Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 16 юни 2015 година

Снимка: Радио Видин
България, Румъния и Сърбия обявиха началото на партньорство за свързване на националните телекомуникационни мрежи в граничните райони на трите държави. Официалната среща за създаване на управителен и технически съвет за подготовка на тристранния проект, се проведе днес във Видин. В разговорите участваха делегации, водени от заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов, държавния секретар в Министерството на информационното общество на Румъния Виорел Йоница и помощник-министъра с ресор електронни комуникации и пощенски услуги към Министерството на търговията, туризма и телекомуникациите на Република Сърбия Ирини Релин. Домакин на събитието беше областният управител на Видин Момчил Станков. Идеята за свързване на оптичните мрежи е от преди две години. Съвместен проект ще бъде изготвен и представен на Европейската комисия, каза заместник- министър Валери Борисов. Участниците в срещата посетиха участък от строящата се в района мрежа за високоскоростен интернет. Изграждането е по проект, финансиран от Оперативна програма "Регионално развитие". Стойността му е над 39 милиона лева. Той обхваща 29 общински центрове, както и 24 малки населени места. Общата дължина на трасетата е около 870 км. В района на Видин се изгражда оптична кабелна инфраструктура до общините Макреш, Кула и Чупрене, с дължина 106 км. Към мрежата с отворен достъп ще бъдат свързани и училищата, читалищата, болниците и общинските администрации в Димово и Белоградчик.


Регионалната здравна инспекция във Враца продължава да следи качеството на водата в Мизия, въпреки че вече е отменена забраната за ползването й за питейни нужди в града. Това съобщи за Радио ВИДИН директорът на инспекцията д-р Анета Ставрова. Забраната в Мизия беше наложена от Регионалната здравна инспекция във Враца, заради повишено съдържание на хлор във водата. Високо съдържание на желязо, нитрити и амоняк беше установено и в някои от пробите, взети в началото на юни.

До края на тази седмица се очаква да бъде избрана фирмата, която ще асфалтира улиците във Враца това лято- това обяви кметът на града Николай Иванов. Миналата седмица бяха отворени офертите на кандидатите, но заради голямата разлика в предложените цени, до четвъртък, 18 юни, се чакат обосновките на дружествата. Прогнозата на кмета на Враца е, че в петък ще бъде избран кой да асфалтира това лято улиците в града.

Населението на община Мездра постоянно намалява през последните години, предаде Петко Котларски. Последната официална справка на отдел "ГРАО" при общинска администрация показва, че от началото на годината със 70 по-малко са жителите в региона, а в Мездра- с 20. Статистиката при родени и починали е 28 към 111, а в общинския център- 17 към 45. Единственото положително явление е, че заселилите се са 31, а тези, които са напуснали Мездра са 23. Същата е картината и в селата. В общо 27-те в общината са се родили само 11 бебета в 8 от тях, а са починали 66 души. Общо жителите в община Мездра по справката са останали 22 298 / за сравнение- на 1 януари 2013 са били 22952/, а в Мездра са 12506.

Кооперативният съюз от Враца е единственото дружество подало молба в общинска администрация Мездра за изкупуването на липов цвят от започващата кампания. Тази година цената в изкупвателния пункт ще варира около 1.60 - 1.80 лева за килограм. Разрешение за бране на липите има само по улица "Христо Ботев" и градския парк. Пикът за прибиране на цвета се очаква да е около 2 седмици и после да се пренесе в Балкана. Чака се само да се произнесе по въпроса общинската служба "Екология". Вече приключва прибирането на жълтия кантарион и цвят от бъз. Следва брането на риган и киселица. Билките, освен в Мездра, могат да се предават и в разкрит приемателен пункт в село Брусен.

Днес се прави подготовка, а от утре ще започнат ремонтните дейности по паметника "Вестителя на свободата" във Враца, съобщават от Общината. Преди две седмици комисия от общинска администрация направи оглед на състоянието на монумента. Констатирано бе, че на няколко места е нарушена целостта на паметника. Веднага бе потърсено съдействие от специалисти по заваряване на цветни метали. Ремонтните дейности са на приблизителна стойност 5 000 лева. Средствата са осигурени от общинския бюджет.

