Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 юни 2015 година

Снимка: Ваня Минева
Възпитаникът на видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I", Випуск 1996 година- Радослав Николов, сега управител на SAP Labs България, дари на своето училище два робота. "За мен моето училище е голяма емоция. Когато идвам тук и се срещам с учениците, аз не просто се връщам 20 години назад. Щастлив съм, когато мога да помогна на млади таланти да разберат, че има възможности, че могат да постигнат много тук и сега, в България", каза за Радио ВИДИН Радослав Николов. "SAP Labs България е е активен член на българското бизнес общество и организира и подкрепя събития с фокус върху информационните технологии и създаването на софтуер. Интелектуалното предизвикателство на моя подарък- два сумо робота- е първо учениците да научат нещо ново. А след това да подберат правилната стратегия на сумо робота да побеждава своя опонент в максимален брой опити. Голямото предизвикателство е да направиш най-добрия алгоритъм- ако съществува най-добрият алгоритъм! Те ще могат постоянно да променят този софтуер и да експериментират с нови неща", каза още Радослав Николов. Възпитаникът на видинската Математическа обеща второ издание на Лятна школа по програмиране на своето училище.


Санкции ще се налагат на кметовете при неизпълнение на програмите за по-чист въздух, съобщиха от правителствената пресслужба. Това ще стане с поправки в Закона за чистотата на атмосферния въздух, предложени от правителството на Народното събрание. Правна възможност за прилагане на допълнителни мерки от страна на местните власти за намаляване на замърсяването на въздуха се създава със законопроекта. Санкции се въвеждат и за кметове и длъжностни лица при неизпълнение на задълженията по разработване и изпълнение на общинските програми за качество на въздуха. Глобата за кмет на община, който не разработи общинска програма в определения срок, е до 5 000 лв. Санкция в размер до 4 000 лева ще бъде налагана на кмет на община или длъжностно лице, което не изпълни указанията на министъра на околната среда и водите при разработване на програмите, а при неизпълнение на задълженията по организиране на изпълнението на мерките в общинските програми или оперативните планове- до 5 000 лв.

Агенцията за ядрено регулиране издаде лицензия на новоизградения Лъчелечебен център във Враца за използване на източници на йонизиращи лъчения за медицински цели. Това съобщават от Общината. Лицензията е издадена на 16 юни и дава възможност центърът да започне работа веднага след сключването на договор с Районната здравноосигурителна каса.

Здравната каса във Видин плаща на аптеките до 800 хиляди лева на месец за лекарства от извънболничната помощ. Това съобщи главният експерт в Касата Десислава Петрова. Тези средства са за първата половина на месец май. 9 214 819 лева са изплатени на аптеките от Видинска област от Районната здравноосигурителна каса през 2014 година.

Жътвата на ечемика във Видинско все още не е започнала. Работата вероятно ще започне в началото на следващата седмица, каза зърнопроизводителят Жечко Андрейнски. Жътвата на пшеницата ще започне в началото на следващия месец, допълни Жечко Андрейнски.

Кандидатите на "Реформаторския блок" във Видин за местните избори ще са ясни до края на юни, съобщи областният управител Момчил Станков, който е представител на Демократи за силна България в коалицията. Той допълни, че формулата за участие на местните избори във Видин е "Реформаторски блок +".

Още 400 работни места ще се разкрият за плевенчани. Това съобщиха от Общината. Възобновените строителни дейности на нова производствена сграда на шивашка фабрика "Пагани Стил"- производител на класическа мъжка конфекция бяха официално открити днес. "Стойността на инвестицията е 11 млн. лв., тя ще се реализира на три етапа, като постепенно ще се разкрият 400 работни места", потвърди намерението си управителят на фирмата Павлин Ангелов. Гости на събитието бяха кметът на Община Плевен Димитър Стойков, заместник кметът Дамянка Владимирова, секретарят на Община Плевен Бранимир Мирчев, представители на фирмите изпълнители на обекта.

Заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов беше днес в Плевен по покана на кмета на Общината Димитър Стойков. Повод за срещата е идеята на местната управа за създаване на университетски кампус на територията на бившата Школа за запасни офицери и направените постъпки базата да бъде предоставена за целта от Министерството на отбраната на Общината. "Считам тази идея за много важна за града ви  и споделям, че не бива да се оставя да се руши готова база, а да се използва", каза заместник-министърът на отбраната. Той пое ангажимент да се запознае с предоставената му от кмета документация и да инициира процедура за промяна на собствеността, която ще позволи изграждането на кампуса.

Любители на риболова от Монтана и от София зарибиха по тяхна инициатива язовир "Огоста". Те пуснаха във водите на язовира 6 хиляди броя бяла риба. Подробности за зарибяването съобщава Константин Костов, специалист по лова и риболова в Ловно рибарско дружество - Монтана: " Наши 40 нови членове са зарибили част от водоема язовир "Огоста", който е основно за любителски риболов. Стойността на материала за зарибяване в около 2 600 лв." Средствата за зарибяването са осигурени от членовете на клуба с дарения.

