Плевен- 32, съобщават на сайта си от Националния институт по метеорология и хидрология.

Жителите и гостите на Кула от днес могат да търсят прохлада от летните горещини в новопостроения басейн. Съоръжението е част от спортно-развлекателния комплекс в града, който беше изграден от Общината с над половин милион лева, отпуснати от правителството. Комплексът включва спортна зала, тенис корт, открит басейн и места за отдих и развлечения. Построяването на комплекса отне почти две години. Днес по случай първия ден от пускането на съоръжението, ползването му е безплатно. За децата е обособен детски басейн, подредени са шезлонги и чадъри за почивка на посетителите. След приключване на тръжна процедура ще заработи и плажно заведение за кафе и разхладителни напитки. Осигурен е и спасител за безопасността на плажуващите.  

Минимални количества дъжд са паднали тази нощ във Видин, в съседните области Враца и Монтана не е валяло. Това съобщи за Радио ВИДИН дежурният синоптик във филиала на Националния институт по метеорология и хидрология в Плевен Светослав Ботев: "Във Видин валежите са 0,5 л./кв. м, за Ново село- 0,3 л/ кв.м."

Приключи рехабилитацията на 10 от 12-те язовира, собственост на общината в Монтана
, съобщи кметът Златко Живков. В момента водоемите са безопасни, с ремонтирани изпускатели и преливници, с почистени от растителност стени. Те могат да поемат нови водни количества при евентуални поройни дъждове. Язовирите са ремонтирани със средства, отпуснати от комисията за възстановяване и подпомагане за превенция на бедствията. 450 000 лв. са вложени за ремонтите на язовирите "Чернила" край Монтана, "Студен кладенец" - при село Стубел и "Д-р Йосифово" в едноименното село. Най-опасните язовири- "Гостилица" и "Стубел" при село Горно Белотинци са ремонтирани миналата година, допълни кметът.

Наднормено запрашаване на въздуха е измерено вчера във Видин, съобщиха от Изпълнителната агенция по околна среда. Стойностите на фини прахови частици са 1,08 пъти над нормата. Превишение е регистрирано и в предишните дни- на 12 юни, петък и 13 юни, събота. В края на миналата седмица изпълнителният директор на агенцията Ваня Григорова коментира на пресконференция, че Видин е градът с най-много превишения на нормите за фини прахови частици за 2014 и 2015 година.

Днес стартира традиционната полицейска акция "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!". Целта на инициативата е да ограничи причините и условията за пътно-транспортни произшествия с деца. През лятната ваканция миналата година на територията на област Видин са настъпили 179 пътно-транспортни произшествия, при които са загинали 4 души, 28 са ранени, 5 от пострадалите са деца, съобщи старши инспектор Ивайло Обретенов, началник група в сектор "Пътна полиция" Видин: "В национален мащаб продължава да нараства броят на тежките пътно-транспортни произшествия, като основна причина са превишена несъобразена скорост, управление на пътни превозни средства от неправоспособни водачи и водачи под въздействието на алкохол, или наркотични и дори упойващи вещества... Ще завишим контрола в малките населени места относно използването на обезопасителни каски от водачите на мотопеди и мотоциклети и съответно тяхната правоспособност и употребата на алкохол." Точките за контрол ще бъдат публикувани ежедневно на интернет страницата на Областната дирекция на МВР Видин. В района на учебните заведения по график ще дежурят полицейски патрули. Заключителни беседи с превантивен характер ще бъдат изнесени от пътни полицаи в дните преди приключване на учебните занятия. Специален акцент ще бъде безопасното поведение на пътя като пешеходци, велосипедисти, както и предвидените санкции за управление на превозни средства от неправоспособни водачи. Полицейските инспектори ще бъдат натоварени да предупредят собствениците на мотопеди за отговорността при предоставяне на автомобили на неправоспособни. Мерките за предотвратяване на пътни произшествия с деца ще се прилагат през цялата лятна ваканция.

Враца се включва в кампанията на фондация "Христо Гешов" за безплатно изследване за хепатит В и С. Това съобщи кметът на града Николай Иванов. Той припомни, че около 800 000 българи са заразени с коварната болест, а повечето от тях са я открили, когато тя е нанесла непоправими щети. Във Враца безплатните прегледи са на 23 юни, от 8 до 18 часа. Те ще започнат в Центъра за психично здраве и ще продължат в следобедните часове в изнесен пункт в градинката зад паметника на Христо Ботев, край църквата "Св. Николай". Изследванията са напълно безплатни, като за целта не е нужно предварително записване. Изследванията не се влияят от употребата на храни и напитки, затова не е необходимо човек да се ограничава от каквото и да е в часовете преди изследването.

