Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Челопек- селото на баба Илийца, красивата природа и трудолюбивите хора

Днешната ни среща в "Добро утро, кмете!" е във врачанското село Челопек. То се намира на 6 км от областния град, в подножието на връх Околчица във Врачанския балкан. В селото живеят около 500 души, като през последните години непрекъснато се заселват нови.


Възрастни жители, които екип на Радио ВИДИН срещна на площада в Челопек, разказаха, че природата в района е красива, въздухът- чист, но само това не е достатъчно, за да живеят добре. Улиците са в лошо състояние и се нуждаят от ремонт. Както в повечето населени места на Северозапада и в Челопек работа за младите няма. Ето още какво казаха жители на селото:

"Да видят улиците ни какви са... дупки човек ще се удави в тях. Кметът каза, че няма пари за нас за асфалт. С уличното осветление горе-долу сме добре, но дупките по улиците... децата изпочупиха колите си.

За младите няма работа, синът ми ходи на частно, ако го викнат някъде. Осигуровки няма.

Понеже беше 2 юни и оправиха една пейка, но не е само тази пейка в цялото село. Всичко е изпочупено."

Снимка
Улиците в Челопек не са ремонтирани от 30 години. Изпратени са докладни до Община Враца за отпускане на средства, каза кметът на селото Гриша Григоров:

"Инфраструктурата не е ремонтирана може би от 30 години. Повечето улици са били на асфалт, но сега от дъждовете много улици се изровени. Направили сме запитване, докладни сме пуснали до Община Враца да отпуснат средства за преасфалтиране поне на главните артерии, за да могат хората да се придвижват нормално. Имаме намерение на странични улици да положим бетонова настилка, с течение на времето се надявам да стане и това. Всяка година сме ремонтирали поне по една улица. Надявам се да се представим добре в това отношение."
Снимка
Преди 30 години е спряла и работата по изграждането на обществената сграда в центъра на Челопек. В момента тя е с неясен статут, съвместна собственост на Общината и потребителната кооперация. От местната управа търсят инвеститор, който да я доизгради и поддържа. Интерес обаче няма, а годността на сградата вече е под въпрос.

Въпреки проблемите с инфраструктурата, хората не бягат, а идват в Челопек. С около 100 души се увеличава населението през летните месеци. Необитаеми къщи почти няма, новопостроените в последните години са над 20. Селото се разраства, каза кметът Гриша Григоров:

"В селото по постоянен адрес са около 460 души, а по настоящ- 530. Има много нови заселници. Купиха си къщи, парцели. Строят и селото се разраства. Най-много ги привличат красотите- изключителната гледка, която се разкрива оттук, и чистият въздух. Имаме доста млади хора, до 40 години са над 100 човека. Новородени имаме поне 3-4. Малко трудно им е на младите да се реализират. Има доста безработица. В селото няма предприятия, няма стопанство, няма поле за реализация. Някои се занимават с дърводобив, със строителство, повечето ходят към Враца, Мездра, Ботевград."

През последните двайсетина години в Челопек са построени около 25 нови къщи. Запустели сгради почти няма, такива са не повече от 2-3. Търсенето е непрекъснато, предлагане засега няма.
Снимка
Тъй като е в подножието на връх Околчица, през Челопек често преминават туристи. Посещения има непрекъснато и в къщата-музей "Баба Илийца". Изградената преди 10-ина години къща-музей е в центъра на селото и е най-голямата местна забележителност.

Освен подвига на баба Илийца и красивата природа, самите хора на Челопек също са повод за гордост, смята Гриша Григоров:

"Хората са много трудолюбиви, независими и предприемчиви, стига да имат възможност да се проявят."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00