Конкурси за директори на 4 общински и 3 държавни училища обяви Регионалният инспекторат по образованието в Монтана. Конкурс е обявен и за директор на центъра за работа с деца в град Берковица, каза началникът на инспектората Трайка Трайкова: "За общинските училища са обявени конкурси- за ОУ "Христо Ботев" в село Златия, ОХ "Христо Ботев"- село Доктор Йосифово, СОУ "Д-р Петър Берон"- село Якимово и Гимназия "Димитър Маринов"- Вълчедръм. Конкурсът за заемане на длъжността директор на държавни училища е обявен в Професионална гимназия по транспорт- село Владимирово, Професионална гимназия по селско стопанство "Марко Марков"- село Георги Дамяново и Професионалната гимназия по лека промишленост- град Монтана." Основанието за конкурсите е, че местата са вакантни. Изключение е гимназията във Вълчедръм, където директорът се е пенсионирал. Документите на кандидатите ще се приемат в Регионалния инспекторат по образованието до 20 юли. Тестът за кандидатите за директори на общински училища ще се проведе на 4 август, а на държавните- на 6 август, каза Трайка Трайкова.

50 състава от читалищата във Врачанско ще се представят на 20 и 21 юни на Регионалния преглед за участие в Националния събор на българското народно творчество- Копривщица 2015. Това е първият от двата етапа, утвърдени като регламент при провеждането на Националния събор, и ще се състои под патронажа на Областния управител на Враца Малина Николова, каза Надя Гетова от областната администрация. "Събота, с любезното домакинство на Народно читалище "Надежда- 1871" в град Оряхово ще се проведе Регионалният преглед на участниците от общините Оряхово, Мизия, Козлодуй, Бяла Слатина, Борован и Хайредин. На 21 юни, неделя, на сцената на читалище "Развитие- 1869" във Враца ще се изявят изпълнителите от общините Враца, Мездра, Криводол и Роман. 50 танцови и песенни състави от читалищата в област Враца както и индивидуални изпълнители ще се състезават в тазгодишния регионален подбор. Началният час на програмата и за двата конкурсни дни е 10 часа, а входът е свободен." Комисията по селекцията, с председател доц. д-р Йорданка Манкова, ще оцени изявите на изпълнителите и ще излъчи регионалните участници, които ще представят област Враца на 50-то юбилейно издание на Националния събор в Копривщица от 7 до 9 август.

Съвременни румънски художници ще представят творчеството си във Видин. Гостуващите автори ще покажат свои произведения, обединени от идеята за пресичане на различни виждания и смесване на жанрове. Изложбата се реализира от художествена галерия "Никола Петров"- Видин и румънския художник Силвиу Бърсану, който е гостувал няколко пъти в града и вече има свои почитатели, каза директорът на галерията Богдан Александров. Изложбата ще бъде открита днес, от 18 часа в Художествена галерия "Никола Петров".

Народно читалище "Земеделец" в Ново село, в партньорство със Сдружение "Активно общество"- Видин се обръща към подрастващите. Заедно с училището и Центъра за обществена подкрепа културното средище ще работи две години за създаването на подкрепяща и информационна среда за развитие на способностите, заложбите и таланта на децата и младежите от местната общност чрез методите на неформалното образование. В началото на седмицата беше проведена среща с учениците в СОУ "Св. Св. Кирил и Методий", на която бяха разяснени целите на програма "Дъга" за детско и младежко развитие и намеренията на читалището да участва в нея. Анкетирани бяха 50 ученици на възраст от 14 до 18 години и 15 учители, за да се очертаят техните проблеми, желания и потребности за развитие. На тази база ще бъдат заложени поредица от дейности, групирани в пет области- народни и модерни танци, компютърни технологии, готварство, градинарство и рисуване. До 20 юли  се очаква одобрение на финансирането.

Младежкият дом на Монтана организира за талантливи ученици и студенти лятно училище по народно пеене за седма година. В индивидуални часове и групови занимания в рамките на една седмица участниците ще усъвършенстват вокалното си майсторство под ръководството на проф. д-р Светла Станилова, декан на факултет "Музикален фолклор и хореография" към Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив, която е и автор на методика за обучение по народно пеене. Участниците ще разучават песни от различни фолклорни области. Тазгодишното издание на майсторския клас по народно пеене ще се проведе в с. Копиловци, от 21 до 26 юли 2015 г.

Сдружение "Младежки Северозапад"- гр. Монтана организира и проведе среща-дискусия на тема "Алтернатива на младежката безработица". Присъстващите имаха възможността да разберат кои са алтернативите на наемния труд и как всеки един от младежите може да стартира своя собствена дейност, която е полезна не само за него, но и за местната общност. По време на дискусията се "родиха" и няколко интересни идеи - за учредяване на литературен клуб, за облагородяване на зоната около р. Огоста и за създаване на уеб сайт за съхраняване на културата и традициите на град Монтана. Партньори в осъществяването на проекта са Дирекция "Бюро по труда"- гр. Монтана и Общински младежки дом.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00