От днес до 19 юни седмокласниците трябва да подадат заявления за участие в първия етап на класирането за прием в държавните и общинските училища, след успешно положени изпити от националното външно оценяване. В област Видин в класирането могат да участват 502 ученици. Утвърдените паралелки са 21. Началникът на Регионалния инспекторат по образованието Марийка Василева с още информация: "До 25 юни класирането за първия етап трябва да бъде готово. С това не приключва тяхната дейност. Те трябва да отидат в училището, в което са приети, заедно със своя родител и да се запишат в съответното училище. Ако те не са приети на първия етап на класиране или са приети, но не ги удовлетворява този резултат- има възможности, следва вторият етап на класиране." Приетите на втория етап ще бъдат обявени до 3 юли, а записването ще се извърши от 6 до 8 юли. След 10 юли могат да се подават документите за участие в 3-ото класиране, което позволява пренареждане на желанията. Приетите на този етап ще бъдат обявени до 16 юли. Списъците ще могат да бъдат открити в ОУ "Иван Вазов" във Видин и в училищата по места.

Ученикът от видинската природоматематическа гимназия Ивайло Стоянов е първи в България при деветокласниците на националния кръг на Международното състезание "Лингвистично кенгуру" по английски език. Съученикът му Асен Иванов е на трето място. Форматът на състезанието е тест, с продължителност 75 минути, който включва 40 задачи с пет избираеми отговора, от които само един е верният. Ивайло и Асен казаха, че не са се подготвяли специално за участието. Националният кръг на Международното състезание се проведе в събота в София, награждаването ще е на 20 юни.

Изложба с фотографии на рисунки и клипчета е подредена в заемната на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. Тя е посветена на трафика през очите на децата , каза Живка Канева от фондация "Център за либерални стратегии", един от организаторите на събитието: "Имаме творби от София, от Шумен, от Силистра, Благоевград и Кърджали. Винаги го свързват със сексуалния трафик, отколкото с трудовия трафик и затова мисля, че тази информационна кампания беше много ценна, защото трафикът има много лица и е добре да се знае как да се предпазваме от това и да познаваме лицата му." Видин е последната спирка, на която организаторите поставят изложбата. Тя ще остане открита за посетители в регионалната библиотека до този петък.

Ваканционна забавачница отвори врати в Младежкия дом в Монтана, съобщи Борислав Орлинов. Инициатор е Наталия Атанасова- учител с 13 години професионален стаж. Идеята се заражда от потребността през летния сезон, когато детските градини и училищата не работят, а работещите родители нямат възможност да се грижат за децата си. Обучение под формата на игри се съчетава с любими за децата занимания във ваканционната забавачница. Малчуганите с удоволствие учат играейки. 10 на брой са децата засега, като се очаква да дойдат и още. Те са на възраст от 4 до 8 години. Забавачницата ще работи до 15 септември, като има идея, да се превърне и в занималня след началото на учебната година. Заниманията на децата са от 8 до 13:00 часа, като има групи и следобед.

"Лятно училище" се провежда за първи път във видинското училище "Иван Вазов". Инициативата се радва на голям интерес и тече с пълна сила, каза за Радио ВИДИН  директорът Пролетка Цветкова. Идеята за училището през лятото е както за удобство на родителите, така и за самите деца, които отсега се запознават с климата в училище, с техните съученици и първи учители, с които ще прекарат заедно до 4-ти клас.

Отборът на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин зае второ място в Научното състезание "Герои на бъдещето". Това е екип от 5 ученици в 8 клас- Михаела, Павел, Мартин Нанков, Димитър и Мартин Евдокимов. Учениците от отбор "Green Masters" при гимназията работеха активно четири месеца върху възможността да се произведе биогаз от растителни отпадъци и с наличната в двора растителна биомаса, да се намалят разходите на училището за отопление. Научното състезание "Герои на бъдещето", организирано от BASF България, цели да открие млади бъдещи изобретатели, които могат да приложат научните нововъведения по творчески начин, да създадат екологично решение.

Клубът на туристите-ветерани към пенсионерския клуб "Белият Дунав" във Видин организира днес "Среща край стария замък", посветена на туристите-ветерани от цялата страна. Това съобщи за Радио ВИДИН председателят на видинския клуб Веселин Габерски: "Традиция стана да се провеждат във Видин регионални срещи. Регионални защо- защото се провежда във Видинския район, но иначе тя е от национален характер, защото сме поканили от 44 града, 34 са се отзовали и ще дойдат 154 туристи-ветерани... Тази година ги завеждаме в Румъния, Турну Северин, Железните врата, прекосяваме Железните врата, отиваме в Сърбия, в Кладово, от Кладово- Прахово, Неготин и се прибираме във Видин."

