Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Шулц заяви, че ако Гърция излезе от еврозоната, тя ще трябва да напусне и Европейския съюз

Президентът на Европейския парламент Мартин Шулц заяви днес, че по негово мнение, ако Гърция се наложи да излезе от еврото, тя ще трябва да напусне и целия Европейския съюз.

В кратко интервю за британския вестник Guardian, той посочи в прав текст: Смятам, че напускане на еврозоната ще означава и излизане от ЕС.

В същото време Шулц допусна, че няма ясен законов и юридически начин, как някоя страна може да бъде изключена, или как да излезе доброволно от единния валутен блок, тъй като европейските договори не разглеждат подобен сценарий.

Законодателството по тези въпроси е неясно, допълни той.

Междувременно шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум определи като "много малък" шанса за постигане на споразумение с Гърция на предстоящата утре среща на финансовите министри от еврозоната.

Говорейки преди парламента на Холандия, той също така отбеляза, че Еврогрупата остава против идеята за ново "отписване" (преструктуриране) на гръцкия държавен дълг, обратно на мнението на МВФ и предупреди, че дори в случай на просрочване на задълженията (технически фалит), няма начин да се предприеме подобно действие.

Дейселблум също така предложи да бъде отложен процеса по избиране на негов наследник за шеф на Еврогрупата до юли (вместо на утрешната среща), за да може вниманието да бъде насочено изцяло върху разрешаване на гръцката криза.

Финансовият министър на Холандия ще се кандидатира за нов 30-месечен мандат начело на Еврогрупата, но той ще бъде изправен пред сериозна конкуренция в лицето на испанския му колега Луис Де Гиндос, който е кандидат за поста, намиращ подкрепа сред южните страни-членки на еврозоната, засегнати най-силно от дълговата криза в региона.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!