Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция ще изпадне в неплатежоспособност в началото на юли, ако не покрие дълг за 1,6 млрд. евро към МВФ, отсече Кристин Лагард

Гърция ще се окаже в неплатежоспособност спрямо МВФ в началото на юли, ако страната не успее да погаси свое задължение към Фонда за 1,6 млрд. евро на 30-и юни, тъй като няма гратисен период или възможност за забавяне на плащанията, заяви днес изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард.

Това ще бъде "дефолт", страната ще се окаже в просрочване на задълженията си към МВФ от 1-ви юли, но аз наистина се надявам да не се стигне до там, посочи Лагард пред репортери след нейна среща с министър на финансите на Люксембург.

Няма гратисен период или възможност за двумесечно отлагане на предстоящите в края на месеца плащания, допълни шефът на МВФ.

Лагард също така заяви, че реформата на гръцката пенсионна система е от решаващо значение за постигане на споразумение с Атина, въпреки че хората с малки пенсии би трябвало да бъдат защитени.

Всеки знае това. Гръцките власти също знаят това много добре. Те трябва да адресират всички видове проблеми, посочи тя и добави, че повече от 16% от БВП на Гърция отиват за изплащането на пенсии, което е много над средното ниво където и да е.

Кристин Лагард защити и спасителната програма на МВФ с Гърция, определяйки я като "надеждна и гъвкава" и подкрепена от мнозинството страни, формиращи базираната във Вашингтон международна финансова организация.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!