Благотворителен концерт се провежда днес във Враца в подкрепа на талантливи деца с увреждания от града. Народният певец Илия Луков ще вземе участие в музикалното събитие. Началото е от 18 часа в Градската концертна зала. Средствата, които ще се съберат от концерта ще бъдат предоставени за участието на даровити деца от Враца в международния фестивал в Пловдив. Сестрите Хриси и Ани Пачалови и Десислав Генадиев, които вече са готови с репертоара си за Пловдив, ще се изявят днес на сцената. Те ще бъдат подкрепени и от клуба по спортни танци "Харизма", Street Boy, Vessy,  Stiwii, Ili The Boy, Деспина Ангелова, Младежки духов оркестър, Лилия Тонова, Ансамбъл за народни песни и танци към СОУ "Отец Паисий", Балет "Magic",  Вокална група "Детелини", Sky-Top Family.

Фолклорен клуб "Танцувай за здраве" към НЧ "Иван Вазов-1872"- Берковица, с ръководител Димитринка Богданова, ще участват на финала на танцовото шоу "Надиграй ме на неделното хоро". Финала на танцовото шоу може да гледате по БНТ 2 и БНТ Свят на живо на 21 юни / неделя/ от 20:00 часа. Берковският фолклорен клуб ще се изправи срещу 6 отбора от страната. Жури ще оценява по-добрите, но тежест в оценката също ще имат гласовете на зрителите, изпратени със SMS.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 август 2024 година

Това ще е поредно разочарование за хората, коментираха видинчани отлагането на изборите  за народни представители.  На срещата на президента Румен Радев с номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева държавният глава обясни, че няма да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство и заради това поредните парламентарни..

публикувано на 19.08.24 в 18:10

Кула отбеляза празника си

В  Кула  отбелязаха  празника на града . По традиция честването започна с празничен водосвет за здраве, отслужен от архиерейския наместник на Кулска духовна околия отец Илия :  „Братя и сестри, и тази година милостивият Бог ни удостои отново да доживеем и да посрещнем празника на този малък, великолепен и така в таланти достоен град..

публикувано на 19.08.24 в 16:58

Фестивал „Синия Дунав“ с рекорден брой участници тази година

За пета поредна година Видин ще е домакин на Международния фолклорен фестивал „Синия Дунав“, съобщават организаторите. Той ще се проведе на 6, 7 и 8 септември в Крайдунавския парк на града.През годините събитието се превърна в една от традиционните културни прояви на страните по поречието на река Дунав, като хиляди са участниците от България,..

публикувано на 19.08.24 в 16:51

Два горски пожара горят в Северозапада

Потушен е горският пожар в село Арчар.  Два  остават действащи в обхвата на Северозападно държавно предприятие (СЗДП), град Враца , съобщават от структурата. Тази сутрин, към 8.00 часа е постъпил сигнал за възобновяване на пожара в местността Струпешка могила в землището на с. Струпец, където три дни горските служители се бориха с огъня,..

обновено на 19.08.24 в 15:17

Редовните парламентарни избори се отлагат

Изборите за народни представители се отлагат, стана ясно на срещата на президента Румен Радев с номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева. Държавният глава обясни, че няма да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство и заради това поредните парламентарни избори няма да се проведат на 20 октомври. Причината -..

публикувано на 19.08.24 в 15:13

Криводол се готви за празник

Криводол отбелязва  празника на града на 29 август. По традиция на този ден се провежда тържествена сесия на Общинския съвет, а вечерта е предвиден концерт, обясни за Радио ВИДИН Христина Кръстева от местното читалище "Никола Вапцаров - 1924".  "За този ден обикновено имаме тържествена сесия, на която се връчват наградите на хора и институции,..

публикувано на 19.08.24 в 14:00

Министър отговори за безопасността на сондажи в Северозапада

Представители на компанията, която ще проучва за наличие на метални полезни изкопаеми в землищата на общините Своге, Мездра и Ботевград, са уверили служебния министър на туризма Евтим Милошев, че от дейността няма да бъдат засегнати туристически атракции в тези общини. Това стана известно от думите на министър Милошев по време на парламентарния..

публикувано на 19.08.24 в 12:15