На стаж

Снимка: Ани Цекова

Общо 19 работодатели до момента са подали заявления във видинското бюро по труда за 45 места по втората процедура на схемата "Младежка заетост" на ОП "Развитие на човешките ресурси", която стартира преди по-малко от месец. Това каза за радио Видин директорът на бюрото по труда във Видин Милчо Цоков.

"8 от тях са за обучение и заетост и 37 - за стажуване"
- допълни той и поясни още:

"Широк е спектърът на фирмите, които желаят да наемат младежи - предимно като сервитьори и продавачконсулатнти, както и в счетоводни къщи".

Директорът на видинското бюро по труда Милчо Цоков обобщи и данните от първия етап, когато от работодатели са приети общо 13 заявления, а сключените договори - 11 за 19 места, 12 за стажуване и 7 за обучение и заетост.

Припомняме, схемата "Младежка заетост" дава възможност на работодателите да наемат на работа младежи в направления стажуване и обучение по време на работа. И в двата случая има определен наставник, с цел усвояване на практическите умения по придобитата професия или специалност.

За първия месец на наетите са осигурени разходите за транспорт от населеното място до местоработата, ако те са различни. Работодателите, които осигуряват стажуване по схемата, ще получават за младежите като възнаграждение минималния осигурителен доход за съответната основна икономическа дейност, а здравните и осигурителни вноски ще се покриват за срок от 6 месеца.

В случай, че младежът остане на работа и сключи безсрочен трудов договор, на работодателя ще бъдат допълнително покрити разходите за социално и здравно осигуравяне за още 6 месеца. Разходите за възнаграждението на наставника по време на стажуване няма да бъдат покрити от схемата и остават за сметка на работодателя.

Работодателите, които осигурявят обучение, ще получат пари за възнаграждения на наетото лице в размер на 90% от минималната работна заплата за страната, както и разходите за здравни и социални осигуровки за срока на обучението. Тук наставникът ще получава като заплащане една втора от минималната работна заплата за страната.

 Схемата "Младежка заетост" продължава до края на 2015-та година.

Вижте още

Снимката на 6 декември 2019 година

Големият християнски празник – Никулден бе отбелязан с литургии, курбани и литийни шествия в Северозападна България. Студеното време не попречи на  хората да се включат в тържествените събития за празника. Никулденската традиция да се празнува с обща трапеза и рибен курбан в Клуба на пенсионера и хората с увреждания "Просънъц" бе въведена от..

публикувано на 06.12.19 в 17:55

Вълчедръм и Якимово с компостираща инсталация

Започва строежът на компостираща инсталация за разделно събиране на биоразградими и зелени отпадъци от териториите на общините  Вълчедръм и Якимово . Общата стойност на проекта е 3 285 654 лв .,  2 080 454 лв са от "Европейския фонд за за регионално развитие" и 367 139 лв. национално финансиране, каза за Радио ВИДИН  Иван Бонев  -главен експерт в..

публикувано на 06.12.19 в 15:30

Втора седмица няма следа от изчезналата 73-годишна жена от село Киреево

Повече от две седмици няма следа от 73-годишната Венка Ганчева от видинското село Киреево . Жената напуснала дома си на 22-ри ноември, когато отшила в гората за гъби и оттогава е в неизвестност. Не е имала тежки здравословни проблеми, каза преди дни кметският наместник на селото Маргарита Георгиева . В издирването освен служители на полицията..

публикувано на 06.12.19 в 15:17

Ученици от Зверино с благотворителни инициативи

Петокласниците от СУ "Свети Климент Охридски"- Зверино се включиха в инициативата "Жълти стотинки". Учениците участват по проект "Научи се да даряваш".  Програмата насърчава и развива дарителската култура у децата. Гост на инициативата бе   Десислава Димитрова- библиотекар, секретар на читалище "Просвета" в с. Оселна, която от  няколко години участва в..

публикувано на 06.12.19 в 15:05

Шест паралелки ще приемат осмокласници в Мездра

6 паралелки в VIII клас в Мездра и 2 в община Роман са планувани за учебната 2020/2021 г.  На работна среща беше обсъден Държавният план-прием в VIII клас в общините Мездра и Роман. В дискусията взеха участие областният управител на Враца Малина Николова, началникът на Регионално управление на образованието  (РУО) Галина Евденова, кметът на Мездра Иван..

публикувано на 06.12.19 в 14:42

Северозападът отпразнува Никулден

Големият християнски празник – Никулден бе отбелязан с литургии, курбани и литийни шествия в Северозападна България. Студеното време не попречи на  хората да се включат в тържествените събития за празника. Във Видин денят на Св. Николай Мирликийски започна с празнична Света литургия, оглавена от Видинския митрополит Даниил, в..

публикувано на 06.12.19 в 13:15

Обща трапеза и курбан за Никулден в Ново село

Никулденската традиция да се празнува с обща трапеза и рибен курбан  в  Клуба на пенсионера и хората с увреждания "Просънъц" бе въведена от  възрастните новоселяни още в първата година на учредяването. Селото е на дунавския бряг,  има много моряци и рибари, а първата черква, построена още през турско време, носи името на Свети Николай Мирликийски...

публикувано на 06.12.19 в 11:41