Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 17 юни 2015 година

Снимка: Катя Борисова

Работата по проекта за водния цикъл във Видин се спира временно, съобщиха от Общината. Причината е невъзможността да бъдат демонтирани и подменени помпи в Канална помпена станция 5 поради високо ниво на подпочвените води на територията на града  и увеличен приток на инфилтрирани води в черпателния резервоар за сух отток в станцията. Кметът на Община Видин Герго Гергов изпрати писмо до Главна дирекция "Оперативна програма "Околна среда" в Министерството на околната среда и водите, с което уведомява, че работата по проект "Рехабилитация на водопроводната мрежа, реконструкция и разширение на канализационната мрежа на гр. Видин" се спира временно. Усилията ще бъдат насочени към бързо овладяване на ситуацията, влизане в нормален режим на работа и спазване на срока за приключване на поетите ангажименти, съобщават още от Община Видин.

Бордът на директорите на видинската болница "Света Петка" е сменен. Това стана на общо събрание на акционерите в лечебното заведение."Отчетът на болницата е приет и е сменен бордът на директорите. Освободени са д-р Марко Петров и Ана Кирова и на тяхно място са назначени проф. Борисов и д-р Цветан Василев", каза директорът на МБАЛ "Св. Петка" д-р Виолета Дочкова. Д-р Цветан Василев е бившият директор на видинската болница. Д-р Виолета Дочкова остава изпълнителен директор на лечебното заведение.

Над 300 ракети са били изстреляни към градоносни облаци над страната през изминалите две денонощия, съобщиха от пресслужбата на Министерството на земеделието и храните. Екипите на Изпълнителна агенция "Борба с градушките" изготвят краткосрочни прогнози в рамките на два часа и следят метеорологичната обстановка в реално време. Те са в непрекъснат контакт със службите на "Ръководство на въздушното движение". Екипите имат непрекъсната готовност да обстрелват градоносни облаци с близо 4000 противоградни ракети. Изпълнителната агенция "Борба с градушките" защитава територия от 17 000 кв. км в силно градобитни райони в 8 области, сред които Видин, Монтана, Враца и Плевен.

Близо 600 зрелостници от област Видин, положили успешно държавен зрелостен изпит през 2015 година, трябва да плащат сами здравните си вноски и да подадат декларация образец 7 от 1 юли.
Това съобщиха от видинския офис на Националната агенция за  приходите (НАП). Младежите трябва да подадат декларация образец 7 и да платят здравната си вноска за месец юли до 25 август. Размерът на осигуровката е 16,80 лева на месец.

Дирекция за национален строителен контрол извърши проверка на строеж "Тематичен развлекателен парк "Леденика" във Враца. Установени  са  недостатъци и нарушения, както и въведени в експлоатация не по законоустановения ред обекти, сочат обобщените данни от инспекцията. Атракционът е реализиран по проект "Развитие на устойчив туризъм в община Враца. Леденика - туризъм без сезони", финансиран от Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013г. в размер на над 5 млн. лв. Бенефициент на проекта и възложител на строително-монтажните дейности е Община Враца.

Интересът към приемната грижа се увеличава във Видин. 77 приемни семейства са вписани в регистъра, три от тях са доброволни. Деца все още не са настанени в четири от семействата, каза Венци Пасков, директор  на Регионална дирекция "Социално подпомагане". Социалните служители ежемесечно извършват проверки за грижите, които приемните  родители полагат. Те посещават и детските градини и училищата, в които са записани децата.

Пет фирми участват с ценови оферти в открита процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на храни в бюджетните учреждения във Видин
. Комисия с председател Борислава Борисова - заместник-кмет "Хуманитарни дейности и социална политика" в Община Видин отвори днес ценовите предложения:"Обособените позиции са: първа- хляб и хлебни изделия; втора- месо и месни продукти, риба и рибни продукти, яйца и пакетирани и консервирани хранителни стоки; трета- мляко и млечни продукти и плодове и зеленчуци; четвърта - кисело мляко и плодове за децата в подготвителните групи в детските градини на територията на Община Видин, както и в детска градина в гр. Дунавци."Фирмите, които са допуснати до участие в процедурата, са: "Радес" ЕООД, "Ивил-Иван Кръстев", ЕТ "Витан-Ж-Тодорка Младенова", "Фрукт-Н" ЕООД и "ЮБП" ЕООД.Един от участниците в търга за хранителни продукти Иван Младенов от  ЕТ "Витан-Ж-Тодорка Младенова" се закани да обжалва процедурата в съда. Той твърди, че има много нередности по закона за обществените поръчки. Възраженията могат да бъдат подадени в писмен вид в Общината или представени в приемен ден пред кмета или заместник кметовете, отговориха от местната управа.

2 251 лева са събрани на благотворителния концерт в митрополитския храм "Св. Николай Чудотворец" във Видин, който се проведе на 7 юни.
Той беше организиран с цел да се съберат дарения за направата на иконостас в старинния храм "Св. Петка" в града. Идеята за още един концерт се обмисля, каза председателят на храма архимандрит Самуил: "За нас е радостно, че всеки ден някой идва в храма или чрез наши познати хора, които не са могли да дойдат на концерта казват: "Ето ви тези пари". Така че средствата постоянно се увеличават всеки ден." Необходимата сума за изработването на иконостаса е 7 хиляди лева.

Първа копка за поставяне на метален кръст в местността "Миленов кръст" беше направена във видинското село Върбово. Той ще бъде с размери 7,5 метра височина и 5 метра ширина. Освещаването на кръста ще бъде на 20 септември.

Фолклорни състави от България, Сърбия, Турция, Украйна, Грузия, Гърция и Македония ще покажат творчеството си на фестивала "Пъстра огърлица" във Вършец. Това каза за Радио ВИДИН специалистът в отдел "Туризъм и култура" в Общината, Даниела Лилова. Фестивалът във Вършец ще започне на 19 юни в 17,30 часа с дефиле на всички участници през централната част на града.

Фолклорен празник "Гушански сбор по Спасовден" ще събере на 19 и 20 юни тази година в монтанското село Замфирово над 600 самодейци от страната, каза секретарят на читалище "Развитие", Диляна Димитрова. Празникът ще започне в 9:30 часа в петък, 19 юни, а ще завърши в събота с авиошоу на делтапланеристи.

Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" и Природозащитен център "Натура" организират еднодневни излети на територията на парка за шеста поредна година. Желаещите ще могат да се включат в организирани посещения по Врачанската екопътека, водопада "Скакля", пещера "Леденика" и други в определени съботи по график. Приятното и безопасно преминаване през маршрутите ще бъде осигурено от Тихомир Тихолов- квалифициран водач-спасител, съобщават организаторите. Записвания се приемат всеки ден на телефон 092/66 03 18. Първата разходка е планирана за 20 юни, събота.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48