Община Мездра поиска от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет близо 370 000 лева за преодоляване на последствията от опустошителното наводнение, станало на 24 май т. г., при което на територията на общината бе обявено бедствено положение. Най-много средства ще са необходими за корекция на река Боденска в Мездра- 105 000 лева. Корекцията на дерето на река Моравешка ще струва 75 600 лева. За ремонт на асфалтова настилка в детска градина "Мир" са потребни 57 000 лева, а още 50 000 лева трябват за преасфалтирането на ул. "Ив. Вълчев" и изкоп на отводнителни канали в село Долна Кремена. В искането са посочени точните дейности, обекти и необходими разходи. Очаква се Междуведомствената комисия да се произнесе с решение на следващото си редовно заседание.

На официална среща във Видин на 16 юни 2015 година ще бъде обсъдена инициативата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за свързване на телекомуникационните мрежи в граничните райони на България, Румъния и Сърбия. Във форума ще участват представители на ресорните министерства на трите страни. Очаква се по време на разговорите да бъдат създадени Управителен и Технически комитет, които да разглеждат конкретните стъпки за реализация на инициативата. След разговорите, участниците в срещата ще посетят обект от изграждането на оптична кабелна инфраструктура за високоскоростен интернет. Трасето е част от изпълнението на проект за широколентов достъп в отдалечени райони на страната, който се финансира от Оперативна програма "Регионално развитие".

Започна изграждането на два параклиса- в село Оходен и във врачанския квартал "Кулата", които са включени в строителната програма на община Враца за тази година. Това съобщи кметът на общината Николай Иванов. Двата храма се изграждат с общински средства и дарения. Продължават текущите и основни ремонти в междублоковите пространства в квартал "Дъбника" и квартал "Металург", по пешеходната зона в централната градска част, където са поставени и нови пейки. Започна подмяната на дограмата на сградата на читалище "Развитие". Предстои да се сключи договор за саниране на сградата на СОУ "Васил Кънчов". Продължава и обновяването на сгради-паметници на културата.

От Видин започна  кампанията по награждаване на преподавателите, които ученици от гимназиалния курс определиха за свой "Любим учител". Деветокласниците от Средно общообразователно училище "Цар Симеон Велики" избраха за свой фаворит Ирена Йосифова, която е преподавател по немски език. Наградата й връчи заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева. В гласуването са участвали  само ученици в гимназиална възраст, които са пуснали своите "бюлетини" в специално подготвени урни в навечерието на най-българския празник- 24 май. Те не само са посочили  преподавателя, когото номинират, но и критериите, по които е определен.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00

Фотоизложба "Свалбард – леденото кралство" ще бъде открита в Берковица

Берковица ще бъде открита фотоизложба "Свалбард – леденото кралство" днес, 19 юли.  Тя е дело на англичанина Ник Фостър и е запечатала преживяванията му до най-северната точка, до която може да достигне турист – архипелагът Свалбард в Северния ледовит океан, между Норвегия и Северния полюс, познат още и като Шпицберген.  Изложбата има своята..

публикувано на 19.07.24 в 13:00
Спасителите демонстрираха пожарната техника пред деца в Кула вчера, 18 юли.

Пожарната в Кула: Спокойна е обстановката към момента

Към настоящия момент ситуацията е спокойна, няма предпоставка да бъдем неспокойни на територията на четирите общини, каза за  Радио Видин главен инспектор Йосиф Йосифов , началник на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“- Кула, която обслужва общините Кула, Грамада, Макреш и Бойница.  „Засега обстановката е..

публикувано на 19.07.24 в 12:00

Кои са правилата за пожарна безопасност през лятото

От 8 до 18 юли 2024 г. огнеборците от пожарните служби във Видин, Белоградчик и Кула са участвали в потушаването на 43 пожара – седем от тях с материални загуби, съобщават от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН). Пожарите без материални щети – в сухи треви и храсти, отпадъци и стърнища в региона, са били..

публикувано на 19.07.24 в 11:36